ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Απρίλη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μέτρα που σέρνουν το λαό βαθύτερα στη φτώχεια

Ανυπακοή - οργάνωση - λαϊκή αντεπίθεση για να μπει τέρμα στην πολιτική που υπηρετεί τα μονοπώλια και την κερδοφορία τους

Τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση δεν αφορούν τα ελλείμματα και το χρέος, που είναι της πλουτοκρατίας. Στόχο έχουν να μειώσουν κι άλλο την τιμή της εργατικής δύναμης και σαν τέτοια πρέπει να απαντηθούν
Τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση δεν αφορούν τα ελλείμματα και το χρέος, που είναι της πλουτοκρατίας. Στόχο έχουν να μειώσουν κι άλλο την τιμή της εργατικής δύναμης και σαν τέτοια πρέπει να απαντηθούν
«Χρέος μας είναι να δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι (...) αλλά και να υλοποιηθούν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις». Με αυτή τη φράση ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη, έδωσε το σύνθημα για κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, για λογαριασμό της πλουτοκρατίας. Το αμέσως επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να διευθύνει το ξεδίπλωμα ενός νέου κύματος αντιλαϊκών μέτρων, με στόχο το παραπέρα φτήνεμα της εργατικής δύναμης και το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας στην πλουτοκρατία, που αναζητά χώρο για να επενδύσει τα συσσωρευμένα κεφάλαιά της.

Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί στηρίζονται σε τρεις βασικούς πυλώνες: α) Την υλοποίηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που προβλέπει το μνημόνιο. β) Την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος σταθερότητας για το 2012 - 2015 με μέτρα ύψους 23 δισ. ευρώ, ώστε να εξασφαλιστούν νέα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση του μεγάλου κεφαλαίου. γ) Την υλοποίηση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων, ύψους 50 δισ. ευρώ, προκειμένου να ανοίξουν νέοι κερδοφόροι ορίζοντες για τους ξένους και ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους.

Στη βάρβαρη επίθεση της κυβέρνησης έρχονται να προστεθούν και τα επιπλέον μέτρα που θα πάρει μέσα στο 2011, ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ, μετά την αναθεώρηση από τη ΓΙΟΥΡΟΣΤΑΤ του δημόσιου ελλείμματος για το 2010, στο 10,5% του ΑΕΠ. «Βρισκόμαστε σε κατάσταση μόνιμου συναγερμού (...) Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, ζητώντας από τους υπουργούς της κυβέρνησης να επιδείξουν προσήλωση στο αντιδραστικό πρόγραμμα και αυστηρή τήρηση του χρονοδιαγράμματος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα κατατεθεί στη Βουλή στις 13 Μάη και θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια το αργότερο μέχρι τις 15 Ιούνη, αφού στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει γίνει νόμος του κράτους μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (23 - 24 Ιούνη). Τα μέτρα, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, «θα κλείσουν μέσα στη βδομάδα σε συνεργασία με το κλιμάκιο της τρόικας (σ.σ. έρχεται την Τρίτη στην Αθήνα) και τους υπουργούς».

Μεγάλη γκάμα για το κεφάλαιο

Στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, που ο πρωθυπουργός εμφανίζει σαν τον «οδικό χάρτη που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση και θα φέρει την ανάπτυξη», συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

  • Δραστικές μειώσεις μισθών στους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, στις ΔΕΚΟ και τους ΟΤΑ μέσω του «ενιαίου μισθολογίου» και της περικοπής κλαδικών επιδομάτων.
  • Κατάργηση των «υπολειμμάτων» του λεγόμενου 13ου και 14ου μισθού για τους υπαλλήλους του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.
  • Τσεκούρωμα των επικουρικών συντάξεων.
  • Καταιγισμός νέων έμμεσων φόρων και μετάταξη προϊόντων λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσιών από το χαμηλό συντελεστή του ΦΠΑ 13% στον υψηλό 23%.
  • Κατάργηση πλήθους κοινωνικών επιδομάτων και φοροαπαλλαγών με την καθιέρωση πολύ χαμηλών εισοδηματικών κριτηρίων.
  • Δραματικές περικοπές - μέσω της περιστολής των λειτουργικών δαπανών - στους τομείς της Υγείας, της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης, της Παιδείας και της Πρόνοιας.
  • Κλείσιμο δημόσιων οργανισμών και μαζικές απολύσεις συμβασιούχων υπαλλήλων.

Στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα η κυβέρνηση θα ενσωματώσει και το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων, ύψους 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, με επιμέρους στόχο την άντληση 15 δισ. ευρώ έως το 2013. Σ' αυτό περιλαμβάνονται η παραπέρα ιδιωτικοποίηση των πρώην ΔΕΚΟ, άλλων κερδοφόρων επιχειρήσεων όπου σήμερα το κράτος διατηρεί μερίδιο, αλλά και η εκχώρηση δημόσιας γης και φυσικού πλούτου σε ξένους και ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους.

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνουν:

-- Υποδομές: Αεροδρόμια, λιμάνια, αυτοκινητόδρομοι

-- Ενέργεια: ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ

-- Τηλεπικοινωνίες: OTE, Φάσμα Συχνοτήτων

-- Παίγνια: ΟΠΑΠ, καζίνο, ΟΔΙΕ, Λαχεία, e-gaming

-- Συμμετοχές: ΛΑΡΚΟ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΑΣ, ΕΑΒ, ΕΛΒΟ

-- Τράπεζες: ΑΤΕ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, συμμετοχές σε ιδιωτικές τράπεζες

Παιχνίδια με την «αναδιάρθρωση»

Η κλιμάκωση του ταξικού πολέμου από την πλευρά της κυβέρνησης γίνεται με φόντο τις παρεμβάσεις τμημάτων της πλουτοκρατίας, αλλά και πολιτικών εκπροσώπων του κεφαλαίου στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, που «σπρώχνουν» στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους «εδώ και τώρα», χωρίς αυτό να αναιρεί τους επιμέρους ανταγωνισμούς και διαφοροποιήσεις για το χρόνο και τον τρόπο της δεδομένης ελεγχόμενης χρεοκοπίας.

Η κυβέρνηση επίσημα προσπαθεί να ξορκίσει τα σενάρια, αλλά στο παρασκήνιο διαπραγματεύεται για λογαριασμό της εγχώριας αστικής τάξης μια «φιλική αναδιάρθρωση», επιδιώκοντας να εξασφαλίσει την όσο το δυνατό μικρότερη χασούρα για την ντόπια πλουτοκρατία, κύρια το τραπεζικό κεφάλαιο, που κατέχει το μεγαλύτερο κομμάτι των ελληνικών ομολόγων. Είναι ενδεικτικό ότι την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός αποκλείει επίσημα κάθε μορφή αναδιάρθρωσης του χρέους, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προτείνουν «να γίνει άμεσα με επιμήκυνση της αποπληρωμής του συνολικού χρέους της χώρας».

Ο πρωθυπουργός από το βήμα του υπουργικού συμβουλίου επιτέθηκε σε όσους διακινούν σενάρια για την «αναδιάρθρωση» του δημόσιου χρέους, κάνοντας λόγο για «Κασσάνδρες», «κινδυνολόγους» και «σύγχρονους μαυραγορίτες» που σπέρνουν το φόβο, επιχειρώντας να κρύψει ότι στις φήμες πρωτοστατούν οι φυσικοί σύμμαχοι της κυβέρνησης, που μάχονται για να μοιράσουν τις ζημιές και τα κέρδη της καπιταλιστικής κρίσης.

Είναι εξάλλου δεδομένο ότι με την έλευση του κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα, τα σενάρια για αναδιάρθρωση του χρέους θα φουντώσουν, ταυτόχρονα με τις στοχευμένες διαρροές για πρόωρες εκλογές. Με όχημα την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ, θεωρείται βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα καταφύγει στον εκφοβισμό, στην τρομοκράτηση και την παραπλάνηση του λαού, προκειμένου να σκύψει το κεφάλι μπροστά στα νέα μέτρα.

Προπαγάνδα και ελιγμοί

Δίνοντας το στίγμα αυτής της προπαγάνδας, η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, σημείωσε στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης: «Το επόμενο διάστημα που θα έρθει η τρόικα, θα φουντώσει η συζήτηση για αναδιάρθρωση. Ως την Τετάρτη θα πρέπει να έχουμε καταλήξει για το μεσοπρόθεσμο και τις αποκρατικοποιήσεις. Πρέπει να πείθουμε καθημερινά για την αποτελεσματικότητά μας μέσα και έξω».

Μπροστά στη νέα επέλαση και με στόχο να ενσωματώσει τις λαϊκές αντιδράσεις, η κυβέρνηση ήδη επιστράτευσε τις δήθεν διαφωνίες των υπουργών της σε επιμέρους ζητήματα. Σ' αυτό το πλαίσιο, η πολυθρύλητη στα αστικά ΜΜΕ διαφωνία του Γ. Παπακωνσταντίνου με την υπουργό Περιβάλλοντος, Τ. Μπιρμπίλη, για τη «ρύθμιση» των αυθαιρέτων και οι ενστάσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την «πώληση» της ΔΕΗ δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από τους αναγκαίους επικοινωνιακούς ελιγμούς για να συσκοτιστεί η πραγματικότητα, που λέει ότι υπουργοί και βουλευτές δεν αμφισβητούν τις στρατηγικές επιδιώξεις της κυβέρνησης. αλλά προσπαθούν για λογαριασμό της να ελιχθούν απέναντι στο φούντωμα της λαϊκής δυσαρέσκειας.

Το σκηνικό που θα επιδιώξει να στήσει η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες, με τη συνδρομή των αστικών ΜΜΕ, πρέπει να αφήσει παγερά αδιάφορο το λαό, που δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα. Η διέξοδος για τους εργαζόμενους και τα σύμμαχα λαϊκά στρώματα περνάει μέσα από τη συμμαχία τους και την οργάνωση του ταξικού αγώνα, για την ανατροπή της πολιτικής που υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Για το Κάστρο του Υμηττού

Εκδήλωση - αφιέρωμα στο «Κάστρο του Υμηττού», προς τιμήν των τριών ΕΠΟΝιτών ηρώων, που έπεσαν στις 28 Απρίλη 1944, μαχόμενοι παλικαρίσια ενάντια σε 200 χιτλερικούς και ταγματασφαλίτες, διοργανώνουν η Αχτίδα Ανατολικών Συνοικιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ, η Τομεακή Οργάνωση Ανατολικών Συνοικιών της ΚΝΕ και το Παράρτημα Υμηττού της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, σήμερα Σάββατο 30 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Υμηττού. Μετά την εκδήλωση, θα ακολουθήσει πορεία μέχρι το Κάστρο και κατάθεση στεφάνων στον τόπο της θυσίας.

ΚΚΕ - ΚΝΕ
Διήμερες εκδηλώσεις για το εργατικό κίνημα

Διήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένων στην Εργατική Τάξη και το Επαναστατικό Κίνημα στις 6 και 7 Μάη σε Καρλόβασι και Βαθύ αντίστοιχα, διοργανώνουν η Νομαρχιακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Σάμου της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

  • Την Παρασκευή 6/5, στο Καρλόβασι (αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου), στις 7 μ.μ., ομιλία με θέμα «Νεολαία και εργατικό κίνημα» και προβολή της ταινίας «Σε ποιον ανήκει ο κόσμος» των Μπ. Μπρεχτ - Ερνστ Οσβαλτ.
  • Το Σάββατο 7/5, στο Βαθύ (Αίθουσα Εργατικού Κέντρου) στις 7 μ.μ., ομιλίες με θέμα: «Στιγμές του εργατικού και επαναστατικού κινήματος στη Σάμο» και «Η συμβολή του ΠΑΜΕ στο ταξικό εργατικό κίνημα από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα». Θα ακολουθήσει συναυλία με αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι από την ορχήστρα «Συντροφιά».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ