ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Απρίλη 2011
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ ΣΠΥΡΟΣ
ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ ΣΠΥΡΟΣ
φωτό

Στη μνήμη του ΤΑΚΗ ΤΣΙΟΓΚΑ, του αξέχαστου στελέχους του ΚΚΕ και του ταξικού εργατικού κινήματος, με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον πρόωρο θάνατό του. Και στη μνήμη του αξέχαστου φίλου μου και συναγωνιστή, ΚΑΡΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ, με τη συμπλήρωση δύο χρόνων από το θάνατό του, προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Λάρισας, το ποσό των 100 ευρώ.

Τέντης Νικόλαος, Λάρισα

***

φωτο

Ο πολυαγαπημένος μου σύζυγος και σύντροφος στη ζωή και τον αγώνα ΔΗΜΗΤΡΗΣ(Μήτσος) ΚΗΠΟΥΡΟΣ, πατέρας και παππούς, «έφυγε» από κοντά μας την 2.5.2009. Θα είναι πάντα στην καρδιά και στη σκέψη μας με πολλή αγάπη. Σε όλη του τη ζωή ήταν ένας δραστήριος αγωνιστής, παρών όπου και να τον καλούσε το Κόμμα του, το ΚΚΕ, η ΟΚΝΕ, η ΕΠΟΝ, αλλά και ως μαχητής του ΔΣΕ όπου και τραυματίστηκε. Δεν το «έβαλε κάτω», πάντα παρών, πιστός στις ιδέες του ως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Περισσού, 100 ευρώ και 100 ευρώ στον καθημερινό του σύντροφο, τον «Ριζοσπάστη». Επίσης, προσφέραμε στην ΚΟ Τσαρίτσανης Λάρισας 50 ευρώ και 50 ευρώ στο Μορφωτικό Σύλλογο της Τσαρίτσανης Λάρισας, της ιδιαίτερης πατρίδας του που υπεραγαπούσε και δώρισε και τη βιβλιοθήκη του.

Οικογένεια Δημήτρη Κηπουρού

***

φωτό (Κωδικός: 198640)

ΧΟΛΙΑΣΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΧΟΛΙΑΣΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Την Πρωτομαγιά του 2002 «έφυγε» από τη ζωή η αγωνίστρια ΙΣΑΒΕΛΛΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ.

Στη μνήμη της, προσφέρω στο ΚΚΕ 150 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Κολιάτσου.

Σταμάτης Σωτηρόπουλος

***

Στη μνήμη όλων των αγωνιστών, πιστών στο μαρξισμό - λενινισμό, καθώς και των συγχωριανών μου που δώσανε τη ζωή τους για ένα καλύτερο μέλλον, προσφέρω 100 ευρώ, μέσω ΚΟ Μαγνησίας, για οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ.

Τσιρώνης Παναγιώτης, Βόλος

***

φωτο (Αλ. Λοβέρδου)

Στη μνήμη των αγαπημένων μας αδελφού ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΛΟΒΕΡΔΟΥ και αδελφής ΑΛΙΚΗΣ ΛΟΒΕΡΔΟΥ, προσφέρουμε 150 ευρώ, μέσω ΚΟ Μαγνησίας, για ενίσχυση του ΚΚΕ και 50 ευρώ στον «Ριζοσπάστη».

Οι αδελφές τους

***

φωτο

Συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια από το θάνατο του συντρόφου ΠΡΩΤΟΥΛΗ ΠΡΟΚΟΠΗ, από τον Μεσαγρό Λέσβου, ο οποίος έμεινε πιστός και αταλάντευτος, μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του, στα ιδανικά του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Ιουλία και τα παιδιά Ελένη, Μαρία και Πέρσα, μέσω της ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ, προσφέρουν 50 ευρώ.

***

φωτο

Ο σύντροφός μου στη ζωή ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΣΜΑΝΗΣ αγωνιζόταν ως την τελευταία του πνοή αταλάντευτα μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ. Επιθυμία του ήταν, αντί για μνημόσυνα, να προσφέρω όσα χρήματα μπορώ στο Κόμμα. Στις 5 Μάη κλείνουν 2 χρόνια που «έφυγε» από τη ζωή. Η απουσία του μεγάλη.

ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ ΑΒΡΑΑΜ
Στην μνήμη του, προσφέρω 500 ευρώ στο ΚΚΕ.

Η γυναίκα του

Βάσω Ασμάνη

***

φωτό

Στη μνήμη του αξέχαστου συντρόφου μου ΣΠΥΡΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΑ, μέλους του ΚΚΕ και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, και στη μνήμη των επώνυμων και ανώνυμων αγωνιστών θυμάτων, μελών του ΚΚΕ και αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρω στο ΚΚΕ 60 ευρώ για ενίσχυσή του.

Πόπη Τσουκαλά

***

φωτό

Στη μνήμη της αδελφής μου ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΗΝΑΣ, που μας άφησε στις 24.4.2009, η οποία είχε το θάρρος και τη δύναμη να ανοίγει διάπλατα τον «Ριζοσπάστη» στο γραφείο της στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο Βόλο, προσφέρω, μέσω ΚΟ Μαγνησίας, 100 ευρώ για την ενίσχυση του ΚΚΕ. Οσο ζω θα τη θυμάμαι τρυφερά και θα κάνω το χρέος μου, θεωρώντας ότι, ακριβώς, αυτό θα ήθελε κι εκείνη.

Σ. Κ. - Βόλος

***

φωτό (Κωδικός: 48618 και Κωδικός: 176483)

Στη μνήμη των αγαπημένων μας γονιών ΜΟΥΡΑΤΙΔΗ ΑΒΡΑΑΜ και ΜΟΥΡΑΤΙΔΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗΣ, που «έφυγαν» από τη ζωή πριν από 9 και 6 χρόνια, αντίστοιχα, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, μέλη του ΚΚΕ και πιστοί στις κομματικές αρχές έως το τέλος της ζωής τους, προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ και 50 ευρώ στον «Ριζοσπάστη».

Οι κόρες τους

Κίτσα - Ελένη

***

φωτο

Στις 26 Απρίλη συμπληρώθηκε ένας χρόνος που «έφυγε» ο σύντροφος ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΑΚΟΣ.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Κατερίνα και τα παιδιά του, Βιβή και Τέλης, προσφέρουν στο Κόμμα του, το ΚΚΕ, 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Κεντρικού Χαλανδρίου.

***

φωτό

Στη μνήμη του συζύγου μου, σύντροφου πιστού στα ιδανικά για ένα καλύτερον κόσμο, ΒΑΪΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ, από το Καστράκι, η γυναίκα του Ολγα προσφέρει 20 ευρώ στην ΚΟ Καλαμπάκας, για την ενίσχυση του ΚΚΕ.

***

φωτο 2

ΞΕΚΑΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΞΕΚΑΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Στη μνήμη των γονιών μας ΓΙΩΡΓΗ και ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΚΟΧΥΛΑ, προσφέρουμε στο Κόμμα μας, το ΚΚΕ, 100 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Ραχών Ικαρίας.

Τα παιδιά τους

***

φωτο

Την Πρωτομαγιά του 2004 «έφυγε» από τη ζωή ο αγαπημένος μας σύζυγος, πατέρας και παππούς ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΞΕΚΑΛΑΚΗΣ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 200 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της Κομματικής Οργάνωσης Ε' Διαμερίσματος Πειραιά.

Η σύζυγος, τα παιδιά και τα εγγόνια του.

***

φωτό

Στις 15 Απριλίου «έφυγε» πρόωρα από τη ζωή, στα 59 του χρόνια, ο σ. ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΤΖΗΛΑΖΑΡΟΣ, από τη Λάρισα.

Στην μνήμη του και αντί για στεφάνι, προσφέρουν 120 ευρώ στον «Ριζοσπάστη», όπως ήταν η επιθυμία του, οι θείοι του: Χαράλαμπος και Αγγελική Κουμπάρου, τα ξαδέλφια του: Κατερίνα και Γεωργία Κουμπάρου, οι Δρογκούλας Θωμάς και Φουσέκης Παναγιώτης.

  • Στη μνήμη του συντρόφου ΒΑΣΙΛΗ ΧΑΤΖΗΛΑΖΑΡΟΥ, προσφέρουμε 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Αγίου Γεωργίου Λαχανοκήπων Λάρισας.

Τα ξαδέρφια του Φανή και Νίκος Λιάπης και η Κατερίνα Παπαθανασίου

***

φωτό

Την Κυριακή 1η Μάη 2010 «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπητός μας πατέρας ΒΑΓΓΕΛΗΣ - ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΗΣ. Το κενό που μας άφησε είναι δυσαναπλήρωτο, ήταν πραγματικός ιδεολόγος κομμουνιστής με τα χαρακτηριστικά που του έδιναν οι αγώνες του στην Εθνική Αντίσταση ΕΑΜ και ΚΚΕ που έβαλαν τη σφραγίδα της αξιοπρέπειας της ανθρωπιάς και της φιλοσοφίας του. Ολα αυτά συνέθεταν την πίστη του στα ιδανικά του μαρξισμού - λενινισμού. Για μας είναι παρακαταθήκη που μας άφησε που θα την τιμούμε και θα υπερασπιζόμαστε πιστά.

Στην μνήμη του, προσφέρουμε 80 ευρώ, μέσω ΚΟ Νεάπολης Θεσ/νίκης, για το ΚΚΕ και τον «Ριζοσπάστη».

Τα παιδιά του Νίκη - Κώστας, Αγγελος και Πασχάλης

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ
***

φωτό

Την 1η Μάη 2002 «έφυγε» από τη ζωή ο σ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΟΛΙΑΣΤΟΣ. Γεννήθηκε το 1947 στην Κούτελη Καλαβρύτων. Από νεαρή ηλικία ήταν μέλος του ΚΚΕ. Για τη δράση του η χούντα της 21ης Απρίλη τον εξόρισε στη Γυάρο και το Λακκί της Λέρου, σε ηλικία 20 ετών. Ο σ. Παναγιώτης έμεινε μέχρι το τέλος της σύντομης ζωής του πιστός στα ιδανικά της εργατικής τάξης και του ΚΚΕ.

Στην μνήμη του, ο ανιψιός του Νίκος Βλάχος προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ ΕΒΕ Πάτρας, 50 ευρώ.

***

Σαν σήμερα, 1η Μάη, στο Σκοπευτήριο Καισαριανής εκτελέστηκαν 200 πατριώτες από τους Γερμανούς με την υπόδειξη των κουκουλοφόρων καταδοτών. Οι παρακάτω μνημονευόμενοι αγωνιστές δεν ήταν στους «200» αλλά, λόγω, της ημέρας, τους αναφέρω τιμής ένεκεν:

Τον αγαπητό φίλο, μαχητή του ΕΛΑΣ και πολιτικό επίτροπο του ΔΣΕ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟ ΒΑΓΓΕΛΗ και τη συντρόφισσά του, ΓΕΩΡΓΙΑ, μαχήτρια του ΔΣΕ.

Τον ΑΝΤΩΝΗ ΑΓΓΕΛΟΥΔΗ (Βρατσάνο), τον μπουρλοτιέρη της γερμανικής αμαξοστοιχίας στα Τέμπη και διοικητή Μηχανικού του ΔΣΕ.

Τον ΛΟΥΚΑΚΟ ΓΙΑΝΝΗ, που εκπαραθύρωσαν από τις φυλακές Χατζηκώστα.

Την ΒΑΣΩ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και τον γιο της ΓΙΩΡΓΟ.

Την ΨΥΤΑΚΙΔΟΥ ΒΑΓΙΑ, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης.

ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΑΛΙΚΗ
ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΑΛΙΚΗ
Στη μνήμη τους, ο Χρύσουλας Βαγγέλης προσφέρει 30 ευρώ στο ΚΚΕ.

***

Η αγαπημένη μας μητέρα ΑΘΗΝΑ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, το γένος ΜΑΣΤΟΡΑ, γεννήθηκε στο Σούλι Θεσπρωτίας στο χωριό Φροσύνη, το 1924. Ηταν ένα από τα εφτά παιδιά της γνωστής για την αγωνιστική της προσφορά οικογένειας Τσίλη Μάστορα, που προσχώρησαν πρώτοι στην περιοχή στις γραμμές του ΕΑΜ και του ΔΣΕ, πολεμώντας για «μια καινούρια Ελλάδα της δουλειάς, της λευτεριάς, λυτρωμένη από κάθε ξενική ιμπεριαλιστική εξάρτηση». Σ' αυτόν τον αγώνα πολέμησαν ο πατέρας, ο σύζυγος και τα τρία αδέλφια της.

Το 1948, κυνηγημένη από το μοναρχοφασιστικό αστοτσιφλικάδικο καθεστώς, με τη μικρή κόρη της στα χέρια φεύγει από το χωριό και παίρνει μέρος στο ΔΣΕ. Από το 1949 έως το 1952 ζει ως πολιτικός πρόσφυγας στην Τσεχοσλοβακία και από το 1952 έως το 1985 ζει στην Τασκένδη. Εκεί εργάζεται στη βιομηχανική παραγωγή.

Την 31η Μάρτη κηδεύτηκε στο αγαπημένο της Σούλι, όπως μας είχε ζητήσει η ίδια. Εκεί είχε μεταφέρει από την Τασκένδη το 1993 και τα οστά του πολυαγαπημένου της συζύγου και πατέρα μας ΒΑΣΙΛΗ.

Αντί για 40ήμερο μνημόσυνο, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 500 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Αγίας Παρασκευής, όπως θα το επιθυμούσε και η ίδια. Πιστή μέχρι το τέλος στα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκε και στα επιτεύγματα του σοσιαλισμού που έζησε και υπερασπίστηκε.

ΜΟΥΡΑΤΙΔΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ
ΜΟΥΡΑΤΙΔΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ
Οι κόρες της

Βέρα, Βαλεντίνα, Τούλα

*

Στη μνήμη της πολυαγαπημένης μας θείας ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω της ΚΟΒ Αγίας Παρασκευής.

Οι ανιψιές της

Νίκη Μάστορα και Βασιλική Μάστορα

***

Στη μνήμη των συντρόφων ΕΥΘΥΜΗ ΤΣΙΡΤΟΥ και ΤΑΣΟΥ ΜΠΑΡΜΠΟΥΡΗ προσφέρω 200 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας.

Γ. Ζ.

***

φωτο

Στη μνήμη του πατέρα μου ΠΕΤΡΟΥ ΤΣΙΓΚΑ, που πέθανε στις 21 Απρίλη 1993, προσφέρω μέσω ΚΟΒ Δημόσιας Διοίκησης Θεσσαλονίκης 50 ευρώ.

Η κόρη του Μαίρη Τσίγκα - Ιωαννίδου

***

φωτο

Στις 17/4/2010 «έφυγε» από κοντά μας ο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΣΟΣ, του Αλέξη, σε ηλικία 86 ετών.

Γεννήθηκε το 1924 στη Μεγάλη Βρύση Κιλκίς από γονείς αγρότες. Με την εισβολή των Γερμανών οργανώθηκε στις πρώτες αντιστασιακές οργανώσεις. Το 1945 κυνηγήθηκε για την αντιστασιακή του δράση και το 1946 έφυγε στο βουνό στα τμήματα των Κρουσίων. Το 1948 πήρε μέρος στις μάχες του Γράμμου σαν πολιτικός επίτροπος του ΔΣΕ και για τη δράση του πήρε το βαθμό του υπολοχαγού. Μετά το τέλος του Εμφυλίου, βρέθηκε στην Τασκένδη της Σοβιετικής Ενωσης όπου εργάστηκε στην παραγωγή και σε κομματικές δουλειές. Επαναπατρίστηκε το 1976 και ως το τέλος της ζωής του βοηθούσε στις κομματικές δουλειές του ΚΚΕ, στις οργανώσεις της Εθνικής Αντίστασης και των πολιτικών προσφύγων.

Στη μνήμη του, τα παιδιά και τα εγγόνια του προσφέρουμε 50 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Μεγάλης Βρύσης Κιλκίς.


ΚΟΧΥΛΑΣ ΓΙΩΡΓΗΣ
ΚΟΧΥΛΑΣ ΓΙΩΡΓΗΣ

ΤΑΚΗΣ ΤΣΙΟΓΚΑΣ
ΤΑΚΗΣ ΤΣΙΟΓΚΑΣ

ΙΣΑΒΕΛΛΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΙΣΑΒΕΛΛΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΚΟΧΥΛΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ΚΟΧΥΛΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

Αντώνης Ασμάνης
Αντώνης Ασμάνης

ΑΘΗΝΑ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΘΗΝΑ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΤΖΗΛΑΖΑΡΟΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΤΖΗΛΑΖΑΡΟΣ

ΒΑΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
ΒΑΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΕΤΡΟΣ ΤΣΙΓΚΑΣ
ΠΕΤΡΟΣ ΤΣΙΓΚΑΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ-ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΗΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ-ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΗΣ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ