ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΜΕΝΙΔΙΟΥ
Τροφεία - χαράτσι σε σεισμόπληκτους γονείς

Το ενημερωτικό σημείωμα με το ...μπουγιουρντί των 15.000 δρχ. για τον άνεργο γονιό
Το ενημερωτικό σημείωμα με το ...μπουγιουρντί των 15.000 δρχ. για τον άνεργο γονιό
Στις τσέπες των γονιών οδηγεί, τελικά, η απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει στους δήμους την αρμοδιότητα για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών, χωρίς τα αντίστοιχα κονδύλια για την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών.

Ηδη, οι Διευθύνσεις των παιδικών σταθμών, κατά την υπόδειξη του υπουργείου Υγείας, έχουν αρχίσει την επιβολή τροφείων, τα οποία κυμαίνονται από 8.000 - 15.000 δραχμές, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση των γονιών.

Η απαράδεκτη αντιλαϊκή αυτή πολιτική, που έχει αρνητικότατες συνέπειες για τις χαμηλόμισθες οικογένειες, παρουσιάζεται σε όλο της το μεγαλείο στην περίπτωση των σεισμόπληκτων κατοίκων του Δήμου Μενιδίου. Η δημοτική αρχή, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των κατοίκων έχουν πληγεί από το σεισμό, ενώ αρκετοί από αυτούς είναι και άνεργοι, προχώρησε στην επιβολή τροφείων στους παιδικούς σταθμούς της δικαιοδοσίας του. Αρκετοί γονείς αδυνατούν να πληρώσουν τα τροφεία, με αποτέλεσμα οι Διευθύνσεις των σταθμών να απειλούν ότι θα διώξουν τα παιδιά, αν δεν πληρωθούν τα τροφεία.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του σεισμόπληκτου κατοίκου του Μενιδίου Γιώργου Σπανού. Η Διεύθυνση του 1ου Παιδικού Σταθμού Μενιδίουζήτησε από τον Γ. Σπανό, παρά το γεγονός ότι είναι άνεργος - επιδοτείται από τον ΟΑΕΔ - ενώ μόλις πήρε δάνειο για να ξεκινήσει εργασίες στο σπίτι του που έχει κριθεί κόκκινο, να καταβάλει το ποσό των 15.000 δρχ. μηνιαίως για τη φοίτηση του παιδιού του. Μάλιστα, όταν ο ίδιος δήλωσε ότι δεν έχει τα χρήματα αυτά, καθώς είναι άνεργος, από το σταθμό τον ειδοποίησαν ότι αν εντός δυο ημερών δεν πληρώσει δε θα δέχονται πια το παιδί του.

«Στο Μενίδι έχουμε πληγεί από το σεισμό και δεν έχουμε καμία βοήθεια από το κράτος. Ο δήμος, αντί να μας βοηθήσει, τώρα μας επιβάλλει και τροφεία για τους παιδικούς σταθμούς, που όπως το πάνε, αφού μας βάζουν να πληρώνουμε, θα γίνουν ιδιωτικοί», υπογράμμισε στο «Ρ» ο Γ. Σπανός. «Είναι απάνθρωπο, συνέχισε, παίρνω 99.000 δρχ. το μήνα και με αυτές πρέπει να ταΐσω την οικογένεια μου και να τα βγάλω πέρα και τώρα μου στέλνουν ένα καινούριο χαράτσι». Μάλιστα, όπως κατήγγειλε, τόσο ο ίδιος, όσο και άλλοι γονείς που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα απευθύνθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο του Μενιδίου, αλλά και στον δήμαρχο Τάκη Παπανίκα, για να έρθουν αντιμέτωποι, όμως, με την αδιαφορία τους.

Με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την επιβολή τροφείων στους παιδικούς σταθμούς, διαφώνησε εξ αρχής η «Πανδημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση Μενιδίου».

«Σαν παράταξη το θεωρούμε απαράδεκτο, καθώς με αυτόν τον τρόπο η Τοπική Αυτοδιοίκηση μετατρέπεται στο μακρύ χέρι της κυβέρνησης. Ιδιαίτερα για το Μενίδι, είναι διπλά απαράδεκτο, γιατί η περιοχή έχει χτυπηθεί από το σεισμό, έχουμε χιλιάδες εργαζόμενους που έχουν χάσει τα σπίτια τους και παράλληλα τη δουλιά τους», υπογράμμισε στο «Ρ» ο Θανάσης Τραβασάρος, δημοτικός σύμβουλος Μενιδίου.

Προφυλακίστηκαν οι αστυνομικοί με τα ναρκωτικά

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν χτες, με ομόφωνη γνώμη της 20ής τακτικής ανακρίτριας Αθηνών Λίτσας Θεοδωρακοπούλου και του αρμόδιου εισαγγελέα Παν. Καραγιάννη, οι αστυνομικοί της Αμεσης Δράσης Γεώργιος Τσαπάρας και Γεώργιος Σακαμπέτης, οι οποίοι συνελήφθησαν το περασμένο Σάββατο από συναδέλφους τους της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, γιατί έκρυβαν στα σακίδιά τους ποσότητες ναρκωτικών και όπλων. Ακολούθησε έρευνα στα σπίτια τους, όπου, επίσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες ηρωίνης και χασίς, καθώς και άλλα όπλα και σφαίρες.

Μια μέρα μετά τη σύλληψη των δύο αστυνομικών, η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας άσκησε εναντίον τους ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για: α) αγορά και κατοχή ναρκωτικών ουσιών από μη τοξικομανή υπό περιστάσεις που μαρτυρούν ότι οι δράστες είναι άτομα ιδιαιτέρως επικίνδυνα, β) παράβαση του νόμου περί όπλων και εκρηκτικών και γ) απόπειρα εκβίασης κατ' εξακολούθηση. Εν συνεχεία, τους παρέπεμψε να απολογηθούν στην 20ή τακτική ανακρίτρια. Οι ίδιοι ζήτησαν και πήραν προθεσμία για χτες. Η απολογία τους άρχισε στις 11 το πρωί και ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα, οπότε αποφασίστηκε η προσωρινή κράτησή τους.

Οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι τα ναρκωτικά και τα όπλα, που βρέθηκαν στην κατοχή τους, ήταν προϊόντα κατασχέσεων από επιχειρήσεις της προηγούμενης μέρας, τα οποία δεν πρόλαβαν να παραδώσουν στην Υπηρεσία τους. Ισχυρίζονται, επίσης, ότι εν γνώσει της Υπηρεσίας τους είχαν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν μικροποσότητες ναρκωτικών για τον εντοπισμό εμπόρων. Κάτι ανάλογο ισχυρίστηκε σε δηλώσεις του και ο συνήγορός τους Φρ. Ραγκούσης. Χαρακτήρισε, επίσης, την υπόθεση ως «ευαίσθητη» και εξέφρασε την άποψη ότι «θα πρέπει να συσχετιστεί με την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων».

Οι παραπάνω ισχυρισμοί δεν έπεισαν, όμως, ούτε τις δικαστικές αρχές, ούτε την ΕΛ.ΑΣ., αφού εις βάρος των Γ. Τσαπάρα και Γ. Σακαμπέτη κινήθηκε παράλληλα και η πειθαρχική διαδικασία και ήδη έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Διαφήμιση νυχτερινού κέντρου σε περιοδικό αστυνομικών!

Αντιδράσεις στους κόλπους των αστυνομικών υπαλλήλων στη Θεσσαλονίκη, έχει προκαλέσει η διαφημιστική καταχώριση στην εφημερίδα «Αστυνομικό Βήμα», γνωστού νυχτερινού κέντρου της Θεσσαλονίκης. Στο «Αστυνομικό Βήμα», τη συνδικαλιστική εφημερίδα των αστυνομικών υπαλλήλων, εμφανίζεται ως «χορηγός» της έκδοσης, το κέντρο «τούτι φρούτι», όπου εργάζονται αλλοδαπές γυναίκες και σύμφωνα με το διαφημιστικό σλόγκαν αποτελούν το «δρόμο για τον παράδεισο».

Ο ιδιοκτήτης του κέντρου στο παρελθόν έχει κατ' επανάληψη συλληφθεί από την αστυνομία, γιατί απασχολούσε παράνομα αλλοδαπές εργαζόμενες. Και αυτό το γεγονός, σύμφωνα με υπαλλήλους της αστυνομίας, στοιχειοθετεί παράτυπη συναλλαγή. Μάλιστα, αναφέρουν πως «μπορεί το κατάστημα να λειτουργεί νόμιμα με τις απαραίτητες άδειες, αυτό όμως δε σημαίνει ότι στη διάρκεια της λειτουργίας τους δεν τελούνται παράνομες πράξεις». Ετσι απαντούν και στον πρόεδρο της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης Γ. Αναστασιάδη, που διατείνεται ότι το κατάστημα λειτουργεί νόμιμα.

Με ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων θεωρεί ατόπημα μια τέτοια ενέργεια.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Τελούμε την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2000 και ώρα 12.30 μ.μ. ετήσιο μνημόσυνο στον Ιερό Ναό του Κοιμητηρίου Βύρωνα για την ανάπαυση της ψυχής του αγαπημένου μας συζύγου και πατέρα

ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΠΑ

Λογοτέχνη

Η γυναίκα του: Κατερίνα

Ο γιος του: Κλεάνθης

Αχ, αυτός ο «Δαίμων»!

Σχετικά με το δημοσίευμά μας στο «Ρ», της Τρίτης(17.10.2000), με τίτλο: «Αντιστασιακοί δημοσιογράφοι», το ΔΣ του ΠΣΔΑΕΑ διευκρινίζει ότι ο συνάδελφος Λ. Μαυροειδής χαίρει υγείας. Και κακώς η απουσία του από τη γενική συνέλευση «κατέταξε» το όνομά του μεταξύ των μεταστάντων... Αχ, αυτός ο «Δαίμων» της δημοσιογραφίας! («Δεν έχει το θεό του»!). Είναι ασυγχώρητος! Ας είναι καλά ο άνθρωπος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ