ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Απρίλη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ - ΚΕΑ
Στυλοβάτες της ευρωένωσης των μονοπωλίων

«Κραυγαλέα αδυναμία των ηγετών της να προστατέψουν τους λαούς» (!) διέγνωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ

Ομολογία πίστεως στην ευρωενωσιακή λυκοσυμμαχία ήταν η ομιλία του Αλ. Τσίπρα, προέδρου του ΣΥΝ και αντιπροέδρου του ΚΕΑ, στη σύνοδο της εκτελεστικής επιτροπής του ευρωκόμματος, χτες στη Βουδαπέστη. Για μια ακόμα φορά και προκειμένου να εξωραΐσει το ρόλο της ευρωένωσης, ο Αλ. Τσίπρας απέδωσε τις αντιλαϊκές της αποφάσεις σε «κραυγαλέα αδυναμία των ηγετών της» να «προστατέψουν τους λαούς»! Ενώ τους άσκησε «κριτική» απ' τη σκοπιά του ότι με τις αποφάσεις τους «δεν αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την κρίση χρέους που απειλεί να συμπαρασύρει όλη την ευρωζώνη»!

Εγκλωβισμένος στις αντιφάσεις που γεννούν οι σαθρές αναλύσεις των οπορτουνιστών για το χαρακτήρα της κρίσης, ο Αλ. Τσίπρας, αφ' ενός ισχυρίστηκε αντιεπιστημονικά ότι η κρίση «οφείλεται στην αρχιτεκτονική του ευρώ και της ΟΝΕ» και «δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς δομικές αλλαγές σε αυτή την αρχιτεκτονική», αφ' ετέρου δήλωσε ότι «δεν αρκεί σήμερα η ευρωπαϊκή αριστερά να αναζητά επικουρικές βελτιώσεις» και ότι «η κρίση είναι συστημική του παγκόσμιου καπιταλισμού»!

Για να συνεχίσει ζητώντας «επαναθεμελίωση, επανίδρυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης», καταγγέλλοντας όσους κάνουν «σκέψεις αναδίπλωσης στο έθνος κράτος», αφού κατά την άποψή του «προσπαθούν να απαντήσουν σε λάθος ερωτήματα και για αυτό προσανατολίζονται σε λάθος απαντήσεις» και «απαντώντας με επιστροφή στον εθνοκεντρισμό, είναι σα να βάζεις το κεφάλι σου στην άμμο, σαν τη στρουθοκάμηλο». Η ανάλυσή του αποτελεί ύμνο στον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου, αφού αυτόν υπερασπίζεται όταν λιβανίζει τη διακρατική ιμπεριαλιστική ευρωένωση, η οποία μόνο σαν τέτοια μπορεί να υπάρχει όσο στα κράτη - μέλη που την απαρτίζουν ζει και βασιλεύει η εξουσία των αστών.

Καταλήγοντας ο Αλ. Τσίπρας επανήλθε στα περί «κρίσης χρέους», αγωνιώντας γιατί αυτή, όπως είπε, «απειλεί το ευρώ και την ίδια την ευρωζώνη». Ταυτόχρονα, κάλεσε τους ομοϊδεάτες του να εντείνουν την προσπάθεια, ώστε να χειραγωγήσουν τους λαούς σε έναν αγώνα υπέρ της αστικής δημοκρατίας, ζητώντας συγκεκριμένα «να αναδείξουμε την υπεράσπιση της δημοκρατίας και των συνταγματικών επιταγών ως κυρίαρχο αίτημα διεκδίκησης».

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ
Στη Βουλή η πρόταση για Προανακριτική

Στις 28 Απρίλη η σχετική συζήτηση

Τα κολοσσιαία επιχειρηματικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τη διαπλοκή με τα αστικά κόμματα για τα εξοπλιστικά προγράμματα, φανερώνει και το σκάνδαλο με τα υποβρύχια
Τα κολοσσιαία επιχειρηματικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τη διαπλοκή με τα αστικά κόμματα για τα εξοπλιστικά προγράμματα, φανερώνει και το σκάνδαλο με τα υποβρύχια
Κατατέθηκε χτες από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ η πρόταση για τη σύσταση της λεγόμενης Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του Α. Τσοχατζόπουλου, επί υπουργίας του οποίου υπογράφηκαν οι συμβάσεις του Πολεμικού Ναυτικού για την κατασκευή από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά τριών υποβρυχίων.

Οπως αναφέρεται στην πρόταση, η γερμανική εταιρεία HDV που συμμετείχε στην κοινοπραξία των Ναυπηγείων, ενόψει της ανάθεσης του έργου σε αυτήν ανέπτυξε «ένα σύστημα δωροδοκιών ανώτατων πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων προκειμένου αυτοί να έχουν θετική άποψη και να ασκήσουν την επιρροή τους υπέρ της ανάληψης των έργων από την ίδια». Γίνεται η εκτίμηση ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση «φέρεται να καταβλήθηκε για δωροδοκίες ποσοστό 4,5% επί του κοστολογίου του έργου και το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 72 έως 83 εκατομμυρίων ευρώ».

Με βάση τα παραπάνω, ζητείται η διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του Α. Τσοχατζόπουλου για την πράξη της παθητικής δωροδοκίας σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και «της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες». Αυτές, με βάση την πρόταση, είχαν τη μορφή «της απόκτησης και κατοχής περιουσίας εν γνώσει, κατά τον χρόνο κτήσης, του γεγονότος ότι προέρχεται από εγκληματικές δραστηριότητες».

H πρόταση θα συζητηθεί στη Βουλή την Πέμπτη 28 Απρίλη και στη συνεδρίαση αυτή έχει δικαίωμα να πάρει το λόγο και ο Α. Τσοχατζόπουλος. Για να συγκροτηθεί η λεγόμενη Προανακριτική Επιτροπή, απαιτείται απόφαση της πλειοψηφίας των βουλευτών (151 ψήφοι) μετά από μυστική ψηφοφορία.

Μπάζουν από παντού...

«Η στάση της κ. Παπαρήγα (...) δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες (...) Ολοι γνωρίζουμε ότι όπως και στην Πορτογαλία οι χώροι της αριστεράς, ακόμα και ξεχωριστά, δίνουν άνετα ένα ποσοστό πάνω από το 20%, άρα μπορεί να διαμορφωθεί ένας τρίτος πόλος ελπίδας στην κατεύθυνση μιας ριζοσπαστικής διακυβέρνησης (...) υπάρχει και το έδαφος για προγραμματικού τύπου συγκλίσεις και για κοινούς αγώνες. Μπορούν να γίνουν κοινοί ενωτικοί αγώνες (...) Γι' αυτό το λέω ότι εδώ κοροϊδευόμαστε με την επίκληση του '74 και του '89 σαν είναι δύο μπαμπούλες. Η επίκληση αυτών των δύο οροσήμων αποτελεί (...) μια ακραία, απολύτως αντιφατική και προσχηματική πολιτική πράξη εκ μέρους της ηγεσίας του ΚΚΕ».

Τα παραπάνω δήλωσε προχτές ο Ν. Βούτσης, στέλεχος του ΣΥΝ, στον ρ/σ «Κόκκινο». Η αφήγησή του όμως «μπάζει» από παντού. Στις σημερινές ανάγκες δεν ανταποκρίνεται η πρόταση του ΣΥΝ για «μίνιμουμ» συμφωνίες και για αλλαγή οδηγού, αλλά όχι κατεύθυνσης του οχήματος. Για τον ΣΥΝ ήταν και παραμένει αυτοσκοπός το ποσοστό, η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, η συμμετοχή στη διαχείριση του συστήματος απ' όσο το δυνατόν καλύτερη θέση. Για το ΚΚΕ, σκοπός ήταν και παραμένει η αλλαγή εξουσίας και το πέρασμά της στα χέρια του λαού.

Ο ΣΥΝ ζητάει κοινή δράση με το ΚΚΕ στο κίνημα. Αφήνουμε κατά μέρους το γεγονός ότι αυτή την «κοινή δράση» δεν μπορεί να την πετύχει ούτε μεταξύ των συνιστωσών και των τάσεων που συναπαρτίζουν το χώρο. Μόλις προχτές, μια ακόμα συνιστώσα, το «Ξεκίνημα», ανακοίνωσε την αποχώρησή της από το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είναι γνωστό το μάλε - βράσε που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στον ΣΥΝ και τις άλλες συνιστώσες που καλοβλέπουν την κίνηση Αλαβάνου. Στην ουσία του πράγματος: Ο ΣΥΝ ζητάει από το Κόμμα να συμπράξει με την ηγεσία ενός χώρου που συμπορεύεται με τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, που στήριξε τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης με τις όποιες δυνάμεις διέθετε στην ΤΑ, που έβαλε πλάτη στο πέρασμα στρατηγικών επιλογών του συστήματος, απόρροια των οποίων αποτελούν αυτά για τα οποία σήμερα ζητά συμφωνίες και κοινές δράσεις.

Τέλος, φιλότιμη αλλά αποτυχημένη η προσπάθεια των ΣΥΝασπισμένων να διαγράψουν τον άτιμο ρόλο τους απέναντι στο ΚΚΕ, σε περιόδους κρίσιμους για το Κόμμα και το λαϊκό κίνημα. Το '68 προσπάθησαν να διαλύσουν το ΚΚΕ. Στην ΕΔΑ, προσπάθησαν να το οδηγήσουν σε αυτοκατάργηση, μετατρέποντας τη συμμαχία σε πολιτικό κόμμα. Το ίδιο έκαναν και το 1991, με τον ενιαίο Συνασπισμό. Οταν μάλιστα αποχώρησαν από το Κόμμα, το πολέμησαν χυδαία από την όχθη των αστών. Παρά την αποδεδειγμένη ασυνέπεια που χαρακτηρίζει το χώρο που εκπροσωπεί ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, για ένα πράγμα δεν μπορεί να τους κατηγορήσει κανείς: Για τη συνέπεια με την οποία (μάταια) προσπαθούν να χτυπήσουν το ΚΚΕ. Αυτός είναι ο διαχρονικός στόχος τους, ο οποίος αποτελεί ταυτόχρονα και το μοναδικό λόγο ύπαρξής τους.


Β.

Περιοδεία στο Μαντέμ Λάκκο

Τη Δευτέρα 18 Απρίλη, στις 12 το μεσημέρι, η Κομματική Οργάνωση Χαλκιδικής του ΚΚΕ διοργανώνει περιοδεία στα μεταλλεία στο Μαντέμ Λάκκο, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Αγγελο Τζέκη.

Πολιτικό μνημόσυνο για τον σ. Τάκη Τσιόγκα

Αύριο Κυριακή, 17 Απρίλη, στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί το πολιτικό μνημόσυνο που οργανώνει η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, για τον σύντροφο Τάκη Τσιόγκα, που «έφυγε» πριν από ένα χρόνο πρόωρα από τη ζωή, στη γενέτειρά του, Δολίχη Ελασσόνας.

Η ΝΔ στηρίζει Ψωμιάδη

Τη στήριξή του στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Ψωμιάδη, μετά την καταδίκη του από το Εφετείο Θεσσαλονίκης σε ένα χρόνο φυλάκιση με τριετή αναστολή, για παράβαση καθήκοντος, εξέφρασε χτες ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος συναντήθηκε μαζί του στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Είχε προηγηθεί συνάντηση τις προάλλες με τον Γ. Καρατζαφέρη. Στη διάρκεια της συνάντησης, Σαμαράς και Ψωμιάδης συζήτησαν και για το θεσμό της αιρετής Περιφέρειας, που σύμφωνα με τον πρώτο, «από πλευράς θεσμικής, αλλά και από πλευράς εκτέλεσης, καταρρέει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ