ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ «ΚΑΡΦΟΥΡ»
Πώληση μετοχών, αγορά συνειδήσεων

Τη δυνατότητα αγοράς μετοχών  της  εταιρίας  «προσφέρει» η ΚΑΡΦΟΥΡ στους εργαζόμενους, ενώ η υποαπασχόληση βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στα πρώην ΚΟΝΤΙΝΕΤ

Την ώρα που η μερική απασχόληση κυριαρχεί και πλήττει τους εργαζόμενους στο εμπόριο η πολυεθνικήΚΑΡΦΟΥΡ (Carrefour), η οποία εξαγόρασε την αλυσίδα καταστημάτων ΚΟΝΤΙΝΕΤ καλεί τους εργαζόμενους να την ενισχύσουν οικονομικά, αγοράζοντας μετοχές της εταιρίας, και προσκαλώντας τους να...«συμμετέχουν όλοι στα κέρδη»!

Συγκεκριμένα η εταιρία ΚΑΡΦΟΥΡ - συνιδιοκτήτρια στα «Κόντινεντ» με τα σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος» - με ειδικά φυλλάδια καλεί τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ να καταβάλουν το 2,5% του ετήσιου ακαθάριστου εισοδήματός τους, προκειμένου να αποκτήσουν μετοχές της εταιρίας «ΚΑΡΦΟΥΡ ΛΟΥΞ» - εταιρία που ανήκει στον όμιλο ΚΑΡΦΟΥΡ - η οποία και θα τις επενδύσει στη Γαλλία για λογαριασμό της εταιρίας.

Ολα αυτά όταν σχεδόν το 50% - 60% των εργαζομένων στα «ΚΑΡΦΟΥΡ, ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟ» είναι τετραωρίτες, με αποτέλεσμα ο μισθός τους να φτάνει μετά βίας τις 80.000 ή 90.000 δρχ., οπότε ακόμα και το παραμικρό ποσό απώλειας από το μισθό τους είναι σημαντικό γι' αυτούς τους εργαζόμενους.

Οπως καταγγέλλει τόσο η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης όσο και άλλα σωματεία, στόχος της εταιρίας δεν είναι άλλος από το να αυξήσει η ΚΑΡΦΟΥΡ τα έσοδά της με τη «βοήθεια» αυτή τη φορά των εργαζομένων και παράλληλα με αυτό τον τρόπο να ενσωματωθεί ο εργαζόμενος στην εταιρία, ώστε να ξεχάσει κάθε εργασιακό και συνδικαλιστικό δικαίωμα, αφού σύμφωνα με την εταιρία θα είναι «συμμέτοχος στα κέρδη», οπότε δε θα έχει «συμφέρον» να αντιδράσει στα όποια μέτρα εφαρμόσει η εργοδοσία.

«Η μοναδική μας θέση - πρόταση, σημειώνει η Ενωση της Θεσσαλονίκης σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, για πραγματική συμμετοχή όλων των εργαζομένων στα κέρδη είναι 5νθήμερο - 7ωρο - 250.000 καθαρά κατώτατος μισθός, πλήρης ασφάλιση για όλους. Οποιαδήποτε άλλη πρόταση σήμερα είναι εκ του πονηρού». Επίσης, η Ενωση τονίζει: «Οταν αύριο συνάδελφοι, η εργοδοσία θα έχει το ελεύθερο της ασυδοσίας των μερικών απασχολήσιμων (4ωρο - 5ωρο), της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, το ελεύθερο των απολύσεων, δυστυχώς τότε καμία θέση δε θα είναι εξασφαλισμένη».

Με λίγα λόγια η εταιρία ΚΑΡΦΟΥΡ επιχειρεί με τον τρόπο αυτό να μετατρέψει τους υπαλλήλους των σούπερ μάρκετ, σε δήθεν συνδιαχειριστές, σε «συνιδιοκτήτες», εξαγοράζοντας με τον τρόπο αυτό την εργασιακή τους συνείδηση, ενώ παράλληλα υπονομεύει ακόμα και τη σκέψη τους να προβάλλονται από τους «μετόχους» αιτήματα ή να επιζητείται η επίλυση των προβλημάτων που τους απασχολούν.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΩΚΙΔΑΣ
ΟΧΙ στην αντεργατική επίθεση

Τις αντεργατικές προτάσεις της κυβέρνησης από τις οποίες απειλούνται όλες οι εργατικές κατακτήσεις του 20ού αιώνα, καταγγέλλει με ψήφισμά της η έκτακτη Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων τουΕργατικού Κέντρου Φωκίδας. Στο ψήφισμα καταγγέλλεται ακόμα ότι «οι προτεινόμενες κυβερνητικές πολιτικές αποτελούν μια καλά σχεδιασμένη επιχείρηση ενίσχυσης της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, της ωμής τρομοκρατίας στους χώρους δουλιάς και την αξιοποίηση των ανέργων και των αλλοδαπών σαν "πέμπτη φάλαγγα"» σε βάρος της εργατικής τάξης».

Παράλληλα, επιρρίπτει ευθύνες στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ότι με τη στάση της και τους ελιγμούς της προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων και επισημαίνει ότι «η αναχαίτιση της επίθεσης δε γίνεται με κινητοποιήσεις για το θεαθήναι, ούτε με αποσπασματικές κινήσεις. "Κοινωνικοί διάλογοι" και αγώνες δεν πάνε μαζί».

Η ΓΣ των αντιπροσώπων απευθύνει ακόμα κάλεσμα αντίστασης στην αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης - εργοδοσίας, στην ένταση της εκμετάλλευσης, στην κατάργηση του 8ωρου, της κοινωνικής ασφάλισης, στις περικοπές και εμπορευματοποίηση Υγείας και Παιδείας, στο ξεπούλημα δημόσιων επιχειρήσεων και ΔΕΚΟ, στην εργοδοτική τρομοκρατία και στις απολύσεις.

Καταλήγοντας το ΓΣ στο ψήφισμα απαιτεί την απόσυρση των αντεργατικών μέτρων και τη μη συμμετοχή της ΓΣΕΕ σε οποιασδήποτε μορφής «κοινωνικό διάλογο» είτε για τις εργασιακές σχέσεις, είτε για το ασφαλιστικό και καλεί τους εργαζόμενους του νομού, να βγουν στον αγώνα και τη δράση για την αναχαίτιση της αντεργατικής επίθεσης κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου.

ΕΠΑΡΧΙΑ ΘΗΡΑΣ
Να γίνει γραφείο του ΟΑΕΔ!

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή για ίδρυση τοπικού γραφείου του ΟΑΕΔ

Στην απόρριψη από την κυβέρνηση, του αιτήματος χιλιάδων εργαζομένων της Επαρχίας Θήρας (Σαντορίνη, Ιος, Ανάφη, Θηρεσία, Σίκινος, Φολέγανδρος), να ιδρύσει τοπική υπηρεσία του ΟΑΕΔ, αναφέρεται η Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης και Νίκος Γκατζής προς τους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Αιγαίου.

Οπως τονίζεται στην Ερώτηση, «το υπουργείο Εργασίας απαντώντας σε προηγούμενες Ερωτήσεις βουλευτών του κόμματος είχε αναφέρει ότι "δεν είναι δυνατή η ίδρυση της Τοπικής Υπηρεσίας στη Θήρα, διότι υπάρχει πρόβλημα στελέχωσης των Υπηρεσιών με προσωπικό" και ισχυρίζεται ότι οι εργαζόμενοι θα εξυπηρετούνται μέσω των τοπικών υπηρεσιών του ΙΚΑ, έως ότου υπογραφεί Προγραμματική Σύμβαση με το Δήμο Θήρας για την ίδρυση Γραφείου Ανταποκριτή του ΟΑΕΔ».

Την ίδια ώρα οι βουλευτές του ΚΚΕ καταγγέλλουν πως «οι τοπικές υπηρεσίες του ΙΚΑ είναι ανεπαρκώς στελεχωμένες (πέντε υπάλληλοι που πραγματοποιούν εισπράξεις για λογαριασμό του ΙΚΑ ύψους 7 δισ. δρχ.) ακόμα και για την εξυπηρέτηση ασφαλισμένων σε ό,τι αφορά το ίδιο το Ιδρυμα, πόσο μάλλον και για την κάλυψη των αρμοδιοτήτων του ΟΑΕΔ» και συμπληρώνουν: «Ο "Καποδιστριακός" Δήμος Θήρας αδυνατεί να προχωρήσει άμεσα στην υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης που προτείνει το υπουργείο, εξαιτίας των οικονομικών δυσχερειών του, δε διαθέτει δημοτικά γραφεία, το προσωπικό του παραμένει απλήρωτο, κλπ.».

Οι βουλευτές του Κόμματος ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς: «Ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε, αφ' ενός, να ιδρυθεί άμεσα Τοπική Υπηρεσία του ΟΑΕΔ στην Επαρχία Θήρας και, αφ' ετέρου, να στελεχωθούν επαρκώς οι τοπικές υπηρεσίες του ΙΚΑ».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Εκλογοαπολογιστική συνέλευση

Μεθαύριο Πέμπτη, στις 4.30 το απόγευμα, πραγματοποιείται η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά. Στη συνέλευση θα γίνει και η εκλογή της Εφορευτικής Επιτροπής, η οποία θα προγραμματίσει τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη της νέας διοίκησης και αντιπροσώπων για το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Μετάλλου.

Για την πραγματοποίηση της συνέλευσης το Συνδικάτο αποφάσισε την παύση εργασιών στις 2.30 το μεσημέρι. Η διοίκηση του Συνδικάτου σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η συμμετοχή όλων, η αύξηση της συμμετοχής στη συνέλευση και στις εκλογές αποτελεί ένα καθοριστικό παράγοντα για το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης που θα μπει φραγμός στην πολιτική των κοντέινερ, την πολιτική υπονόμευσης, κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των κατακτήσεών των μεταλλεργατών.

Μεγάλη διαφορά

Ακίνητο Ταμείου στη Θεσσαλονίκη, πουλήθηκε στο ένα τρίτο της τιμής πώλησης εφαπτόμενου, ανάλογων χαρακτηριστικών, ακινήτου

Στην πώληση του ιδιόκτητου ακινήτου του Ταμείου Σύνταξης και Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Γεωργικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων στην εταιρία «ΠΕΛΟΠΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΕ» αναφέρεται η Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αγγελου Τζέκη προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τ. Γιαννίτση.

Οπως σημειώνεται στην Ερώτηση «με το υπ' αριθμ. Β1/23/3199/17-8-2000 έγγραφο του υφ. Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων εγκρίθηκε η απόφαση 45/6-12-1999 του Ταμείου Σύνταξης και Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Γεωργικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων, με την οποία επικυρώνεται το ιδιόκτητο ακίνητο του Ταμείου επί της Μοναστηρίου 232 στη Θεσ/νίκη στην εταιρία "ΠΕΛΟΠΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΕ" αντί του ποσού των 946.000.000 δρχ.».

«Ομως πρόσφατα εκποιήθηκε ακίνητο της ΟΓΣΘ, που εφάπτεται του συγκεκριμένου ακινήτου του Ταμείου και έχει τα ίδια χαρακτηριστικά (πρόσοψη, βάθος, κλπ.) αντί του ποσού των 3 δισ. δρχ. Η διαφορά είναι πολύ μεγάλη και εύλογα διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι, ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι του Ταμείου», υπογραμμίζει ο βουλευτής του Κόμματος.

Για το θέμα αυτό ο κομμουνιστής βουλευτής ρωτά τον υπουργό: «Αν θα ανακαλέσει την απόφασή του και αν η αξιολόγηση του παραπάνω ακινήτου θα γίνει με τη συνεργασία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΑΣΟ και τους συλλόγους των συνταξιούχων».

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Αύξησε τις δυνάμεις της

Αύξηση σε ψήφους και ποσοστά σημείωσε η « Προοδευτική Κίνηση Ξενοδοχοϋπαλλήλων» κατά τη διάρκεια των εκλογών που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη, για την ανάδειξη νέων διοικητικών οργάνων στο Σωματείο. Η «Προοδευτική Κίνηση Ξενοδοχοϋπαλλήλων» έλαβε 280 ψήφους και 3 έδρες στο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου, 3 αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία του κλάδου και 4 (έναντι 3 που είχε) αντιπροσώπους για το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Ολες οι άλλες παρατάξεις που εκφράστηκαν μέσα από το «Ενωτικό Ψηφοδέλτιο» κατέλαβαν 6 έδρες στο ΔΣ, και εξέλεξαν 5 αντιπροσώπους για την Ομοσπονδία και 7 για το ΕΚΘ.

Σημαντικό στοιχείο των φετινών αρχαιρεσιών ήταν η αυξημένη συμμετοχή των εργαζομένων. Αφού έφτασε τους 831, έναντι των προηγούμενων ετών όπου η προσέλευση δεν ξεπερνούσε τους 600.

Σχολιάζοντας την αύξηση των δυνάμεων της παράταξης, ο επικεφαλής της Α. Οργαντζής, σημείωσε: «Η "Προοδευτική Κίνηση Ξενοδοχοϋπαλλήλων", κατάφερε να αυξήσει τις δυνάμεις της παρά την έντονη τρομοκρατία που ασκήθηκε σε κάθε επίπεδο, στους χώρους δουλιάς. Και αυτό για μας αποτελεί μεγάλη νίκη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ