ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Απρίλη 2011 - Κυριακή 24 Απρίλη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Οι εργαζόμενοι βγαίνουν στο δρόμο του αγώνα

Συνέντευξη με τον Σουάντες Ντεβρόγε, εθνικό γραμματέα του Κέντρου Συνδικαλιστικών Ενώσεων Ινδίας

Από τη μεγάλη εργατική διαδήλωση φέτος στο Νέο Δελχί
Από τη μεγάλη εργατική διαδήλωση φέτος στο Νέο Δελχί
Για την κατάσταση στην Ινδία με αιχμή τις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης του Μανμόχαν Σινγκχ, μίλησε στο «Ρ», ο Σουάντες Ντεβρόγε, εθνικός γραμματέας και επικεφαλής των διεθνών σχέσεων, του Κέντρου Συνδικαλιστικών Ενώσεων της Ινδίας (CITU), με την ευκαιρία της πρόσφατης συμμετοχής του στο 16ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας. Σημειώνοντας τη ραγδαία αύξηση των τιμών βασικών προϊόντων, που γονατίζουν ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, υπογράμμισε την ανάγκη του αντικαπιταλιστικού αγώνα και τη συνειδητοποίηση της ανάγκης για την μόνη διέξοδο για τα λαϊκά στρώματα, την σοσιαλιστική προοπτική.

_ Στην Ινδία πρόσφατα έγιναν μαζικές εργατικές κινητοποιήσεις, μιλήστε μας για την κατάσταση του εργατικού κινήματος στην χώρα σας;

_ Στην Ινδία δίνουμε μεγάλο αγώνα ενάντια στις ιμπεριαλιστικές φιλομονοπωλιακές οικονομικές πολιτικές. Το ινδικό εργατικό κίνημα βρίσκεται να είναι μπροστά σε αυτή την πάλη που διεξάγεται. Στις 7 Σεπτέμβρη 2010 οργανώθηκε με επιτυχία πανεργατική απεργία. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε νέα μαζική κινητοποίηση στις 23 Φλεβάρη του 2011, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι συμμετείχαν σε πορεία προς το Κοινοβούλιο, στο Νέο Δελχί. Αυτό δε θα συνέβαινε με τις συμβατικές - εργοδοτικές συνδικαλιστικές δυνάμεις. Σε αυτό το πλαίσιο τα εργατικά συνδικάτα με ταξικό προσανατολισμό ενώθηκαν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική. Η πάλη στην Ινδία έχει ενταθεί και κανείς τομέας του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος δεν μπορεί να μείνει εκτός αυτού του αγώνα μετά την ξεκάθαρη αποκάλυψη της πολιτικής χρεοκοπίας της ιμπεριαλιστικής τάξης.

Ο Σουάντες Ντεβρόγε
Ο Σουάντες Ντεβρόγε
Ιδιαίτερη σημασία για την παρούσα κατάσταση έχει το ότι αυτή τη φορά η καπιταλιστική οικονομική κρίση άρχισε στις ΗΠΑ και γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη. Αυτό έχει ειδική σημασία και γι' αυτό η κατανόηση του εργατικού κινήματος στην Ινδία είναι ότι η πολιτική και το σύστημα της καπιταλιστικής οικονομίας δε θα είναι σε θέση να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση που βρισκόταν προ κρίσης. Αυτή είναι μεγάλη ευκαιρία και πρόκληση για να οδηγήσουμε το σύνολο της εργατικής τάξης της χώρας να ενωθεί σε ένα αντικαπιταλιστικό μπλοκ.

Πιστεύουμε ότι στις σημερινές συνθήκες κρίσης πρέπει να κατανοήσουν ότι η μόνη διέξοδος είναι ο σοσιαλισμός και η εργατική εξουσία. Το επόμενο διάστημα προετοιμάζουμε νέους αγώνες, ο κόσμος θα δει νέους αγώνες βασισμένους στην εμπειρία της 7ης Σεπτέμβρη και της 23ης Φλεβάρη και σίγουρα θα έχουμε σκληρότερες μάχες.

Πρέπει να τονίσουμε ότι σε αυτό το Συνέδριο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας συμμετέχουν 80 αντιπρόσωποι από την Ινδία. Από αυτό το Συνέδριο, την πείρα των εργατών από άλλες χώρες, από την δράση του ΠΑΜΕ, το ινδικό εργατικό κίνημα αντλεί έμπνευση για να προχωρήσει μπροστά, στις μάχες που έρχονται.

_ Η καπιταλιστική κρίση και η ραγδαία αύξηση της τιμής των βασικών αγαθών, έχουν επιδεινώσει την ζωή των εργαζομένων. Τα ταξικά συνδικάτα πώς αντιπαλεύουν αυτή την κατάσταση;

_ Με τη δικαιολογία της εξόδου από την κρίση οι καπιταλιστές έχουν εξαπολύσει νέα επίθεση ενάντια στην εργατική τάξη και στα λαϊκά δικαιώματα. Στο στόχαστρο βρίσκονται οι συνδικαλιστικές ελευθερίες, το ίδιο το δικαίωμα στην εργασία, οι μισθοί και οι εργασιακές σχέσεις, η κοινωνική ασφάλιση. Στην πάλη μας για τα βασικά δικαιώματα των εργαζομένων προτάσσουμε πέντε σημεία: καταδικάζουμε την ραγδαία άνοδο των τιμών βασικών αγαθών, η οποία συνεχίζεται αγγίζοντας το 15%, ενώ παράλληλα τρέχει και ο πληθωρισμός, καταδικάζουμε την ανεργία, καταγγέλλουμε την ανασφάλιστη εργασία, υπερασπιζόμαστε την κοινωνική ασφάλιση και λέμε «όχι» στις περικοπές και καταγγέλλουμε τις ιδιωτικοποιήσεις. Η εργατική τάξη σχεδόν στο σύνολό της βρίσκεται ενωμένη σε αυτά τα κομβικά ζητήματα.

_ Πώς αντιμετωπίζονται οι λαϊκοί αγώνες από την κυρίαρχη τάξη;

_ Η κυβέρνηση του Μανμόχαν Σινγκχ εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Αντιμετωπίζει με βία και καταστολή τις μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες και βέβαια αδιαφορεί για τις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα και της αδιαφορίας της κυβέρνησης, είναι ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, οδηγούνται στην αυτοκτονία, σε μία πράξη απελπισίας. Σοβαρότατη επίθεση δέχεται και ο αγροτικός τομέας με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των ανθρώπων που βιώνουν τη φτώχεια και βρίσκουν διέξοδο στην αυτοκτονία να είναι εργάτες γης. Αυτή η κυβέρνηση είναι ολοκληρωτικά ταγμένη με τα συμφέροντα του κεφαλαίου, δεν μπορεί να αλλάξει και μόνο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μπορούν να αλλάξουν την ζωή τους, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο, ενάντια στα μονοπώλια και στον ιμπεριαλισμό.


Αλ.Φ

Η διέξοδος για το λαό

Πράγματι! Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με τη φωνή της ΓΓ Αλέκας Παπαρήγα αγγίζει την αρχή της πορείας προς την ιστορική του δικαίωση. Απαλλαγμένο από βαρίδια του παρελθόντος δημιουργεί τη νέα του ιστορία και απευθύνει το κάλεσμά του στα λαϊκά στρώματα σε ρήξη με την στρατηγική του κεφαλαίου για την δική τους εξουσία.

Η πρόσφατη πολιτική του συγκέντρωση στις 18/4/2011 στο Σύνταγμα έδειξε ότι η προηγούμενη ιστορική συγκέντρωση στις 15 Μάη 2010 δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός μιας τυχαίας συγκυρίας. Ηταν μια νέα αρχή που το ΚΚΕ έβαλε στην πολιτική κονίστρα και μπροστά στο λαό, υποψηφιότητα μιας νέας διακυβέρνησης μιας νέας Ελλάδας. Αυτό αποδείχθηκε και στην εξαγγελία κυβερνητικού προγράμματος στην τωρινή πολιτική συγκέντρωση. Είναι ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που λαμβάνει υπόψη του το σύνολο των οικονομικών δυνατοτήτων της Ελλάδας και τις δένει αρμονικά με το σύνολο των λαϊκών προβλημάτων. Είναι δυνατότητες που αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα διαθέτει αξιόλογη αυτάρκεια στην οποία μπορούν να στηριχθούν οι διεθνείς της σχέσεις σε ισότιμη συμφέρουσα βάση.

Στην ομιλία της ΓΓ του ΚΚΕ ειπώθηκαν όλα με αποδεικτικά παραδείγματα γύρω απ' αυτό το καίριο ζήτημα της οικονομικής αυτοτέλειας κι αυθυπαρξίας στο πλαίσιο πάντα των διεθνών σχέσεων της χώρας. Προπάντων τονίστηκε το ζήτημα του εργατικού και λαϊκού ελέγχου στην παραγωγή και διαχείριση του νέου εργατικού κράτους. Εδειξε ότι είναι καίριο ζήτημα η με κάθε τρόπο προγραμματισμένη αποφυγή δημιουργίας ενός νέου ανεξέλεγκτου γραφειοκρατικού στρώματος πάνω στο εργατικό κράτος. Ο ανά πάσα στιγμή έλεγχος κι η ανά πάσα στιγμή ανακλητότητα κάθε κρατικού λειτουργού δείχνει στην ουσία του το νόημα και το περιεχόμενο της επαναστατικής εργατικής εξουσίας. Δείχνει ότι αυτή η εξουσία είναι μια αέναη διαρκής επανάσταση απαλλαγμένη από τα κουσούρια προηγούμενων επαναστάσεων όπως οι αστικές που ήθελαν τη νέα ανερχόμενη τάξη να επικάθεται στο σβέρκο της κοινωνίας ως η αιώνια αναλλοίωτη εξουσία.

Ο λόγος του ΚΚΕ με τη φωνή της ΓΓ Αλέκας Παπαρήγα πιστοποίησε ότι η εργατική εξουσία έχει όλες τις δυνατότητες να ικανοποιήσει τις σύγχρονες διευρυμένες ανάγκες του λαού. Κοινωνικοποίηση των βασικών συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, εργατικός έλεγχος στα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις, παραγωγικός συναιτερισμός των φτωχών αγροτών και μικρών βιοτεχνών, αγροτικός έλεγχος στην αγροτική παραγωγή, λαϊκός έλεγχος στις γειτονιές της Ελλάδας. Αυτή είναι η οικονομική, πολιτική και κοινωνική βάση της λαϊκής εξουσίας που προτείνει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ