ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Απρίλη 2011
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Στρατηγικός στόχος το τσάκισμα του λαού

Πίσω από τη συζήτηση περί αναδιάρθρωσης του χρέους κρύβεται η αποφασιστικότητα να πέσει όσο γίνεται πιο κάτω η τιμή της εργατικής δύναμης

Το ΚΚΕ καλεί σε συμμαχία και πάλη για να πτωχεύσει η πλουτοκρατία και όχι η εργατική - λαϊκή οικογένεια
Το ΚΚΕ καλεί σε συμμαχία και πάλη για να πτωχεύσει η πλουτοκρατία και όχι η εργατική - λαϊκή οικογένεια
Θέσεις μάχης γύρω από το κρατικό χρέος παίρνουν οι μερίδες του τραπεζικού κεφαλαίου, προεξοφλώντας την επικείμενη αναδιάρθρωση και το «κούρεμα». Την ίδια ώρα θεριεύει ο τζόγος στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, εκεί όπου συναλλάσσονται τραπεζίτες και άλλοι μεγαλοραντιέρηδες. Τόσο οι διαφορές επιτοκίων (σπρεντ) με τα ομόλογα των ισχυρών κρατών της Ευρωζώνης, όσο και τα «ασφάλιστρα κινδύνου» ελληνικών κρατικών ομολόγων απογειώνονται σε πρωτοφανή επίπεδα.

Πρώτος και κοινός στόχος τους είναι η κατακρεούργηση του λαού, η παραπέρα σφοδρή κλιμάκωση, η εφαρμογή και του κυβερνητικού προγράμματος για τις ιδιωτικοποιήσεις - μαμούθ, για το ξεκοκάλισμα του παραγόμενου πλούτου που τους προσφέρεται στο πιάτο από την κυβέρνηση. Είτε με, είτε χωρίς την αναδιάρθρωση και το «κούρεμα», ανεξάρτητα και από τις μεταξύ τους κόντρες, για το ποιος από αυτούς θα βγει κερδισμένος και ποιος «χαμένος», η επίθεση της πλουτοκρατίας στο λαό εκδηλώνεται ενιαία στη βάση του στρατηγικού σχεδιασμού και των επεξεργασιών της.

Σε αυτό το πλαίσιο και με αποκλειστικό στόχο τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων, η κυβέρνηση επιδίδεται σε σκιαμαχίες, με αφορμή το ηλεκτρονικό μήνυμα που κυκλοφόρησε προχτές και σύμφωνα με το οποίο υπάρχει απόφαση για αναδιάρθρωση, που θα ανακοινωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο του Πάσχα.

Η διάχυση του μηνύματος στο διαδίκτυο αποτέλεσε ακόμα μία αφορμή για την εκτόξευση των σπρεντ στα κρατικά ομόλογα, αλλά και για τη βύθιση των μετοχών (ιδιαίτερα των τραπεζών) στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Η υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος φέρεται να εντόπισε το στίγμα του αρχικού αποστολέα του e-mail, που δεν είναι άλλος από υπάλληλο της πολυεθνικής Citigroup, η οποία πρωταγωνιστεί σε κάθε τζόγο της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων. Η απάντηση που έδωσε σχετικά η Citigroup αναφέρει: «Συνεργαζόμαστε με τις αρχές και δεν θεωρούμε ότι υπάρχει ατόπημα ούτε από την πλευρά της Citi, ούτε από κάποιον εργαζόμενό της».

Το ζουμί όμως της στάσης που τηρεί η Citigroup βρίσκεται αλλού. Σε επίσημο σχόλιο που κάνει σχετικά με την πορεία του κρατικού χρέους της Ελλάδας, αφού σημειώνει μια σειρά μέτρα που μπορούν να παρθούν, όπως «περισσότερη λιτότητα, επιμήκυνση, χαμηλότερα επιτόκια, πώληση περιουσιακών στοιχείων αλλά και "κούρεμα"», δηλαδή τα ίδια ακριβώς με αυτά που κάνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στο «διά ταύτα» και χωρίς περιστροφές «συμβουλεύει»: «Ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί ο στόχος του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ είναι ο συνδυασμός μέτρων και κουρέματος με ποσοστό 40%». Προβάλλουν, με λίγα λόγια, ως πρόταση την εκτίμηση που υπήρχε και στο επίδικο e-mail.

Για το λαό δεν έχουν καμία απολύτως αξία οι μεθοδεύσεις που γίνονται από διάφορες ομάδες συμφερόντων της πλουτοκρατίας, ούτε η στάχτη στα μάτια, που προσπαθεί να ρίξει η κυβέρνηση με την παραγγελία της εισαγγελικής έρευνας. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι η απαξίωση κεφαλαίων δεν έχει να κάνει με σενάρια, και μάλιστα αστυνομικού τύπου, αλλά με την προσπάθεια για έξοδο από την καπιταλιστική κρίση σε όφελος των μονοπωλίων και με το λαό κατακρεουργημένο.

Εξειδικεύουν τα μέτρα

Στο μεταξύ, στην εξειδίκευση των αντιλαϊκών μέτρων του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Σταθερότητας 2012 - 2015» θα προχωρήσει η κυβέρνηση αμέσως μετά το Πάσχα, καθώς μέχρι τις 15 Μάη έχει σχεδιάσει να το καταθέσει στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την επόμενη βδομάδα θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο για να εξετάσει το σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων, κυρίως σε ό,τι αφορά στις πρώην ΔΕΚΟ, ενώ στις αρχές Μάη και μετά την έλευση του κλιμακίου της τρόικας, θα οριστικοποιηθούν και τα άγρια μέτρα που προβλέπουν μειώσεις μισθών, επιβολή νέων φόρων και δραστική περικοπή των κοινωνικών δαπανών.

Με δεδομένες τις αντιδράσεις, ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει ότι η κυβέρνηση είναι «έτοιμη για συγκρούσεις» προκειμένου να υλοποιηθεί το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο. Παράλληλα, η κυβέρνηση, αν και επίσημα διαψεύδει τα σενάρια για αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, στο παρασκήνιο εξετάζει σε συνεργασία με ΕΕ και ΔΝΤ όλες τις παραμέτρους.

Σε πλήρη εγρήγορση βρίσκεται και ο επικοινωνιακός μηχανισμός με «διαρροές» για την πρόθεση του Γ. Παπανδρέου να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Στόχος είναι μέσω της εναλλαγής προσώπων στους υπουργικούς θώκους να αποπροσανατολίσει τους εργαζομένους και να διασκεδάσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια.


ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Υπηρετεί την ίδια αντιλαϊκή πολιτική με το ΠΑΣΟΚ

Ζητάει «αλλαγή των όρων του μνημονίου» για να... εφαρμοστεί το μνημόνιο στο ακέραιο!

«Αλλαγή των όρων του μνημονίου» για να... επιτευχθούν στα σίγουρα οι στόχοι που βάζει το μνημόνιο (!) ζητά η ηγεσία της ΝΔ, επιβεβαιώνοντας ότι είναι ο καλύτερος σύμμαχος της κυβέρνησης και της τρόικας στον πόλεμο κατά του λαού. Προβάλει επίμονα το αίτημα της αλλαγής των όρων του μνημονίου, ακριβώς για να δικαιολογήσει την ανάγκη του κεφαλαίου για λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων, που θα θωρακίζουν τη στρατηγική εξόδου από την κρίση προς όφελος των μονοπωλίων.

Στην κατεύθυνση αυτή, πιέζει για την επιτάχυνση των αντιδραστικών διαρθρωτικών αλλαγών και συμπλήρωσης του πακέτου των μέτρων του μνημονίου με νέα φιλομονοπωλιακά μέτρα στο όνομα της «ανάπτυξης». Ως τέτοια μέτρα ο πρόεδρος της ΝΔ έχει αναφέρει τη δραστική μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα επιχειρηματικά κέρδη, τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, τις σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις παντού.

Το στίγμα της τακτικής της ΝΔ το περιέγραψε με σαφήνεια ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας Χρ. Σταϊκούρας:«Να αλλάξουμε ριζικά τους όρους του μνημονίου και να δείξουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε αυτούς τους στόχους» (σ.σ. του μνημονίου), τόνισε, μιλώντας χτες στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1, επισημαίνοντας ταυτόχρονα και το τι πρέπει να γίνει. «Υπάρχουν διαρθρωτικές αλλαγές που δεν έχουν γίνει, διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν γίνει ημιτελώς, όπως είναι το καμποτάζ, διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν ψηφιστεί και από την αξιωματική αντιπολίτευση και δεν έχουν υλοποιηθεί ποτέ, νόμοι που δεν υλοποιούνται, και το κυριότερο ένα μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που είναι ατελές», είπε χαρακτηριστικά.

Την ανάγκη συνεννόησης μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ για να προχωρήσουν τα βάρβαρα μέτρα ανέδειξε εκ νέου ο τομεάρχης Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, καλώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση «να κάνει τη δουλειά της», δηλαδή να υλοποιήσει τα αντιλαϊκά μέτρα δίχως να υπολογίζει το πολιτικό κόστος. «Δεν είναι ήττα να παραδεχθεί η κυβέρνηση ότι έχει κάνει λάθη και να κάνουμε όλοι μαζί μια εθνική επανεκκίνηση που τη χρειαζόμαστε», είπε μιλώντας χτες στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

Την ίδια στιγμή η ηγεσία της ΝΔ συνεχίζει το εσωκομματικό ξεκαθάρισμα των λογαριασμών, σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί ως δήθεν «νέα ΝΔ», που τάχα έχει έρθει σε ρήξη με την «παλιά», που οδήγησε στη βαριά εκλογική ήττα. Στο πλαίσιο αυτό ο εκπρόσωπος Τύπου Γ. Μιχελάκης χαρακτήρισε χτες «καταστροφική για τη χώρα» την απογραφή που έκανε ο Γ. Αλογοσκούφης, συγκρίνοντάς την μάλιστα με τη συκοφαντική εκστρατεία που κάνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε βάρος της χώρας. «Οσο εγκληματικό είναι αυτό που κάνει ο Πάγκαλος τώρα, αλλά και οι Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου, δυσφημώντας τη χώρα στο εξωτερικό, άλλο τόσο καταστροφικό ήταν και η απογραφή Αλογοσκούφη» τόνισε σε συνέντευξή του (στον «Φλας»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ