ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Απρίλη 2011
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Στους καταπέλτες με 24ωρη απεργία την Πρωτομαγιά

Κάβος δε θα λύσει την Πρωτομαγιά
Κάβος δε θα λύσει την Πρωτομαγιά
Στους καταπέλτες κατεβαίνουν οι ναυτεργάτες την Κυριακή 1η Μάη, τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά. Με απόφασή τους τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ αποφάσισαν την κήρυξη 24ωρης απεργίας από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου έως τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Την κήρυξη 24ωρης απεργίας αποφάσισε και η Πανελλήνια Ενωση Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών από τις 6 π.μ. την Κυριακή 1 Μάη έως τις 6 π.μ. τη Δευτέρα 2 Μάη.

Η απεργιακή προσυγκέντρωση των ναυτεργατών θα γίνει στις 5.30 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη και η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στον Πειραιά θα γίνει στις 11 π.μ. στην πλατεία Κοραή. Οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού στην ΠΝΟ, ως γνήσια φερέφωνα των εφοπλιστών, αποφάσισαν την κήρυξη 4ωρης στάσης εργασίας την Πρωτομαγιά από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 μ.μ.

Στα πλαίσια των προετοιμασιών της απεργίας, οι διοικήσεις της ΠΕΜΕΝ, του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ της Πανελλήνιας Ενωσης Ρυμουλκών - Ναυαγοσωστικών και η ΠΕΣ/ΝΑΤ καλούν τους ναυτεργάτες να συμμετάσχουν στην απεργιακή σύσκεψη που διοργανώνουν την Πέμπτη 28 Απρίλη στις 11 π.μ. στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ.

Σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν πως «οι απεργιακές και αγωνιστικές κινητοποιήσεις των ναυτεργατών, των εργαζομένων, των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, την προηγούμενη περίοδο, σηματοδοτούν τις εξελίξεις. Χιλιάδες εργαζόμενοι βρέθηκαν στο δρόμο του αγώνα. Επιβάλλεται να συνταχθούν ακόμα περισσότερο, να αποτελέσει η απεργία την 1η Μάη σταθμό, με προετοιμασία και συνέχιση του απεργιακού αγώνα στις 11 Μάη».

«Κεφάλαιο - κυβέρνηση», σημειώνεται στην ανακοίνωση, «για να επιβάλουν την αντιλαϊκή - αντιναυτεργατική πολιτική της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου, διατηρούν σε βάρος των ναυτεργατών το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης, της αναγκαστικής εργασίας, της βίας, της τρομοκρατίας. Δε δίστασαν να χτυπήσουν ακόμα και τους άνεργους της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, τους συμβασιούχους, που συνολικά οι εργαζόμενοι βιώνουν καθημερινά την πολιτική που έχει μετατρέψει εργοστάσια και πλοία σε γκέτο του κεφαλαίου».

Και καταλήγει: «Οι ναυτεργάτες, με τις ταξικές δυνάμεις συνεχίζουν τον απεργιακό αγώνα και όπως στις 15 Δεκέμβρη και 23 Φλεβάρη κουρέλιασαν στην πράξη την πολιτική επιστράτευση, και την 1η Μάη στέλνουν μήνυμα αντίστασης στην κυβέρνηση που υπηρετεί την αντιλαϊκή πολιτική, τα εφοπλιστικά συμφέροντα και επιδιώκει να μετατρέψει το σύνολο των εργασιακών σχέσεων στα πλοία σε καθεστώς "γαλέρας", με ναυτεργάτες χωρίς συνδικαλιστική οργάνωση, ΣΣΕ, Κοινωνική Ασφάλιση, χαρίζει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στους εφοπλιστές, όπως τις ασφαλιστικές εισφορές στον όμιλο Λούη, μειώνουν μισθούς και συντάξεις, κόβουν γιατρούς και φάρμακα, υπονομεύουν τη ναυτική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση».

ΤΑΞΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Στη μάχη για την επιτυχία των συγκεντρώσεων

Στην Αθήνα, η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στο Σύνταγμα στις 10 π.μ. Στη Θεσσαλονίκη στο Αγαλμα Βενιζέλου στις 10 π.μ. Στον Πειραιά στην πλατεία Κοραή στις 11 π.μ.

Στη μάχη για την επιτυχία της απεργιακής συγκέντρωσης της Πρωτομαγιάς και της απεργίας στις 11 Μάη έχουν μπει οι ταξικές δυνάμεις. Την ώρα που κυβέρνηση - τρόικα - πλουτοκρατία έχουν ανοίξει πολυμέτωπη επίθεση ενάντια και στα πλέον στοιχειώδη δικαιώματα της εργατικής τάξης και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, οι ταξικές δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους σε οργάνωση σε ταξική κατεύθυνση και αντεπίθεση. Σήμερα, δε χωρά καμιά καθυστέρηση. Υπάρχει άλλος δρόμος, ο δρόμος του αγώνα, της κοινής συμπόρευσης εργαζομένων, φτωχών αγροτών, επαγγελματοβιοτεχνών, νεολαίας και γυναικών σε κοινό αγώνα ενάντια στα μονοπώλια.

Στην Αθήνα η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στο Σύνταγμα στις 10 π.μ. Στη Θεσσαλονίκη στο Αγαλμα Βενιζέλου στις 10 π.μ. Στον Πειραιά στην πλατεία Κοραή στις 11 π.μ.

Στην Πάτρα η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Γεωργίου στις 10 π.μ. Με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ τονίζει: «Διέξοδος για την εργατική τάξη και τους συμμάχους της υπάρχει. Είναι η δική τους εξουσία, που θα σχεδιάσει την οικονομία των πραγματικών και σύγχρονων αναγκών τους, που σημαίνει ότι ο παραγόμενος πλούτος και τα μέσα που τον παράγουν, πρέπει να γίνουν λαϊκή περιουσία, θα επιβάλει το νόμο εκείνων που παράγουν τον πλούτο κόντρα σ' εκείνους που σήμερα τον καρπώνονται. Ο πλούτος παράγεται απ' το λαό, άρα ανήκει στο λαό».

Σε αυτό πλαίσιο η Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ πραγματοποίησε προχτές το απόγευμα σύσκεψη των κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων του εμπορίου και των υπηρεσιών, καθώς και οι Επιτροπές Αγώνα της Αττικής που συμμετείχαν σε σύσκεψη που διοργάνωσε η Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ. Στη σύσκεψη συμμετείχαν τα κλαδικά σωματεία: Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Πειραιά και Δυτικής Αττικής, των Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, των Καθαριστριών Αθήνας και Πειραιά. Επίσης τα επιχειρησιακά σωματεία: «Καρφούρ - Μαρινόπουλος, ΝΤΙΑ», «Λιντλ» και «Αφοί Κωνσταντακάτου», καθώς και οι Επιτροπές Αγώνα στα ΝΙΚΚΟ ΜΑΡΚΕΤ και ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ.

Τα σωματεία κατέληξαν σε πρόγραμμα δράσης που περιλαμβάνει: Αμεση συνεδρίαση των διοικητικών συμβουλίων. Το κάθε σωματείο, κλαδικό και επιχειρησιακό, καθώς και οι επιτροπές αγώνα με ανακοινώσεις και με συγκεκριμένο σχέδιο προγραμματίζουν περιοδείες και εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς καθώς και συσκέψεις με εργαζόμενους. Παράλληλα, τα σωματεία συζήτησαν το σχέδιο - πρόταση της Γραμματείας Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ για την υπογραφή ενιαίας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2011 στο εμπόριο και τις υπηρεσίες. Στην κατεύθυνση αυτή αποφάσισαν να συνεδριάσουν τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων που θα συζητήσουν το σχέδιο, καθώς και να συγκληθούν γενικές συνελεύσεις, διαδικασία που στο επίπεδο της Αττικής θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του Μάη.

Κινητοποίηση από ταξικές ομοσπονδίες - σωματεία

Την ίδια στιγμή στη Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια έχουν πραγματοποιήσει οι κατά τόπους γραμματείες του ΠΑΜΕ συσκέψεις στην κατεύθυνση της καλύτερης οργάνωσης της δουλειάς. Ηδη, έχουν αρχίσει περιοδείες, εξορμήσεις και συγκεντρώσεις σε εργασιακούς χώρους, όπου καταγράφεται η οργή και αγανάκτηση των εργαζομένων ενάντια στην ασκούμενη πολιτική.

Στο μεταξύ με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου επισημαίνει: «Σήμερα, με την πρόοδο της τεχνολογίας είναι εφικτό να δουλεύουμε λιγότερο και να απολαμβάνουμε περισσότερα. Κι όμως, αυτό φαίνεται αδύνατο γιατί το κριτήριο είναι τα κέρδη του αφεντικού και όχι οι ανάγκες του εργαζόμενου. Για να αλλάξει αυτό, πρέπει να αλλάξουν και οι σχέσεις παραγωγής».

Από την πλευρά της η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) σημειώνει: «Η φετινή Πρωτομαγιά μπορεί και πρέπει να αποτελέσει αφετηρία για νέους αγώνες απ' όλους τους εργαζόμενους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΕΕ και των μονοπωλίων».

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
Ενισχυμένη η «Ταξική Ενότητα»

Ενισχυμένη σε ψήφους, ποσοστά και έδρες, αναδείχθηκε η «Ταξική Ενότητα Μετάλλου» από τις εκλογές του Συνδικάτου Μετάλλου Μακεδονίας - Θράκης, παρά το όργιο νοθείας που στήθηκε από την παράταξη της ΠΑΣΚΕ και την πτώση της συμμετοχής των εργαζομένων στις εκλογές. Συνολικά ψήφισαν 743 εργαζόμενοι, 106 λιγότεροι από τις προηγούμενες εκλογές. Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 722 και τα άκυρα/λευκά 21. Το ενιαίο ψηφοδέλτιο ΠΑΣΚΕ - «Αυτόνομης Παρέμβασης» πήρε 575 ψήφους και 9 έδρες στο ΔΣ (είχε 10) και εξέλεξε 5 αντιπροσώπους για το ΕΚΘ από 7 που είχε. Το ψηφοδέλτιο της «Ταξικής Ενότητας» πήρε 142 ψήφους (είχε 110) και έβγαλε 2 έδρες στο ΔΣ (είχε 1). Για το ΕΚΘ εξέλεξε έναν αντιπρόσωπο (είχε 1).

Θυμίζουμε ότι στη διάρκεια των εκλογών η «Ταξική Ενότητα» είχε καταγγείλει στην εφορευτική επιτροπή ότι στο Μητρώο μελών εμφανίζονταν 1.045 περισσότερα μέλη αν και σε όλη τη διάρκεια της θητείας του απερχόμενου ΔΣ ουδέποτε τέθηκε θέμα έγκρισης εγγραφής νέων μελών, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις και άρα δεν εγκρίθηκαν. Επίσης είχε καταγγείλει ότι μέλος της εφορευτικής επιτροπής παρέδωσε σε υποψήφιο του συνδυασμού «Συνδικαλιστική Συνεργασία» (ΠΑΣΚΕ - ΑΠ) ένα κουτί που περιείχε πάνω από 10 αχρησιμοποίητους φακέλους ψηφοφορίας, σφραγισμένους από την εφορευτική επιτροπή και υπογεγραμμένους από το δικαστικό αντιπρόσωπο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ