ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Απρίλη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΩΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ
Συζήτηση μακριά και ενάντια στην ουσία

Με δημαγωγικά επιχειρήματα, τα αστικά κόμματα επιχειρούν να συγκαλύψουν τη συνευθύνη τους για τις δοσοληψίες με τις πολυεθνικές των εξοπλισμών

Το σκάνδαλο με τα υποβρύχια είναι η κορυφή του παγόβουνου της διαπλοκής των αστικών κομμάτων με τις πολυεθνικές των εξοπλισμών
Το σκάνδαλο με τα υποβρύχια είναι η κορυφή του παγόβουνου της διαπλοκής των αστικών κομμάτων με τις πολυεθνικές των εξοπλισμών
Με 226 ψήφους υπέρ, 9 κατά, 9 «παρών», ένα λευκό και πέντε άκυρα, η Βουλή αποφάσισε σε χτεσινή της συνεδρίαση να προχωρήσει στη σύσταση της λεγόμενης προανακριτικής επιτροπής, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλου σχετικά με την υπόθεση των υποβρυχίων. Στη μυστική ψηφοφορία πήραν μέρος 250 βουλευτές και βρέθηκαν 245 έγκυρα ψηφοδέλτια.

Την πρόταση κατέθεσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και με αυτή ζητείται η διερεύνηση τέλεσης των αδικημάτων «της παθητικής δωροδοκίας σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου» και «της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, με τη μορφή της απόκτησης και κατοχής περιουσίας εν γνώσει, κατά τον χρόνο κτήσης, του γεγονότος ότι προέρχεται από εγκληματικές δραστηριότητες».

Η πρόταση υπερψηφίστηκε με διαφορετικό σκεπτικό από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο ΛΑ.Ο.Σ. αποχώρησε από την ψηφοφορία. Σε κάθε περίπτωση, η ανακίνηση ενός ακόμα υπαρκτού σκανδάλου, αξιοποιείται από την κυβέρνηση και τη ΝΔ για λόγους δημαγωγίας, στη γενικότερη προσπάθεια να εκτονωθεί ανέξοδα η λαϊκή δυσαρέσκεια και να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση της αυτοκάθαρσης του καπιταλιστικού συστήματος, στο έδαφος του οποίου φύεται νομοτελειακά η διαπλοκή ανάμεσα στο κεφάλαιο και τα κόμματά του, όπως επιβεβαιώνει και η υπόθεση με τα υποβρύχια.

Αποκαλυπτική ως προς αυτό είναι η προκλητική για το λαό θεατρινίστικη παράσταση που έδωσαν στη διάρκεια της χτεσινής συζήτησης εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Μ. Μπόλαρης και ο υπουργός Αμυνας Ε. Βενιζέλος. Ο πρώτος ισχυρίστηκε ότι το κυβερνών κόμμα, με την πρόταση που κατέθεσε, «προτάσσει τη διαφάνεια, το σεβασμό στο δημόσιο χρήμα και την αξίωση για τήρηση των νόμων της πολιτείας μέσα στο πλαίσιο του κράτους δικαίου», για να συμπληρώσει δημαγωγικά ο δεύτερος ότι αυτό που κάνει η Βουλή «είναι θαρραλέο και υπεύθυνο».

Καταγγέλλει πολιτική στοχοποίηση

Στην ομιλία του στο τέλος της συνεδρίασης ο Α. Τσοχατζόπουλος αρνήθηκε κάθε κατηγορία και έκανε λόγο για προσπάθεια «κάποιων να με εξοντώσουν ηθικά και πολιτικά, να με "σβήσουν"». Σε ό,τι αφορά αυτή καθ' αυτή την υπόθεση, υπερασπίστηκε τη σύμβαση για την κατασκευή των τεσσάρων υποβρυχίων, λέγοντας μάλιστα ότι η νέα σύμβαση που υπέγραψε ο σημερινός υπουργός Αμυνας είναι σχεδόν ταυτόσημη με τη δική του το 2000 και στηρίζεται πάνω σε αυτήν.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος, επιχειρώντας να αποκρούσει τις κατηγορίες ότι ο ίδιος αποφάσισε την απευθείας ανάθεση της κατασκευής των υποβρυχίων, είπε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρονολογείται από το Δεκέμβρη του 1996, με σχετική απόφαση του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου, του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και εν τέλει του ΚΥΣΕΑ, που ασχολήθηκε με το θέμα σε πέντε συνεδριάσεις του.

Για το συγκεκριμένο τύπο υποβρυχίων είπε ότι είναι τα «πιο σύγχρονα και αξιόμαχα συμβατικού τύπου υποβρύχια παγκοσμίως» και ισχυρίστηκε: «Αν ήταν άχρηστα γιατί υλοποίησαν όλες οι επόμενες κυβερνήσεις το συγκεκριμένο πρόγραμμα και ακόμα και η σημερινή κυβέρνηση μέσα από την νέα σύμβαση προχώρησε σε νέα παραγγελία του ίδιου υποβρυχίου;». Παραδέχθηκε ωστόσο ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση «δεν έγιναν όλα ωραία και καλά», λέγοντας όμως ότι «δεν με αφορά και δεν με αγγίζει». Σχολιάζοντας, τέλος, τα όσα λέγονταν τις προηγούμενες μέρες, ότι θα προχωρήσει σε αποκαλύψεις και θα «κάψει κόσμο», είπε ότι αποκαλύψεις «δεν θα κάνω, γιατί απλούστατα δεν έχω».

Σκάνδαλο η πολιτική των εξοπλισμών

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, οι βουλευτές του ΚΚΕ τάχθηκαν υπέρ της πρότασης για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχουν αυταπάτες για την αποτελεσματικότητα που θα έχει η όλη διαδικασία, την οποία χαρακτήρισαν «περιοριστική» και «ανεπαρκή». Παράλληλα τόνισαν πως δε θίγεται η ουσία της υπόθεσης, που είναι ο προσανατολισμός της εξοπλιστικής πολιτικής της χώρας στις ανάγκες του ΝΑΤΟ, με την ταυτόχρονη απαξίωση της ελληνικής πολεμικής και ναυπηγικής βιομηχανίας.

«Σκανδαλώδης είναι η πολιτική των εξοπλισμών», επισήμανε χαρακτηριστικά στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπ. Χαλβατζής, τονίζοντας ότι «πολλά από τα εξοπλιστικά προγράμματα δεν έχουν καμία σχέση με τις καλώς εννοούμενες αμυντικές ανάγκες της χώρας κι αυτό γιατί πολλά από τα εξοπλιστικά προγράμματα οφείλονται στις ΝΑΤΟικές ανάγκες, ενώ πολλά είναι συμβατά με αντίστοιχα και της Τουρκίας, για να μπορεί το ΝΑΤΟ να φτάνει στα βάθη της Ασίας».

«Τα σκάνδαλα και οι μίζες είναι σύμφυτες με το καπιταλιστικό σύστημα» πρόσθεσε, ενώ ειδικά για τη σύμβαση αγοράς των υποβρυχίων σημείωσε πως η γερμανική εταιρεία «είχε μία μακέτα. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρήγγειλε και αγόρασε από τη μακέτα. Ο λαός μας λέει "δεν αγοράζεις γουρούνι στο σακί", εσείς όμως αγοράσατε υποβρύχια στο σακί».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, αναφερόμενος στην υπόθεση των υποβρυχίων, ξεκαθάρισε ότι «δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για σκάνδαλο». Στόχος του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, πρόσθεσε, είναι η «συγκάλυψη όλων των διαδικασιών των εξοπλισμών γενικότερα» και κατέληξε σημειώνοντας ότι «θα ψηφίσουμε την πρόταση, θεωρούμε όμως ότι όλα είναι ανοιχτά για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών και άλλων υπευθύνων».

«Ανεπαρκή» χαρακτήρισε την πρόταση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκος, σημειώνοντας ότι «το σκάνδαλο έχει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις, μεγαλύτερο εύρος και συνειδητά περιορίζεται μόνο στις μίζες ενός συγκεκριμένου υπουργού και στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος».

Τα άλλα κόμματα

Από τη ΝΔ, ο Π. Καμμένος τάχθηκε υπέρ της πρότασης για προανακριτική, ζητώντας παράλληλα να γίνει και εξεταστική, για να διερευνηθεί η υπόθεση από τότε που άρχισαν οι συζητήσεις μέχρι και σήμερα. Ο πρώην υπουργός Αμυνας της ΝΔ Ε. Μεϊμαράκης ζήτησε να μπει το όνομά του καθώς και του συναδέλφου του υπουργού Αμυνας Σ. Σπηλιωτόπουλου στην ενδεχόμενη πρόταση για Εξεταστική και αποκάλυψε ότι σε συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρη, ο τελευταίος του ζητούσε επίμονα να παραλάβει το υποβρύχιο.

Οι βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ. αποχώρησαν από τη διαδικασία, δηλώνοντας ότι δε θα πάρουν μέρος στις εργασίες της προανακριτικής, με τον πρόεδρό τους να ισχυρίζεται ότι το κόμμα του «δεν θα συμπράξει σε ένα ακόμη κόλπο συγκάλυψης». Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Θ. Δρίτσας υπερψήφισε την πρόταση για προανακριτική.

Ανησυχεί για την εφαρμογή των νόμων

Μέχρι σήμερα, ο μεγαλύτερος υπέρμαχος της θεωρίας περί «αναποτελεσματικότητας» της κυβέρνησης, «έλλειψης συντονισμού» στο έργο της και «καθυστέρησης» στην εφαρμογή των αντιλαϊκών νόμων ήταν η ΝΔ. Από χτες, όμως, φαίνεται πως απέκτησε σοβαρό ανταγωνιστή. Ποιον; Τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής του οποίου Δ. Παπαδημούλης κατέθεσε Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών, Ανταγωνιστικότητας, Υγείας και Περιβάλλοντος, διαμαρτυρόμενος για καθυστερήσεις στην «εφαρμογή των ψηφισθέντων νόμων»! Ο βουλευτής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ανακαλύπτει «έλλειμμα συντονισμού, ελέγχου ή ακόμη και συνεννόησης των υπουργείων», με αποτέλεσμα «σε πάρα πολλές περιπτώσεις νόμοι που ψηφίστηκαν, είτε δεν εφαρμόζονται, είτε περιμένουν ακόμα την υπογραφή προεδρικών διαταγμάτων και άλλων σχετικών εφαρμοστικών πράξεων». Ο ίδιος καταγγέλλει ότι «η κυβέρνηση έχει ψηφίσει μέχρι σήμερα 70 νόμους που για την εφαρμογή τους απαιτούνταν 1.200 προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις». Αυτή η κατάσταση έχει αποτέλεσμα - σύμφωνα με τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ - «σημαντικότατες παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού των υποδομών που προβλέπονται παραμένουν στα χαρτιά». Καταλήγοντας, ο Δ. Παπαδημούλης σημειώνει μεταξύ άλλων: «Ανεξάρτητα από την δική μας πολιτική διαφωνία και καταψήφιση των περισσότερων από τους προαναφερθέντες νόμους, ερωτούνται οι κ. κ. υπουργοί, από τους νόμους που έχει ψηφίσει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση πόσοι από αυτούς έχουν εφαρμοστεί πλήρως; Για πόσους από αυτούς εκκρεμούν τα σχετικά προεδρικά διατάγματα και οι υπουργικές αποφάσεις;».

****

Είναι φανερή η πρεμούρα του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ να πάρει μπρος και να συγχρονιστεί η κυβερνητική μηχανή. Τι συμφέρον έχει όμως ο λαός από την εφαρμογή των αντιλαϊκών νόμων που ψήφισε η κυβέρνηση, ανάμεσα στους οποίους δεν υπάρχει ούτε ένας που να προασπίζει τα λαϊκά συμφέροντα; Τι κέρδος έχουν τα λαϊκά στρώματα από το να δουλεύει σαν καλοκουρδισμένο ρολόι μια αντιλαϊκή κυβέρνηση; Κανένα όφελος δεν υπάρχει για το λαό. Το αντίθετο μάλιστα. Οσο καλύτερα δουλεύει η αντιλαϊκή μηχανή, τόσο περισσότερα δεινά τον περιμένουν. Τα ξέρει αυτά ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν μπορεί να αποποιηθεί το χαρακτήρα του σαν κόμμα - στήριγμα του αστικού πολιτικού συστήματος, για την εύρυθμη λειτουργία του οποίου ενδιαφέρεται. Καλεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει τους νόμους που ψήφισε και βαθαίνουν την επίθεση στο λαό. Είναι κατάπτυστος και επικίνδυνος ο ρόλος τους, ο οποίος αποκαλύπτεται ολοένα και περισσότερο όσο μεγαλώνει η κρίση και μαζί οι κίνδυνοι αποσταθεροποίησης του αστικού συστήματος. Η πολιτική τους πρέπει να πολεμηθεί από το λαό, μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Υπηρετούν ο καθένας από το πόστο του μια στρατηγική επικίνδυνη για την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, που πρέπει να ξεπατωθεί από τη ρίζα της.


Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ