ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Απρίλη 2011
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΚΑΚΙ
Σχολικός αθλητισμός ως εμπόρευμα

Στις 16 - 18 Απρίλη στην Ερέτρια, και συγκεκριμένα στο ξενοδοχειακό συγκρότημα ERETRIA VILLAGE RESORT & CONFERENCE CENTER, θα πραγματοποιηθούν οι τελικοί αγώνες του σχολικού πρωταθλήματος σκάκι (ομαδικό και ατομικό). Η είδηση δε θα αποτελούσε θέμα, εάν και αυτή τη χρονιά οι διαμαρτυρίες για την απροκάλυπτη εμπορευματοποίηση της διοργάνωσης με τη βούλα της ΕΣΟ και του υπουργείου Παιδείας περιορίζονταν ως συνήθως στα πλαίσια του ΔΣ.

Φέτος, όμως, το θέμα πήρε διάσταση: ανοικτές επιστολές διαμαρτυρίας γονέων από Ελασσόνα και Λαμία, καταγγελίες στο υπουργείο Παιδείας, δημοσιεύσεις σε σκακιστικές ιστοσελίδες. Πιο ανοικτά εκδηλώνονται και άλλοι γονείς παιδιών που προκρίθηκαν και δυσκολεύονται να πληρώσουν για την αυτονόητη συμμετοχή τους.

Τα Σχολικά Πρωταθλήματα ως μπίζνα

Η μεθοδολογία είναι η εξής: η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία αναθέτει το πρωτάθλημα σε «διοργανωτή» που συνδιαλέγεται με ξενοδόχους. Στη συνέχεια, εκδίδεται συμπληρωματική προκήρυξη που υποχρεώνει γονείς και αθλητές να διαμείνουν σε συγκεκριμένο ξενοδοχείο με τους όρους του «πακέτου» του «διοργανωτή» που προκρίθηκε από το ΔΣ.

Στο πρωτάθλημα της Ερέτριας γονείς και μαθητές πρέπει να διαμείνουν υποχρεωτικά για 2 διανυκτερεύσεις στα ορισμένα ξενοδοχεία (ακόμα και αν έχουν εξοχικό στο διπλανό δρόμο!) πληρώνοντας συνολικά από 66 έως 118 ευρώ κατ' άτομο ανάλογα το δωμάτιο και τη διαθεσιμότητα. Μιλάμε για σχεδόν 700 άτομα συμμετέχοντες συν άλλους τόσους γονείς, συνοδούς κ.τ.λ., δηλαδή για δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Μάλιστα, στο ΔΣ της ΕΣΟ ορισμένοι μίλησαν για τζίρους που αγγίζουν τα 300.000 ευρώ .

Βεβαίως, αυτά συνεπάγονται διάφορες συναλλαγές κάτω αλλά και πάνω από το τραπέζι. Ετσι, η ΕΣΟ από το σχολικό πρωτάθλημα 2011 θα εισπράξει από το διοργανωτή 4.000 ευρώ.1 Κανονική προμήθεια δηλαδή από το χαράτσωμα των γονιών!

Παράλληλα, πολλαπλασιάζονται προς τα κάτω οι περιπτώσεις που τα παιδιά πληρώνουν παράβολα για να παίξουν σε αγώνες και σε επίπεδο δήμου ή νομού.

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων έχουν δώσει πλήρη κάλυψη στο αίσχος αυτό. Μάλιστα, γι' αυτούς τους μαθητικούς αγώνες μέχρι το 2008 η ΕΣΟ λάμβανε και 20.000 ευρώ από το υπουργείο Παιδείας, ενώ απαντώντας φέτος σε καταγγελία το υπουργείο μέσω της Διεύθυνσης Φυσικής Αγωγής ουσιαστικά λέει ότι συμπληρωματική προκήρυξη δε μας στάλθηκε, άρα δε μας αφορά (!).

Δεν έχουν ευθύνη δηλαδή που:

- δεν δίνουν μία για το σχολικό αθλητισμό,

- θέτουν υπό την αιγίδα τους αγώνες στους οποίους η συμμετοχή των μαθητών καθορίζεται από την τσέπη των γονιών τους, βάζοντας επαίσχυντους φραγμούς στη συμμετοχή των παιδιών από τις λαϊκές οικογένειες,

- βάζουν τη σφραγίδα τους στο χαράτσωμα των γονιών για να κερδίζουν οι ξενοδόχοι.

Η στάση του ΔΣ της ΕΣΟ

Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΟ, ανεξαρτήτως πολιτικής προελεύσεως των συμβούλων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., ΣΥΝ), στηρίζει με πάθος αυτήν την πολιτική. Μάλιστα, θεωρούν αυτόν τον τρόπο ως «διέξοδο» χρηματοδότησης.

Αυτή η πολιτική διανθίζεται και με ωμό αντικομμουνισμό των σπηλαίων. Να πώς απαντά στη συζήτηση αυτών των θεμάτων η φωνή του Καρατζαφέρη στο πρόσφατο ΔΣ: Υπάρχουν μέλη του ΔΣ που υπονομεύουν την Ομοσπονδία. Τα προβλήματα γίνονται όπλα στα χέρια τους για να δημιουργούν αναστάτωση σύμφωνα με τα σχέδια του κόμματός τους. Δε σέβονται νόμο και τάξη. Εχουν τους εργαζόμενους σαν σκλάβους στον Περισσό και πληρώνουν στελέχη για να δημιουργούν φασαρίες όπου έχουν έστω και 1 άνθρωπο. Αλλά τι να περιμένει κανείς από αυτούς που εμπνέονται από ένα άνθρωπο που κάθε πρωί ξύπναγε και ζήταγε από τον Μπέρια τη λίστα αυτών που είναι προς εκτέλεση!!

Αυτό το παραλήρημα δίνεται ως απάντηση στην ερώτηση γιατί οι μαθητές θα πρέπει να πληρώνουν για να μετέχουν στο πρωτάθλημα που προκρίθηκαν...


Νίκος Σερετάκης
Μέλος του ΔΣ της ΕΣΟ

ΜΠΑΣΚΕΤ - Α1
Ντέρμπι ... πρώτης θέσης

Το ντέρμπι στο ΣΕΦ μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού που ουσιαστικά θα κρίνει τον κάτοχο της πρώτης θέσης στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, ο οποίος θα έχει το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας μέχρι και τον τελικό μονοπωλεί το ενδιαφέρον στην προτελευταία αγωνιστική της Α1. Οι «ερυθρόλευκοι» που βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα καθώς έχουν επικρατήσει και στο πρώτο παιχνίδι του ΟΑΚΑ δε χάνουν το στόχο τους ακόμα και σε περίπτωση ήττας με σκορ όμως μικρότερο των τεσσάρων πόντων. Αντίθετα, οι πράσινοι χρειάζονται όχι μόνο τη νίκη αλλά και την κάλυψη της διαφοράς των τεσσάρων πόντων, προκειμένου να είναι αυτοί οι πρώτοι της κανονικής περιόδου. Στα μειονεκτήματα για τους γηπεδούχους η απώλεια του Νεστέροβιτς που τραυματίστηκε στον αγώνα με την Καβάλα και θα λείψει από 4 έως 6 βδομάδες. Κατά τα άλλα, σημαντικά παιχνίδια περιλαμβάνονται και για τις μάχες του καλύτερου πλασαρίσματος στη βαθμολογία, αλλά και της αποφυγής του υποβιβασμού. Αναλυτικά το πρόγραμμα: Πανιώνιος - Αρης (17.00), Μαρούσι - ΑΕΚ (17.00), Ικαρος Καλλιθέας - Ηρακλής (17.00), ΠΑΟΚ - Κολοσσός Ρόδου (17.00 ΝΟVA), Ηλυσιακός - Περιστέρι (17.00), Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός (21.45 ΝΕΤ).

ΒΟΛΕΪ

Στη Σάμο όπου θα διεξαχθεί ο φετινός τελικός του Κυπέλλου Γυναικών μεταξύ Ολυμπιακού και ΑΕΚ στρέφονται τα φώτα του ενδιαφέροντος σήμερα. Από πλευράς Ολυμπιακού, ο τεχνικός της ομάδας Γιάννης Νικολάκης αναφέρθηκε στην περσινή χαμένη ευκαιρία της ομάδας του (ηττήθηκε στον αντίστοιχο τελικό στην Κρήτη) κάνοντας λόγο για δίψα για δικαίωση φέτος. Ο νέος τεχνικός της Ενωσης Κυριόκος Καμπερίδης μίλησε για μοιρασμένες πιθανότητες αλλά και την ευκαιρία της ομάδας του να κλείσει με ένα τρόπαιο τη χρονιά.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ

Με τις αναμετρήσεις της 18ης αγωνιστικής ολοκληρώνεται το Σαββατοκύριακο η κανονική περίοδος στην Α1 κατηγορία γυναικών του χάντμπολ όπου παραμένει ανοικτή η 3η θέση της βαθμολογίας και μια θέση για τα πλέι άουτ που αφορούν την παραμονή στην κατηγορία. Το πλήρες πρόγραμμα: ΣΗΜΕΡΑ: Μ. Αλέξανδρος Γιαννιτσών - Αρίων Πτολεμαΐδας, ΠΑΟΚ - Νέα Ιωνία, Παναιτωλικός - Αναγέννηση Αρτας (18.00). ΑΥΡΙΟ: Αρης Νίκαιας - Μακεδονικός (16.00), Αρης Θεσσαλονίκης - ΑΣΕ Ορμή (16.30).

ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ
Πέφτει η αυλαία

Ο Ολυμπιακός θα στεφθεί και επίσημα πρωταθλητής σήμερα στο στάδιο «Καραϊσκάκης», όμως ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ματς σε Βόλο, ανάμεσα στον τοπικό Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, και Ξάνθη, όπου ο Αρης θα παίξει με την τοπική ομάδα. Από αυτά τα δυο ματς θα κριθεί ποια από τις δύο ομάδες εκτός κέντρου θα πάρει το εισιτήριο για τα πλέι οφ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της τελευταίας αγωνιστικής: Ολυμπιακός - Λάρισα (ΝΕΤ), Ολυμπιακός Βόλου - Παναθηναϊκός (ΝΟΒΑΣΠΟΡΤ 1), Σέρρες - Εργοτέλης (ΝΟΒΑΣΠΟΡΤ 3), ΠΑΟΚ - Κέρκυρα (ΝΟΒΑΣΠΟΡΤ 4), ΑΕΚ - Ηρακλής (ΝΟΒΑΣΠΟΡΤ 6), Αστέρας Τρίπολης - Πανιώνιος (ΝΟΒΑΣΠΟΡΤ 7), Ατρόμητος - Καβάλα (ΝΟΒΑΣΠΟΡΤ), Ξάνθη - Αρης (ΕΤ3). Οι αγώνες αρχίζουν στις 19.00.

  • Για την 31η αγωνιστική της FOTBALL LEAGUE θα γίνουν οι εξής συναντήσεις - Σήμερα: Πιερικός - Δόξα Δράμας ((15.00, ΕΤ3). Αύριο: Παναιτωλικός - Ιωνικός, Λεβαδειακός - Βέροια, Αγροτικός Αστέρας - Εθνικός Αστέρας, Ηλιούπολη - ΟΦΗ, Τρίκαλα - Αναγέννηση Καρδίτσας, Διαγόρας - Καλλιθέα, Γιάννενα - Θρασύβουλος. Δευτέρα: Εθνικός - Πανθρακικός (18.00, ΕΤ3).
EΠΟ
Απέρριψε την πρόταση της Σούπερ Λίγκας

Απορρίφθηκε (με ψήφους 14-5) από το ΔΣ της ΕΠΟ η προσπάθεια μερικής μετατροπής του πρωταθλήματος Super League σε «κλειστό». Ο συνεταιρισμός των ΠΑΕ είχε προτείνει ομάδα που δε θα λάβει άδεια συμμετοχής στη νέα διοργάνωση να αντικαθίσταται από την (βαθμολογικά υποβιβασμένη, αλλά με αδειοδότηση) ΠΑΕ μέλος του. Η διοίκηση της Ομοσπονδίας το αρνήθηκε και αποφάσισε πως θα εφαρμοστούν οι κείμενες διατάξεις (προκήρυξη πρωταθλήματος, πειθαρχικός της κώδικας). Δηλαδή για κάθε υποβιβασμό - λόγω βαθμολογίας ή μη αδειοδότησης - από την Super League θα προβιβάζονται ισάριθμες ΠΑΕ από τη Football League. Τη δυσαρέσκεια του συνεταιρισμού εξέφρασε ο πρόεδρός του, Β. Μαρινάκης, αναφέροντας: «Επιφυλασσόμαστε για την αντίδρασή μας»...

Στο μεταξύ η απόφαση της πλειοψηφίας στη Super League να εκλέξει εκπρόσωπό της στην ΕΠΟ τον Αχιλ. Μπέο, και η δήλωση αναρμοδιότητας από την Πειθαρχική Επιτροπή της Ομοσπονδίας να δικάσει την υπόθεση του Β. Μαρινάκη, προκάλεσε την αντίδραση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Οι «πράσινοι» γνωστοποίησαν ότι ο (και αντιπρόεδρος της ΠΑΕ) Ι. Βεκρής παραιτείται από εκπρόσωπος του συνεταιρισμού στην Ομοσπονδία. Επίσης, μεταξύ άλλων, αναφέρεται σε «παρωδία» και «εντυπωσιακή σύμπτωση κρουσμάτων εκφυλισμού των θεσμών».

Ο Αχιλ. Μπέος και η ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου - απάντησαν - με ανακοίνωση που χρησιμοποιεί το ρητό «φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης»...

ΠΟΛΟ

Για την 20ή αγωνιστική της Α1 ανδρών θα γίνουν σήμερα τα παιχνίδια: Π. Φάληρο - Πανιώνιος (17.00), Εθνικός - ΠΑΟΚ (19.00), Χίος - ΝΟΠ (19.00), ΝΕΠ - Βουλιαγμένη.

Επιστολή διαμαρτυρίας Γονέων των μαθητών

Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Παιδείας απέστειλαν γονείς μαθητών που συμμετέχουν στο 23ο Πανελλήνιο Ατομικό Σχολικό Πρωτάθλημα και το 9ο Πανελλήνιο Ομαδικό Σχολικό πρωτάθλημα 2011 για τις τακτικές της εμπορευματοποίησης των πρωταθλημάτων αλλά και της οικονομικής εκμετάλλευσης αυτών που συμμετέχουν. Οπως τονίζεται στην επιστολή, δημιουργούνται ερωτήματα, γιατί το υπουργείο Παιδείας, ενώ η διοργάνωση δεν τελεί υπό την αιγίδα του, απέστειλε συμπληρωματική επιστολή με την οποία έκανε γνωστό την απαίτηση υποχρεωτικής διαμονής των συμμετεχόντων στο ξενοδοχειακό συγκρότημα της διοργάνωσης.

«...Ετσι, λοιπόν, κρίνουμε ότι το υπουργείο Παιδείας έχει τεράστια τουλάχιστον ηθική ευθύνη και ενδεχομένως και νομική ευθύνη, όταν προωθεί στα σχολεία προκηρύξεις με πρωταθλήματα αγώνων που υποκρύπτουν οικονομική συναλλαγή, ακόμα και πιθανόν εν αγνοία του αρχικά, πόσο μάλλον τώρα που γνωρίζει το θέμα, εδώ και τρεις βδομάδες, και δεν υπάρχει απολύτως καμία αντίδραση από μέρους του. Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες που ζούμε, θα όφειλαν οι τρεις κυρίες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, οι οποίες σημειωτέον είναι και μητέρες, να δείξουν μεγαλύτερη ευαισθησία και να επιληφθούν άμεσα του θέματος», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η επιστολή των γονέων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ