ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
ΜΑΧΗ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ
Μια καλά σχεδιασμένη επιχείρηση

Από την κατάθεση στεφανιών στο μνημείο κατά την εκδήλωση
Από την κατάθεση στεφανιών στο μνημείο κατά την εκδήλωση
«Η Μακρακώμη, μια μικρή κωμόπολη της τότε εποχής, στις 6 Οκτώβρη 1943, έμελλε να γίνει πανελλήνια γνωστή από την ομώνυμη μάχη που δόθηκε από δυνάμεις του ΕΛΑΣ κατά των εισβολέων Γερμανών και έχει καταγραφεί σαν παράδειγμα στρατιωτικής επιχείρησης, από άποψη σχεδιασμού, οργάνωσης και διεξαγωγής της».

Μ' αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του ο αγωνιστής Ανδρέας Μούσης στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 8-10 στη Μακρακώμη και διοργάνωσαν τα Παραρτήματα Λαμίας και Σπερχειάδας της ΠΕΑΕΑ, για να τιμήσουν την 57η επέτειο της νικηφόρας αυτής μάχης. Στους συγκεντρωμένους αγωνιστές και τους φίλους της Αντίστασης, χαιρετισμό απηύθυναν: Ο δήμαρχος Μακρακώμης, ο καπετάνιος του ΕΛΑΣ Σπύρος Μπέκιος και ο αντιπρόεδρος του Παρ/τος Μακρακώμης της ΠΕΑΕΑ, Μ. Κρητικός. Επίσης παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος της περιοχής και κατέθεσαν στεφάνια. Ακόμη στεφάνια κατέθεσαν αντιπροσωπείες, από τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ -που ήρθαν από την Αθήνα για την εκδήλωση - και από τα Παραρτήματά της.

Ο κεντρικός ομιλητής, στη συνέχεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στους συντελεστές της νικηφόρας μάχης της Μακρακώμης, που ήταν οι εμπειροπόλεμοι αξιωματικοί του στρατού, που είχαν ενταχθεί στις γραμμές του ΕΛΑΣ και που με τις πλούσιες θεωρητικές τους γνώσεις, αλλά και την πείρα που απόχτησαν από τον αντάρτικο πόλεμο, οδήγησαν σε νίκη τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ. Η εντολή που είχαν δώσει ήταν: Καθένας στη θέση που έχει οριστεί. Οικονομία στα πυρομαχικά και καμία σφαίρα να μη φεύγει χαμένη, παρά μόνο όταν θα έβρισκε το στόχο της, που ήταν ο φασίστας εχθρός.

Ετσι στη μάχη που κράτησε όλη μέρα, όλοι οι μαχητές -εξιστόρησε ο ομιλητής - αξιωματικοί και οπλίτες, μόνιμοι και εφεδρικοί, καθώς και κάτοικοι της περιοχής, επέδειξαν την αντρειοσύνη και το πάθος τους για τη συντριβή της πανίσχυρης γερμανικής μηχανής. Από τη μεριά των Γερμανών 700 πάνοπλοι στρατιώτες, άρματα μάχης, βαρύς οπλισμός, εφεδρείες, ασύρματη επικοινωνία με τα κέντρα τους, γενικά μια πανίσχυρη πολεμική δύναμη, που όταν ξεκίνησε από τη Λαμία προκάλεσε τρόμο και δέος, γύριζαν ηττημένοι. Την ημέρα αυτή, 6 Οχτώβρη 1943, ο λαός της Μακρακώμης με τις ΕΑΜικές του Οργανώσεις, αναγορεύτηκε σε παράδειγμα αυταπάρνησης και αυτοθυσίας για όλο τον αγωνιζόμενο ελληνικό λαό.

«Εμείς οι αντιστασιακοί - τόνισε κλείνοντας την ομιλία του ο Α. Μούσης - παρά τα βάσανά μας και το βάρος των γηρατειών μας, θα συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε το χρέος μας τιμώντας την Εθνική Αντίσταση και αποτίοντας τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους νεκρούς συναγωνιστές μας του απελευθερωτικού μας αγώνα».

18 ΟΚΤΩΒΡΗ 1944
Η απελευθέρωση της Λαμίας

Η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος Λαμίας της ΠΕΑΕΑ, σε μήνυμά της για την 56η επέτειο της Απελευθέρωσης της Λαμίας από το χιτλερικό ζυγό, τονίζει:

18 Οκτώβρη 1944. Ημέρα ιστορική για τη Λαμία. Ημέρα χαράς και πανηγυριού. Ημέρα Απελευθέρωσης από τη σκλαβιά.

Οι χιτλεροφασίστες κατακτητές, κάτω από τα συντριπτικά χτυπήματα των συμμαχικών στρατιών σε όλα τα μέτωπα και των δυνάμεων του ΕΛΑΣ στη χώρα μας, εγκατέλειπαν την Ελλάδα και τη Λαμία.

Πενήντα έξι χρόνια από τότε και στη μνήμη όσων έζησαν εκείνες τις ανεπανάληπτες στιγμές της Εθνικής και Λαϊκής Ανάτασης είναι ζωντανές οι εικόνες της χαρούμενης γιορτής των κατοίκων της Λαμίας, που χαίρονταν με χίλιους τρόπους την πολυπόθητη λευτεριά.

Τριάμισι χρόνια κάτω από την μπότα του πιο σκληρού κατακτητή, οι Λαμιώτες, οι νέοι της Λαμίας, δε σταμάτησαν ούτε στιγμή τον αγώνα τους για τη λευτεριά. Εκαναν τις γειτονιές της πόλης φρούρια απόρθητα, απαγορευμένους χώρους για τους εχθρούς, δεν τους άφησαν ούτε στιγμή σε ησυχία. Πολλοί θυσιάστηκαν και μάτωσαν στο βωμό της λευτεριάς. Εκατοντάδες οι νεκροί στις μάχες, εκτελεσμένοι στα θυσιαστήρια της λευτεριάς. Ακόμα και την παραμονή της απελευθέρωσης της πόλης, στις παρυφές της, έπεφταν σε μάχη δύναμης του ΕΛΑΣ με τους υποχωρούντες Γερμανούς οι τελευταίοι νεκροί.

Εχουν καταγραφεί σε έντυπα και έχουν αποτυπωθεί σε εικόνες οι υπέροχες στιγμές ενός χαρούμενου πλήθους, πολύχρωμου, με φωτογραφίες των ηγετών και αγκαλιές τα λουλούδια, να έχει πλημμυρίσει τους δρόμους και τις πλατείες, αναμένοντας να υποδεχτεί τους αντάρτες του ΕΛΑΣ ελευθερωτές, που με επικεφαλής τον Πρωτοκαπετάνιο τους Αρη Βελουχιώτη, πανάξιο τέκνο της Λαμίας, θα έμπαιναν στην πόλη.

Χίλιες στιγμές, χίλιες εικόνες ανεπανάληπτης ομορφιάς, ανάτασης ψυχικής ενός υπέροχου Λαού, που με τις δικές του δυνάμεις, με τη δική του πάλη, έφερε τη λευτεριά.

Αυτές τις στιγμές θα πρέπει να γιορτάζει κάθε χρόνο η Λαμία στις 18 Οκτώβρη. Ετσι θα πρέπει να διδάσκει τα παιδιά της. Τους κατοίκους της, που έδωσαν τα νιάτα και τη λεβεντιά τους για την πόλη τους, οφείλει να τιμά η ηγεσία της.

Αυτούς τους νεκρούς της, που θυσιάστηκαν για την πόλη τους και την πατρίδα τους, έχει χρέος να τιμά και να σκύβει με σεβασμό πάνω από τους τάφους τους η πολιτεία.

Τιμή και Δόξα σε κείνους που με το αίμα τους πότισαν το δέντρο της λευτεριάς.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ
Το Ημερολόγιο 2001 της ΠΕΕΠΠ

Αφιερωμένο στα 60 χρόνια της ίδρυσης του ΕΑΜ (1941-2001), κυκλοφόρησε το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ του Νέου Χρόνου 2001, από την Πανελλήνια Ενωση Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων(ΠΕΕΠΠ).

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΠΕΕΠΠ χαιρετίζει όλους τους φίλους και φίλες του, τους συναγωνιστές και συναγωνίστριες του, τους συντρόφους και συντρόφισσές του και τους εύχεται υγεία, ευτυχία και καλές γιορτές.

«Ας είναι αυτός ο χρόνος - σημειώνεται στο ημερολόγιο - χρόνος ανάπτυξης και καινούριων επιτεύξεων του μαζικού κινήματος, της προώθησης και λύσης των προβλημάτων μας, χρόνος προώθησης του Λαϊκού Μετώπου, αποκατάστασης και θριάμβου των ιδανικών της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού».

Και μια καινοτομία που εγκαινιάζεται στο ημερολόγιο του 2001 της ΠΕΕΠΠ. Πίσω από τα δώδεκα φύλλα που αποτελούν το ημερολόγιο, δημοσιεύονται οι στίχοι γνωστών αντάρτικων και γενικά τραγουδιών του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα.

Εκδηλώσεις
  • Επέτειοι

Την Κυριακή, 22 του Οκτώβρη οι παρακάτω αντιστασιακές οργανώσεις διοργανώνουν:

  • Το Παράρτημα Σεπολίων - Θυμαρακίων ΠΕΑΕΑ τελεί, στις 10 πμ, μνημόσυνο για τους εκτελεσμένους πατριώτες της περιοχής, από τους Γερμανούς και ντόπιους συνεργάτες τους, στην πλατεία Αγίου Μελετίου, στο χώρο που υπάρχει αναμνηστική πλάκα με τα ονόματα των πεσόντων αγωνιστών.

Το Παράρτημα Περιστερίου της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει, στις 10.30 πμ, εκδήλωση στην πλατεία Ζουμή (διασταύρωση των οδών Θηβών και Τζ. Κέννεντυ), για να τιμήσει τους πεσόντες αγωνιστές και τις θυσίες του περιστεριώρικου λαού στον απελευθερωτικό αγώνα την περίοδο της χιτλεροφασιστικής γερμανικής κατοχής.

  • Ο Δήμος Αυλώνα και το Παράρτημα Ν. Ερυθραίας - Β. Αττικής της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν εκδήλωση , στις 11.30 π.μ., στο χώρο του μνημείου της Εθν. Αντίστασης για να τιμήσουν την 56η επέτειο της Μάχης της Πύλας (Κακοσάλεσι) που έδωσαν τμήματα της 2ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ, εναντίον ισχυρών γερμανικών δυνάμεων, στις 13-10-1944. Πούλμαν δρομολογούν: Το Παράρτημα Ερυθραίας, που ξεκινά από: πλατεία Κηφισιάς στις 9.45 π.μ., Ν. Ερυθραία στις 10.00 π.μ. Δροσιά στις 10.15 π.μ. και Αγ. Στέφανο, Κρυονέρι 10.30 π.μ. Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ που ξεκινά από την πλατεία Κάνιγγος στις 9 π.μ. Τηλέφωνα: 8234.296 και 8831.368.
  • Τα Παραρτήματα Χαλκίδας, Λίμνης, Ιστιαίας, Λ. Αιδηψού, Αλιβερίου της ΠΕΑΕΑ, διοργανώνουν εκδήλωση, την Κυριακή 5-11-00 στις 11.30 πμ, προς τιμή του Καπετάν «Ανάποδου», Θύμιου Καψή, και όλων των συντρόφων του που έπεσαν για την πατρίδα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο εκκλησάκι Αγιος Γεώργιος κοντά στο Προκόπι, εκεί που έπεσε ο τιμώμενος αγωνιστής από αμερικανικές σφαίρες στις 5 Νοεμβρίου 1949. Πούλμαν δρομολογούν: Τα παραπάνω παραρτήματα που ξεκινούν από τη Χαλκίδα στις 9.30 π.μ. από την πλατεία Αγοράς και τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ, από την πλατεία Κάνιγγος στις 7.00 π.μ. (δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα, 8234.296 και 8222.952).
  • Εκδρομή ΠΕΕΠΠ
  • Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΕΠΠ διοργανώνουν τριήμερη, 27-28-29/10/2000, εκδρομή στη Β.Δ. Ηπειρο, με πρώτο σταθμό και διανυκτέρευση την Ηγουμενίτσα. Το πούλμαν αναχωρεί την Παρασκευή 27/10 από την πλατεία Κάνιγγος στις 7 π.μ. Η επιστροφή θα γίνει την Κυριακή βράδυ. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 5230.526, 5230.534 (πρωί) και 6005.769 (βράδυ).
Προσφορές για την ανέγερση Μνημείου

Για την ανέγερση του μνημείου με την προτομή του αγωνιστή ήρωα Θανάση Καρλατήρα (Μαυροβουνιώτη), που σκοτώθηκε στις 15-1-1944 στην «Κακιά Σκάλα» Ευβοίας, στην ομώνυμη μάχη που έδωσαν τμήματα του ΕΛΑΣ ενάντια σε πάνοπλη γερμανική φάλαγγα κατοχής, οι παρακάτω αγωνιστές προσφέρουν: Σωκράτης Ιωαννίδης, πρόεδρος του Παραρτήματος Αλιβερίου ΠΕΑΕΑ, 30.000 δρχ. Χρήστος Καρατζάς (Φιλόλαος), 20.000 δρχ.

Η νέα Διοίκηση της ΠΟΣΣΑΘΕΑΑΑ

Νέα Διοίκηση εκλέχτηκε στην Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Συνταξιούχων Αναπήρων - Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης Αντιδικτατορικού Αγώνα (ΠΟΣΣΑΘΕΑΑΑ), μετά τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν στις 29-9-00. Οι υποψήφιοι που εκλέχτηκαν, συγκροτήθηκαν σε σώμα και ανέδειξαν τους παρακάτω αγωνιστές στα αξιώματα που ορίζει το καταστατικό της Ομοσπονδίας:

Ξεκομνηνός Μηνάς, πρόεδρος. Μερκούρης Ηλίας, αντιπρόεδρος. Νικολόπουλος Γιάννης, β` αντιπρόεδρος. Αραζός Γιάννης, γ. γραμματέας. Λυμπερόπουλος Τάσος, β` γραμματέας. Νικολόπουλος Παναγιώτης, ταμίας. Λυμπερόπουλος Μπάμπης, δημοσίων σχέσεων. Μέλη: Τσαγκάρης Γιάννης, Παπακώστας Πέτρος, Πιλάτος Ευάγγελος, Κορομηλάς Κωνσταντίνος.

Αναπληρωματικοί: Βαμβακούσης Παναγιώτης, Φουντουριδάκη Νίκη, Γαβαλάς Νίκος, Κουλίτσιος Θεόδωρος.

Για την Εξελεγκτική Επιτροπή: Βασιλειάδης Αλέκος, Σαρηγιάννης Γεώργιος, Ζήσης Αριστοφάνης.

Για τη Συνομοσπονδία: Μερκούρης Ηλίας, Αραζός Γιάννης.

Σημείωση: Με απόφαση του 3ου Συνεδρίου εκλέχτηκαν οι: Τάσος Λυμπερόπουλος β` Γραμματέας και Νικολόπουλος Γιάννης β` Αντιπρόεδρος.

Η νέα Διοίκηση χαιρετίζει όλους τους αγωνιστές που ψήφισαν στις αρχαιρεσίες και τους καλεί να συσπειρωθούν, ώστε να δυναμώσουν την Ομοσπονδία, με σκοπό την επίλυση όλων των προβλημάτων και αιτημάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ