ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Απρίλη 2011
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
13η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Συνεδριάζει στην Αθήνα η Ομάδα Εργασίας

Θα καθορίσει το θέμα και την ημερομηνία διεξαγωγής των εργασιών, που φέτος φιλοξενούνται στην Ελλάδα

Το σήμα της 11ης Διεθνούς Συνάντησης που έγινε στο Νέο Δελχί
Το σήμα της 11ης Διεθνούς Συνάντησης που έγινε στο Νέο Δελχί
Αύριο Παρασκευή 29 Απρίλη θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, με αντικείμενο την προετοιμασία της φετινής 13ης Διεθνούς Συνάντησης. Στην προπαρασκευαστική συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας θα συμμετέχουν τα ΚΚ Βραζιλίας, ΚΚ Βοημίας Μοραβίας, ΚΚΕ, ΑΚΕΛ, Λιβανέζικο ΚΚ, Νοτιοαφρικάνικο ΚΚ, Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης, Πορτογαλικό ΚΚ, ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας και Συριακό ΚΚ.

Η συνεδρίαση θα καθορίσει το θέμα και την ημερομηνία διεξαγωγής της 13ης Διεθνούς Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων. Θα συζητηθούν επίσης θέματα που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη της συνεργασίας και της κοινής δράσης των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων στη βάση των αποφάσεων της 12ης Συνάντησης που πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβρη του 2010 στη Νότια Αφρική, όπως και ζητήματα που αφορούν στις διεθνείς εξελίξεις και τη δράση των κομμουνιστών.

Οι ετήσιες Διεθνείς Συναντήσεις Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων ξεκίνησαν από την Αθήνα το 1999, όπου και πραγματοποιήθηκαν μέχρι το 2005. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν στη Λισαβόνα, το Μινσκ, το Σάο Πάολο, το Νέο Δελχί, την Τσουάνι (Ν. Αφρική) και αναδείχθηκαν ως μια από τις κορυφαίες διεθνείς δραστηριότητες του κομμουνιστικού κινήματος. Φέτος, θα διοργανωθεί για άλλη μια φορά στη χώρα μας, από όπου και ξεκίνησαν.


ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
«Αυτά τα κόκκινα σημάδια... »

Στις 6 Μάη, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ, με ελεύθερη είσοδο

Χαρακτικό με την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή, την 1η Μάη του 1944
Χαρακτικό με την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή, την 1η Μάη του 1944
Στην κορυφαία γιορτή της εργατικής τάξης, την Εργατική Πρωτομαγιά, είναι αφιερωμένη η μεγάλη συναυλία του Χρήστου Λεοντή, που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ, την Παρασκευή 6 Μάη, στις 7.30 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο, στην αίθουσα των Συνεδρίων του Κόμματος, στον Περισσό.

Στη συναυλία - διάρκειας δυόμισι ωρών - θα ακουστούν κορυφαία τραγουδιστικά έργα - καρποί της συνάντησης του συνθέτη με τη μεγάλη ποίηση των Ρίτσου, Βάρναλη, Λόρκα, Νερούντα κ.ά., μαζί με άλλα νεότερα, αρκετά σε πρώτη εκτέλεση. Ερμηνευτές των τραγουδιών του θα είναι οι: Μανώλης Μητσιάς, Λάκης Χαλκιάς, Μίλτος Πασχαλίδης, Ιωάννα Φόρτη, Γιώργος Καλογήρου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δημιουργίες που έχουν χαραχτεί βαθιά στη συνείδηση του λαού μας και έχουν συνοδέψει αγώνες του, όπως κομμάτια από το «Καπνισμένο τσουκάλι» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου και την «Καταχνιά» σε στίχους Κώστα Βίρβου, ο «Θούριος» του Ρήγα Φεραίου και «Ο ήλιος εβασίλεψε» του Μακρυγιάννη, αλλά και κάποια από τα υπέροχα λυρικά τραγούδια του σε ποίηση Λόρκα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πρώτες παρουσιάσεις τραγουδιών του συνθέτη, παλιότερων και καινούριων. Ετσι, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει, μεταξύ άλλων, τον «Οδηγητή» σε ποίηση Βάρναλη, τραγούδι που παρότι δισκογραφήθηκε πριν πολλά χρόνια δεν το έχει παρουσιάσει ο συνθέτης ποτέ δημόσια, αλλά και το «Δούλος τρίδουλος» επίσης σε ποίηση Βάρναλη, που θα ακουστεί για πρώτη φορά. Επίσης, σε πρώτη εκτέλεση, τρία μελοποιημένα ποιήματα του Γ. Σουρή («Ρωμιός», «Η ζωγραφιά μου», «Στον ίσκιο μου»), καθώς και άλλα κομμάτια που δεν έχουν παιχτεί σε συναυλίες του συνθέτη: «Ο Μοραζάν» από το «Κάντο Χενεράλ», το «Σε τούτη τη γωνιά της γης», το «Χάθηκε η επανάστασή μας», τα τραγούδια «Τα μάτια που δακρύζουνε» και «Θαλασσινή αναφορά» από τον «Ερωτα Αρχάγγελο» (εκδόθηκε πέρσι) κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συναυλία ο Χρ. Λεοντής θα παρουσιάσει τρεις νέους συνθέτες, τους Γιώργο Καλογήρου, Μανόλη Ανδρουλιδάκη και Νεοκλή Νεοφυτίδη, οι οποίοι θα ερμηνεύσουν τραγούδια τους. Την ορχήστρα απαρτίζουν οι: Νεοκλής Νεοφυτίδης (πιάνο), Μανόλης Ανδρουλιδάκης (κιθάρες), Τεό Λαζάρου (κοντραμπάσο), Αντώνης Παπαγγελής (κλασική κιθάρα), Σταύρος Κεκές (μπουζούκι), Νίκος Παπαναστασίου (ακορντεόν).


ΚΝΕ
Εκδρομή στην Πάρνηθα για μαθητές γυμνασίων

Αύριο Παρασκευή, με αναχώρηση στις 9.30 π.μ. από τον Περισσό

Με προορισμό την Πάρνηθα θα αναχωρήσουν, αύριο Παρασκευή, μαθητές γυμνασίων της Αθήνας, του Πειραιά και του Υπόλοιπου Αττικής, σε μια εκδρομή που θα τα περιλαμβάνει όλα: Περιήγηση σε μονοπάτια του βουνού, σε εκτάσεις που κάηκαν από τις τελευταίες πυρκαγιές, αθλητικές και άλλες δραστηριότητες, συζήτηση για τις αξίες που οφείλει να έχει ο άνθρωπος. Ο λόγος για την πρωτοβουλία του ΚΣ της ΚΝΕ που έχει στόχο να παρέμβει στις νέες ηλικίες και να τις φέρει σε επαφή με τη φύση, να δουν από κοντά τις καταστροφικές συνέπειες που έχει η εμπορευματοποίηση της γης. Αφετηρία θα είναι η έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, από όπου στις 9.30 π.μ. θα αναχωρήσει το πούλμαν που θα μεταφέρει δωρεάν τους μαθητές.

«Η πρωτοβουλία της ΚΝΕ αποτελεί ένα πλατύ άνοιγμα στις νέες ηλικίες και με βάση και τις αποφάσεις του συνεδρίου. Θέλουμε να δείξουμε πώς κάποιοι χώροι θα μπορούν να αξιοποιηθούν σε μια άλλη κοινωνία, όπου κουμάντο θα κάνει ο λαός. Αυτή η πρωτοβουλία αποκτά ιδιαίτερο βάρος ειδικά σήμερα, με δεδομένη την επίθεση που δέχονται οι νέες ηλικίες εντός και εκτός σχολείου. Παράλληλα, θα παρουσιαστεί το βιβλίο "Ανθρωπος αυτός ο γίγας" το οποίο απευθύνεται σε μικρότερες ηλικίες για να το γνωρίσουν τα νέα παιδιά και να έρθουν σε επαφή με τα ιδανικά που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος», είπε ο Δημήτρης Τζαφάλιας, εκ μέρους της μαθητικής επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ. Το βιβλίο των Μ. Ιλιν και Ε. Σέγκαλ, εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», θα διατίθεται με έκπτωση σε όσους μαθητές παρευρεθούν στην εκδρομή.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις κατά τόπους Οργανώσεις της ΚΝΕ και στο τηλέφωνο: 6942.693.007.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αύριο η εκδήλωση για τα νέα ζευγάρια

Στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Πετρούπολης

Εκδήλωση με θέμα τα προβλήματα και τις σύγχρονες ανάγκες των νέων ζευγαριών διοργανώνει η ΚΝΕ αύριο Παρασκευή 29 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Πετρούπολης (Μπουμπουλίνας και Αθανασίου Διάκου). Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Βιβή Δάγκα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, θα ακολουθήσει θεατρικό δρώμενο, ενώ παράλληλα με τη συζήτηση θα υπάρχουν στο χώρο δραστηριότητες για τα μικρά παιδιά. Με την πρωτοβουλία αυτή η ΚΝΕ δίνει συνέχεια στις εκδηλώσεις που πραγματοποίησε το προηγούμενο διάστημα για τα νέα ζευγάρια και τα μικρά παιδιά τους. Επιδιώκει να έρθει ξανά σε επαφή μαζί τους και αυτή τη φορά να συνδυάσει τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών με τη συζήτηση με τους νέους γονείς. Η Εργατική Πρωτομαγιά αποτελεί ακόμα μια αφορμή για να καλέσει η ΚΝΕ τα νέα ζευγάρια να οργανώσουν την πάλη τους, αλλά και για να γνωρίσουν τα μικρά παιδιά μέσα από το παιχνίδι και τις δραστηριότητες, που τα μέλη της ΚΝΕ έχουν προετοιμάσει, κορυφαία αιτήματα και σταθμούς των αγώνων της εργατικής τάξης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ