ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Μάη 2011
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
Η μεταφορά μαθητών να είναι στην ευθύνη του κράτους

Ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Αντιδράσεις για τα προβλήματα στη μεταφορά μαθητών και σε άλλες περιοχές

Από παλιότερη κινητοποίηση στη Βέροια, για τα προβλήματα στη μεταφορά μαθητών
Από παλιότερη κινητοποίηση στη Βέροια, για τα προβλήματα στη μεταφορά μαθητών
Το γνωστό πια σκηνικό, με μαθητές σε πολλές περιοχές της χώρας να πηγαίνουν όπως - όπως στο σχολείο και σε πολλές περιπτώσεις να μην πηγαίνουν καθόλου, επαναλαμβάνεται αυτές τις μέρες καθώς ιδιοκτήτες ΚΤΕΛ εξαγγέλλουν κινητοποιήσεις στις περικοπές στις δαπάνες για μεταφορά μαθητών και ανεξόφλητες οφειλές του κράτους.

Με διακοπή της μεταφοράς των μαθητών από την Παρασκευή προειδοποιούν οι ιδιοκτήτες λεωφορείων και ταξί της Κεντρικής Μακεδονίας. Ανάλογα προβλήματα είχαν προκύψει στην αρχή της βδομάδας και με τα λεωφορεία και ταξί Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, χωρίς μεταφορές βρέθηκαν οι μαθητές σε Στερεά - Εύβοια, ενώ αντιμέτωποι με ανάλογο πρόβλημα ήλθαν μαθητές στην Πελοπόννησο και αλλού.

Με αφορμή τον κίνδυνο για άλλη μια φορά να διακοπεί η μεταφορά των μαθητών στο σύνολο των νομών της Κεντρικής Μακεδονίας και άλλες περιοχές, εξαιτίας της μείωσης της κρατικής επιχορήγησης κατά 20% για το 2010, δηλαδή για έργο που έχουν ήδη εκτελέσει οι λεωφορειούχοι και ιδιοκτήτες ταξί, η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή της:

«Συνεχίζεται ο εμπαιγμός κυβέρνησης, τοπικής διοίκησης στο ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών. Για άλλη μια φορά διακόπτεται η μεταφορά στα σχολεία εξαιτίας της μείωσης της κρατικής επιχορήγησης κατά 20%. Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε η οριστική διακοπή των δρομολογίων σε σχολεία της Θεσσαλονίκης, του Κιλκίς και της Ημαθίας από την Πέμπτη 5 Μάη, ενώ ήδη από χθες, Δευτέρα 2 Μάη, σταμάτησαν τα δρομολόγια στη Χαλκιδική. Η πρακτική αυτή στοχεύει στο πέρασμα του κόστους της μεταφοράς των μαθητών στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας.

Η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και οι επιταγές της ΕΕ και του μνημονίου θέλουν την εκπαίδευση να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ως επιχείρηση. Είναι μια πολιτική που κλείνει σχολεία, καταργεί το δωρεάν βιβλίο, διώχνει παιδιά από το σχολείο και εξαπλώνει την υποβάθμιση της μόρφωσης για τα παιδιά του λαού.

Ευθύνη έχει και η περιφερειακή διοίκηση της ΝΔ που συνδράμει σε αυτή την αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική πολιτική, την υλοποιεί και όταν δημιουργούνται τέτοια προβλήματα ξαναθυμάται τις περικοπές της χρηματοδότησης.

Ζητούμε την άμεση χρηματοδότηση με ευθύνη της κυβέρνησης για τη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία, τόσο στην πόλη, όσο και σε χωριά.

Ουσιαστική λύση σε τέτοιου είδους προβλήματα απαιτεί ο αγώνας για μια λαϊκή δημόσια και δωρεάν Παιδεία, χωρίς επιχειρηματική δράση μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα, που θα συγκρούεται με την πολιτική ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ΕΕ για την Παιδεία, αλλά και με τις απαιτήσεις της πλουτοκρατίας για το εκπαιδευτικό σύστημα», σημειώνει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας.

Ερώτηση στη Βουλή

Ερώτηση για το θέμα, με αφορμή την περίπτωση της διακοπής μεταφοράς μαθητών στη Στερεά Ελλάδα, κατέθεσαν χτες στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Μαρίνος και Θ. Παφίλης. «Η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Δεν μπορεί να αφεθεί η μεταφορά των μαθητών σε απόφαση των ΚΤΕΛ, που είναι ανώνυμες εταιρείες ιδιωτικού συμφέροντος.

Με την υπάρχουσα κατάσταση σε καμιά περίπτωση δε διασφαλίζεται η μετακίνηση των μαθητών. Η μεταβίβαση της ευθύνης στους δήμους από την καινούρια σχολική χρονιά θα οξύνει το πρόβλημα.

Η μεταφορά των παιδιών στο σχολείο πρέπει να είναι ευθύνη του κράτους και δεν μπορεί να επιβαρύνει τους μαθητές και τις οικογένειές τους», τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, ρωτώντας τους αρμόδιους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών σε τι ενέργειες θα προβούν ώστε να διασφαλίσουν πως δε θα υπάρξει ξανά πρόβλημα μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους και πως η μεταφορά θα γίνεται δωρεάν με ασφαλή μέσα.

  • Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης δηλώνει ότι σε συνεργασία με τους φορείς των εργαζομένων, των γονέων και των μαθητών θα αναλάβει όποια πρωτοβουλία χρειαστεί για τη διεκδίκηση του δικαιώματος στη μεταφορά σαν όρο πρόσβασης στο αγαθό της μόρφωσης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «το χρήμα που "λείπει" από τις μαθητικές μεταφορές είναι αυτό που "περισσεύει" για τα νόμιμα σκάνδαλα προικοδότησης των καπιταλιστών».
Να μην κλείσει κανένα Ειδικό Σχολείο

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Μπάμπη Αγγουράκη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Για τις οδυνηρές συνέπειες που αντιμετωπίζει ο εργαζόμενος λαός και ειδικότερα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, ως αποτέλεσμα της πολιτικής ΠΑΣΟΚ - ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ που επιβάλλει δραστικές περικοπές και στις κοινωνικές δαπάνες, έκανε λόγο ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης στην Ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ερώτηση έχει ως εξής:

«Η πολιτική που από κοινού εφαρμόζουν στην Ελλάδα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ, ανάμεσα στις άλλες οδυνηρές συνέπειες για τον εργαζόμενο λαό, οδηγεί σε δραστικές περικοπές των κοινωνικών δαπανών. Θύμα της πολιτικής αυτής είναι η νεολαία που βιώνει ασφυκτικές περικοπές των δημόσιων δαπανών για την εκπαίδευση, ενώ ακόμη πιο δραματικές γίνονται οι συνέπειες για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες που αντιμετωπίζουν πλέον άμεσο κίνδυνο για την ψυχοσωματική τους υγεία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των συνεπειών αυτής της πολιτικής είναι το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Κωφών και Βαρήκοων στους Αμπελόκηπους στην Αθήνα που οδηγείται σε κλείσιμο, την ίδια στιγμή που οξύνονται στο έπακρο τα προβλήματα των παιδιών ΜΕΑ, εξαιτίας ελλείψεων υποδομών, ειδικών σχολείων, ειδικευμένου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού κ.ά.

Θεωρεί η Επιτροπή ότι πρέπει να συνεχιστεί αυτή η πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ, παρά το γεγονός ότι έχει καταστροφικές συνέπειες για τις ανάγκες των παιδιών και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων από αυτά, των παιδιών με ειδικές ανάγκες, εγκυμονώντας τεράστιους κινδύνους ακόμη και για την υγεία τους;».

Κινητοποιήσεις αποφοίτων εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής

Ο Σύλλογος Αποφοίτων του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο Σύλλογος Αποφοίτων του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής με κατεύθυνση την Εκπαίδευση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (του Πανεπιστημίου Μακεδονίας) αποφάσισαν από κοινού απεργιακή κινητοποίηση στις 18 και 19 Μάη με μια σειρά αιτήματα: Καμία περικοπή στη δημόσια χρηματοδότηση της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, έγκαιρη στελέχωση των δομών της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, όχι σε άλλη μια δεκαετία ομηρίας στην «αναπλήρωση» κ.ά. Στις 18 Μάη διοργανώνουν κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Παιδείας και στις 19 έξω από το υπουργείο Εσωτερικών.

Κινητοποίηση των Μουσικών Σχολείων

Μέρα πανελλαδικής κινητοποίησης θα είναι η αυριανή για τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία, όπως είχε αποφασίσει η Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ενωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων. Αιχμή των αιτημάτων είναι τα προβλήματα μεταφοράς των μαθητών.

Τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία της Αττικής προγραμματίζουν συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο Σύνταγμα και παραστάσεις διαμαρτυρίας στα υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας. Ανάλογες κινητοποιήσεις διοργανώνονται στο Ηράκλειο από τα Μουσικά Σχολεία της Κρήτης και το Καλλιτεχνικό Σχολείο, στη Λάρισα από σχολεία Τρικάλων, Λάρισας, Βόλου και Καρδίτσας, στην Καλαμάτα με μουσική διαμαρτυρία στην πλατεία και σε άλλες πόλεις όπου λειτουργούν Μουσικά Σχολεία.

Απεργούν οι εργαζόμενοι στον ΟΣΚ ΑΕ

Νέα 24ωρη απεργία έχουν προγραμματίσει για σήμερα Τετάρτη οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) ΑΕ. Απαιτούν τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του Οργανισμού και την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του. Αρμοδιότητες του ΟΣΚ διαχέονται μέσω του «Καλλικράτη» στους δήμους, οι οποίοι - όπως επισημαίνει το σωματείο - αδυνατούν εκ των πραγμάτων να τις ασκήσουν λόγω έλλειψης υποδομών, τεχνογνωσίας και κονδυλίων.

Οι εργαζόμενοι ζητούν επίσης να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας όλων των συμβασιούχων στον ΟΣΚ, με μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα. Οπως επισημαίνει το σωματείο τους, στο έργο που επιτελεί αυτή τη στιγμή ο ΟΣΚ και στις ομάδες Προσεισμικού Ελέγχου, Ενεργειακής Αναβάθμισης των Σχολείων και σε άλλες, δουλεύουν, σε ποσοστό πάνω από 80%, συμβασιούχοι, των οποίων μάλιστα οι συμβάσεις λήγουν στα τέλη Ιούνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ