ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Απρίλη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Επικαιροποιεί τις φιλομονοπωλιακές προτάσεις της

Προσπαθεί να αποπροσανατολίσει το λαό με τη δήθεν αποστασιοποίηση από την «απογραφή» και ετοιμάζεται να σερβίρει το «Ζάππειο 2»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μόνο τυχαία δεν είναι η απόφαση της ηγεσίας της ΝΔ να αναδείξει την περιβόητη απογραφή που έγινε το 2004 επί κυβέρνησης Καραμανλή σε μείζον ζήτημα της επικαιρότητας. Πίσω από την εντυπωσιοθηρική αυτή κίνηση, κρύβεται η αγωνία της σημερινής ηγεσίας της ΝΔ να διασκεδάσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια για την πολιτική της, δημιουργώντας μια επίπλαστη εικόνα αποστασιοποίησης από τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ, χωρίς βέβαια σε καμία περίπτωση να αποδοκιμάζει την ουσία της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόστηκε μεταξύ 2004 - 2009.

Σε συνέχεια της δικής της διακυβέρνησης, η ΝΔ προσφέρει σήμερα έμπρακτη στήριξη στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική και αναλώνεται σε ψευτοαντιπολίτευση απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας το για «αναποτελεσματικότητα» στο κυβερνητικό του έργο. Συμπληρωματικά στα παραπάνω, ετοιμάζεται σε λίγες μέρες να παρουσιάσει την επικαιροποιημένη οικονομική της πρόταση, το λεγόμενο «Ζάππειο 2», στην οποία δεν περιέχεται τίποτα το φιλολαϊκό, αλλά αντίθετα βρίθει από μέτρα ενισχυτικά του μνημονίου και υπέρ του κεφαλαίου.

Δεν είναι τυχαίο ότι η ΝΔ κρατά τις προτάσεις του πακέτου ως «επτασφράγιστο μυστικό», επειδή, όπως προπαγανδιστικά λένε συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, φοβούνται ότι θα τις υποκλέψει και θα τις υιοθετήσει άμεσα η κυβέρνηση! Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει το προηγούμενο με τις προτάσεις που είχε παρουσιάσει ο Α. Σαμαράς πέρυσι τον Ιούλη, το γνωστό «Ζάππειο1».

Οι προτάσεις αυτές, χωρίς καμία εξαίρεση, υιοθετήθηκαν τους αμέσως επόμενους μήνες από την κυβέρνηση και την τρόικα και είτε ήδη έχουν γίνει πράξη, είτε βρίσκονται στη φάση υλοποίησης είτε έχουν ενσωματωθεί στο επόμενο πακέτο μέτρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για τα επόμενα χρόνια. Αυτός ήταν άλλωστε και ο πραγματικός στόχος της πρότασης της ΝΔ, που παρουσιάστηκε με πομπώδεις και ψευδεπίγραφους τίτλους, όπως «στρατηγική ελπίδας για την έξοδο από την κρίση».

Εξαντλήθηκε το «Ζάππειο 1»...

Από τη δέσμη φιλομονοπωλιακών μέτρων που περιελάμβανε το «Ζάππειο 1» δεν έχει απομείνει πλέον καμία, ακριβώς γιατί ήταν συμπληρωματικές στα βάρβαρα μέτρα του μνημονίου και έχουν ήδη πάρει το δρόμο της εφαρμογής τους. Για του λόγου το αληθές, υπενθυμίζουμε τις σημαντικότερες από αυτές.

  • Αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου ύψους 50 δισ. ευρώ.«Υπολογίζεται ότι ένα σύνολο 50 δισεκατομμυρίων μπορεί να βρεθεί τα επόμενα δύο χρόνια από εμπορική αξιοποίηση μικρού μέρους της ακίνητης περιουσίας και την τολμηρή προώθηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ και η κυβέρνηση έχει ήδη καταθέσει το σχετικό πρόγραμμα, με τον ίδιο μάλιστα προϋπολογισμό εσόδων.
  • Ζεστό χρήμα στις μεγάλες επιχειρήσεις.«Το σημαντικότερο από τα άμεσα αναπτυξιακά μέτρα, είναι η εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου προς κατασκευαστές, προμηθευτές νοσοκομείων, οι επιστροφές φόρων προς τις επιχειρήσεις, ιδίως τις εξαγωγικές, καθώς και οι επιχορηγήσεις του αναπτυξιακού νόμου», έλεγε το «Ζάππειο 1» και λίγους μήνες αργότερα τα περισσότερα από αυτά τα μέτρα έχουν δρομολογηθεί από το ΠΑΣΟΚ.
  • Κρατικές επιχορηγήσεις στο όνομα της ανάπτυξης. Η «άμεση προώθηση και ψήφιση ενός Επενδυτικού Νόμου με ισχυρά φορολογικά κίνητρα», που ζητούσε η ΝΔ, έχει ήδη ψηφιστεί από και με τις δικές της ψήφους.
  • Μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα επιχειρηματικά κέρδη και σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Ηδη η κυβέρνηση έχει μειώσει τους συντελεστές για τα κέρδη των ΑΕ από 24% στο 20% και προχωρά στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι 25%.
  • Ολα για τις επενδύσεις των καπιταλιστών. «Κλαδικές επενδύσεις εκεί που υπάρχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα. Στον Τουρισμό, στη Ναυτιλία, αλλά και στη Μεταποίηση, σε προϊόντα όπου η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει καθετοποίηση και αξιόλογες εξαγωγικές επιδόσεις» ζητούσε η ΝΔ. Εννοείται ότι στο όνομα της προσέλκυσης των επενδυτών, πρέπει να παρθούν όλα τα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα και να εγγυηθεί με κάθε μέσο το κράτος την απρόσκοπτη κερδοφορία τους. Στο πλαίσιο αυτό προτείνει να προχωρήσουν οι συμβάσεις παραχώρησης περιφερειακών λιμανιών και αεροδρομίων, η επιδότηση ενοικίου για την πρώτη κατοικία κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες για δέκα χρόνια, κατάργηση του «πόθεν έσχες» για την κατοικία γενικώς για πέντε χρόνια, «μέτρα διευκολυντικά για την ναυτιλία και τον τουρισμό», και άλλα παρόμοια, που έχει ήδη θεσμοθετήσει η κυβέρνηση.
Φούμαρα το «άλλο μείγμα»

Δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι το «Ζάππειο 2» θα είναι συνέχεια των παραπάνω μέτρων, με προτάσεις πλήρως προσαρμοσμένες στις πρόσφατες αποφάσεις των συνόδων κορυφής της ΕΕ για τη στρατηγική εξόδου από την κρίση προς όφελος των ευρωμονοπωλίων. Δηλαδή, θα είναι ενταγμένα στο «Σύμφωνο για το ευρώ» (πρώην Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας), το αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας («οικονομική διακυβέρνηση»).

Προς επίρρωση, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Α. Σαμαράς προετοίμασε τις προτάσεις του κόμματός του σε αλλεπάλληλες επαφές που είχε το προηγούμενο διάστημα με φορείς των εργοδοτών (εφοπλιστές, μεγαλοξενοδόχοι, ΕΒΕΑ κ.ά.). Μάλιστα, σε μια πρόσφατη ομιλία του σε στελέχη επιχειρήσεων, παρουσίασε την επικαιροποιημένη δέσμη μέτρων που προτείνει το κόμμα του στο όνομα της εξόδου από την κρίση και της «ανάπτυξης», που περιλαμβάνουν τα περισσότερα από τα προαναφερθέντα μέτρα.

Δεν είναι τυχαίο επίσης το γεγονός ότι προβάλλει ως «μοντέλο ανάπτυξης» το παράδειγμα της Ιρλανδίας, όπου εφαρμόστηκαν και ισχύουν γενναία μέτρα υπέρ των πολυεθνικών, όπως ο χαμηλός συντελεστής για τα κέρδη τους (12,5%), με αποτέλεσμα ο λαός να έχει οδηγηθεί στη χρεοκοπία και στην εξαθλίωση. Την αναγκαιότητα και τον κατεπείγοντα χαρακτήρα των παραπάνω μέτρων, η ηγεσία της ΝΔ επιχειρεί να τα δικαιολογήσει στο όνομα των αδιεξόδων και της «αναποτελεσματικότητας» του μνημονίου, τα αντιλαϊκά μέτρα του οποίου έχει στηρίξει στην πράξη και έχει δεσμευτεί ότι θα εφαρμοστούν μέχρι τέλους.

Είναι ολοφάνερο ότι το ιδεολόγημα περί «άλλου μείγματος πολιτικής» είναι μια απάτη, ενώ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τα λαϊκά στρώματα τα φληναφήματα περί «άλλης διεξόδου από την κρίση που δίνει ελπίδα στο λαό». Η μόνη ελπίδα για το λαό είναι να γυρίσει αποφασιστικά τις πλάτες σε ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και στα άλλα κόμματα του κεφαλαίου, να οργανώσει την πάλη με ξεκάθαρο στόχο την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.


Π. Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ