ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Απρίλη 2011
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΓΑΛΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ
Αξιώνουν αστυνομικά μέτρα κατά όσων παλεύουν ενάντια στα διόδια

Σπεύδει η κυβέρνηση να τους εξυπηρετήσει συντονίζοντας την καταστολή

Eurokinissi

Η «Ολυμπία Οδός Λειτουργία ΑΕ» (ιδιωτική εταιρεία υπεύθυνη για την λειτουργία του αυτοκινητόδρομου Ελευσίνα - Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα) ζήτησε από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές να πάρουν μέτρα παρεμπόδισης κινητοποιήσεων όσων αντιτίθενται στην πληρωμή των διοδίων. Ενημέρωσε σχετικά και το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων το οποίο έσπευσε με τη σειρά του να κινητοποιήσει τους αρμόδιους εισαγγελείς.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία με το από 7/4 έγγραφό της με αποδέκτες την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, τις Αστυνομικές Διευθύνσεις Δυτικής Αττικής, Κορινθίας, Αχαΐας, τις Διευθύνσεις Τροχαίας Αττικής, Κορινθίας και Αχαΐας, και με θέμα «Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στα διόδια με καταλήψεις των σταθμών διοδίων του έργου την Παρασκευή 8/4», ενημέρωνε τις αστυνομικές αρχές:

«Οπως ίσως έχετε ήδη ενημερωθεί έχουν και πάλι εξαγγελθεί μέσω ανακοινώσεων σε διάφορα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο, νέες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στα διόδια την Παρασκευή 8/4/11 από τις 16.30, με κατάληψη και άνοιγμα των σταθμών διοδίων της Ολυμπίας Οδού. Ενδεχομένως δε να πραγματοποιηθούν και περαιτέρω καταλήψεις σταθμών διοδίων και τις επόμενες ημέρες (Σάββατο, Κυριακή). Δυστυχώς μολονότι τέτοιες ενέργειες ήτοι καταλήψεις διοδίων και αυτοκινητοδρόμου είναι παράνομες (ΚΟΚ άρθρο 34 παρ 12), εντούτοις επαναλαμβάνονται πλέον πολύ συχνά, θέτοντας εκτός των άλλων, σοβαρά ζητήματα ομαλής λειτουργίας των σταθμών διοδίων, ομαλής ροής και ασφάλειας της κυκλοφορίας, των χρηστών της οδού, των υπαλλήλων μας ακόμα και των ίδιων των καταληψιών και των εγκαταστάσεων, τα οποία βεβαίως εκφεύγουν των δυνατοτήτων και αρμοδιοτήτων μας και εμπίπτουν αποκλειστικά στην πολιτειακή (αστυνομική, δικαστική) δικαιοδοσία. Συνεπώς και λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη ότι στις πρόσφατες καταλήψεις της 1-3 Απρίλη 2011 δυστυχώς εκδηλώθηκαν επιθετικές συμπεριφορές από τους καταληψίες, παρακαλούμε για τα καθ' υμάς λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα τόσο για την τήρηση της τάξης και της νομιμότητας όσο και για την προστασία προσώπων και πραγμάτων εντός του Εργου, σύμφωνα και με όσα σας έχουμε αναφέρει σε προηγούμενες επιστολές μας και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας για την τήρηση της έννομης τάξης».

Το δε υπουργείο Υποδομών που του κοινοποιήθηκε το αίτημα έσπευσε με την σειρά του και με έγγραφο της ΕΥΔΕ/ΛΣΕΠ (Ειδική Υπηρεσία Λειτουργίας και Συντήρησης Εργων Παραχώρησης) να διαβιβάσει την αμέσως επομένη (8/4) την επιστολή της «Ολυμπίας Οδού» στις Εισαγγελίες Πρωτοδικών Αθηνών, Κορινθίας και Πατρών, τονίζοντας παράλληλα: «Επειδή σε προηγούμενη αλληλογραφία που έχει περιέλθει στην υπηρεσία μας, καταγγέλλονται σε σειρά καταλήψεων προγραμματισμένων ή μη "ανάρμοστες συμπεριφορές" και αντιδικίες διαμαρτυρόμενων τόσο με υπαλλήλους της εταιρείας όσο και με αστυνομικά όργανα ή χρήστες της οδού που έχουν οδηγήσει και σε μικροτραυματισμούς, παρακαλούμε για τις όποιες ενέργειες κρίνετε σκόπιμες προκειμένου να προληφθούν τυχόν δυσάρεστες καταστάσεις».

ΜΟΡΝΟΣ
Είχε παραμεληθεί η συντήρηση του καναλιού

«Την τελευταία πενταετία είχαν παραμεληθεί οι εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ, που οδηγούνταν σε υποβάθμιση και απαξίωση». Αυτή ήταν η κοινή διαπίστωση σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα στο υπουργείο Υποδομών υπό την προεδρία του υπουργού Δ. Ρέππα, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Γ. Μαγκριώτη, του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εργων, Γ. Οικονομίδη, του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΔΑΠ, Θ. Λέκκα και Ν. Μπάρδη, αντίστοιχα, του προέδρου της ΕΥΔΑΠ Παγίων, Μ. Σταυρακάκη, και υπηρεσιακών παραγόντων, με αφορμή το περιστατικό της κατάρρευσης τμήματος του καναλιού του Μόρνου. Με τη διαπίστωση αυτή ουσιαστικά και η κυβέρνηση ομολογεί ότι και το περιστατικό αυτό είναι το αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ, που πολλαπλασιάζει τα προβλήματα για το λαό, αφού ο προσανατολισμός της εταιρείας είναι κυρίως - αν όχι αποκλειστικά - το εμπορικό κέρδος και όχι οι αναγκαίες επενδύσεις σε υποδομές και συντήρηση των υδραγωγείων.

Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε τελικά, πέρα από τα μέτρα προσωρινής και οριστικής αποκατάστασης του τμήματος συνολικού μήκους 100 μέτρων του καναλιού που έπαθε ζημιές, η επιθεώρηση - έστω και εκ των υστέρων - όλου του υπόλοιπου καναλιού, η επισκευή του όπου κριθεί αναγκαίο και η τοποθέτηση μεταλλικών δικτύων για την αποφυγή μελλοντικών κατολισθήσεων. Επίσης, αποφασίστηκε και η αποκατάσταση των πρανών στο σημείο της κατάπτωσης του αγωγού.

Τέλος, σε 370.000 ευρώ υπολογίζονται οι ζημιές που προκλήθηκαν σε 40 σπίτια του οικισμού Σαράντι Βοιωτίας, από την κατάρρευση του καναλιού, χωρίς ωστόσο να ανακοινωθεί ακόμη πότε θα πληρωθούν και πώς στους ζημιωθέντες.

Συγκέντρωση στο πάρκο ΚΑΠΑΨ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο πάρκο ΚΑΠΑΨ και πορεία στο υπουργείο Περιβάλλοντος θα πραγματοποιήσουν σήμερα στις 7.30 μ.μ. κάτοικοι, γονείς, μαθητές και φορείς των Αμπελοκήπων, προκειμένου να απαιτήσουν το οικόπεδο της ΔΕΗ (Λάμψα και Τριφυλλίας), που είναι ο τελευταίος ελεύθερος χώρος στην περιοχή, να αξιοποιηθεί ως σχολείο (τα 6 στρέμματα) σε αντικατάσταση του καταργηθέντος 58ου Γυμνασίου - Λυκείου και πράσινο (τα 4 στρέμματα) και να μην επιμείνει η ΔΕΗ στην κατασκευή του μεγαθηρίου για τη στέγαση των κεντρικών υπηρεσιών της.

Οπως επισημαίνουν οι φορείς σε ανακοίνωσή τους, το υπουργείο Περιβάλλοντος που εποπτεύει τη ΔΕΗ αδιαφορεί, ενώ ο Δήμος Αθηναίων, παρά τη θετική απόφαση που πήρε το 2007, συνεχίζει να αρνείται την απαλλοτρίωση των 4 στρεμμάτων για πράσινο και δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προς τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Παιδείας για να βρεθεί λύση.

ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Παρέμβαση για να γίνει πνεύμονας πρασίνου

Την πλήρη αντίθεσή της με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας, που προτείνει την τροποποίηση της χρήσης γης Οικοδομικού Τετραγώνου από πάρκο σε χώρο για ανέγερση καθεδρικού ναού, εκφράζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ορεστιάδας. Οπως τονίζεται σε ανακοίνωσή της: «Είναι "πολυτέλεια" να "δωρίζουμε" ένα από τα τελευταία οικόπεδα για την ανέγερση άλλης μιας εκκλησίας στην πόλη, την ώρα που υπάρχουν μεγάλες ανάγκες εξεύρεσης οικοπέδων για την ανέγερση ενός Ειδικού Σχολείου, την ώρα που Παιδικοί Σταθμοί και Νηπιαγωγεία της πόλης στεγάζονται σε εισόδους πολυκατοικιών, σε ακατάλληλες αίθουσες, ανήλιαγες, χωρίς αύλιους χώρους για λίγο παιχνίδι και με πολλούς κινδύνους».

Η πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είναι: Να μη γίνει ο αποχαρακτηρισμός του οικοδομικού τετραγώνου και να μετατραπεί σ' ένα σύγχρονο πολυθεματικό πάρκο, που θα ικανοποιεί τις ανάγκες όλων για αναψυχή, αθλητισμό, ψυχαγωγία, πολιτιστικές δραστηριότητες και θα αναβαθμίσει ολόκληρη την περιοχή. Για να μη χαθούν οριστικά και οι τελευταίες δυνατότητες που έχει η πόλη μας να αναπτύξει πνεύμονες πρασίνου, ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σήμερα Τρίτη θα επισκεφθεί τον δήμαρχο και θα καταθέσει ένσταση ενάντια στη σχετική απόφαση - πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Εκδηλώσεις για την «21η Απρίλη»

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «44 χρόνια μετά την 21η Απριλίου 1967: Δημοκρατικά και κυριαρχικά δικαιώματα» διοργανώνουν, στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60), από κοινού ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-'74 (ΣΦΕΑ 1967-'74), ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) και η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ), αύριο Τετάρτη 13 Απρίλη 2011, στις 6.30 μ.μ.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Αγλαΐα Κυρίτση.

  • Επίσης, ο ΣΦΕΑ 1967 - '74, στο πλαίσιο των καθιερωμένων εκδηλώσεων μνήμης για την 44η επέτειο επιβολής της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967, διοργανώνει εκδήλωση, την Πέμπτη 21.4.2011, στις 11.30 το πρωί, στον ιστορικό μνημειακό χώρο του πρώην Στρατοπέδου «ΕΑΤ-ΕΣΑ» στο πάρκο Ελευθερίας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ