ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Μάη 2011
Σελ. /32
Οι πολεμικές δαπάνες αυξάνονται και στην κρίση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Παρά τη διεθνή οικονομική κρίση, οι παγκόσμιες πολεμικές δαπάνες αυξήθηκαν και κατά το 2010. Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου SIPRI, της Στοκχόλμης, οι δαπάνες αυτού του χαρακτήρα έφθασαν το 2010 τα 1,6 τρισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση κατά 1,3% σε πραγματικές τιμές, σε σχέση με το 2009. Βεβαίως, κατά μια άλλη εκδοχή, η αύξηση των πολεμικών δαπανών είναι μια από τις συνταγές του καπιταλισμού για το ξεπέρασμα της κρίσης του. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι η αύξηση των δαπανών το 2010 οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στις ΗΠΑ. Εξάλλου, οι ΗΠΑ βρίσκονται σταθερά στην πρώτη θέση της παγκόσμιας αγοράς όσον αφορά το ύψος των πολεμικών δαπανών. Συγκεκριμένα, δαπανούν για όπλα και πολέμους το 42,8% του παγκόσμιου συνόλου!

ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ, αύξηση των δαπανών παρουσιάστηκε στη Νότια Αμερική (5,8%) και την Αφρική (5,2%). Μικρότερη αύξηση σημειώθηκε στη Μέση Ανατολή (2,5%), στην Ασία και την Ωκεανία (1,4%). Μόνο στην Ευρώπη σημειώθηκε μείωση κατά 2,8%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου SΙPRI, οι δέκα χώρες με τις μεγαλύτερες πολεμικές δαπάνες παγκοσμίως είναι οι εξής: οι ΗΠΑ (698 δισ δολ.), η Κίνα (119), το Ηνωμένο Βασίλειο (59,6), η Γαλλία (59,3), η Ρωσία (58,7), η Ιαπωνία (54,2), η Σαουδική Αραβία (45,2), η Γερμανία (45,2), η Ινδία (41,3%) και η Ιταλία (37). Το σύνολο των δαπανών υπολογίζεται σε 1.630 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΜΠΟΡΕΙ Η ΑΥΞΗΣΗ των δαπανών να εμφανίζεται μικρή το 2010 (εξαιτίας και της κρίσης), όμως θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι τη δεκαετία 2001- 2010 είχαμε μια εκρηκτική άνοδο της τάξης του 50,3% !

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι τη δεκαετία 2001- 2010, η Κίνα αύξησε τις πολεμικές της δαπάνες κατά 189% (!) και ακολουθούν η Ρωσία (82,4%), οι ΗΠΑ (81,3%), η Σαουδική Αραβία (63%), η Ινδία (54,3%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (21,9%).

ΜΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗ αυτών των στοιχείων, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις και ειδικότερα με τη εξέλιξη των περιφερειακών συγκρούσεων και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, μπορεί να δώσει απαντήσεις σε ορισμένα ζητήματα που αφορούν στις γεωπολιτικές ανακατατάξεις, αλλά και τους συσχετισμούς των δυνάμεων που διαμορφώνονται. Ομως, θα πρέπει να ξεκινήσει κανείς από τη συντριπτική θέση των ΗΠΑ στον τομέα αυτό με ό,τι συνεπάγεται. Οι ΗΠΑ δαπανούν για όπλα και πολέμους όσα όλος ο υπόλοιπος κόσμος μαζί!

Η εικόνα, βεβαίως, θα είναι πλήρης, όταν γίνουν γνωστά και τα στοιχεία για την παραγωγή και πώληση όπλων. Ενδιαφέρον, πάντως, παρουσιάζει η δυναμική είσοδος της Κίνας, της Βραζιλίας, της Ινδίας, της Νότιας Αφρικής, των λεγόμενων «αναδυόμενων οικονομιών», σε συνδυασμό με αύξηση των περιφερειακών διενέξεων όπου οι χώρες αυτές έχουν άμεση, ή έμμεση εμπλοκή.

«Συμπαραστάτες»

Οι εργοδότες, δηλαδή το κεφάλαιο, βρίσκουν δύο πολύτιμους συμπαραστάτες στην επιχείρηση για την αξιοποίηση της κρίσης και την αύξηση των επιχειρηματικών κερδών μέσω της μείωσης του εργατικού εισοδήματος. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης κατακλύζονται από ειδήσεις για μειώσεις μισθών με τη συναίνεση των εργαζομένων. Στις περισσότερες περιπτώσεις αποσιωπάται το γεγονός ότι αυτή η συναίνεση είναι προϊόν ενός ωμού εκβιασμού που ασκούν οι εργοδότες προβάλλοντας το δίλημμα: Μειώσεις μισθών, ή κλείσιμο της επιχείρησης; Σε μια άλλη εκδοχή αυτό το δίλημμα εμφανίζεται ως: Μειώσεις μισθών, ή απολύσεις;

Και στις δύο περιπτώσεις, ο εργαζόμενος αντιμετωπίζει το φάσμα της ανεργίας αν απορρίψει την εργοδοτική πρόταση. Και μάλιστα, μιας μακροχρόνιας ανεργίας.

Οι δύο συμπαραστάτες του κεφαλαίου είναι απ' τη μία οι κυβερνήσεις και από την άλλη ο εργοδοτικός, ή κυβερνητικός συνδικαλισμός. Στην περίπτωση αυτή, πρωτοπόρα αναδεικνύεται η ηγεσία των σοσιαλδημοκρατικών συνδικάτων.

Το τελευταίο κρούσμα αυτής της σύμπραξης σημειώθηκε στην ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία «Bertone», που αποκτήθηκε από τη «Fiat» το 2009, όπου με την ενεργό συμμετοχή της ηγεσίας του επιχειρησιακού συνδικάτου, οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να δεχθούν πολύ πιο σκληρές συνθήκες εργασίας, προκειμένου «να σώσουν τη δουλειά τους».

Ετσι, οι 1.100 εργαζόμενοι της «Bertone» θα κάνουν περισσότερες υπερωρίες, νυχτερινές βάρδιες, προκειμένου να κάνει η «Fiat» μια επένδυση 550 εκατομμυρίων ευρώ για την «επιβίωση» της επιχείρησης.

Ενας από τους όρους που επέβαλε η εργοδοσία στη συμφωνία αυτή ήταν να αποδεσμευτούν οι εργαζόμενοι από το κλαδικό συνδικάτο των μεταλλουργών και να παραιτηθούν από την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας...

ΕΥΡΩΕΠΙΤΟΚΙΟ - ΣΤΑΘΕΡΟ «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε πολύ στενά όλες τις εξελίξεις», αναφορικά με τη σταθερότητα τιμών, δήλωσε ο κ. Τρισέ στη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στο 1,25%. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ παρέλειψε τη φράση «ισχυρή επαγρύπνηση», υποδηλώνοντας ότι δε θα υπάρξει μάλλον αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

«GENERAL MOTORS» - ΚΕΡΔΗ Υπερτριπλάσια κέρδη ανακοίνωσε η «General Motors» για το πρώτο τρίμηνο. Τα καθαρά κέρδη της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας αυξήθηκαν στα 3,2 δισ. δολάρια ή 1,77 δολάρια ανά μετοχή από 900 εκατ. δολάρια ή 55 σεντς ανά μετοχή το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Αυτό ήταν το πέμπτο συνεχόμενο κερδοφόρο τρίμηνο για την εταιρεία. Τα έσοδα ενισχύθηκαν στα 36,2 δισ. δολάρια από 31,5 δισ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα.

ΗΠΑ - ΑΝΕΡΓΙΑ Αυξημένες κατά 43.000 ήταν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη βδομάδα και διαμορφώθηκαν στις 474.000, τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων σχεδόν εννέα μηνών. Αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Απασχόλησης απέδωσε την αύξηση στις προσωρινές απολύσεις στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας και στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μείωση των νέων αιτήσεων στις 412.000, από 431.000 που ήταν το αμέσως προηγούμενο επταήμερο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ