ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΕΒ - ΓΣΕΕ
Πορεία «σύγκλισης» σε βάρος των εργαζομένων

Συναντήθηκαν χτες για τρίτη φορά για κοινές θέσεις σε σχέση με το αντεργατικό «πακέτο», ενώ σε νέους αγώνες καλεί τους εργαζόμενους το ΠΑΜΕ

Σε πορεία συμφωνίας, που θα παραδίδει τα εργατικά δικαιώματα στους μεγαλοεργοδότες, εξελίσσεται το παζάρι της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ. Στην τρίτη κατά σειρά συνάντησή τους χτες - από τότε που η κυβέρνηση έριξε το πακέτο των εργασιακών ανατροπών στο τραπέζι του «κοινωνικού διαλόγου» - φάνηκε ότι ΣΕΒ και ΓΣΕΕ βρίσκονται κοντά στη δημιουργία κοινού κειμένου συμφωνίας, το οποίο θα αποσταλεί στην κυβέρνηση τις επόμενες δέκα μέρες.

Αν και μετά τη συνάντηση, οι πρόεδροι Χ. Πολυζωγόπουλος της ΓΣΕΕ και Λ. Αντωνακόπουλος του ΣΕΒ, τηρούσαν «σιγή ιχθύος», για το πραγματικό περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης, υπό το πρόσχημα ότι πρώτα πρέπει να συζητηθεί και με τους άλλους δύο εργοδοτικούς φορείς (εμπόρους, βιοτέχνες), το σίγουρο είναι ότι το παζάρι επικεντρώνεται στα σημεία του αντεργατικού πακέτου που αποφάσισε η κυβερνητική επιτροπή στις αρχές του Ιούλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΕΒ φέρεται να μην επιμένει στο αίτημα για κατάργηση του ορίου των απολύσεων και αντί αυτού να εξασφαλίζει τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, που αφορά και μόνιμη επιδίωξή του.

Αντίστοιχα το θέμα του «35ωρου» όπως διατυπώνεται από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και η διευθέτηση του χρόνου εργασίας που έχει μπει από την κυβέρνηση, παραπέμπονται σε επιτροπή «διαλόγου». Αυτό φυσικά δεν αναιρεί τις ήδη υπάρχουσες ρυθμίσεις για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, οι οποίες ισχύουν και πλήττουν στο βαθμό που εφαρμόζονται το 8ωρο και γενικότερα το σταθερό χρόνο εργασίας.

Μιλώντας για την επικείμενη συμφωνία ΓΣΕΕ - ΣΕΒ, ο Χ. Πολυζωγόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά: «βρισκόμαστε στην τελική ευθεία» και πως «σύντομα θα υπάρξει και διά ταύτα». Την ίδια ώρα δήλωνε υποκριτικά ότι η ΓΣΕΕ έθεσε τ' απεργιακά αιτήματα, αν και γνωρίζει πολύ καλά, ότι καθολική απαίτηση των εργαζομένων είναι η συνολική απόρριψη του αντεργατικού πακέτου, σε όλα τα σημεία και η διακοπή κάθε «κοινωνικού διαλόγου» πάνω σε αυτά.

Πάντως, ανεξάρτητα από τις λεπτομέρειες της «διαπραγμάτευσης», το σίγουρο είναι ότι η εργοδοτική πλευρά εξασφαλίζει και νέα προνόμια. Χωρίς να δώσει το ελάχιστο, με το πρόσχημα της ανεργίας, έχει λαμβάνειν και νέα δώρα και πάλι με τη σύμφωνη γνώμη του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού και σε βάρος εκατομμυρίων εργαζομένων, των εργατικών δικαιωμάτων τους και των ασφαλιστικών τους ταμείων.

Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του ΠΑΜΕ που σε ανακοίνωση της Γραμματείας του, υπογραμμίζει ότι ΣΕΒ και πλειοψηφία της ΓΣΕΕ «Από κοινού ετοιμάζουν μνημόσυνο για τις εργασιακές σχέσεις. Η προκλητικότητα του ΣΕΒ - σημειώνει το ΠΑΜΕ - δεν έχει όρια. Με τον αέρα του επικυρίαρχου νουθετεί υπουργούς και απονέμει εύσημα "ωριμότητας και υπευθυνότητας" στη ΓΣΕΕ και στους εκπροσώπους του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού. Εμφανίζεται να διαλέγεται και να συνδιαλέγεται με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ σαν παλιά συνεταιράκια και παλιόφιλοι. Ο ΣΕΒ γνωρίζει βέβαια, ποιοι είναι οι πραγματικοί του αντίπαλοι. Και αυτούς τους ταξικούς αντιπάλους του, θα τους βρίσκει μπροστά του και απέναντί του. Τα ιδεολογήματα και οι αντεργατικές θεωρίες των βιομηχάνων, όχι μόνο δε βρίσκουν απήχηση σε εργαζόμενους αλλά τους αγανακτούν και τους οργίζουν».

Τέλος το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα σε νέες κινητοποιήσεις και καταλήγει: «Αυτή την αγανάκτηση το ΠΑΜΕ θα επιμένει να τη μετατρέπει σε αγωνιστική συνείδηση και στάση ζωής. Γι' αυτό και ο ΣΕΒ, όπως και η επικίνδυνη για τα λαϊκά στρώματα, γραμμή της ΓΣΕΕ, θα αποκαλύπτονται και θα καταδικάζονται από το ταξικό κίνημα».

Από την πλευρά της η κυβέρνηση τόσο με τις προχτεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, αλλά και με όσα υποστήριξε χτες ο υπουργός Εργασίας, δηλώνει την προσήλωσή της στην αντεργατική της πολιτική. Μάλιστα ο Τ. Γιαννίτσης δήλωσε ότι η πολιτική αυτή έχει τη στήριξη του πρωθυπουργού και όλης της κυβέρνησης. Οσο για τη «συμφωνία ΓΣΕΕ - ΣΕΒ», ο υπουργός είπε ότι αναμένει τις συγκεκριμένες προτάσεις και ότι θα «τις δω με θετικό πνεύμα εφόσον συμβάλλουν στο στόχο μας».

«ΣΟΦΤΕΞ»
Η κυβέρνηση απλός παρατηρητής

Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκη, προχτές στη Βουλή

Η κυβέρνηση παρακολουθεί με απάθεια την τακτική των διαθεσιμοτήτων εργαζομένων και της συρρίκνωσης των δραστηριοτήτων, μιας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στο χώρο της χαρτοποιίας, της «ΣΟΦΤΕΞ», και αυτό θα συνεχίσει να κάνει. Αυτό προέκυψε προχτές από τη συζήτηση της σχετικής Ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ Αγγελου Τζέκη στη Βουλή, στην οποία απάντησε ο υφυπουργός Εργασίας, Χρήστος Πρωτόπαππας.

Οπως επισήμανε ο υφυπουργός, «η "Σόφτεξ" είναι μια ιδιωτική επιχείρηση. Ετσι την αντιμετωπίζουμε», παραδεχόμενος βέβαια ότι «έχουμε συχνά προβλήματα», με αποτέλεσμα «το υπουργείο Εργασίας να έχει επέμβει 9 φορές», σημειώνοντας ότι «έχουμε συμβάλει σημαντικά να αντιμετωπιστούν προβλήματα κατά περίπτωση».

Οσον αφορά τη μελλοντική τακτική του υπουργείου, επισήμανε ότι «παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στη Δράμα και τις διαθεσιμότητες». Η παραπάνω τοποθέτηση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του βουλευτή του ΚΚΕ Αγγελου Τζέκη, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να μετονομάσει το υπουργείο Εργασίας σε υπουργείο Εργοδοσίας, αφού, όπως επισήμανε, ουσιαστικά η κυβέρνηση δεν προτίθεται να πάρει κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι «εδώ υπάρχει θέμα της σύμβασης μεταβίβασης της επιχείρησης από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα», υπενθυμίζοντας πως ο πρωθυπουργός είχε δεσμευθεί ότι δε θα υπάρξει μείωση θέσεων εργασίας. Επίσης τόνισε ότι υπάρχει θέμα με την πορεία της επιχείρησης, αφού «το μερίδιο 40% που είχε στην αγορά, τώρα είναι κάτω από το 30%». Τέλος, σημείωσε ότι η τοποθέτηση του υφυπουργού Εργασίας έγινε με «περίσσια νηφαλιότητα», τονίζοντας την ανάγκη λήψης μέτρων, προκειμένου «να σταματήσει η απαράδεκτη τακτική της εργοδοσίας» και ζητώντας από την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει σοβαρά το θέμα της χαρτοβιομηχανίας μέσα από μια κλαδική πολιτική.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κάλεσμα αγωνιστικής ετοιμότητας

Η Ομοσπονδία επισημαίνει την ανάγκη απόκρουσης των αντεργατικών μέτρων, που προωθεί η κυβέρνηση

Τους εργαζόμενους και τα σωματεία - μέλη της σε όλη την Ελλάδα καλεί, με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ), να είναι σε συνεχή επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα, προκειμένου να αποκρούσουν με κινητοποιήσεις τις εξαγγελθείσες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό.

Παράλληλα, καλεί τη ΓΣΕΕ να προχωρήσει άμεσα σε συσκέψεις με τις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα της χώρας, προκειμένου να υπάρξει κλιμάκωση των αγωνιστικών και απεργιακών κινητοποιήσεων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και πρόγραμμα δράσης, ώστε να μπει φρένο στην πλήρη απορύθμιση των πάντων.

Την ανακοίνωση αυτή εξέδωσε η Ομοσπονδία, μετά την Ολομέλεια της Διοίκησης, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα, στην οποία εκτιμήθηκε η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο μέτωπο των εργασιακών σχέσεων με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, μετά την πανελλαδική, πανεργατική απεργία της 10ης Οκτώβρη.

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργιακή κινητοποίηση, τόσο συνολικά, όσο και στους κλάδους του εμπορίου και των υπηρεσιών, ήταν για πρώτη φορά μετά από χρόνια ιδιαίτερα υψηλή, γεγονός που δείχνει την αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων να αντισταθούν στην απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού».

«Η ΟΙΥΕ εκτιμά ότι τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση, όχι μόνο δε θα βοηθήσουν την αύξηση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας, αλλά επιπλέον θα αυξήσουν την αυθαιρεσία των εργοδοτών στην περαιτέρω καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας και των συλλογικών συμβάσεων», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Αναφορικά με τις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση, η ΟΙΥΕ εκτιμά ότι επίκειται νέα μεγάλη επίθεση στο ασφαλιστικό, με αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, των ασφαλιστικών εισφορών, δραστική μείωση των συντάξεων, αλλά και των ασφαλιστικών παροχών. «Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα είναι αποφασισμένοι να δώσουν μάχη για την ενίσχυση και όχι την απορύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ - ΧΑΡΤΟΥ
Προσαγωγή εργαζόμενου

Την προσαγωγή του εργαζόμενου Αντώνη Σιδέρη στην Ασφάλεια, καταγγέλλει το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου Αττικής, λίγες μέρες μετά από παρόμοιο περιστατικό, όταν μέλος του συλλόγου, παρότι έδειξε ταυτότητα, μεταφέρθηκε στο Αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων από άνδρες της Ασφάλειας και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος.

Οπως σημειώνει στην καταγγελία ο Σύλλογος, την Πέμπτη 12 Οκτώβρη, στη μία το μεσημέρι, δύο ασφαλίτες με πολιτικά σταμάτησαν τον εργαζόμενο ενώ έβγαινε από το σπίτι του για να πάει στη δουλιά του και του ζήτησαν να τους ακολουθήσει στην Ασφάλεια. Εκεί του εξήγησαν ότι η προσαγωγή του σχετίζεται με τους εμπρησμούς σε αυτοκίνητα και μηχανάκια που έγιναν την προηγούμενη νύχτα. Τελικά δεν μπόρεσαν να στοιχειοθετήσουν καμία κατηγορία σε βάρος του εργαζόμενου.

«Αν είναι μια φορά πρόκληση η προσαγωγή που βασίστηκε σε μια αόριστη καταγγελία "είδαν τη μηχανή σου να περνά από το σημείο εκείνο, αλλά μη δίνεις και πολλή βάση σ' αυτή την καταγγελία" είναι δέκα φορές πρόκληση η προσπάθεια να συνδέσουν την κοινωνική και πολιτική δράση του συναδέλφου με τους εμπρησμούς» σημειώνει ο Σύλλογος.

Καταλήγοντας, ο Σύλλογος σημειώνει ότι «το μόνο που κατορθώνει μ' αυτές τις ενέργειες η ηγεσία της Αστυνομίας και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης είναι να εκτίθεται στην κοινή γνώμη για τις αυθαιρεσίες της, τις τρομοκρατικές της πρακτικές, τους μηχανισμούς ελέγχου και φακελώματος των πολιτών που συντηρεί. Τα αντεργατικά μέτρα για να περάσουν χρειάζονται σκληρή καταστολή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ