ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Μάη 2011
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ»
Αποκαλυπτικά στοιχεία για τα χρέη που φορτώνονται στα λαϊκά νοικοκυριά
  • Η δημοτική αρχή (ΝΔ) και σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση - εκτός από τους συμβούλους του ΚΚΕ - δεν αμφισβητούν τα χρέη και ρίχνουν νερό στο μύλο της κυβερνητικής πολιτικής
  • Πλαίσιο πάλης για τα συμφέροντα των εργατικών λαϊκών οικογενειών κατέθεσαν οι σύμβουλοι του ΚΚΕ

Αποκαλυπτική ήταν η χτεσινή συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Πειραιά, που έγινε με αφορμή ότι ο δήμος βρίσκεται ανάμεσα στους 58 της χώρας που είναι χρεωμένοι και θα ενταχθούν στο λεγόμενο πρόγραμμα εξυγίανσης που προβλέπει ο «Καλλικράτης», κάτι που θα έχει δραματικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Το ψήφισμα του δήμου καταψήφισαν οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Η δημοτική αρχή της ΝΔ και συγκεκριμένα ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος κατέθεσε ψήφισμα, με το οποίο συμφωνεί επί της ουσίας με την πρόταση της κυβέρνησης (πρόγραμμα εξυγίανσης) και απλά πρότεινε επιμέρους ρυθμίσεις διακανονισμού αποπληρωμής των δανείων. Το ψήφισμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με συμπαραστάτες τον Γ. Μίχα (ΠΑΣΟΚ), Ι. Καρδαρά (ΣΥΝ) που ζήτησε αναδιάρθρωση του χρέους με κούρεμα... Ο εκπρόσωπος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θ. Διαβολάκης, αφού αμφισβήτησε το χρέος, πρότεινε στάση πληρωμών και να μην πληρώσει το δάνειο από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), προσπερνώντας όμως ότι το κράτος έχει ήδη κάνει στάση πληρωμών και οι ΚΑΠ κατευθύνονται απευθείας στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, χωρίς να φτάνει ούτε ένα ευρώ στο δήμο. Ολοι τους θεωρούν την κατάσταση δεδομένη, δεν αμφισβητούν το χρέος.

2. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο δήμος, το 2011 η μισθοδοσία φτάνει το ποσό των 40,03 εκατ. ευρώ και οι ΚΑΠ 29,9 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, διαφορά 10,12 εκατ. ευρώ. Η δημοτική αρχή σαν αιτία εμφάνισε τον κακό υπολογισμό των ΚΑΠ (σ.σ. χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό) με βάση τον πληθυσμό και επικέντρωσε στα τέλη που πρέπει να πληρώνουν οι οργανισμοί του Δημοσίου (π.χ. ο ΟΛΠ). Μάλιστα, στη συζήτηση που έγινε χτες, ακούστηκαν ακόμα και προτάσεις για αγορά μετοχών του ΟΛΠ από το δήμο προκειμένου να ισοσκελιστεί ή να μειωθεί το χρέος του ΟΛΠ προς το δήμο. Επιπλέον μία από τις προτάσεις που υπάρχουν στο ψήφισμα είναι η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων, γεγονός που δεν αλλάζει τίποτα ως προς το βασικό πρόβλημα των χρεών που θα κληθούν να πληρώσουν οι εργατικές λαϊκές οικογένειες.

3.Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν χτες από το δήμο, το σύνολο των δανείων που είχε πάρει ο δήμος από τράπεζες μέχρι το τέλος του 2006 έφταναν τα 114,43 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 47,9 εκατ. ευρώ για την πληρωμή εισφορών του δήμου σε ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΤΑΔΚΥ, ΤΥΔΚΥ) και στην εφορία. Δηλαδή, περίπου τα μισά χρήματα από το σύνολο του τραπεζικού δανείου αφορά ποσό προς το Δημόσιο. Να, λοιπόν, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς κυβέρνηση και δήμοι στην ουσία δουλεύουν για τις τράπεζες. Για ένα ποσό περίπου 50 εκατ. ευρώ που χρωστά ένας δήμος (Δημόσιο) προς τα ασφαλιστικά ταμεία του Δημοσίου (και πάλι Δημόσιο) αντί το κράτος να καλύψει αυτό το κόστος μέσω της θεσμοθετημένης χρηματοδότησης, σπρώχνει τους δήμους να γίνουν πελάτες των τραπεζών. Και οι δήμοι όχι μόνο δεν αντιδρούν, αλλά τρέχουν με χίλια προς τις τράπεζες και έχουν ευθύνη γι' αυτό. Στη συνέχεια, τα λαϊκά νοικοκυριά πληρώνουν μέσω της αύξησης της τοπικής φορολογίας για την αποπληρωμή των δανείων. Οι εργαζόμενοι στο δήμο απολύονται επειδή δεν έχουν να τους πληρώσουν. Οι υπηρεσίες του δήμου - έστω κι αυτές οι υποτυπώδεις και αποσπασματικές - σταματούν να λειτουργούν (π.χ. βοήθεια στο σπίτι, παιδικοί σταθμοί κ.ά.) Να πώς δημιουργούνται τα χρέη.

4. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία του Δήμου Πειραιά, για να αποπληρωθούν τα δάνεια, προχώρησε σε νέα δάνεια, μπαίνοντας σε ένα φαύλο κύκλο με τραγικές συνέπειες για τα λαϊκά νοικοκυριά που πληρώνουν και ξαναπληρώνουν στους δήμους (σ.σ. στην ουσία στις τράπεζες) για την αποπληρωμή δανείων.

Προτάσεις πάλης από το ΚΚΕ

Μιλώντας στη συνεδρίαση η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτική σύμβουλος του Κόμματος, αφού κατήγγειλε τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και των δημοτικών αρχών διαχρονικά, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις πάλης:

  • Να απορριφθεί το πρόγραμμα εξυγίανσης των δήμων μαζί και ο «Καλλικράτης» και η αντιλαϊκή πολιτική, με πρόσχημα τη σωτηρία της χώρας και του Δήμου Πειραιά.
  • Να βάλουμε στο προσκήνιο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Ο λαός του Πειραιά δε χρωστάει, του χρωστάνε (180 εκατ. ευρώ μόνο από τους παρακρατηθέντες πόρους - έπαιρνε δάνεια με τη συναίνεση των δημάρχων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για να πληρώνει τις υποχρεώσεις του κράτους σε λειτουργικές δαπάνες, μισθοδοσία, προμήθειες. Στη συνέχεια νέα δάνεια για τις ληξιπρόθεσμες τοκοχρεολυτικές δόσεις). Του χρωστούν υπηρεσίες και έργα που ήδη έχουν ακριβοπληρώσει από τη δυσβάσταχτη έμμεση φορολογία και από τα πιο υψηλά ανταποδοτικά της χώρας. Ο λαός του Πειραιά πληρώνει για να γεμίζουν τα θησαυροφυλάκια της πλουτοκρατίας.
  • Χρηματοδότηση των δήμων που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών του δήμου, από τη φορολογία των επιχειρηματικών ομίλων στο 45%.
  • Καμία απόλυση, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν οι αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες σε υπηρεσίες και υποδομές.
  • Οχι στο πλιάτσικο της ακίνητης περιουσίας του δήμου, η οποία ανήκει στο λαό και δε νομιμοποιείται ο δήμος να την βγάλει στο σφυρί!
Ο λαός να βγάλει συμπεράσματα

Με αφορμή τη χτεσινή συζήτηση οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή τους, τονίζουν:

«Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά με θέμα το Πρόγραμμα Εξυγίανσης των Δήμων, που εξήγγειλε η κυβέρνηση και αφορά και το Δήμο Πειραιά, ήταν αποκαλυπτική, αλλά δεν αποτελεί έκπληξη.

Ο δήμαρχος του Πειραιά Β. Μιχαλολιάκος και σύσσωμη σχεδόν η αντιπολίτευση, εκτός των κομμουνιστών δημοτικών συμβούλων του συνδυασμού της "Λαϊκής Συσπείρωσης", συμμετέχουν στον πόλεμο που κλιμακώνει η κυβέρνηση κατά του λαϊκού εισοδήματος και των λαϊκών δικαιωμάτων και αποδεχόμενοι την "εξυγίανση" των οικονομικών του Δήμου Πειραιά (με μοναδικό τους αίτημα να γίνει από τους ίδιους χωρίς την παρέμβαση του κράτους), αποφάσισαν να σφίξουν πιο βαθιά τη θηλιά στο λαιμό των εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, ιδιαίτερα των νέων ζευγαριών.

Θεωρούν την κατάσταση δεδομένη, δεν αμφισβητούν το χρέος, ρίχνουν σκιά στην αιτία και τους υπευθύνους που είναι η πολιτική της ανταγωνιστικότητας, της φορομπηξίας, της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και της εμπορευματοποίησης υπηρεσιών και έργων και στους δήμους. Αυτή την πολιτική διαχρονικά υπηρέτησαν οι εκλεγμένοι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, καθώς και αυτοί του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, αυτή η πολιτική υλοποιείται και στο Δήμο του Πειραιά».

«Η Δημοτική Αρχή που στηρίζει η ΝΔ στον Πειραιά άλλωστε έδωσε δείγματα γραφής στον Προϋπολογισμό του 2011 που ψήφισε:

Η σχέση των οικονομικών πόρων στο δήμο διαμορφώνεται στην αναλογία 1 προς 5, δηλαδή για 1 ευρώ από τους ΚΑΠ που δίνει η κυβέρνηση, 5 ευρώ εισπράττονται από τη φορολόγηση των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Για να λειτουργήσει ο δήμος, όπως οι "ίδιοι λένε", απαιτούνται 162 εκατ. ευρώ. Το κράτος μέσω των ΚΑΠ δίνει 32 εκατ. ευρώ και τα λαϊκά στρώματα θα πρέπει να πληρώσουν 123 εκατ. ευρώ (54 εκατ. ευρώ ανταποδοτικά τέλη και δικαιώματα, φόρους και εισφορές και 69 εκατ. ευρώ «προσδοκώμενα» έσοδα από πρόστιμα και τέλη παρελθόντων ετών)! Ετσι αντιλαμβάνονται το ελάχιστο κόστος λειτουργίας - οικονομική εξυγίανση, βιωσιμότητα των δήμων. Αυτή είναι η διοίκηση του αστικού κράτους, ο "Καλλικράτης" στις περιφέρειες και στους δήμους, στην υπηρεσία της πολιτικής εξουσίας των μονοπωλίων».

  • Νωρίς το πρωί, η Ελπ. Παντελάκη πραγματοποίησε περιοδεία στο γκαράζ του Δήμου Πειραιά. Αφού ενημέρωσε τους εργαζόμενους για τα χειρότερα που έρχονται, τους κάλεσε να αντιδράσουν, να μη νομιμοποιήσουν στη συνείδησή τους το σχέδιο της κυβέρνησης και να οργανώσουν την πάλη τους. «Ο δήμος μπαίνει σε κόκκινο. Κόκκινο να τους βάλει ο λαός», είπε χαρακτηριστικά, καλώντας τους ως πρώτο βήμα να συμμετάσχουν στην αυριανή απεργία και απεργιακή συγκέντρωση στον Πειραιά.
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΤΥΡΝΑΒΟΥ
Καταγγέλλει τη φοροεισπρακτική πολιτική

Για την επιβολή τελών γάμου και την επέκταση των τελών νεκροταφείου, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αμπελώνα, καταγγέλλουν τη Δημοτική Αρχή Τυρνάβου - πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ - οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο, Ν. Μπαντόγιας και Γ. Σακοράφας.

Σε ανακοίνωσή τους, μεταξύ των άλλων, τονίζουν: «Ως "Λαϊκή Συσπείρωση" καταψηφίσαμε τις σχετικές προτάσεις και ζητήσαμε την κατάργηση κάθε είδους οικονομικής επιβάρυνσης των εργαζομένων για τοπικά τέλη, φόρους και χρήση δημοτικών ακινήτων, γιατί πιστεύουμε ότι οι λαϊκές οικογένειες έχουν πληρώσει και πληρώνουν είτε άμεσα είτε έμμεσα, από το εισόδημά τους, για τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Θέτουμε ως στόχους και διεκδικούμε:

  • Την πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση της τοπικής διοίκησης (Περιφερειών και Δήμων) από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των υπηρεσιών στην κατεύθυνση της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών.
  • Την επιβολή φορολογίας 45% στο μεγάλο κεφάλαιο και στην εκκλησιαστική περιουσία.
  • Την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης στα οικιακά τιμολόγια των πρώην ΔΕΚΟ, στην Εκπαίδευση και στην Υγεία».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ