ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΠΡΟΣΩΠΑ

1971 Πεθαίνει ο Ντιν Ατσεσον. Αμερικανός πολιτικός, από τους «αρχιτέκτονες» της πολιτικής του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά τη λήξη του πολέμου συνέταξε την έκθεση για τον έλεγχο της ατομικής ενέργειας εισηγούμενος την «ατομική διπλωματία» κατά της Σοβιετικής Ενωσης. Το 1947 διαμόρφωσε το «Δόγμα Τρούμαν» για την αντιμετώπιση του «κομμουνιστικού κινδύνου» στις χώρες της Εγγύς και Μέσης Ανατολής με την άμεση παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα και την Τουρκία. Ηταν από τους βασικούς συντάκτες του «Σχεδίου Μάρσαλ» για την παροχή οικονομικής βοήθειας στη Δυτική Ευρώπη με αντάλλαγμα την παροχή στρατιωτικών «διευκολύνσεων». Ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ πρωτοστάτησε στη δημιουργία του ΝΑΤΟ, το 1949. Το 1960 κατέστρωσε το σχέδιο για τη διχοτόμηση και τη ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου, το γνωστό και ως «Σχέδιο Ατσεσον».

1944: Ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει την Αθήνα

Ενα μέρος από τη μεγάλη συγκέντρωση για την απελευθέρωση της Αθήνας, στις 12 Οκτώβρη 1944, στο Σύνταγμα. Φωτογραφία του Σπύρου Μελετζή
Ενα μέρος από τη μεγάλη συγκέντρωση για την απελευθέρωση της Αθήνας, στις 12 Οκτώβρη 1944, στο Σύνταγμα. Φωτογραφία του Σπύρου Μελετζή
Πέμπτη 12 Οκτώβρη 1944. Οι Γερμανοί δεν είχαν ακόμη προλάβει να εγκαταλείψουν την Αθήνα, αλλά ο λαός της πρωτεύουσας νιώθοντας ότι έφτασε η ώρα της λευτεριάς, ξεχύθηκε στους δρόμους ζητωκραυγάζοντας. Κύματα - κύματα η λαοθάλασσα πλημμύριζε την πλατεία Συντάγματος, τις οδούς Πανεπιστημίου, Σταδίου, Ακαδημίας, το Ζάππειο, την πλατεία Ομονοίας. Οι 1.264 μέρες φασιστικής κατοχής ήταν πλέον παρελθόν κι αυτό φάνηκε περίτρανα όταν στις 9.45 το πρωί μαχητές του ΕΛΑΣ κατέβασαν από την Ακρόπολη τη γερμανική σημαία υψώνοντας στη θέση της την ελληνική.

Την επομένη, 13 του Οκτώβρη, ο «Ριζοσπάστης» έγραφε στην πρώτη του σελίδα με μεγάλα, κεφαλαία, γράμματα: «ΖΗΤΩ Η ΛΕΥΤΕΡΗ ΑΘΗΝΑ ΜΑΣ», ενώ ο Γ. Ζέβγος με άρθρο του εξηγούσε ότι η μεγάλη αυτή μέρα της απελευθέρωσης ήταν ταυτόχρονα και το «ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ». Στις διπλανές στήλες με μηνύματά τους το ΚΚΕ και το ΕΑΜ καλούσαν το λαό να αγωνιστεί για την πλήρη απελευθέρωση της χώρας, για την εξασφάλιση της ανεξαρτησίας, της ακεραιότητας, καθώς και της λαοκρατικής αναδημιουργίας της. Σ' αυτό το φύλλο του «Ρ», στη 2η σελίδα, κάτω από τον τίτλο «ΛΕΥΤΕΡΙΑ! ΛΕΥΤΕΡΙΑ! Η ΑΘΗΝΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ», υπήρχε αναλυτικό ρεπορτάζ από τη μέρα της απελευθέρωσης.

«Χάθηκε - σημειωνόταν στο ρεπορτάζ - το βρωμερό κουρέλι του Φασισμού απ' την Ακρόπολη. Τούτο το σύνθημα περίμενε η Αθήνα. Η μπαρουτοκαπνισμένη Αθήνα, που γνώρισε την πείνα και το βόλι του κατακτητή, το στιλέτο του προδότη, η αδάμαστη Αθήνα που τρία χρόνια πάλεψε, ξεχύθηκε ζωντανή ανθρωποθάλασσα να διαλαλήσει τη Νίκη της, να γιορτάσει τη λευτεριά της. Πέντε λεφτά φτάσανε για να κολυμπήσει όλη η πόλη στο γαλάζιο. Για ν' ανέβουν οι ΕΠΟΝίτες στα καμπαναριά και ν' αντηχήσουν χαρούμενα οι καμπάνες. Διαδηλώσεις που πρώτη φορά βλέπει η Αθήνα ξεχύνονται από παντού. Απ' το Σύνταγμα ως την Ομόνοια, ένα ρεύμα είναι ο κόσμος. Γελούν, δακρύζουν, αγκαλιάζονται.

Λευ - τε - ρω - θή - κα - με!

Νι - κή - σα - με!

Και πάνω απ' όλα μια φωνή που αγκαλιάζει όλη την Αθήνα, που κλείνει όλους τους σκληρούς τρίχρονους αγώνες, όλη την πίστη στη λευτεριά, όλη τη χαρά της Νίκης:

Ε-Α-Μ! Ε-Α-Μ!».

Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που στα δυτικά θα είναι τοπικά αυξημένες και υπάρχει πιθανότητα πρόσκαιρων τοπικών βροχών. Το πρωί θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι στο Ιόνιο μέχρι πολύ ισχυροί και στις υπόλοιπες περιοχές μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 15-25, στις υπόλοιπες περιοχές από 17-28 και στη Θεσσαλονίκη από 14-24 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19-27 βαθμούς.

ΩΣ ΜΙΑ ακόμα χειροπιαστή απόδειξη για τις καταγγελίες της περί διαπλοκής αντιμετώπισε την παραίτηση του Χρ. Σαλαλέ από την ΚΕ του ΠΑΣΟΚ η ηγεσία της ΝΔ, η οποία εκτιμά ότι δίνεται νέα ώθηση στη «σταυροφορία» της (σελίδα 16)

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία μπορούν να λυθούν με το διάλογο μέσα σε λίγους μήνες, εκτιμά ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για το Κυπριακό, Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, στη Σμύρνη (σελίδα 18)

ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ώρες μετά την υπογραφή στο Λευκό Οίκο, από τον Αμερικανό Πρόεδρο Κλίντον, του νομοσχεδίου που εξομαλύνει τις εμπορικές σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Κίνα, οι Κινέζοι αξιωματούχοι καλωσόρισαν την κίνηση αυτή (σελίδα 19)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ από 50.000.000 παιδιά ζουν μέσα στην απόλυτα ένδεια και την εξαθλίωση στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες (σελίδες 20 - 21)

ΜΕ ΤΗΝ ανακοίνωση του σωματείου στο χέρι, πραγματοποιώντας συσκέψεις σε γραφεία και επιχειρήσεις τα μέλη του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων «οργώνουν» τους χώρους δουλιάς ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για τα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης (σελίδα 24)

ΕΠΟΜΕΝΟΣ αγωνιστικός σταθμός μετά την πανεργατική απεργία, το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 21 Οκτώβρη στο Πεδίον του Αρεως (σελίδα 25)

ΟΧΙ μόνο χρωστά δεδουλευμένα στους εργαζομένους η διοίκηση του Οργανισμού Βάμβακος, αλλά σέρνει τα δυο σωματεία στα δικαστήρια, επειδή τα τελευταία αποφάσισαν να διεκδικήσουν αγωνιστικά το δίκιο τους (σελίδα 26)

ΤΟ ΔΡΟΜΟ για την άλωση του χώρου του ταξί από μεγάλα ελληνικά ή ξένα οικονομικά συμφέροντα σε βάρος των χιλιάδων επαγγελματιών - ιδιοκτητών ανοίγει η κυβέρνηση με την κατάρτιση του σχετικού νομικού πλαισίου για την ίδρυση εταιριών ταξί (σελίδα 27)

Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ πλειοψηφία των Ελλήνων συγγραφέων και μεταφραστών βιοπορίζεται από άλλη εργασία, καθώς η ενασχόληση με τα Γράμματα από την πολιτεία αντιμετωπίζεται ως «πάρεργο» αν όχι και «ψώνιο». Αλλά και όσοι, από τους καταξιωμένους συγγραφείς και μεταφραστές εξοικονομούν κάτι από την πνευματική εργασία τους, κάνουν και συμπληρωματικές δουλιές για να επιζήσουν (σελίδα 34)

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 12 ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΗ

1492 O Χριστόφορος Κολόμβος ανακαλύπτει την Αμερική, νομίζοντας ότι μέσω της Δύσης βρήκε θαλάσσιο δρόμο προς τις Ινδίες. Είχε καταπλεύσει στο νησί Σαν Σαλβαδόρ. Αργότερα, στο ίδιο ταξίδι, κατέπλευσε στις ακτές της Κούβας και της Αϊτής χωρίς ποτέ να μάθει τι είχε ανακαλύψει!

1862 Μετά τη δημοσίευση της προκήρυξης του Νικολάου Σαριπόλου, με την οποία οι Βαυαροί κηρύσσονται έκπτωτοι, ο Οθων και η Αμαλία φεύγουν για πάντα από την Ελλάδα.

1953 Ανακοινώνεται από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και ΗΠΑ η υπογραφή συμφωνίας με την οποία παρέχεται στις ΗΠΑ: «το δικαίωμα όπως βελτιώσωσι και χρησιμοποιήσωσιν από κοινού μετά της ελληνικής κυβερνήσεως ορισμένα αεροδρόμια και ναυτικάς εγκαταστάσεις εν Ελλάδι». Είναι η συμφωνία για την εγκατάσταση των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα.

1964 Η Σοβιετική Ενωση θέτει σε τροχιά γύρω από τη Γη το «Βοσκόντ-1», το πρώτο διαστημόπλοιο που μετέφερε πολυάριθμο πλήρωμα.

1983 Ο Κακουέι Τανάκα, πρωθυπουργός της Ιαπωνίας στο διάστημα 1972 - 1974, καταδικάζεται σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση λόγω της δωροληψίας του από την αεροπορική εταιρία «Λόκχιντ» στις αρχές της δεκαετίας του '70.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ