ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Μάη 2011
Σελ. /32
ΕΞΑΓΩΓΕΙΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
Απαιτούν τζάμπα εργαζόμενους για να αυξήσουν τα κέρδη τους

Ζητούν προσλήψεις με «μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης», για να προσλάβουν το προσωπικό που χρειάζονται, λόγω «αυξημένης ζήτησης»

Η επίθεση του κεφαλαίου στην εργασία με δικαιώματα δεν έχει ημερομηνία λήξης (φωτ. από τη φετινή Πρωτομαγιά)
Η επίθεση του κεφαλαίου στην εργασία με δικαιώματα δεν έχει ημερομηνία λήξης (φωτ. από τη φετινή Πρωτομαγιά)
Με μια άκρως ωμή και αποκαλυπτική επιστολή προς την υπουργό Απασχόλησης Λ. Κατσέλη, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος ζητά «την άμεση υλοποίηση δράσης που θα μετατρέπει το επίδομα ανεργίας που χορηγείται σήμερα σε επίδομα απασχόλησης», προκειμένου να προσλάβουν το προσωπικό που ούτως ή άλλως χρειάζονται λόγω «αυξανόμενης ζήτησης»!

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ αρχικά αναφέρει στην επιστολή του ότι το 2010 «όλα τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη κατέγραψαν επιδείνωση, μέσα σε αυτά τα μεγέθη και η ανεργία», ενώ αντίθετα οι εξαγωγές αυξήθηκαν σε ποσοστό άνω του 10%. Σημειώνει δε ότι αυτή η αύξηση των εξαγωγών κάνει και απαραίτητη την ανάγκη των προσλήψεων, ώστε όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «να μπορέσει να εξυπηρετηθεί η αυξανόμενη ζήτηση».

Ευθέως προσθέτει ότι η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης, δηλαδή η χρηματοδότηση των επιχειρηματιών για να απασχολήσουν τζάμπα προσωπικό, θα συμβάλλει γιατί: «Το κόστος θα είναι χαμηλότερο για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις». Επιβεβαιώνεται δηλαδή πως η επιδότηση της εργοδοσίας (και) μέσω ΟΑΕΔ όχι μόνο δε στηρίζει τους ανέργους αλλά αποθρασύνει περισσότερο τους εργοδότες που, ακόμα και αν διευρύνεται το πεδίο των δραστηριοτήτων τους, δε νοιάζονται να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας με πλήρη δικαιώματα, αλλά να μειώνουν συνεχώς το «εργατικό κόστος». Και φυσικά τρέχουν ν' αξιοποιήσουν τους νόμους που τους προσφέρουν σ' αυτή την κατεύθυνση οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ.

Για τις δε προβληματικές επιχειρήσεις, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ επίσης ζητά μέτρα στήριξης, δηλαδή οικονομικές ενισχύσεις, προκειμένου να αντεπεξέλθουν αυτήν την περίοδο. Και βέβαια καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ ζητά για την υλοποίηση των προτάσεών του να μην υπάρχει κανένα «δεσμευτικό πλαίσιο» για τις επιχειρήσεις, δηλαδή να τσεπώσουν τα εκατομμύρια χωρίς να δώσουν λογαριασμό σε κανέναν και για τίποτα!

Αποθρασύνονται από την πολιτική ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Με ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει ότι η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη της ΝΔ έχει αποθρασύνει κάθε εργοδοτική οργάνωση. «Τα τρωκτικά της πλουτοκρατίας - προσθέτει μεταξύ άλλων - θέλουν να τσεπώσουν ακόμα και αυτά τα ψίχουλα που προορίζονται για τα θύματα της πολιτικής τους».

Και συνεχίζει: «Ο ΣΕΒΕ αξιοποιεί την όποια αύξηση των εξαγωγών, προσπαθώντας να χτυπήσει ακόμα περισσότερο το "εργασιακό κόστος". Ουσιαστικά, απαιτεί φτηνούς εργάτες - τζάμπα εργάτες χωρίς δικαιώματα, σύγχρονους σκλάβους.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους και τους άνεργους, να βγάλουν συμπεράσματα. Να παλέψουν και να χαλάσουν αυτά τα σχέδια της εργοδοσίας. Να καταδικάσουν τις πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που υλοποιούν αυτά τα σχέδια. Να οργανωθούν στα σωματεία τους και να μπουν στη μάχη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Να απαιτήσουν την προστασία των ανέργων, διεκδικώντας τις ανάγκες τους.

Η απεργία στις 11 Μάη είναι μια ακόμα απάντηση σ' αυτήν την άθλια πολιτική που τους θέλει μηχανές παραγωγής του πλούτου για την εργοδοσία. Ολοι στην Απεργία, όλοι στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 11 Μάη στις 10 το πρωί στην Ομόνοια».

ΕΛΠΕ
Εκδικάστηκε η αγωγή κατά των απεργών

Αποκαλυπτική του σκεπτικού, με το οποίο ποινικοποιούνται οι αγώνες των εργαζομένων ήταν η χτεσινή εκδίκαση της αγωγής που κατέθεσε προχτές η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η 10ήμερη απεργία που έχει κηρύξει το επιχειρησιακό σωματείο (ΠΣΕΕΠ). Η απεργία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 6 Μάη και η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται σήμερα.

Για λογαριασμό της εταιρείας κατέθεσε ως μάρτυρας ο Δ. Δρούτσης, διευθυντής των διυλιστηρίων των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο και την Ελευσίνα και μέλος της ομάδας που εκπροσωπεί την εργοδοσία στις διαπραγματεύσεις για τη ΣΣΕ. Μίλησε για «δυσμενές περιβάλλον» και για ανάγκη «αύξησης της παραγωγικότητας». Επισήμανε ότι «στον ελεύθερο ανταγωνισμό έχουμε να ανταγωνιστούμε με εταιρείες με πιο φθηνό εργατικό δυναμικό» και ότι η εταιρεία έχει κάνει «επενδύσεις με υψηλές δανειακές απαιτήσεις». Ολα αυτά την ώρα που παραδέχθηκε ότι ο Ομιλος ΕΛΠΕ κάθε χρόνο παρουσιάζει κέρδη και πως το 2010 είχε καθαρά κέρδη 180 εκατομμύρια ευρώ το 2010, από τα οποία τα 150 εκατομμύρια ευρώ προέρχονται από τα διυλιστήρια στα οποία έχει προγραμματιστεί να γίνει η απεργία. Ομως αυτά τα κέρδη, τόνισε χαρακτηριστικά, είναι μια «απόδοση μόλις 2% - 2,5%» ενός κεφαλαίου που αγγίζει τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ! Προφανώς είναι ψίχουλα για τους μετόχους το ποσό αυτό που αντιστοιχεί στους ετήσιους μισθούς περίπου 2.500 εργαζομένων στα ΕΛΠΕ (αν πιστέψουμε τα όσα λέει η εργοδοσία για το ύψος των μισθολογικών αποδοχών τους)!

Ομολόγησε ότι η εργοδοσία θέλει να «αυξηθούν οι εβδομαδιαίες ώρες εργασίας από 38 σε 40», ώστε να πληρώνει λιγότερες υπερωρίες. Ακόμα ότι θέλει να συνδέσει το μισθό με την παραγωγικότητα εξαρτώντας την καταβολή μέρους των τακτικών μισθολογικών αποδοχών από την επίτευξη ατομικών και συλλογικών στόχων.

Σε ανακοίνωσή του το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας (ΣΕΕΝ) καταγγέλλει την εργοδοσία που σέρνει τους εργαζομένους στα δικαστήρια. Σημειώνει ότι αξιοποιεί το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Αναφέρεται στην αύξηση των κερδών του Ομίλου και σημειώνει ότι η εταιρεία θέλει να περικόψει τους μισθούς όχι γιατί δεν έχει κέρδη, αλλά «γιατί παρουσιάζει μείωση στους ρυθμούς αύξησης της κερδοφορίας του. Ακόμα και να αντιμετώπιζε πραγματικά οικονομικά προβλήματα, τα βάρη θα έπρεπε να σηκώσουν οι μεγαλομέτοχοι με τα συσσωρευμένα κέρδη όλων των προηγούμενων χρόνων και όχι οι εργαζόμενοι». Καταλήγοντας, καλεί τους εργαζόμενους να απαντήσουν στην ενιαία επίθεση με συντονισμό στον κλάδο Ενέργειας, συγκρότηση επιτροπών αγώνα στους χώρους δουλειάς, για να μην περάσουν οι αντεργατικοί σχεδιασμοί, «παλεύουμε για ενέργεια κοινωνικό αγαθό, για ενιαίο αποκλειστικά κρατικό φορέα ενέργειας που θα υπηρετεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών».

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΑΒ
Προσέφυγε ενάντια στους αγώνες των εργαζομένων

Παρέμβαση υπέρ της διοίκησης έκανε και το Δημόσιο

Σε παρέμβαση υπέρ της διοίκησης της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) προχώρησε η κυβέρνηση, ζητώντας να κηρυχτούν παράνομες και καταχρηστικές οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων ενάντια στο όργιο των εργολαβιών μέσα στην εταιρεία.

Συγκεκριμένα, χτες, εκδικάστηκε η έφεση που άσκησε η διοίκηση της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) ενάντια στην πρωτόδικη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θηβών, η οποία δικαίωνε τους εργαζόμενους της εταιρείας. Η ΕΑΒ είχε προσφύγει ενάντια στους εργαζόμενους, οι οποίοι αντιδρώντας στο όργιο των εργολαβιών, είχαν αποφασίσει να πραγματοποιούν δύο ωριαίες στάσεις εργασίας κάθε φορά που η εταιρεία θα παίρνει κάποιο εργολαβικό συνεργείο. Οι εργαζόμενοι, δηλαδή, αντιδρούσαν στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΕΑΒ, αλλά και στη συνεχή απαξίωση της εταιρείας, με τη μη πρόσληψη μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού, αλλά με τη διαιώνιση του καθεστώτος των εργολάβων. Αν και το Πρωτοδικείο Θηβών δικαίωσε τους εργαζόμενους, η εταιρεία προχώρησε στη σχετική έφεση, ζητώντας εκ νέου την κήρυξη των στάσεων εργασίας με αυτό το περιεχόμενο ως «παράνομες και καταχρηστικές».

Ωστόσο, το νέο ποιοτικό στοιχείο, που καταγράφει την αφοσίωση με την οποία η κυβέρνηση δουλεύει για το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου είναι η «πρόσθετη Παρέμβαση» που έκανε το Ελληνικό Δημόσιο μέσω των υπουργείων Οικονομικών και Εθνικής Αμύνης. Σύμφωνα με αυτή ζητά «...την κήρυξη της εξαγγελθείσας απεργίας (επαναλαμβανόμενες σπαστές δίωρες στάσεις εργασίας αρχόμενες από 28-3-2001 μεταξύ 9.30 - 10.30 και μεταξύ 13.00 - 14.00) του Σωματείου Εργαζομένων Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας ως παράνομης και καταχρηστικής, κατ' αποδοχή της αγωγής...» Ουσιαστικά, η κυβέρνηση δηλώνει ξεκάθαρα πως όχι μόνο δεν έχει στόχο να προσλάβει το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό για τη λειτουργία της ΕΑΒ, αλλά επιπλέον, πως θα συνεχίσει και θα επεκτείνει το καθεστώς των εργολαβιών.

Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι δεν επαρκούν ούτε για την επισκευή των πυροσβεστικών αεροσκαφών, σε μια χρονική στιγμή που πλησιάζει η αντιπυρική περίοδος και η ανάγκη τέτοιων αεροσκαφών είναι πρώτης προτεραιότητας. Στην πραγματικότητα, βέβαια, αυτή η κυβερνητική παρέμβαση, εντάσσεται στο συνολικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και η αμυντική βιομηχανία στο σύνολό της (ΕΑΒ, ΕΑΣ) είναι στην πρώτη γραμμή.

Η απόφαση του Εφετείου Αθηνών, αναμένεται τις επόμενες μέρες.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Εκδήλωση για την Πρωτομαγιά

Εκδήλωση για την Εργατική Πρωτομαγιά πραγματοποιεί σήμερα, Τετάρτη 4 Μάη, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Η εκδήλωση, θα πραγματοποιηθεί στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος) και, ανάμεσα στα άλλα, θα περιλαμβάνει προβολή ταινίας, εργατικό - λαϊκό τραγούδι, καθώς και έκθεση φωτογραφίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ