ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Απρίλη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Εκδήλωση χτες για τα νέα ζευγάρια

Τα προβλήματα των νέων ζευγαριών πρέπει να γίνουν αντικείμενο παρέμβασης για τα ταξικά συνδικάτα, ανέδειξε η χτεσινή πρωτοβουλία

Οι συνέπειες της πολιτικής ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ όχι μόνο δεν ενθαρρύνουν αλλά αποτρέπουν τους νέους από τη δημιουργία οικογένειας
Οι συνέπειες της πολιτικής ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ όχι μόνο δεν ενθαρρύνουν αλλά αποτρέπουν τους νέους από τη δημιουργία οικογένειας
Αφιερωμένη στα νέα ζευγάρια ήταν η χτεσινή εκδήλωση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, η οποία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της Εβδομάδας Εργατικής Πρωτομαγιάς. Στην εκδήλωση, που έγινε στο Εργατικό Κέντρο, και συμμετείχαν νέοι εργατικών - λαϊκών οικογενειών, ομιλητής ήταν ο Γ. Σκόκας, μέλος της διοίκησης του ΕΚ, ο οποίος τόνισε ότι το νέo ζευγάρι βιώνει τις συνέπειες της κατάργησης των εργασιακών του δικαιωμάτων, επωμίζεται ως αποκλειστική του ευθύνη το βάρος της περικοπής και της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών υπηρεσιών. Επιπλέον, μπαίνει στη διαδικασία να μοιραστεί, να κατανείμει τις θυσίες, που τελικά όσες κι αν γίνουν δε θα είναι ποτέ αρκετές για να δώσουν ατομική λύση στα προβλήματα.

Και υπογράμμισε: «Οι δυσκολίες αυτές εκτός ότι κάνουν ανυπόφορη τη ζωή τους, θέτουν εμπόδια στην οργάνωση και δράση των νέων στα συνδικάτα, αφού μεγάλο μέρος του χρόνου τους τον αφιερώνουν σε επίπονη προσπάθεια προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που τους ταλανίζουν.

Για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα η νέα γενιά των εργαζομένων αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο, για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης στην κατεύθυνση της ανατροπής της εξουσίας του κεφαλαίου. Η οργάνωση των νέων εργαζομένων μέσα από τις γραμμές του ταξικού εργατικού κινήματος αποτελεί προϋπόθεση για την αναζωογόνηση των συνδικάτων, τη λειτουργία τους. Αντικειμενικά η προοπτική των αγώνων συνδέεται με τη διάδοχη κατάσταση και αυτό αφορά τη συμμετοχή των νέων ανθρώπων στο κίνημα».

Παρουσιάζοντας τις διεκδικήσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για τα νέα ζευγάρια είπε: «Για να δοθούν ριζικές λύσεις είναι προϋπόθεση η επιλογή ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης, η οικοδόμηση μιας κοινωνίας στην οποία οι λειτουργίες και οι ανάγκες της οικογένειας, οι οικιακές εργασίες, η φροντίδα των ηλικιωμένων και των αρρώστων, η ανατροφή των παιδιών, η ψυχαγωγία και η αναψυχή, θα πάψουν να θεωρούνται ατομική και οικογενειακή ευθύνη. Θα αποτελούν πλέον υπόθεση της κοινωνίας, ζητήματα για τα οποία το εργατικό κράτος θα μεριμνά, θα παρέχει υπηρεσίες και υποδομές ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες του ζευγαριού και της οικογένειας σε διαρκώς ανώτερο επίπεδο».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ
Κάλεσμα στην Πρωτομαγιά με το ΠΑΜΕ

Κορυφώνονται οι προετοιμασίες και για τη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, στις 8 Μάη

Σε ανακοίνωση - κάλεσμα για την Πρωτομαγιά, η ΕΕΔΥΕ σημειώνει: «Η ΕΕΔΥΕ χαιρετίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τους εορτασμούς της Εργατικής Πρωτομαγιάς, που διοργανώνονται από το ΠΑΜΕ και τις άλλες ταξικές δυνάμεις σε όλη την Ελλάδα. Η Πρωτομαγιά του 2011 βρίσκει τους εργαζόμενους μπροστά σε μια πρωτοφανή επίθεση από τις δυνάμεις του κεφαλαίου, με αφορμή την καπιταλιστική οικονομική κρίση, η οποία περιλαμβάνει μείωση μισθών, αφαίρεση κοινωνικών κατακτήσεων και καταστρατήγηση δικαιωμάτων.

Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει μια μαζική επίθεση ενάντια στους λαούς για το μοίρασμα των αγορών. Οδηγούν τους λαούς σε σύγχρονο Μεσαίωνα. Τα Βαλκάνια και η ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου πλήρωσαν και πληρώνουν με αίμα τη νέα τάξη και τη νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ. Η περιοχή μας βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα με τον πόλεμο ενάντια στη Λιβύη και τους σχεδιασμούς για νέες επεμβάσεις στο πλαίσιο του σχεδίου για τη Μέση Ανατολή, εντείνοντας τους κινδύνους μιας γενικότερης ανάφλεξης.

Το Αιγαίο διχοτομείται και ΝΑΤΟποιείται. Η Κύπρος οδηγείται σε οριστική διχοτόμηση. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ μετατρέπουν τη χώρα σε προωθημένη ΝΑΤΟική βάση. Συμμετέχουν ενεργά στις επιθετικές ενέργειες του ΝΑΤΟ. Ο ελληνικός στρατός τίθεται στην υπηρεσία του, συμμετέχοντας σε αποστολές κατοχής.

Σήμερα, αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο η ανάγκη να υπάρξει ενωμένος φιλειρηνικός αντιιμπεριαλιστικός αντιπολεμικός αγώνας, το δυνάμωμα και η ενίσχυση των αγώνων του ταξικού εργατικού κινήματος, η ενίσχυση της μεγάλης λαϊκής συμμαχίας, ώστε ν' ανοίξει ο δρόμος για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, της ζωής τους, για την ανατροπή της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας και της εξουσίας του κεφαλαίου.

Καλούμε τις επιτροπές ειρήνης να πάρουν μέρος μαζικά στις συγκεντρώσεις που οργανώνει το ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα για τον αγωνιστικό και ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς και να δώσουν στη συνέχεια τη μάχη για την προετοιμασία και την επιτυχία στη Μαραθώνια Πορεία στις 8 του Μάη».

ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Νέες καταγγελίες για τον «Αρβανιτίδη»

Συνεχίζει την αντεργατική επίθεση και τις αυθαιρεσίες η αλυσίδα Σούπερ Μάρκετ «Αρβανιτίδης». Οπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, η επιχείρηση «Αρβανιτίδης» επιβάλει ωράριο λειτουργίας μέχρι τις 9.30 το βράδυ. Συνεχίζει να καταστρατηγεί το εβδομαδιαίο ρεπό, ενώ για να αποφύγει τυχόν έλεγχο αναγκάζει τους εργαζόμενους στο ρεπό τους να δουλεύουν χωρίς ποδιά. Απαιτεί με την απειλή της απόλυσης από τους εργαζόμενους να αγοράσουν τα αρνιά που περίσσεψαν από την εορταστική περίοδο του Πάσχα. Τέλος, συνεχίζει να επιμερίζει στους εργαζόμενους το κόστος από τις φθορές, τα ληγμένα προϊόντα, αλλά και τις κλοπές στα καταστήματα και τους αναγκάζει να πληρώνουν τα αντίστοιχα χρηματικά ποσά από τον πενιχρό μισθό τους.

Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων απαιτεί την παρέμβαση των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών και καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο σωματείο για να αποκρούσουν την εργοδοτική αυθαιρεσία, να αγωνιστούν για μισθολογικά, εργασιακά, ασφαλιστικά δικαίωμα που να συμβάλουν στην κάλυψη των σύγχρονων αναγκών της εργατικής οικογένειας. Καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ την 1η του Μάη, στις 10 το πρωί στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Με το λαχνό στο χέρι

Με το λαχνό στο χέρι οι ταξικές δυνάμεις δίνουν τη μάχη και για την επιτυχία της οικονομικής εξόρμησης του ΠΑΜΕ. Την 1η Μάη οι ταξικές δυνάμεις θα συναντηθούν στο δρόμο με χιλιάδες εργάτες, γυναίκες, νεολαίους, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους. Θα συζητήσουν για τη σπουδαιότητα και αναγκαιότητα της οικονομικής ενίσχυσης του ΠΑΜΕ, ώστε να συνεχίσει σταθερά και από καλύτερες θέσεις την προσπάθεια της οργάνωσης των εργαζομένων και της ανάπτυξης των αγώνων τους. Ο επόμενος αγωνιστικός σταθμός είναι κοντά με τη νέα απεργία στις 11 του Μάη.

ΚΚΕ - ΚΝΕ
Διήμερες εκδηλώσεις για το εργατικό κίνημα

Διήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένων στην Εργατική Τάξη και το Επαναστατικό Κίνημα στις 6 και 7 Μάη σε Καρλόβασι και Βαθύ, αντίστοιχα, διοργανώνουν η Νομαρχιακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Σάμου της ΚΝΕ.

Κεντρικό σύνθημα των εκδηλώσεων είναι: «Με το ΠΑΜΕ και την κοινωνική συμμαχία, να γίνει ο λαός δύναμη ανατροπής και εξουσίας».

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

  • Την Παρασκευή 6 Μάη, στο Καρλόβασι (αίθουσα εκδηλώσεων Δήμου Καρλοβάσου), στις 7 μ.μ. η εκδήλωση περιλαμβάνει χαιρετισμούς εκ μέρους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ομιλία με θέμα «Νεολαία και εργατικό κίνημα» και στη συνέχεια προβολή της ταινίας «Σε ποιον ανήκει ο κόσμος» των Μπ. Μπρεχτ - Ερνστ Οσβαλτ.
  • Το Σάββατο 7 Μάη, στο Βαθύ (Αίθουσα Εργατικού Κέντρου Σάμου) στις 7 μ.μ. η εκδήλωση περιλαμβάνει χαιρετισμούς εκ μέρους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, και ομιλίες με θέμα: «Στιγμές του εργατικού και επαναστατικού κινήματος στη Σάμο» και «Η συμβολή του ΠΑΜΕ στο ταξικό εργατικό κίνημα από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα». Θα ακολουθήσει συναυλία με αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι από την ορχήστρα «Συντροφιά».
ΑΝΕΡΓΙΑ
Θερίζει τους νέους στην Ευρώπη

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.--

Ενας στους τέσσερις νέους είναι άνεργος στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο αρμόδιος επίτροπος σε ζητήματα Απασχόλησης, Λασλό Αντάρ, κατά τη διάρκεια διήμερων εκδηλώσεων της ουγγρικής Προεδρίας της ΕΕ, στη Βουδαπέστη. Τα στοιχεία για τους νέους είναι απογοητευτικά, με το 25% να είναι άνεργοι στην ΕΕ, όπως ανέφερε ο Ευρωπαίος επίτροπος, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό ξεπερνά το 30% (τα στοιχεία του 2010 αναφέρονται σε 36%) και στην Ισπανία το 40%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ