ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Απρίλη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
KOYBA
50 χρόνια από την ανακήρυξη του σοσιαλιστικού χαρακτήρα της Επανάστασης

Ο Φιντέλ Κάστρο ανακηρύσσει το σοσιαλιστικό χαρακτήρα της Επανάστασης στις 16/4/1961

Fernando Garcia - Oscar Sola

Ο Φιντέλ Κάστρο ανακηρύσσει το σοσιαλιστικό χαρακτήρα της Επανάστασης στις 16/4/1961
ΑΒΑΝΑ.--

Μεγάλη στρατιωτική παρέλαση διεξάγεται σήμερα στην Κούβα για την 50ή επέτειο της ανακήρυξης από τον Φιντέλ Κάστρο του σοσιαλιστικού χαρακτήρα της Επανάστασης και της συντριπτικής ήττας των Αμερικανών μισθοφόρων στον Κόλπο των Χοίρων. Δεκάδες χιλιάδες παιδιά, νέοι και βετεράνοι θα αναπαραστήσουν τα ιστορικά γεγονότα στην Πλατεία της Επανάστασης, αναδεικνύοντας πως η νέα γενιά της Κούβας θα συνεχίσει την Επανάσταση.

Στις 16 Απρίλη 1961 ο Φιντέλ Κάστρο ανακήρυξε για πρώτη φορά το σοσιαλιστικό χαρακτήρα της Κουβανικής Επανάστασης. Η ανακήρυξη έγινε μόλις 24 ώρες μετά την ανεπιτυχή προσπάθεια της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ να πλήξει και να καταστρέψει τόσο την κουβανική αεροπορία, όσο και στρατηγικά σημεία του Λαϊκού Στρατού. Μετά την ανακήρυξη του σοσιαλιστικού χαρακτήρα της Επανάστασης, η «μπριγάδα» 2506, που είχε στη σύνθεσή της 1.500 Κουβανούς εξόριστους που είχαν εκπαιδευτεί από Αμερικανούς στη Γουατεμάλα και είχαν εξοπλιστεί με τα πιο σύγχρονα όπλα και εξοπλισμό της εποχής, ξεκίνησαν την επιχείρηση «Πλούτων», δηλαδή την απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων, με σκοπό την ανατροπή του καθεστώτος της Κούβας. Ο στρατός, η πολιτοφυλακή, σύσσωμος ο λαός της Κούβας, με επικεφαλής τον ίδιο τον Φιντέλ, κινητοποιήθηκαν ακαριαία και εξουδετέρωσαν τους εισβολείς μέσα σε 72 ώρες.

Ξεκινά το 6ο Συνέδριο του ΚΚ Κούβας

Σήμερα ξεκινούν και οι εργασίες του 6ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, όπου θα συζητηθούν οι «Κατευθύνσεις για την Οικονομική και Κοινωνική Πολιτική», αυτό που ονομάζεται «επικαιροποίηση του οικονομικού μοντέλου». Το συνέδριο που γίνεται μετά από 14 χρόνια, ανοίγει ζητήματα όπως ανακατανομή του εργατικού δυναμικού, με μείωση των κρατικών υπαλλήλων, υλικά κίνητρα για μίσθωση αγροτικής γης, δημιουργία μικρών επιχειρήσεων στον τομέα των υπηρεσιών, με προώθηση της αυτοαπασχόλησης. Η ηγεσία της χώρας δηλώνει πως οι αλλαγές που προωθεί αποσκοπούν στο ξεπέρασμα συγκεκριμένων προβλημάτων, δεν αλλάζουν το σοσιαλιστικό χαρακτήρα των σχέσεων παραγωγής και στοχεύουν στην ενίσχυση της Κουβανέζικης Επανάστασης, που υπονομεύουν με όλους τους τρόπους οι ιμπεριαλιστές. Αλλά τέτοιες αλλαγές πρέπει να τις βλέπουμε τώρα και υπό το φως της αρνητικής εμπειρίας της ΕΣΣΔ και της Κίνας. Το ΚΚΕ έχει μελετήσει την πείρα από την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, έχει εκτιμήσει ανάλογες τέτοιες αλλαγές και την επίδρασή τους στην καπιταλιστική παλινόρθωση, με την απόφαση του 18ου Συνεδρίου του.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ερωτηματικά από τη δολοφονία Ιταλού

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Νεκρός εντοπίστηκε χτες τα ξημερώματα από άνδρες των σωμάτων ασφαλείας της «Χαμάς» ο Ιταλός Βιτόριο Αριγκόνι, ο οποίος είχε απαχθεί λίγες ώρες νωρίτερα από μια μικρή περιθωριακή ισλαμιστική οργάνωση υπό την επωνυμία «Μονοθεϊσμός και Ιερός Πόλεμος» που αυτοπροσδιορίζεται ως «παρακλάδι της "αλ Κάιντα"», με αίτημα την απελευθέρωση του επικεφαλής και άλλων δύο μελών της. Η δολοφονία του Αριγκόνι, που είναι η πρώτη ξένου υπηκόου μετά από απαγωγή στα παλαιστινιακά εδάφη από το 1994, έχει προκαλέσει τριγμούς τόσο στη Λωρίδα της Γάζας όσο και στη Δυτική Οχθη, καθώς και πλήθος ερωτηματικών για τους ηθικούς αυτουργούς ενός εγκλήματος που ωφελεί μόνο την ισραηλινή κατοχή.

Και αυτό γιατί ο Αριγκόνι, δημοσιογράφος, ανήκε στο «Διεθνές Κίνημα Αλληλεγγύης» (ISM), του οποίου τα μέλη ζουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα στα παλαιστινιακά εδάφη για να καταγράφουν τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την ισραηλινή κατοχή και να αποτρέπουν κατοχικά εγκλήματα με την παρουσία τους. Ο Αριγκόνι ζούσε εδώ και τρία χρόνια, σχεδόν συνέχεια, στη Γάζα, ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους Παλαιστινίους, όπως συμβαίνει συνήθως με όλους τους ξένους ακτιβιστές που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, και υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους μάρτυρες της ισραηλινής αιματηρής επιχείρησης «Συμπαγές Μολύβι» στις αρχές του 2009.

Οι αρχές της «Χαμάς» ανακοίνωσαν ότι η σορός του βρέθηκε πεταμένη και σε πολύ κακή κατάσταση και ότι, με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, δολοφονήθηκε πολύ πριν λήξει το τελεσίγραφο που είχαν θέσει οι απαγωγείς του, οι οποίοι εκ των υστέρων δήλωσαν ότι δεν ευθύνονται για το θάνατό του, χωρίς, όμως, να δώσουν καμία πειστική ερμηνεία. Η «Χαμάς» καταδίκασε ως «απεχθές έγκλημα» τη δολοφονία του και υποσχέθηκε ότι θα τιμωρήσει «παραδειγματικά» όσους στρέφονται κατά «των φίλων ακτιβιστών» με «τρόπους αντίθετους στις αρχές, την ιστορία, τη θρησκεία και τα ήθη μας». Τη δολοφονία Αριγκόνι καταδίκασαν η Π. Αρχή, η Ιταλία και η ΕΕ, ενώ διαδηλώσεις στη μνήμη του και ενάντια σε τέτοιου είδους ενέργειες πραγματοποιήθηκαν στην Ιταλία, αλλά και στα παλαιστινιακά εδάφη.

Τόσο η εφημερίδα με την οποία συνεργαζόταν στην Ιταλία -«Ιλ Μανιφέστο»- όσο και αρκετά μέλη του «Διεθνούς Κινήματος Αλληλεγγύης» έθεσαν σειρά ερωτημάτων για τη δολοφονία Αριγκόνι, όπως ποιοι είναι αυτοί οι περιθωριακοί ισλαμιστές που δολοφονούν φιλοπαλαιστίνιους ακτιβιστές, όπως ο Αριγκόνι ή όπως ο Ισραηλινός Αραβας σκηνοθέτης, πριν μερικές μέρες στην Τζενίν, και ποιος ωφελείται τελικά από τέτοιες πράξεις, πέραν της ισραηλινής κατοχής.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΑΝΑ'Α.-- Νέο πλήγμα δέχτηκε χτες ο Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ καθώς αρκετοί ακόμη φύλαρχοι και ιεροδιδάσκαλοι δήλωσαν ανοιχτά ότι «περνούν» με το μέρος της αντιπολίτευσης και ζητούν την αποχώρησή του από την εξουσία. Η αντιπολίτευση καλεί τον υεμενίτικο λαό, εκτός από το να συμμετάσχει στις καθημερινές διαδηλώσεις ακόμη μαζικότερα, να προχωρήσει σε κινήσεις «πολιτικής ανυπακοής», δηλαδή να μην πληρώνει λογαριασμούς δημόσιων υπηρεσιών.

ΚΑΪΡΟ.-- Εντός των επομένων ωρών, ο εκδιωχθείς Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ θα μεταφερθεί από το νοσοκομείο του Σαρμ ελ Σέικ σε στρατιωτικό, όπου και θα συνεχιστεί η ανάκρισή του για κατάχρηση εξουσίας, διασπάθιση δημοσίου χρήματος και για τις δολοφονίες των διαδηλωτών. Ο Μουμπάρακ και οι δύο γιοι του τέθηκαν υπό κράτηση πριν από μερικές ημέρες. Πηγές από την εισαγγελία διέρρεαν ότι αν τελικά οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης ως κατηγορούμενος ο Μουμπάρακ, η δίκη μπορεί να κρατήσει περισσότερο από 1 χρόνο.

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Η δικαιοσύνη στη Χιλή διέταξε την εκταφή του πρώην προέδρου της χώρας Σαλβαδόρ Αλιέντε στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγεται για να ερευνηθεί εάν αυτοκτόνησε ή δολοφονήθηκε στη διάρκεια του πραξικοπήματος της 11ης Σεπτέμβρη του 1973, αποδεχόμενη το αίτημα της οικογένειάς του.

ZAΓΚΡΕΜΠ.-- Την έντονη δυσαρέσκεια της κροατικής ηγεσίας προκάλεσε η καταδικαστική απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) σε βάρος των στρατηγών Αντε Γκοτόβινα και Μλάντεν Μάρκατς, καθώς θεώρησε ότι η επιβληθείσα ποινή και κυρίως η θέση περί κοινής εγκληματικής επιχείρησης αποτελεί «σοβαρή νομική πράξη που σοκάρει». Το δικαστήριο καταδίκασε τον Αντε Γκοτόβινα σε 24ετή ποινή κάθειρξης και τον Μλάντεν Μάρκατς σε 18 χρόνια.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Πρόωρες γενικές εκλογές στις 5 Ιούνη αποφάσισε χτες, μετά τη διάλυση των εργασιών της 120μελούς βουλής, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νικόλα Γκρούεφσκι.

ΣΥΡΙΑ
Ανεβαίνει το «θερμόμετρο»...

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Νέες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν, χτες, σε αρκετές πόλεις της χώρας, παρά την εντολή απελευθέρωσης σημαντικού, πλην αδιευκρίνιστου, αριθμού συλληφθέντων στις τελευταίες διαδηλώσεις, που έδωσε ο Πρόεδρος Ασαντ, αργά την Πέμπτη, και παρά τη σύσταση νέας κυβέρνησης. Κατά τη συριακή τηλεόραση, οι διαδηλώσεις ήταν αρκετές, ολοκληρώθηκαν γρήγορα και ειρηνικά. Αντίθετη είναι η εκδοχή των αντιπολιτευτικών οργανώσεων.

Και οι δύο εκδοχές συμφωνούν ότι διαδηλώσεις έγιναν στις Ντεράα, Ντέιρ αλ Ζορ, στα προάστια της Δαμασκού, με επίκεντρο τις Ντούμα, Λαττάκεια, Χομς, Μπάνιγια και στην Καμίσχλι στις κουρδικές περιοχές. Οι οργανώσεις της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι συγκρούσεις σημειώθηκαν και χτες, με τις χειρότερες να λαμβάνουν χώρα πέριξ της Δαμασκού καθώς ισχυρότατες δυνάμεις ασφαλείας (μουχαμπαράτ) είχαν λάβει θέσεις για να εμποδίσουν κύματα διαδηλωτών να προσεγγίσουν την κεντρική πλατεία της Δαμασκού Αμπασίντ.

Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό ότι οι πρέσβεις Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Βρετανίας και Ισπανίας επισκέφτηκαν το υπουργείο Εξωτερικών, όπου εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τη «σκληρή αντιμετώπιση των διαδηλωτών». Τον τερματισμό της «άγριας καταστολής και της ωμής βίας σε βάρος των διαδηλωτών» ζήτησε ο ειδικός επιθεωρητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια και τις εκτελέσεις, ενώ έτερη επιτροπή του ΟΗΕ επισήμανε ότι, ήδη, παρατηρείται έλλειψη τροφίμων στις πόλεις Μπάνιγια και Ντεράα.

Αλλάζει τακτική

Ο Λευκός Οίκος όχι μόνο επανέλαβε την καταδίκη του «για την καταστολή των διαδηλώσεων», αλλά προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, υιοθετώντας δημοσίευμα της εφημερίδας «Wall Street Journal», σύμφωνα με το οποίο η Τεχεράνη «βοηθά με πολλούς τρόπους στην καταστολή των διαδηλώσεων στη Συρία». Τον ισχυρισμό αυτό έσπευσε να διαψεύσει Ιρανός αξιωματούχος που συμμετέχει στη σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Την ίδια ώρα, βέβαια, η αμερικανική διπλωματία απέφυγε να σχολιάσει έγγραφο που αποκαλύπτει το Wikileaks, σύμφωνα με το οποίο, εδώ και αρκετούς μήνες, ο πρώην πρωθυπουργός του Λιβάνου και στενός σύμμαχος της Ουάσιγκτον, ο Σάαντ Χαρίρι, είχε συμβουλεύσει το Λευκό Οίκο «να έρθει σε επαφή με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους της Συρίας, που μοιάζουν, ως νοοτροπία, περισσότερο με τον Ερντογάν στην Τουρκία, αν θέλουν πραγματικά να δουν αλλαγές στη Συρία». Αν και ουδείς μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα, γεγονός πάντως είναι ότι εκτός των, επί της πραγματικότητας ορμώμενων, διαμαρτυριών των διαδηλωτών, ένα μεγάλο τμήμα τους είχε έντονα θρησκευτική εμφάνιση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ