ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Μάη 2011
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέα προνόμια στο τουριστικό κεφάλαιο

Απολογισμός μέτρων και δεσμεύσεις για νέες ανατροπές από τον Γ. Παπανδρέου, στη χτεσινή Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ

Για νέες γενναίες επιδοτήσεις, ακόμα φτηνότερους εργαζομένους, εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας για «επενδύσεις» και ένταξη των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων σε καθεστώς «φαστ - τρακ», δεσμεύτηκε χτες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Με ακροατήριο τους μεγαλοξενοδόχους και εκπροσώπους επιχειρηματικών ομίλων του τουρισμού, ανήγαγε τον «τουρισμό σε πρωταθλητή της ανάπτυξης» και τους κεφαλαιοκράτες του χώρου σε πρότυπο «υγιούς επιχειρηματικότητας», μοιράζοντας απλόχερα νέα προνόμια.

Ο Γ. Παπανδρέου, δείχνοντας το ταξικό πρόσωπο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, τόνισε την αποφασιστικότητά της να προωθήσει τις «αναγκαίες μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις». Θα συνεχίσουμε, τόνισε ο ίδιος, «με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, με σχέδιο και πυγμή» απέναντι στις «ολιγαρχίες με τα φέουδα, τα προνόμια, το βόλεμά τους», δηλαδή τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους προς όφελος της πλουτοκρατίας.

Σ' αυτή την κατεύθυνση και στο όνομα της «τόνωσης της ανταγωνιστικότητας του τουρισμού» και της δημιουργίας ενός «νέου φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος στη χώρα», ο πρωθυπουργός, προσφέροντας νέα προνόμια στο κεφάλαιο που δραστηριοποιείται στον τουρισμό, εξήγγειλε:

1)«Μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών» για «να πληρώνουν λιγότερο οι επιχειρήσεις»,σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων και των εργαζομένων.

2) Την επέκταση του προγράμματος της «επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων που απασχολούνται στον τουρισμό».Δηλαδή, την παροχή ακόμα φτηνότερης εργατικής δύναμης.

3) Την ίδρυση ειδικής υπηρεσίας, ώστε μια σειρά από επενδύσεις να ενταχθούν στο «φαστ τρακ». Μάλιστα, εντός της υπηρεσίας θα «λειτουργεί και πολεοδομικό γραφείο» που θα εκδίδει οικοδομικές άδειες. Ουσιαστικά, μέσω της ένταξης στο «φαστ τρακ», ο Γ. Παπανδρέου προανήγγειλε μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων, νέες επιδοτήσεις, αλλά και «απαλλαγή» των τουριστικών μονάδων από «πολεοδομικούς περιορισμούς».

4)«Αξιοποίηση των τουριστικών κατοικιών που είναι ενταγμένη σε ξενοδοχειακές μονάδες με έμφαση στη δημόσια περιουσία».Δηλαδή την εκχώρηση δημόσιων εκτάσεων για τη δημιουργία ξενοδοχειακών οικισμών που θα εκμεταλλεύονται με μακροχρόνιες συμβάσεις οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Στο ίδιο πλαίσιο ο Γ. Παπανδρέου ενέταξε και «εγκαταλελειμμένους οικισμούς» σε όλη τη χώρα.

5)«Μειώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια με την κατάργηση αναχρονιστικών κρατήσεων».Η κυβέρνηση προστατεύει τα κέρδη των εφοπλιστών, κόβοντας από τα Ταμεία και κυρίως το ΝΑΤ πολύτιμους πόρους που προέρχονταν από τις «κρατήσεις υπέρ τρίτων» στα εισιτήρια.

Στην ίδια ομιλία, ο Γ. Παπανδρέου υπενθύμισε ότι «μειώσαμε το ΦΠΑ στο 6,5% για τα ξενοδοχεία», όταν ο λαός στενάζει από τις συνεχόμενες αυξήσεις του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Ακόμη, είπε ότι «προχωρήσαμε στην άρση του καμποτάζ για την κρουαζιέρα», προκειμένου να ανατραπεί το εργασιακό καθεστώς των ναυτεργατών προς όφελος των εφοπλιστών και «επιδοτήσαμε θέσεις εργασίας στον τουρισμό», με πάνω από 113 εκατομμύρια ευρώ, προσφέροντας τζάμπα εργατική δύναμη στους επιχειρηματίες.

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΕΤΕ
Aξιώσεις ... «πρωταγωνιστικού» επιπέδου

Οι μεγαλοεπιχειρηματίες του Τουρισμού, χέρι - χέρι με την κυβέρνηση, αξιώνουν νέα προνόμια και αναγωγή του Τουρισμού σε πρωταγωνιστική οικονομική δραστηριότητα

Την ανάγκη ο τουρισμός «να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας μας», έθεσε ως βασικό στόχο των μεγαλοεπιχειρηματιών του κλάδου για το 2011, ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Α. Ανδρεάδης - που διαδέχτηκε τον Ν. Αγγελόπουλο - στη χτεσινή Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου. Είναι, βεβαίως, φανερό ότι ως κλάδος που αναλαμβάνει αυτό το «εθνικό» όσο και βαρύ φορτίο, της ...σωτηρίας της χώρας, θα πρέπει να λάβει και την ανάλογη στήριξη από την κυβέρνηση και από το δημόσιο πορτοφόλι.

Αυτή είναι η ουσιαστική στόχευση των μεγαλοεπιχειρηματιών του κλάδου, που από τη μία παραπονούνται για την πτωτική πορεία του τουρισμού και τις οικονομικές συνέπειες στα μέλη του κλάδου, αλλά, από την άλλη, οι ισχυρότεροι μετρούν τα δικά τους κέρδη από τις απώλειες των συναδέλφων τους και ευελπιστούν στο νέο χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό, ώστε να μπουν γερά στις νέες «μπίζνες» με το συνδυασμό τουριστικών κατοικιών και τεράστιων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων. Ο νέος πρόεδρος του ΣΕΤΕ δε «μάσησε», εξάλλου, τα λόγια του. Ζήτησε διεύρυνση των φοροελαφρύνσεων, ξεχωριστό υπουργείο Τουρισμού, οι Περιφέρειες και οι Καλλικράτειοι δήμοι της χώρας να περνούν από «τουριστικό φίλτρο» κάθε σχεδιαζόμενη δράση τους και κάθε έργο, μείωση των εργοδοτικών εισφορών, «απλοποίηση» των διαδικασιών, νέες παρεμβάσεις κατά του καμποτάζ, συνδιαχείριση των πόρων για την τουριστική προβολή κ.ά.

Στο παιχνίδι έχει μπει και το τραπεζικό κεφάλαιο, με την Eurobank να πρωτοστατεί - είναι και μέλος του ΣΕΤΕ (!) - στην αναγωγή του τουρισμού σε «σανίδα» σωτηρίας. Μιλώντας στην ΓΣ, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Ν. Καραμούζης τάχθηκε κατά της όποιας αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους και επαναδιατύπωσε όλη την επιχειρηματολογία των εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου υπέρ της - σκληρής για το λαό - φιλομονοπωλιακής πολιτικής που υλοποιείται.

Η τομεάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης της ΝΔ, Ο. Κεφαλογιάννη, επανέφερε το θέμα αυτόνομου υπουργείου Τουρισμού και πρότεινε φορολογικά κίνητρα υπέρ των επιχειρηματιών, προκειμένου να πείσει ότι η ΝΔ είναι καλύτερη επιλογή από το ΠΑΣΟΚ.

Είναι ολοφάνερο ότι η μετατροπή της ανάγκης των εργαζομένων για ξεκούραση σε μια φάμπρικα που οφείλει να γεννά κέρδη δισεκατομμυρίων για μια χούφτα μεγάλες επιχειρήσεις και η δεδομένη στήριξη που προσφέρουν οι κυβερνήσεις της πλουτοκρατίας στις επιδιώξεις των τουριστικών ομίλων, καθορίζουν και το χαρακτήρα των εξελίξεων στον κλάδο. Το επιχειρηματικό κέρδος των μεγάλων βρίσκεται πίσω από τις όλο και χειρότερες εργασιακές σχέσεις και τις πιέσεις και τους εκβιασμούς, σε βάρος των εργαζομένων, που εντείνονται και με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης. Την ίδια στιγμή, οι μικροί επιχειρηματίες του τουρισμού, αυτοαπασχολούμενοι κυρίως, βλέπουν να χάνουν συνεχώς έδαφος, μια και οι ισχυροί όμιλοι, αξιοποιώντας τα προνόμια που τους παρέχει η κυβέρνηση, «σαρώνουν» την αγορά, οδηγώντας τους στο περιθώριο. Αντιμέτωπος με το επιδιωκόμενο κέρδος βρίσκεται και όλος ο εργαζόμενος λαός, του οποίου το δικαίωμα στην αναψυχή και στις διακοπές συνθλίβεται καθημερινά όλο και περισσότερο. Σ' αυτό το πλαίσιο, η θέση του ΚΚΕ για τουρισμό - λαϊκό δικαίωμα, δεν είναι απλά μια φιλολαϊκή θέση, αλλά η μοναδική προοπτική και λύση στο αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες χιλιάδες εργατικές οικογένειες, οι νέοι, οι συνταξιούχοι και όλοι αυτοί που δε θα μπορέσουν να κάνουν διακοπές για άλλη μια χρονιά.

Με δοκιμασμένες «συνταγές», πορεύτηκε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνος στην απογευματινή του τοποθέτηση στη ΓΣ του ΣΕΤΕ, φροντίζοντας για μια ακόμη φορά, από τις πρώτες αράδες της ομιλίας του, να ξεκαθαρίσει με ποιους είναι η κυβέρνηση και ποιους θεωρεί αντιπάλους της. Ετσι, προχώρησε σε απροκάλυπτη επίθεση στο ταξικό εργατικό κίνημα που αντιστέκεται στις θηριωδίες της κυβερνητικής πολιτικής και του κεφαλαίου και ξαναθυμήθηκε ότι «το λιμάνι πήρε φωτιά» για το καμποτάζ, λόγω των «προνομίων» που ο πρωθυπουργός ζήτησε από «τους εργαζόμενους στο λιμάνι»(;) να απολέσουν», ενώ αναφέρθηκε και στην κίνηση καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής με πανό από την Ακρόπολη, ισχυριζόμενος ότι «κάποιοι αρχι- συνδικαλιστές» δήλωσαν από το Βράχο της Ακρόπολης ότι «αυτοί είναι πιο σημαντικοί από τα Μάρμαρα του Παρθενώνα και ευτυχώς τους απαξίωσε το Πανελλήνιο». «Συμπτωματικά», σε αυτό το σημείο κόλλησε και την αναφορά του στην πυρκαγιά στη Marfin, «που άναψαν εγκληματίες».

Αφού ξεμπέρδεψε με την προπαγάνδα του ενάντια στο λαϊκό κίνημα, ο υπουργός του ΠΑΣΟΚ προχώρησε στο «ζουμί» εκφράζοντας την «υπερηφάνειά» του που υπηρετεί τον τουριστικό κλάδο, ο οποίος περιορίζεται για την κυβέρνηση στους μεγαλοεπιχειρηματίες του. Ανάμεσα στα κυβερνητικά επιτεύγματα που ανέφερε, ήταν και ότι «μειώσαμε τέλη και φόρους για να μπορέσετε να προσφέρετε καλύτερες τιμές». Τέλος, σημείωσε ότι το 2010, αν και ήταν μια κακή χρονιά, ο τουρισμός δε μειώθηκε, καθώς επισκέφτηκαν την Ελλάδα 100.000 περισσότεροι τουρίστες από το 2009, (με 41% αύξηση από τη Σερβία, 64% από τη Ρωσία, 139% από Ισραήλ, 180% από Τουρκία και 75% από Κίνα).

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
«Ακτές, λιμάνια και βουνά τα παραχωρείτε στα αφεντικά»!

«Ο τουρισμός για την πλουτοκρατία, και για τους εργάτες φτώχεια και ανεργία», «Ακτές λιμάνια και βουνά τα παραχωρείτε στα αφεντικά», «Γη και ύδωρ στα αφεντικά, οι μέρες οι χειρότερες για την εργατιά»...

Με τα παραπάνω συνθήματα υποδέχτηκαν χτες το απόγευμα έξω από το Μέγαρο Μουσικής τον πρωθυπουργό - ο οποίος έφτασε για να μιλήσει στην εκδήλωση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) - εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και στον επισιτισμό που συγκεντρώθηκαν μετά από κάλεσμα του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν τη νέα σφαγή των ΒΑΕ που σηματοδοτεί η χτεσινή, πρώτη, συνεδρίαση της Επιτροπής Κρίσεως των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, στο υπουργείο Εργασίας (ρεπορτάζ στη σελίδα 11).

Για την «προστασία» του πρωθυπουργού από τους εργαζόμενους επιστρατεύτηκε και διμοιρία των ΜΑΤ, ενώ ο Γ. Παπανδρέου εισήλθε στην εκδήλωση των μεγαλοεπιχειρηματιών του Τουρισμού από πλαϊνή πόρτα, επιδεικνύοντας και με αυτόν τον τρόπο την περιφρόνησή του προς τους εργαζόμενους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ