ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
Ορόσημο ενωμένης πάλης

Μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις στην Αθήνα, όχι μόνο εργαζομένων, αλλά και άλλων στρωμάτων που πλήτονται από την κυβερνητική πολιτική, φιλοδοξεί το ΠΑΜΕ να είναι το συλλαλητήριο του Σαββάτου

Στην τελική ευθεία μπαίνει η προετοιμασία του μεγάλου πανελλαδικού συλλαλητηρίου στο οποίο καλεί το ΠΑΜΕ το Σάββατο 21 Οκτώβρη, στη 1 το μεσημέρι στο Πεδίον του Αρεως. Μετά τη συγκέντρωση οι διαδηλωτές θα πραγματοποιήσουν πορεία στο Σύνταγμα. Η κινητοποίηση θα έχει παλλαϊκό χαρακτήρα, και οι διοργανωτές της φιλοδοξούν να την κάνουν ορόσημο στην αντίσταση των εργαζομένων, αλλά και των άλλων λαϊκών στρωμάτων κατά της κυβερνητικής πολιτικής. Το Σάββατο -όπως τονίστηκε και χτες στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Γραμματεία του ΠΑΜΕ- εργατοϋπάλληλοι από όλη τη χώρα, θα πορευτούν μαζί με τους αγρότες και τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους άνεργους και τους συνταξιούχους στους δρόμους της Αθήνας, για να αντικρούσουν αγωνιστικά την αντεργατική κυβερνητική επίθεση, της οποίας το βάθος και η στρατηγική έχει σαν στόχο να πλήξει όλα τα λαϊκά στρώματα.

Γι' αυτό και τα στρώματα αυτά, συσπειρωμένα, πρέπει να συμπορευτούν και να αντισταθούν ενωμένα, τόνισε ο Γ. Μαυρίκος, μέλος της Γραμματείας, ο οποίος μίλησε εκ μέρους του Μετώπου μαζί με τον Ν. Νικολακάκη και τη Χριστίνα Τσεντούρου. Η κινητοποίηση αναμένεται να αποτελέσει ένα ακόμη ισχυρό χτύπημα στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και συνέχιση του αγώνα σύμφωνα με την απαίτηση των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων όλης της χώρας, οι οποίοι συμμετείχαν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 10 Οκτώβρη και στις απεργιακές συγκεντρώσεις, για κλιμάκωση της πάλης ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια, σταμάτημα κάθε «κοινωνικού διαλόγου», απόρριψη των μέτρων που θέλει να επιβάλλει η κυβέρνηση χτυπώντας τις εργασιακές σχέσεις.

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της Γραμματείας του ΠΑΜΕ
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της Γραμματείας του ΠΑΜΕ
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη Τύπου, ο όγκος και ο παλμός της κινητοποίησης θα την αναγάγουν σε μια από τις σημαντικότερες συγκεντρώσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα. Περίπου 200 πούλμαν θα καταφτάσουν από όλη τη χώρα, χιλιάδες λαού αναμένονται από την Αττική, εργάτες θα διαδηλώσουν με τα ρούχα της δουλιάς, εργαζόμενοι στους δήμους, υγειονομικοί, βιομηχανικοί εργάτες, δημόσιοι υπάλληλοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι, οικοδόμοι, εμποροϋπάλληλοι, αγρότες με τρακτέρ. Ολες οι ειδικότητες θα βρεθούν το Σάββατο στο Πεδίον του Αρεως, εκεί όπου θα καταλήξουν οι επτά προσυγκεντρώσεις.

Ο Γ. Μαυρίκος κάλεσε επίσης να προταχθεί, μεταξύ άλλων, το ζήτημα των καυσίμων, επισημαίνοντας ότι είναι μεγάλη η αφαίμαξη των λαϊκών εισοδημάτων από τις συνεχείς αυξήσεις και ότι το επόμενο διάστημα η κατάσταση θα χειροτερέψει δραματικά. Τόνισε σχετικά ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα πρέπει να απαλλαγεί από δασμούς και ΦΠΑ και να επιδοτηθούν τα λαϊκά νοικοκυριά.

Αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια που γίνεται από τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό για να «ξεφουσκώσει» το μήνυμα της απεργίας, ώστε να απογοητευτεί ο κόσμος και να περάσει η λογική ότι «δε γίνεται τίποτα». «Τώρα είναι ανάγκη να κλιμακωθεί ο αγώνας», τόνισε ο συνδικαλιστής που αναφέρθηκε και στην πρόταση που έχει γίνει από τα μέλη της ΔΑΣ και της ΕΣΑΚ Δημοσίου σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για κήρυξη νέας απεργίας στις 31 Οκτώβρη. Ωστόσο, οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ επιχειρούν να χειραγωγήσουν τις αντιδράσεις των εργαζομένων, επιδιώκουν να σπείρουν εφησυχασμό και να υπονομεύσουν την αγωνιστική έξαρση της περιόδου. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ δεν κάνουν κουβέντα για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, ενώ με ανακοίνωσή της η «Αυτόνομη Παρέμβαση», προτείνει συλλαλητήριο και όχι απεργία για τις 31 Οκτώβρη και «ξεφουσκώνει» τα πράγματα, προτείνοντας μια εθιμοτυπική απεργία για το δεύτερο δεκαήμερο του Νοέμβρη.

Ο Νίκος Νικολακάκης, συνδικαλιστής της ΟΤΟΕ και μέλος της Γραμματείας, αναφέρθηκε στον αποπροσανατολισμό των τραπεζοϋπαλλήλων που επιχειρεί η πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΤΟΕ, μπροστά στο 26ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας που αρχίζει την Παρασκευή. Ο συνδικαλιστής κατάγγειλε ότι υπάρχουν κρούσματα για προσπάθεια εξαγοράς ψήφων. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι επιχειρήθηκε χρηματισμός εκλεγμένων αντιπροσώπων στο συνέδριο -προσφορά για έγκριση δανείων 500 και 600 χιλ. δραχμών. Ο συνδικαλιστής εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τα αποθεματικά των ταμείων των τραπεζοϋπαλλήλων ύψους 100 δισεκατομμυρίων τα οποία μεθοδεύουν να τα κατευθύνουν στο Χρηματιστήριο.

Σημείωσε επίσης, ότι σε σχέση με τον τραπεζικό κλάδο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δίνει τις εντολές και η κυβέρνηση τις υλοποιεί και ότι μέσα σε αυτή την κατάσταση οι εργαζόμενοι δεν έχουν πού να ακουμπήσουν. Η προοπτική, επισήμανε, υπάρχει στο ΠΑΜΕ, στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες του και τους στόχους που θέτει.

Στον αγώνα χωρίς συμβιβασμούς

Μεγάλη είναι η ανταπόκριση των συνδικαλιστικών οργανώσεων στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, για συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο

Ολο και περισσότερες συνδικαλιστικές οργανώσεις, συνδικάτα, Εργατικά Κέντρα, σύλλογοι εργαζομένων, καλούν σε συμμετοχή στο πανελλαδικό, παλλαϊκό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ το Σάββατο.

Μαζικά στο συλλαλητήριο καλεί τους λογιστές και λογίστριες το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών: «Το μήνυμα που έστειλαν οι εργαζόμενοι μετά την επιτυχία της απεργίας στις 10 Οκτώβρη είναι σαφές και ξεκάθαρο: συνέχιση του αγώνα χωρίς συμβιβασμούς και αναστολές, για ανατροπή των αντεργατικών σχεδίων κυβέρνησης - κεφαλαίου».

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας καλεί σε προσυγκέντρωση, 12 το μεσημέρι, στην Πλ. Κάνιγγος. «Συνεχίζουμε δυνατά και μαζικά τον αγώνα για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεών μας. Το 7ωρο, το πενθήμερο, τα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα, η σύνταξη στα 58 χρόνια, ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η προστασία των ανέργων, τα επιδόματα ασθενείας, ανεργίας, το χειμερινό επίδομα των οικοδόμων», τονίζει το συνδικάτο σε ανακοίνωσή του και σημειώνει: «Δεν εξουσιοδοτούμε τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ να τα παζαρεύει στο στημένο κοινωνικό διάλογο - απάτη. Με την ενότητα και πάλη μας μπορούμε να τους σταματήσουμε».

Σε προσυγκέντρωση στο ΕΚΑ, 12 το μεσημέρι, καλεί το συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αθήνας. Χαιρετίζει την απεργία στις 10 Οκτώβρη, την αγωνιστική ταξική απάντηση και σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι «συνεχίζουμε αποφασιστικά. Απαιτούμε από τη ΓΣΕΕ κλιμάκωση του αγώνα τώρα!!! Συμμετέχουμε στο Πανεργατικό Συλλαλητήριο με το Συνδικάτο μας, με την Ομοσπονδία, με το ΠΑΜΕ. Απαιτούμε πλήρη απασχόληση, 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο, δημόσια αναβαθμισμένη Κοινωνική Ασφάλιση και υγεία, δημόσια παιδεία, ουσιαστικές αυξήσεις στα μεροκάματα, ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων, προστασία των λαϊκών στρωμάτων από τις αυξήσεις των καυσίμων, μέτρα στήριξης μικρομεσαίων αγροτών και επαγγελματοβιοτεχνών».

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου, καλεί την εργατική τάξη του νομού και το λαό, να συστρατευθούν στο Παλλαϊκό Συλλαλητήριο και να μετέχουν στην προσυγκέντρωση στην Πλατεία Κάνιγγος, στις 12 το μεσημέρι: «Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα στο ερώτημα "μετά την 24ωρη τι;", έχει δώσει απάντηση και προοπτική. Μπροστά στον βαθιά αντιλαϊκό χαρακτήρα της κυβέρνησης και στην άρνησή της να ερμηνεύσει το απεργιακό μήνυμα της εργατικής τάξης, καλεί για συνέχιση του αγώνα με μεγαλύτερη ένταση για ν' αποτραπεί το πισωγύρισμα στον εργασιακό μεσαίωνα στην πατρίδα μας».

Ο σύλλογος εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ελευσίνας, Ασπρόπυργου, Μάνδρας, Βιλίων, Ερυθρών, Μεγάρων, Ν. Περάμου, Μαγούλας, Οινόης, καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν το «παρών» στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στο Πεδίον του Αρεως: «Να υπάρξει αποτελεσματική συνέχεια, να πιεστούν οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ν' ανταποκριθούν στις διαθέσεις των εργαζομένων, ν' αποκρουστεί αυτή η πολιτική, ν' ατσαλωθεί η ενότητα των εργαζομένων, να μεγαλώσει η ενεργός συμμετοχή και να σπάσει η μοιρολατρία».

Αμεση κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και προοπτική στους αγώνες απαιτεί ο σύλλογος εργαζομένων Δήμου Περιστερίου και καλεί τους εργαζόμενους στο συλλαλητήριο: «Παλεύουμε για να μην περάσουν τα μέτρα γενίκευσης της μερικής απασχόλησης, προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ, για να μην ανατραπούν τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα».

Σε προσυγκέντρωση στην Πλατεία Καραϊσκάκη, στις 12 το μεσημέρι, καλεί και η συντονιστική επιτροπή σωματείων ΟΤΑ: «Ενώνουμε τη φωνή μας με όλους που θίγονται από την αντεργατική πολιτική, με το ΠΑΜΕ. Δημιουργούμε το δικό μας μέτωπο αντίστασης, ενάντια στην κυβέρνηση, στα μονοπώλια, στην Ευρ. Ενωση».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Σε ρότα κλιμάκωσης

 Την προκήρυξη νέας 24ωρης απεργίας στις 31 Οκτώβρη  προτείνει το ΕΚΛ στη ΓΣΕΕ

Την προκήρυξη νέας 24ωρης απεργίας την Τρίτη 31 του Οκτώβρη θα προτείνει σήμερα στη ΓΣΕΕ το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, σύμφωνα με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής που συνεδρίασε χτες. Στη συνεδρίαση της ΕΕ επισημάνθηκε ότι ύστερα και από τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η απεργία στις 10 του Οκτώβρη, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα για να μην περάσουν τα νέα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Η πρόταση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας για προκήρυξη νέας απεργίας θα γίνει ενόψει και της αυριανής συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας επισημάνθηκε ότι στη συνεδρίαση της ΕΕ ήταν ομόθυμη η εκτίμηση για την τεράστια επιτυχία της απεργίας στις 10 Οκτώβρη στη Λάρισα και ότι το μήνυμα των εργαζομένων που συμμετείχαν σ' αυτή, παρά την τρομοκρατία των εργοδοτών, ήταν σαφές: Προς τους βιομήχανους και την κυβέρνηση ότι δεν παραδίδουν τα δικαιώματά τους και προς την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ να μη συμμετέχει σε κανένα κοινωνικό «διάλογο» - απάτη και να λάβει αποφάσεις για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ώστε παρθούν πίσω τ' αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης.

Οπως τόνισε στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Τ. Τσιόγκας, οι κινητοποιήσεις πρέπει να κλιμακωθούν και σ' αυτή την κατεύθυνση το ΕΚ θα εντείνει τις προετοιμασίες για τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων της Λάρισας στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, που θα γίνει το Σάββατο στο Πεδίον του Αρεως. Πρόσθεσε, δε, ότι το Εργατικό Κέντρο Λάρισας απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο και σε όλους τους αγρότες, τους ΕΒΕ, τους άνεργους, τους συνταξιούχους που πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι για τη μετάβαση των διαδηλωτών στην Αθήνα και την επιστροφή τους, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας θα ναυλώσει πούλμαν τα οποία θα ξεκινήσουν από τη Λάρισα, το Σάββατο στις 7.30 π.μ. έξω από το Δημοτικό Ωδείο.

ΜΕΤΡΟ
«Πνίγεται» η ανάσα

Επώδυνες είναι οι συνθήκες εργασίας στα εργοτάξια του μετρό, σε Μοναστηράκι, Μητρόπολη, Αγ. Ασωμάτων

Ακατάλληλες συνθήκες για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων στα τρία εργοτάξια της Κοινοπραξίας «Ολυμπιακό Μετρό» (Μοναστηράκι, Μητρόπολη, Αγ. Ασωμάτων), διαπιστώνει και καταγγέλλει το σωματείο των εργαζομένων.

«Ντουμάνι» στο καυσαέριο από τα μηχανήματα και στις αναθυμιάσεις από τον υδρίαλο, οι σήραγγες που δουλεύουν οι εργαζόμενοι. Με παρέμβαση του σωματείου, η εταιρία υποσχέθηκε βελτίωση του εξαερισμού, που ίσως, όμως, να μην έχει αποτέλεσμα.

Οι εργαζόμενοι ζητούν να ληφθούν άμεσα μέτρα και να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην ασφάλεια, γιατί «τα συγκεκριμένα τούνελ, λόγω της μεγάλης σαθρότητας των εδαφών, είναι επικίνδυνα». Ενδεικτική είναι η «αντικατάσταση» των τεχνικών ασφαλείας από τη διοίκηση του σωματείου, κυρίως τα Σαββατοκύριακα. Να υπενθυμίσουμε ότι, σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, χρειάζονται δύο τεχνικοί. Εκτός του ότι κι αυτοί δεν επαρκούν, σήμερα η κοινοπραξία δουλεύει μ' έναν, όλο το 24ωρο.

Σύμφωνα με στοιχεία του σωματείου, από την αρχή των έργων του Μετρό υπήρξαν σοβαρά ατυχήματα, πάνω από 1.000. Εστιάζουμε στις πνευμονοπάθειες στα τούνελ, που δείχνουν και την άμεση ανάγκη σύγχρονων συστημάτων εξαερισμού.

Αξιο λόγου και η «αποθήκευση» του μετροπόντικα στο εργοστάσιο της Πολυκάρπου (παράγονται τα δαχτυλίδια της σήραγγας) «να σκουριάζει», παρά τα λόγια για τις επεκτάσεις. Ενα μηχάνημα αγορασμένο από τους Γάλλους, 4 δισ. δρχ. με χρήματα του ελληνικού λαού, για τη δημιουργία ενός μεγάλου έργου. Μετά από ενάμιση χρόνο «αχρηστίας», θα χρειαστεί αρκετά εκατομμύρια για ανταλλακτικά», μας τόνισε ο Τ. Κατής πρόεδρος του Παραρτήματος Εργαζομένων στο Μετρό του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. «Πολλοί εργαζόμενοι, απολυμένοι, περιμένουν άνεργοι την επέκταση του μετρό».

Τέλος, ακατάλληλες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας παρουσιάζονται και στους δύο υπεργολάβους ΕΔΡΑΣΙ ΨΑΛΙΔΑΣ και ΕΔΑΦΟΣΤΑΤΙΚΗ. Καυσαέρια στις σήραγγες λόγω ακαταλληλότητας των μηχανημάτων.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΩΚΙΔΑΣ
Αμεσα μέτρα ενάντια στην ασυδοσία

Την παραβίαση των εργασιακών σχέσεων στο νομό, καταγγέλει με συγκεκριμένα παραδείγματα το Εργατικό Κέντρο

Η ένταση της εκμετάλλευσης, οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις προς το χειρότερο, τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας, η μερική ασφάλιση, η καταπάτηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της υπάρχουσας εργατικής νομοθεσίας, είναι μερικές πτυχές της κατάστασης που βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι της Φωκίδας.

Την κατάσταση αυτή καταγγέλλει η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας, με υπόμνημά της προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Οικονομικών, τα καταστήματα ΙΚΑ και ΔΟΥ Αμφισσας, το τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης Φωκίδας και τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων.

Το τελευταίο διάστημα, αναφέρεται στο υπόμνημα, δεχόμαστε καταγγελίες, τόσο από σωματεία, όσο και από εργαζόμενους, ότι η Φωκίδα έχει γίνει «ξέφραγο αμπέλι» - «τριτοκοσμική χώρα» όπου οι εργάτες δουλεύουν χωρίς δικαιώματα εν ονόματι των κερδών των επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, το ΕΚ Φωκίδας καταγγέλλει ότι: Ο εργολάβος (εταιρία ΕΡΕΤΒΟ) που έχει αναλάβει το έργο αποχέτευσης της Αμφισσας διατηρεί μεγάλη μερίδα εργαζομένων σε μερική ασφάλιση (με 11 - 12 ένσημα το μήνα) ενώ εργάζονται 20 - 30 μέρες το μήνα. Δεν υπάρχει Σαββατοκύριακο που να μην απασχολούνται εργαζόμενοι (κυρίως αλλοδαποί) με τους «γνωστούς» τρόπους, δηλαδή δωδεκάωρο - πεντοχίλιαρο, ανασφάλιστοι. Οι εργολάβοι στις μεταλλευτικές επιχειρήσεις και, κυρίως στη σκάλα της «ΑΕΕ Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης», απασχολούν εργαζόμενους επιβάλλοντας εξαντλητικά ωράρια, παραβιάζοντας νόμιμες προϋποθέσεις (απασχόληση Σαββατοκύριακα, χωρίς άδειες, χωρίς διπλώματα κ.ά.). Ο εργολάβος που έχει αναλάβει το τμήμα του δρόμου Αμφισσας - Αγ. Ευθυμίας, απασχολεί συνταξιούχους (με τη δικαιολογία ότι έχει κατατεθεί αίτησή τους στο ΙΚΑ για να μπορούν να εργάζονται!!!), επιβάλλοντας εργασιακές σχέσεις μεσαίωνα.

Τα παραπάνω, επισημαίνει το ΕΚ Φωκίδας, γίνονται κάτω από τη μύτη των διαφόρων υπηρεσιών (ΙΚΑ - Επιθεώρηση Εργασίας - Αστυνομία κλπ.), χωρίς να παρεμβαίνουν ή δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις περιπτώσεις (όπως λένε), λόγω έλλειψης προσωπικού. Τέτοιες δικαιολογίες - έλλειψη προσωπικού - μάς βρίσκουν σύμφωνους, αλλά σε καμιά περίπτωση δε δεχόμαστε ότι τέτοια φαινόμενα μπορούν να μένουν στο απυρόβλητο και να μην επεμβαίνουν αυτεπάγγελτα οι υπηρεσίες αυτές.

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο υπόμνημα, το Εργατικό Κέντρο σημειώνει την έλλειψη προσωπικού των υπηρεσιών του ΙΚΑ, με αποτέλεσμα να καθυστερεί 8, 9 και 10 μήνες η απόδοση σύνταξης.

Το ΕΚ Φωκίδας απαιτεί άμεσα: Να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι απ' τις υπηρεσίες στους καταγγελλόμενους, με συμμετοχή εκπροσώπων του ΕΚ ή και κλαδικών σωματείων. Να στελεχωθούν οι υπηρεσίες με προσωπικό με βάση τις οργανικές θέσεις που προβλέπονται.

Τις καταγγελίες του ΕΚ Φωκίδας κατέθεσαν με αναφορά τους προς τον υπουργό Εργασίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Α. Τζέκης.

Οι προσυγκεντρώσεις

Ολες οι προσυγκεντρώσεις του συλλαλητηρίου θα γίνουν στις 12 το μεσημέρι. Τα πούλμαν που θα έρθουν από την κατεύθυνση του Σχηματαρίου θα αποβιβάζουν στην πλατεία Αμερικής. Αυτά που θα έρθουν από την πλευρά της Κορίνθου, θα αποβιβάζουν στην πλατεία Καραϊσκάκη.

ΕΚΑ: Σωματεία του ιδιωτικού τομέα.

Πλατεία Βικτορίας: Εργαζόμενοι των βορείων και βορειοδυτικών συνοικιών, του 5ου και 6ου διαμερίσματος.

Πλατεία Καραϊσκάκη: Εργαζόμενοι των ΟΤΑ, των δυτικών συνοικιών, του 4ου διαμερίσματος και της Δυτικής Αττικής.

Ομόνοια: Δημόσιοι υπάλληλοι, ΔΕΚΟ, τράπεζες, υγεία, μέσα μαζικής μεταφοράς, νότιες συνοικίες, 3ο διαμέρισμα, Πειραιάς.

Προπύλαια: Εμποροϋπάλληλοι, ανατολικές και νοτιανατολικές συνοικίες και το 2ο διαμέρισμα.

Παναθήναια: Εργαζόμενοι των βορειοανατολικών συνοικιών, 7ο διαμέρισμα και Ανατολική Αττική.

Πλατεία Κάνιγγος: Οικοδόμοι, επισιτισμός συνταξιούχοι, ΕΒΕ, καλλιτέχνες, λογιστές.

Πεδίον Αρεως: Φοιτητές των ΑΕΙ και ΤΕΙ και μαθητές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ