ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Απρίλη 2011
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Εβδομάδα Εργατικής Πρωτομαγιάς

Σύσκεψη διοικήσεων σωματείων χτες στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας για την προετοιμασία του ταξικού γιορτασμού της 1ης Μάη

Από τη σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας
Από τη σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας
«Με το ΠΑΜΕ και την κοινωνική συμμαχία να γίνει ο εργαζόμενος λαός δύναμη ανατροπής και εξουσίας» είναι το κεντρικό σύνθημα των πολύμορφων εκδηλώσεων για τον ταξικό γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Εβδομάδα Εργατικής Πρωτομαγιάς, που κήρυξε το ΕΚΛ, από την Τετάρτη 27 Απρίλη έως την Τρίτη 3 Μάη, όπως αποφασίστηκε σε συνεδρίαση της διοίκησής του. Για την καλύτερη προετοιμασία των εκδηλώσεων χτες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη διοικήσεων σωματείων στα γραφεία του ΕΚΛ, στην οποία συζητήθηκαν ο σχεδιασμός δράσης και τα οργανωτικά μέτρα σε χώρους δουλειάς και κλάδους ενόψει της Πρωτομαγιάς. Στην εισήγησή του, ο πρόεδρος Τάσος Τσιαπλές επισήμανε την ανάγκη να γίνει ιδιαίτερη δουλειά στη νεολαία, στις γυναίκες και στους μετανάστες.

Οσον αφορά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του ΕΚΛ είναι:

-- 24ωρη πανεργατική απεργία, την Κυριακή 1 Μάη και συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στις 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία.

-- Κήρυξη 1 ώρας στάση εργασίας, για να γίνουν εκδηλώσεις σε εργασιακούς χώρους, για τις ημέρες Τετάρτη 27/4, Πέμπτη 28/4, Παρασκευή 29/4/2011.

-- Συγκέντρωση ανέργων έξω από τον ΟΑΕΔ την Τρίτη 19 Απρίλη για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας των ανέργων και κατά της ανεργίας.

-- Προβολή ταινίας στην αίθουσα του ΕΚ, την Τετάρτη 27 Απρίλη, σχετικά με την καπιταλιστική κρίση.

-- Εκδήλωση - συζήτηση για τα νέα ζευγάρια, την Πέμπτη 28 Απρίλη.

-- Συναυλία αφιερωμένη στο εργατικό τραγούδι, την Παρασκευή 29 Απρίλη.

-- Αγώνας εργατικού δρόμου, το Σάββατο 30 Απρίλη.

-- Εκθεση βιβλίου σε όλες τις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις.

Σε ανακοίνωσή του το ΕΚΛ επισημαίνει ότι «οι εκδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά και η ίδια η απεργιακή κινητοποίηση πρέπει να αποτελέσουν ένα ακόμα βήμα στην κλιμάκωση της έντονης πάλης που αναπτύξαμε την προηγούμενη χρονιά». Και τονίζει ότι η κλιμάκωση της επίθεσης απ' τη μεριά του κεφαλαίου επιβάλλει την κλιμάκωση της πάλης απ' τη μεριά του ταξικού εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. «Κλιμάκωση για μας - συνεχίζει - είναι νέες μάζες εργατών να μπουν στον αγώνα, να πάρουν ευθύνη στην οργάνωση της πάλης σε κάθε χώρο δουλειάς και κατοικίας με τη γραμμή της αντίστασης και της αντεπίθεσης, στην προοπτική της λαϊκής εξουσίας».

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
«Πληρώνουν»... τον «Καλλικράτη»

Μέχρι και τρεις μήνες απλήρωτες οι εργαζόμενες στην καθαριότητα δημοσίων σχολείων σε Τύρναβο, Φάρσαλα και Αγιά

Απλήρωτες, μέχρι και τρεις μήνες, παραμένουν οι εργαζόμενες στην καθαριότητα των σχολείων στους δήμους Τυρνάβου, Φαρσάλων και Αγιάς Λάρισας. Οι δημοτικές αρχές και των τριών δήμων, που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, με πρόσχημα «γραφειοκρατικά κολλήματα» δεν καταβάλλουν τα δεδουλευμένα των καθαριστριών που αντιμετωπίζουν, πλέον, σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους.

Τη στάση των δημοτικών αρχών καταγγέλλει η ταξική διοίκηση του Σωματείου Καθαριστών - Καθαριστριών Λάρισας, κάτω από τις πιέσεις της οποίας, η Δημοτική Αρχή Τυρνάβου κατέβαλε το μισθό του περασμένου Γενάρη. Ωστόσο, όχι μόνο δε δεσμεύτηκε για την καταβολή των δεδουλευμένων του Φλεβάρη και του Μάρτη, αλλά ενοχλημένη από την αποφασιστική παρέμβαση του Σωματείου επιστρατεύει εκβιαστικές απειλές σε βάρος των καθαριστριών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τυρνάβου Δ. Ζώης επιτέθηκε φραστικά στις εργαζόμενες, γιατί ζήτησαν την παρέμβαση του Σωματείου και του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, απειλώντας ότι αυτό θα «γυρίσει» εναντίον τους.

Σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Λάρισας επισημαίνει ότι «αυτές οι εξελίξεις που εκφράζουν ουσιαστικά την αδυναμία των συγκεκριμένων δήμων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, δεν προκαλούν καμία έκπληξη». Και προσθέτει: «Εμείς είχαμε προειδοποιήσει τόσο τους εργαζόμενους του κλάδου, αλλά και το λαό της Λάρισας, ότι ο "Καλλικράτης" που έφερε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μαζί με τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., δεν ήταν μια απλή διοικητική μεταρρύθμιση, αλλά το όχημα για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Υγείας - Παιδείας και Πρόνοιας, που θα επιφέρει νέα δεινά στο λαό».

Καταγγέλλει, επίσης, ότι οι Δημοτικές Αρχές των Δήμων που δεν πληρώνουν τις εργαζόμενες, «προσυπέγραψαν και στήριξαν τον "Καλλικράτη", κρύβοντας την αλήθεια για τις συνέπειες που άρχισαν να φαίνονται και θα φαίνονται όλο και πιο έντονα το επόμενο διάστημα και θα φορτώσουν στο λαό και τους εργαζόμενους το κόστος της Υγείας - Πρόνοιας - Παιδείας και της καθαριότητας των σχολείων».

Και απαιτεί να καταβάλουν άμεσα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους, διαμηνύοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΚΑΖΙΝΟ ΠΑΡΝΗΘΑΣ
Απάντηση στην εργοδοσία με 4ήμερη απεργία

Με 4ήμερη απεργία, η οποία ξεκινά αύριο Πέμπτη, απαντούν οι εργαζόμενοι με απόφαση του επιχειρησιακού τους σωματείου, στη νέα πρόκληση της εργοδοσίας της «Καζίνο Ξενοδοχείο και Τελεφερίκ Πάρνηθας», η οποία προχώρησε σε ακόμα πέντε απολύσεις την περασμένη Παρασκευή. Η εργοδοσία έχει απολύσει συνολικά 17 εργαζόμενους από τον περασμένο Φλεβάρη, ενώ ήδη έχει επιβάλει την εκ περιτροπής απασχόλησης σε συγκεκριμένα τμήματα της επιχείρησης.

Στο πλαίσιο της 4ήμερης απεργίας, το σωματείο οργανώνει την πρώτη μέρα της απεργίας, την Πέμπτη, στη 1 το μεσημέρι, συγκέντρωση στα γραφεία της εταιρείας (Αγ. Κωνσταντίνου 49 στο Μαρούσι). Τη δεύτερη μέρα της απεργίας το σωματείο καλεί σε συγκέντρωση στις 11.30 το πρωί στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Τέλος, όλες τις μέρες της απεργίας οι εργαζόμενοι θα συγκεντρώνονται στις 4 το απόγευμα στο Παλιό Πάρκινγκ (Ζυγός) για την περιφρούρηση της απεργίας τους.

Διεκδικούν: Αμεση ανάκληση όλων των απολύσεων, καμία κατάργηση τμήματος. Μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους χωρίς εταιρείες και ενοικιαζόμενους εργαζόμενους. Υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2011. Να σταματήσουν οι μεθοδευμένες αναφορές, επιπλήξεις και ποινές που στόχο έχουν να τρομοκρατήσουν και να στοιχειοθετήσουν κατηγορία απόλυσης. Να παρθούν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία της υγιεινής και ασφάλειας της δουλειάς μας, ολοκλήρωση της επένδυσης, επίλυση του κτιριακού για να εξασφαλιστεί η δουλειά των εργαζομένων.

Παράλληλα, το σωματείο καλεί όλα τα σωματεία του κλάδου και όλα τα συνδικάτα της Αθήνας να συμπαρασταθούν στον αγώνα των εργαζομένων.

Καταβολή δώρου και επιδόματος ανεργίας

Ξεκίνησε χτες η καταβολή του δώρου Πάσχα 2011 στους επιδοτούμενους άνεργους και προπληρώνονται και τα επιδόματα ανεργίας που καταβάλλονται κανονικά από 11/4 έως 1/5 2011, όπως ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ. Προπληρώνονται επίσης τα επιδόματα που έχουν εγκριθεί για τους μακροχρόνια ανέργους, τα οποία θα καταβάλλονταν κανονικά μέχρι και 1/5. Καταβάλλεται επίσης το δώρο Πάσχα στους δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ
Καταγγελία του ΕΚ Λάρισας

Την πρόεδρο του Οργανισμού Εργατικής Εστίας Βάσω Τσιμπίδα, για το πάγωμα της αποστολής των χρημάτων που οφείλει στο Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας για την πληρωμή των 3 εργαζομένων του, καταγγέλλει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΚΛ.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση - καταγγελία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας επισημαίνεται: «Το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Νομού Λάρισας καταγγέλλει την πρόεδρο του Οργανισμού Εργατικής Εστίας κ. Τσιμπίδα, για το πάγωμα της αποστολής των χρημάτων που οφείλει στο Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας για την πληρωμή των 3 εργαζομένων του, οι οποίοι είναι απλήρωτοι όλο το πρώτο τρίμηνο του 2011 (Γενάρης, Φλεβάρης, Μάρτης) και το Δώρο του Πάσχα, καθώς και για μέρος των λειτουργικών δαπανών του ΕΚΝΛ. Το ΕΚΝΛ αξιώνει την άμεση καταβολή των οφειλόμενων χρημάτων από την Εργατική Εστία γιατί η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Συνεχίζονται οι αρχαιρεσίες

Συνεχίζονται οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», οι οποίες ξεκίνησαν την Κυριακή 10 Απρίλη και ολοκληρώνονται στις 17. Οι αρχαιρεσίες θα διεξαχθούν σήμερα Τετάρτη μέχρι και την Παρασκευή σε τόπους δουλειάς, ενώ την Κυριακή θα γίνουν στα γραφεία του Συνδικάτου (ΕΚΑ, 3ης Σεπτεμβρίου 48 και Μάρνη, 2ος όροφος), από τις 9.30 π.μ. μέχρι και τις 2 μ.μ. Οι μεταλλεργάτες, για να ψηφίσουν, πρέπει να έχουν μαζί τους δελτίο αστυνομικής ταυτότητας και βιβλιάριο ασθενείας.

Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία, που συσπειρώνεται στις ταξικές δυνάμεις, καλεί τους μεταλλεργάτες της Αθήνας να συμμετέχουν μαζικά στις εκλογές του συνδικάτου, να δείξουν και με αυτόν τον τρόπο ότι δε συμβιβάζονται με την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Να δώσουν μήνυμα σε όλους αυτούς που προσπαθούν σήμερα να βάλουν εμπόδια στην ανάπτυξη των αγώνων των εργαζομένων, να περάσουν στην αντεπίθεση και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, να διεκδικήσουν όλο τον πλούτο που τους ανήκει.

Σήμερα, Τετάρτη και αύριο, Πέμπτη από τις 12 το μεσημέρι έως τις 8 το βράδυ ψηφίζουν οι εμποροϋπάλληλοι για την ανάδειξη της νέας διοίκησης στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Οι εκλογές πραγματοποιούνται στα γραφεία του συλλόγου (Αγ. Φιλοθέης 5 Β - πλ. Μητροπόλεως) και οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν απαραίτητα μαζί τους αστυνομική ταυτότητα και βιβλιάριο ασθενείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ