ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αδυναμία διαφοροποίησης από κυβέρνηση
  • Με υψηλούς «αντιπολιτευτικούς» τόνους και ...απανωτές Εξεταστικές Επιτροπές  επιχειρεί ο Κ. Καραμανλής να δείξει ότι διαφέρει από την εφαρμοζόμενη πολιτική
  • «Συντηρείται» το εσωκομματικό πρόβλημα

Την ανυπαρξία ουσιαστικής διαφοροποίησης από την εφαρμοζόμενη πολιτική επιχειρεί να διασκεδάσει ο Κ. Καραμανλής με υψηλούς «αντιπολιτευτικούς» τόνους και απανωτές προτάσεις για σύσταση εξεταστικών επιτροπών! Προκειμένου να επιτύχει το στόχο του, να δείξει δηλαδή ότι διαφοροποιείται από την κυβερνητική πολιτική, αναδεικνύει, σε αυτή τη φάση, κυρίως τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και αυτό της διαπλοκής, αλλά το μόνο που καταφέρνει είναι να δείξει ότι οι αιτιάσεις του είτε αγγίζουν θέματα διαδικασίας είτε γίνονται εκ των υστέρων και εκ του ασφαλούς.

Παράλληλα, στη χτεσινή συνεδρίαση της ΚΟ δεν έγινε κατορθωτό να αποκρυβεί το εσωκομματικό πρόβλημα, παρά τις ευνοϊκές συνθήκες που υπήρχαν λόγω του δυσμενούς κλίματος που υπάρχει για την κυβέρνηση, το οποίο θα οξυνθεί παραπέρα ενόψει του συνεδρίου. Οπως φάνηκε από τη συνεδρίαση δεν ωφελούν ούτε οι φραστικές επιθέσεις κατά της κυβέρνησης.

Στην εισήγησή του στην ΚΟ της ΝΔ ο Κ. Καραμανλής εστίασε στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ειδικά για τα Βαλκάνια επέκρινε την κυβέρνηση, γιατί δεν προωθεί αποτελεσματικά τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας και «γίνεται ουραγός και ακόλουθος πρωτοβουλιών που διαμορφώνονται από τρίτους». Ιδιαίτερα για τη Γιουγκοσλαβία είπε ότι «εμφανιζόμαστε σαν ξένοι απεσταλμένοι», ενώ για την Αλβανία επικέντρωσε στις διώξεις που εντείνονται και στην παραβίαση των πολιτικών δικαιωμάτων των «Βορειοηπειρωτών».

Αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά, αφού επανέλαβε τις γνωστές θέσεις περί σεβασμού του διεθνούς δικαίου και ότι δε γίνεται διεύρυνση της ΕΕ χωρίς την ένταξη της Κύπρου, επιτέθηκε στην κυβέρνηση για απόπειρα ιδεολογικής τρομοκρατίας και φίμωσης, καθώς «κοντεύει να κηρυχτεί απαγορευμένη κάθε συζήτηση για τα εθνικά δίκαια και τα δικαιώματά μας». Παράλληλα, επανέφερε την πρότασή του για συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα της διαπλοκής, ξεκινώντας από τις σχέσεις του κυβερνώντος κόμματος με το «μονοπώλιο» που επιβλήθηκε στο Αιγαίο, ενώ φωτογράφισε τον επιχειρηματία Σ. Κόκκαλη, αναφερόμενος στις προμήθειες του ΟΤΕ και στη μηχανοργάνωση των δημοσίων υπηρεσιών. Οσον αφορά το πόρισμα Ντογιάκου, το οποίο αναφέρεται σε ευθύνες υπουργών για δραστηριότητες του μεγαλοεκδότη Χρ. Λαμπράκη, ο πρόεδρος της ΝΔ προανήγγειλε ότι το κόμμα του τις επόμενες μέρες θα το προωθήσει στη Βουλή, ζητώντας σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, γιατί έτσι αποκαθίσταται η αξιοπιστία της δημόσιας ζωής. Παράλληλα, ανέφερε ότι η ΝΔ θα ζητήσει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την «Ολυμπιακή» προκειμένου να εξιχνιαστεί πού χάθηκαν τεράστια ποσά και έγιναν κραυγαλέες παρανομίες. Επιχειρώντας να αναδείξει διαχωριστικές γραμμές με την κυβερνητική πολιτική, υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει ξένο στην ελεύθερη αγορά και επιμένει στα κρατικοδίαιτα μονοπώλια, ενώ το κόμμα του είναι εκφραστής της «ελεύθερης οικονομίας».

Εσωκομματικές κόντρες

Από τους βουλευτές που πήραν το λόγο δεν ήταν λίγοι εκείνοι που άσκησαν κριτική στην αντιπολιτευτική τακτική της ηγεσίας σε μια σειρά τομείς, άλλοι ζήτησαν εξηγήσεις για το τι απέγινε με την έρευνα για τις «παράνομες ελληνοποιήσεις», ενώ κάποιοι (Ν. Κακλαμάνης) ζήτησαν να επισκεφθεί ομάδα βουλευτών την Αλβανία ενόψει του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών.

Η Ντ. Μπακογιάννη ζήτησε να συγκληθεί ειδική συνεδρίαση της ΚΟ για να συζητήσει το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο, όπως είπε, πρέπει να είναι «ανοιχτό». Ο Αρ. Παυλίδης, πρώην υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, αναφέρθηκε στο θέμα του καμποτάζ και τόνισε ότι «αντί να υπερηφανευόμαστε για το ότι η κυβέρνηση της ΝΔ το εξασφάλισε πριν από 11 χρόνια, αφήνουμε ακάλυπτο το κόμμα», ενώ χαρακτήρισε τη σχετική κομματική ανακοίνωση ως «ΠΑΣΟΚικής έμπνευσης». Για το ίδιο θέμα ο Κ. Μητσοτάκης σε γραπτή δήλωσή του υποστηρίζει μεν ότι σωστά η κυβέρνησή του είχε ζητήσει την επιβολή του καμποτάζ, αλλά από την άλλη «ορθώς η κυβέρνηση προωθεί σήμερα την επίσπευση της άρσης του καμποτάζ» και την καλεί να σπάσει αμέσως το εσωτερικό μονοπώλιο, δίνοντας άδειες στα νέα κατάλληλα πλοία.

Στη δευτερολογία του ο Κ. Καραμανλής χαρακτήρισε επιτυχία της κυβέρνησης της ΝΔ ότι εξασφάλισε το καμποτάζ γιατί «έδινε την ευκαιρία για την ανανέωση του ελληνικού στόλου και άλλα που δεν έγιναν», αλλά πρόσθεσε ότι ο ανταγωνισμός και η απελευθέρωση δεν είναι σε αντίθεση με το καμποτάζ. Απαντώντας στο αίτημα των βουλευτών να επισκεφθούν την Αλβανία, είπε ότι «βεβαίως και είναι ελεύθεροι οι βουλευτές μας να είναι παρόντες στις εκλογές του β` γύρου στην Αλβανία. Αλίμονο!». Επίσης τάχθηκε εναντίον οποιασδήποτε αλλαγής του εκλογικού νόμου στην παρούσα Βουλή. Απέφυγε όμως να απαντήσει στην πρόταση της Ντ. Μπακογιάννη για ειδική συνεδρίαση της ΚΟ για το συνέδριο.

Ο Μ. Εβερτ

Αίσθηση όμως προκάλεσε η τοποθέτηση του Μ. Εβερτ σχετικά με την προώθηση του πορίσματος Ντογιάκου στη Βουλή από τη ΝΔ. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η κίνηση από το κόμμα του για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής γίνεται για τα «μάτια του κόσμου», αποκαλύπτοντας έτσι, ίσως, το πραγματικό περιεχόμενό της. Μιλώντας στον «Πλάνετ» είπε επί λέξει: «Κατά την άποψή μου, το αντικείμενο είναι πολύ μικρό, πολύ περιορισμένο. Εδώ γίνονται του κόσμου τα στραβά, μερικά δισεκατομμύρια μας ενόχλησαν; Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να ερευνηθούν. Και πιστεύω ότι και ο κ. Παπανδρέου θα θέλει να ερευνηθεί το θέμα»!

ΠΑΣΟΚ
Αλλος για Κόκκαλη τράβηξε κι άλλος για Ν.Υόρκη...

Μπορεί ο πρωθυπουργός να μην αισθάνεται... μοναξιά λόγω της σιωπής που τηρούν αυτές τις κρίσιμες για το ΠΑΣΟΚ ώρες τα «ιστορικά στελέχη» του κόμματός του, αφού θεωρεί εαυτόν επικεφαλής μιας μεγάλης ομάδας στελεχών (όπως έλεγαν χτες συνεργάτες του...) ωστόσο κάποιοι από το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να προτιμούν τον... κατά μόνας αναχωρητισμό. Ετσι, μετά την παραίτηση του φίλου του πρωθυπουργού Χρ. Ροκόφυλλου (με αφορμή την υπόθεση του «Σαμίνα»), χτες προστέθηκε μια ακόμα ηχηρή (λόγω προηγούμενης ιδιότητας) παραίτηση μέλους της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, ο Χ. Σαλελές, ο μέχρι πρότινος γενικός διευθυντής του ΟΠΑΠ, το όνομα του οποίου είχε εμπλακεί στις καταγγελίες για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στη χορήγηση της άδειας του «Ξυστό» στον Σ.Κόκκαλη, δήλωσε χτες ότι παραιτείται από μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ. Λίγες μέρες πριν είχε αναλάβει διευθυντικό πόστο στην εταιρία «Θρύλος ΑΕ», συμφερόντων του Σ.Κόκκαλη...

Στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού που ρωτήθηκε χτες για την παραπάνω εξέλιξη δεν έκρυβε την αμηχανία του και περιοριζόταν στο ακόλουθο σχόλιο: «Εκανε την επαγγελματική του επιλογή»!

Την ίδια ώρα στο ήδη βεβαρημένο κλίμα, πρέπει να προστεθεί η δήλωση του βουλευτή Β. Μαλέσιου (επίσης φίλος του Κ.Σημίτη), ο οποίος είπε στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΕ ότι δεν πρόκειται να ξαναθέσει υποψηφιότητα με το ΠΑΣΟΚ... Οσο για τον Στ. Τζουμάκα, επανέλαβε χτες ότι η απογοήτευσή του για την κατάσταση της πολιτικής ζωής τον οδηγεί στην απόφαση να ξενιτευτεί. Τόπος προορισμού η Ν.Υόρκη...

«Ειρηνικά εγκαίνια» στην Κοκκινιά

Η Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς εγκαινιάζει σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ., τα νέα της γραφεία που βρίσκονται στην πλατεία Αγ. Νικολάου Νίκαιας. Στην ανακοίνωσή της, η επιτροπή καλεί το λαό της περιοχής να παρευρεθεί στην εκδήλωση, τονίζοντας ότι η παρουσία του θα είναι μια ακόμα συμβολή στη συνέχιση των αγώνων για την ειρήνη.

Στην εκδήλωση, θα χαιρετίσει ο γγ της ΕΕΔΥΕ και οργανωτικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, Θανάσης Παφίλης. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από μουσικό και χορευτικό συγκρότημα.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Και πάλι με τρεις τάσεις;

Μία νέα τάση φαίνεται πως προστέθηκε στις ήδη υπάρχουσες του Συνασπισμού, ένας καινούριος πονοκέφαλος για την ηγεσία «προεδρικών» και «αριστερού ρεύματος». Αν ευσταθούν τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας οι εναπομείναντες - μετά την αποχώρηση της ομάδας Μπίστη - «εκσυγχρονιστές» του κόμματος την περασμένη Κυριακή, σε μάζωξή τους, αποφάσισαν και προχώρησαν στην ίδρυση ενός νέου «ρεύματος ιδεών», τα ηνία του οποίου θα κρατούν οι γνωστοί ανανεωτές Μ. Δαμανάκη, Μ. Παπαγιαννάκης, Π. Κουναλάκης, Π. Σκοτεινιώτης, Θ. Μαργαρίτης και Κ. Πουλάκης.

Αν αληθεύει η παραπάνω πληροφορία τότε πρέπει να αναμένεται αναζωπύρωση των εσωκομματικών τριβών και αντιπαραθέσεων, έπειτα από μια περίοδο ομαλής συμβίωσης, με δεδομένο και ότι οι ανανεωτές θεωρούν εαυτούς «ριγμένους» στη μοιρασιά των θέσεων - κλειδιά μετά το συνέδριο του κόμματος, τις οποίες κατέλαβαν «προεδρικοί» και «αριστερό ρεύμα».

Εν αναμονή λοιπόν της συνεδρίασης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Οκτώβρη. Εκεί, στην επίσημη πρώτη εμφάνιση του νέου ρεύματος, θα ανιχνευτούν οι προθέσεις και οι διαθέσεις του, χωρίς να υπάρχει αμφιβολία ότι θα διεκδικήσει το ρόλο της «αντιπολίτευσης» στην ηγεσία του ΣΥΝ, αμφισβητώντας τις επιλογές της και πιέζοντας για επιτάχυνση των ρυθμών προσέγγισης με το ΠΑΣΟΚ.

Γενική Συνέλευση των αντιστασιακών δημοσιογράφων

Αύριο, Πέμπτη 12 του Οκτώβρη, στις 11 π.μ. θα γίνει στην αίθουσα «Γεώργιος Καρατζάς» της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος) η τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του Πανελληνίου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Εθνικής Αντίστασης 1941-'44 με θέματα της ημερήσιας διάταξης:

1. Απολογισμός δράσης του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου και ανακοινώσεις.

2. Εγκριση οικονομικού απολογισμού και έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής για το χρονικό διάστημα από 1/1/1998 έως 31/12/1999.

3. Εγκριση προϋπολογισμού χρήσης 2000.

4. Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής.

(Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη Γενική Συνέλευση, η οποία είχε οριστεί για τις 16 του Ιούνη, ματαιώθηκε διότι δεν υπήρξε απαρτία).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ