ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Απρίλη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΤΗΣ «ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΠΟΧΗΣ»
Πλατιά ανταπόκριση σε όλη τη χώρα

Από τη βιβλιοπαρουσίαση στην Πάτρα. Στο βήμα ο Γ. Μαργαρίτης
Από τη βιβλιοπαρουσίαση στην Πάτρα. Στο βήμα ο Γ. Μαργαρίτης
Μαζική ήταν η προσέλευση σε μια ακόμα εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής», που διοργανώνονται αυτήν την περίοδο με ιδιαίτερη επιτυχία σε όλη τη χώρα, σε συνεργασία με τις Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ. Χθες το απόγευμα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας του Δήμου Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκε «Η τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ 1946-1949» και «Η 3η Συνδιάσκεψη της ΚΕ του ΚΚΕ 10-14 Οκτώβρη 1950».

Η παρουσίαση έγινε από τον Φάνη Παρρή, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ, στο χώρο όπου αυτές τις ημέρες εξελίσσεται η έκθεση με φωτογραφίες από τη «Δράση του ΔΣΕ 1946 - 1949 και τη Ζωή της Πολιτικής Προσφυγιάς». Η έκθεση, την οποία διοργανώνουν η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ολοκληρώνεται την Παρασκευή 15 Απριλίου και λειτουργεί καθημερινά από τις 10 π.μ. έως τη 1 μ.μ. και από τις 5 μ.μ. έως τις 8 μ.μ.

Μελετάμε τη στρατηγική του ΚΚΕ

Οπως είπε ο Φ. Παρρής, «το βιβλίο "Η τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ" εγκαινίασε μια ολόκληρη σειρά εκδόσεων προβολής του ηρωικού αγώνα του ΔΣΕ. Ακολούθησαν η έκδοση σε φωτογραφική αναπαραγωγή του Περιοδικού "Δημοκρατικός Στρατός", καθώς και δεκάδες βιβλία αναμνήσεων που επίσης αποτέλεσαν και αποτελούν πολύτιμη πηγή άντλησης μαρτυριών και στοιχείων της καθημερινής ζωής και πάλης των μαχητών και των μαχητριών του ΔΣΕ.

Στιγμιότυπο από τη βιβλιοπαρουσίαση στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Στιγμιότυπο από τη βιβλιοπαρουσίαση στη Θεσσαλονίκη
Η κυκλοφορία αυτών των εκδόσεων από τη Σύγχρονη Εποχή, δεν αποτελεί απλώς προσπάθεια ερευνητικής - ιστορικής ανάδειξης των γεγονότων. Στο επίκεντρο της προσπάθειας βρίσκεται η ανάδειξη του ΔΣΕ, ως κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στην Ελλάδα. Η έκδοση μιας σειράς άλλων ντοκουμέντων όπως η "3η Συνδιάσκεψη" του 1950, τα υλικά της 6ης Ολομέλειας 1956, η Συλλογή με τα Προγραμματικά ντοκουμέντα του ΚΚΕ και η 12η Ολομέλεια του 1968, έχουν σκοπό να συμβάλλουν στη μελέτη της ιστορίας και της εξέλιξης της στρατηγικής του Κόμματος».

Αναφερόμενος ειδικά στην έκδοση των πρακτικών της 3ης Συνδιάσκεψης του ΚΚΕ, σημείωσε ότι «πρόκειται για ντοκουμέντο του Κομματικού Σώματος που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβρη 1950 στη Ρουμανία και αποτελεί την πρώτη συλλογική αποτίμηση σε αυτό το επίπεδο του αγώνα του ΔΣΕ καθώς και της ΕΑΜικής περιόδου.

Η 3η συνδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε ένα χρόνο μετά την έναρξη της πολιτικής προσφυγιάς για το σύνολο των μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού. Ετσι το Β΄ Θέμα ασχολήθηκε με τα προβλήματα των πολιτικών προσφύγων αλλά και την ενεργή ένταξή τους και συμμετοχή στη σοσιαλιστική οικοδόμηση στην Σοβιετική Ενωση και τις Λαϊκές Δημοκρατίες.

Διαβάζοντας τη σχετική εισήγηση και τις ομιλίες, ο αναγνώστης θα έρθει αντιμέτωπος με τις τεράστιες δυσκολίες που έπρεπε να αντιμετωπίσουν. Αδιάψευστοι μάρτυρες αυτών των δυσκολιών αλλά και της προσφοράς των σοσιαλιστικών χωρών που τους υποδέχθηκαν, είναι τόσο οι φωτογραφίες της έκθεσης όσο και οι ίδιοι οι πολιτικοί πρόσφυγες και τα παιδιά τους».

Στην Πάτρα


Στην κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου Λόγου και Τέχνης στην Πάτρα, παρουσιάστηκε το περασμένο Σάββατο το βιβλίο του ιστορικού Βασίλη Λάζαρη«Ιστορία του εμφυλίου πολέμου στην Αχαΐα». Στην εκδήλωση, που οργάνωσαν οι εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» (το βιβλιοπωλείο της ΣΕ λειτουργεί από τις αρχές του έτους στην οδό Κανακάρη 159), κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ.

Ο Γ. Μαργαρίτης προχώρησε σε μια γενική αναφορά για τον ηρωικό αγώνα του ΔΣΕ και την προσπάθεια των νικητών να ονομάσουν τους θύτες θύματα και τα θύματα θύτες. Μιλώντας για τη συγκεκριμένη έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής», αναφέρθηκε ειδικά στην περιοχή της Αχαΐας και στον άνισο αγώνα που έδωσαν οι δυνάμεις του ΔΣΕ ενάντια στον Εθνικό Στρατό και στις παρακρατικές - παραστρατιωτικές συμμορίες και οργανώσεις.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης, ο Β. Λάζαρης διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο του, ενώ προβλήθηκε και βίντεο με στιγμιότυπα από μάχες του ΔΣΕ και επίσημα έγγραφα - ντοκουμέντα από το αρχείο της 3ης Μεραρχίας του ΔΣ Πελοποννήσου, της Κρατικής Ασφάλειας κ.ά.

Σε Τρίκαλα και Καρδίτσα

Οι βιβλιοπαρουσιάσεις της «Σύγχρονης Εποχής», σε συνεργασία με τις κατά τόπους Κομματικές Οργανώσεις, συνεχίζονται αυτήν την βδομάδα σε Τρίκαλα και Καρδίτσα. Οι Νομαρχιακές Επιτροπές του Κόμματος διοργανώνουν εκδηλώσεις με θέμα «Μελετάμε την ιστορία μας, βγάζουμε συμπεράσματα, γινόμαστε ικανότεροι στην οργάνωση της ταξικής πάλης για το σοσιαλισμό». Θα παρουσιαστούν οι εκδόσεις «Προγραμματικά Ντοκουμέντα», «3η Συνδιάσκεψη της ΚΕ του ΚΚΕ 10 - 14 Οκτώβρη 1950», «6η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ 5-15 Φλεβάρη 1968».

Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στα Τρίκαλα, αύριο Τετάρτη, στις 8 μ.μ., στο «Φρούριο» και στην Καρδίτσα, μεθαύριο Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ., στην ΤΕΔΚ, με ομιλητή τον Διονύση Αρβανιτάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Ιστορίας.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Υποκρισία χωρίς όρια

Με αφορμή την απεργία των εργαζομένων στο χώρο των ΜΜΕ, ξανάνοιξε συζήτηση περί απεργοσπαστικών φύλλων, όπως στην προηγούμενη 48ωρη απεργία του Δεκέμβρη 2010, επειδή αντί των καθημερινών φύλλων κυκλοφόρησαν στη θέση τους κυριακάτικα. Και τότε και τώρα κάποιες εφημερίδες και δημοσιογράφοι που επωμίστηκαν αυτή την «υποχρέωση» τόλμησαν να αποδώσουν ανάλογο χαρακτηρισμό περί «απεργοσπασίας» και στο «Ριζοσπάστη», όπως π.χ. η «Ελευθεροτυπία» και πιο συγκαλυμμένα η «Αυγή». Δε θα μιλήσουμε εδώ απλά περί υποκρισίας εφημερίδων και αυτών των δημοσιογράφων που «επωμίστηκαν» να γράψουν ανάλογα. Αλλωστε στην προηγούμενη απεργία, οι δημοσιογράφοι της «Ελευθεροτυπίας», στο όνομα της ετοιμότητας της εργοδοσίας τους να υπογράψει Συλλογική Σύμβαση, δεν απήργησαν, ούτε καν ως αλληλεγγύη στους υπόλοιπους εργαζόμενους, και η εφημερίδα που εργάζονται κυκλοφόρησε όλες τις μέρες της απεργίας. Ισως πιέστηκαν, ίσως συμφώνησαν με την εργοδοσία, αλλά δεν απήργησαν.

Η ίδια εφημερίδα αυτή τη φορά γράφει ότι: «σεβόμενη απολύτως τους αναγνώστες της, δεν πρόκειται από σήμερα μέχρι και τη Δευτέρα να προχωρήσει στην έκδοση "μπαγιάτικου" και "προκατασκευασμένου" φύλλου της, τηρώντας απαρέγκλιτα την αρχή της ότι η σχέση της με τους αναγνώστες είναι αληθινή και έντιμη», ότι «δεν θα κυκλοφορήσει την Κυριακή. Δεν το επιτρέπουν οι διοργανωτές της απεργίας. Μιας απεργίας που... επιτρέπει στις λοιπές κυριακάτικες εφημερίδες να κυκλοφορήσουν σήμερα Πέμπτη... επιμένει ότι η εφημερίδα πρέπει να κυκλοφορεί την ημέρα που έχει οριστεί. Φρέσκια...».

***

Η επιδίωξη δημιουργίας εντυπώσεων στους αναγνώστες, που βεβαίως δε γνωρίζουν περί έκδοσης εφημερίδας, χρονοδιαγραμμάτων, ύλης ημέρας ή «μπαγιάτικης» ύλης, όπως απεφάνθη η συγκεκριμένη εφημερίδα, εκφράστηκε υποκριτικά, προπαγανδίζοντας ότι η δική της ύλη δεν είναι «μπαγιάτικη» αλλά «φρέσκια» και ας ήταν τόσο «φρέσκια» όσο και άλλων που κυκλοφόρησαν ως κυριακάτικες. Θέλησαν να εμφανιστούν οι εφημερίδες αυτές ότι υπηρετούν, έστω και έτσι, τα συμφέροντα των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Δηλαδή η εργοδοσία τους δεν κυκλοφόρησε κυριακάτικη έκδοση συμπαραστεκόμενη στους εργαζόμενους! Μέγιστη υποκρισία! Εστω και έτσι, λοιπόν, αποκαλύπτουν πως στα αστικά ΜΜΕ δε μπορεί καμιά εμπιστοσύνη να έχει ο εργαζόμενος. Η ύλη τους δεν μπορούσε αντικειμενικά να είναι μόνο ή κυρίως «φρέσκια». Δεν προλάβαιναν να έχουν ύλη ημέρας και να τυπώνουν στο τυπογραφείο από τις 2 το μεσημέρι της Τετάρτης...

***

Θα το ξαναπούμε εδώ ότι οι ηγεσίες των «Σωματείων» των εργαζομένων στο χώρο των ΜΜΕ, έχουν ξεπεράσει με τη δράση τους και αυτόν τον κλασικό εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό. Γιατί άφησαν τα προβλήματα των εργαζομένων του χώρου να φτάσουν σε ανεπίστρεπτη πορεία και να δίνουν τάχα μάχες που είναι αδιέξοδες. Γιατί αν ήθελαν να μη βγουν κυριακάτικες εκδόσεις, δε θα το άφηναν στη διάθεση της εργοδοσίας. Η «Καθημερινή» π.χ. κυκλοφόρησε την κυριακάτικη της έκδοση σε όλη της την πληρότητα, ακόμη και των μόνιμων συνεργατών της και των ενθέτων της, αλλά δεν έγραψε στην προμετωπίδα της «Καθημερινή της Κυριακής». Αυτό αν δεν είναι υποκρισία τι είναι; Το ίδιο έκαναν και άλλες εφημερίδες.

Αν πράγματι οι ηγεσίες των «Σωματείων» των εργαζομένων στα ΜΜΕ ήθελαν να εμποδίσουν αυτές τις εκδόσεις, θα μπορούσαν να πάρουν μέτρα να μη δοθεί κυριακάτικη ύλη από τους δημοσιογράφους. Αλλά όχι μόνο δεν έχουν τα κότσια να οργανώσουν τέτοιο αγώνα, αλλά αφήνουν τα μέλη τους στο έλεος της εργοδοσίας. Γιατί ενώ ήξεραν ότι η ύλη μαζεύεται από τη μέρα που προκήρυξαν την απεργία, έφτασαν την προπαραμονή της να κάνουν εκκλήσεις να μη δοθεί ύλη... Οταν ήδη οι εφημερίδες ήταν έτοιμες για το τυπογραφείο. Αυτό αν δεν είναι ένδειξη ταύτισης των ηγεσιών των «Σωματείων» με την εργοδοσία, τότε τι είναι;

***

Σε ότι έχει σχέση με τον «Ριζοσπάστη», και στην προηγούμενη απεργία και σ' αυτή, ως η άλλη φωνή στο χώρο του Τύπου, αυτή της εργατικής τάξης, του λαού, δεν κρύφτηκε από τους αναγνώστες του, δεν τους παραπλάνησε. Οι αστικές εφημερίδες ανοιχτά ή συγκαλυμμένα κυκλοφόρησαν τις κυριακάτικες εκδόσεις τους υπηρετώντας τις επιδιώξεις των αστών. Ο «Ριζοσπάστης» βγήκε χωρίς να το κρύψει με την κυριακάτικη έκδοση με προσπάθεια για την περισσότερη δυνατή ύλη επικαιρότητας, υπηρετώντας τις λαϊκές ανάγκες στην ενημέρωση. Ας αφήσουν λοιπόν κατά μέρος τα περί «απεργοσπασίας» του «Ριζοσπάστη» όσοι σπεκουλάρουν. Το συμφέρον της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων στα ΜΜΕ είναι η οργάνωση της πάλης κόντρα στους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, στην αντεργατική πολιτική που ενισχύει τους καπιταλιστές συνολικά, η κοινή δράση με τους άλλους εργαζόμενους. Σ' αυτή τη ρότα ο «Ριζοσπάστης» και οι κομμουνιστές δημοσιογράφοι είναι στην πρώτη γραμμή!


Χ. Α.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ