ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Μάη 2011
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΕΣΣΔ
Τίμησαν την 9η Μάη 1945 με μαζικές διαδηλώσεις

Από τις χτεσινές εκδηλώσεις που διοργάνωσαν οι κομμουνιστές για τη Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης, 9 Μάη του 1945, όταν η κόκκινη σημαία αναρτήθηκε στο Ράιχσταγκ στο Βερολίνο
Από τις χτεσινές εκδηλώσεις που διοργάνωσαν οι κομμουνιστές για τη Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης, 9 Μάη του 1945, όταν η κόκκινη σημαία αναρτήθηκε στο Ράιχσταγκ στο Βερολίνο
Η Αντιφασιστική Νίκη τιμήθηκε σε διάφορες γωνιές της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, με μαζικές διαδηλώσεις, που διοργάνωσαν τα Κομμουνιστικά Κόμματα.

Σοβαρά επεισόδια έγιναν στο Λβοφ, στο Ντονιέτσκ και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας, όπου οι εθνικιστικές οργανώσεις επεδίωξαν να εμποδίσουν τις μαζικές εκδηλώσεις μνήμης, που διοργάνωσαν οι κομμουνιστές και η Αντιφασιστική Ενωση, με συνθήματα του είδους «οι κομμουνιστές στην κρεμάλα». Να σημειωθεί πως εδώ και 2 δεκαετίες στην Ουκρανία, όπως και στις χώρες της Βαλτικής γίνεται συστηματική προπαγάνδα, ακόμη κι από τα σχολικά έδρανα, αθώωσης κι επιβράβευσης όσων αποβρασμάτων συνεργάστηκαν με τους ναζί.

Στη Ρωσία οι αρχές, που σήμερα έχουν επαναφέρει ως επίσημη σημαία της χώρας εκείνη που είχε κατά τη διάρκεια του Β` Παγκοσμίου Πολέμου το ρωσικό στρατιωτικό σώμα που είχαν συγκροτήσει οι ναζί μ' επικεφαλής τον προδότη στρατηγό Βλάσοφ, προσπάθησαν για άλλη μια φορά να καπηλευτούν την ακτινοβολία της Αντιφασιστικής Νίκης, διαστρεβλώνοντας κι αποσιωπώντας το πραγματικό της περιεχόμενο. Δηλαδή, το ποιος ηγούνταν της λαϊκής αντίστασης, το τι είδους κοινωνικό σύστημα είχε η ΕΣΣΔ, τις αιτίες της ναζιστικής επίθεσης κ.λπ... Ωστόσο βροντερή απάντηση δόθηκε από τις μαζικές εκδηλώσεις που διοργάνωσαν τα ΚΚ, στις οποίες πήραν μέρος εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι. Αποστομωτικό για τις σημερινές ρωσικές αρχές και το σύνθημα που κρατούν οι διαδηλωτές στη Μόσχα στη συγκεκριμένη φωτογραφία: «Η εξουσία στο νικητή λαό!»


ΡΩΣΙΑ
Αγρια εκμετάλλευση της Μέρας της Αντιφασιστικής Νίκης

Ο Πούτιν δηλώνει πως προτίθεται να φτιάξει ...«Λαϊκό Μέτωπο»

Μιλώντας στη διαπεριφερειακή συνδιάσκεψη του κυβερνητικού κόμματος «Ενιαία Ρωσία» στην πόλη Βολγκογκράντ, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, πρότεινε τη συγκρότηση μιας νέας οργάνωσης υπό την ονομασία «Πανρωσικό Λαϊκό Μέτωπο», το οποίο, σύμφωνα με τα λόγια του, «θα ενώσει τους οπαδούς της ανάπτυξης της χώρας στα πρόθυρα των προσεχών βουλευτικών και προεδρικών εκλογών». Οπως δήλωσε ο Πούτιν, στις κοινοβουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη Ρωσία το Δεκέμβρη του 2011, στα ψηφοδέλτια του κόμματος «Ενιαία Ρωσία» πρέπει να ενταχτούν και εξωκομματικοί εκπρόσωποι των συνδικάτων και του κινήματος της νεολαίας που υποστηρίζουν το κόμμα «Ενιαία Ρωσία», καθώς η συγκρότηση ενός τέτοιου μετώπου μπορεί να ανοίξει το δρόμο και σε συνεργαζόμενους στο Κοινοβούλιο.

Να σημειωθεί πως οι δηλώσεις Πούτιν έγιναν στις παραμονές της επετείου της Αντιφασιστικής Νίκης σε μια πόλη, που έγινε παγκόσμιο σύμβολο για την αντιφασιστική αντίσταση, στο Στάλινγκραντ, ενώ το «Λαϊκό Μέτωπο» παραπέμπει στις αντιφασιστικές συμμαχίες του Β` Παγκοσμίου Πολέμου.

Την ίδια ώρα, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα πλατιά λαϊκά στρώματα μπορούν να συσπειρωθούν μόνο γύρω από το ΚΚΡΟ. «Το πραγματικό λαϊκό μέτωπο οργανώνεται γύρω από το κόμμα μας και γύρω από το εναλλακτικό πρόγραμμα ανάπτυξης, που έχουμε καταθέσει», σημείωσε ο Α' Αντιπρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Ιβάν Μέλνικοφ. Επίσης ο Μέλνικοφ χαρακτήρισε τη δήλωση του Πούτιν «ορολογία προεκλογικού χαρακτήρα, που έχει σκοπό να κινητοποιήσει τα μέλη του κόμματος "Ενιαία Ρωσία". Εκείνα τα συνδικάτα κι εκείνες οι νεολαιίστικες οργανώσεις στους οποίους απευθύνεται έκκληση για συγκρότηση του "Λαϊκού μετώπου", είναι ήδη από καιρό εξαρτημένοι από το κόμμα της εξουσίας, ελέγχονται από αυτό», σημείωσε ο Μέλνικοφ. Κατά τη γνώμη του, η ιδέα συγκρότησης του μετώπου προκλήθηκε από την πτώση της δημοτικότητας του κόμματος «Ενιαία Ρωσία».

Το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΕΚΚ), σε ανακοίνωσή του, σημείωσε πως ο Πούτιν αποφάσισε να ανταγωνιστεί με το «Ενιαίο Μέτωπο Εργαζομένων Ρωσίας» (ΡΟΤ ΦΡΟΝΤ), δηλαδή τη μετωπική οργάνωση, που έχει συγκροτήσει το ΚΕΚΡ κι η οποία για 5η συνεχή φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έχει εμποδιστεί να δράσει νόμιμα από το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης. «Οι διάφορες "κοντινές" πολιτικές δυνάμεις ενώνονται σε διαφορετικούς σχηματισμούς, επειδή έχουν διαφορετικό προσανατολισμό. Από τη μια πλευρά βρίσκονται οι δυνάμεις που προσανατολίζονται στην αλληλεγγύη των εργαζομένων και, από την άλλη, η σαπίλα, η κλοπή, η απάτη», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΚΕΚΡ-ΕΚΚ.

  • Για άλλη μια φορά, η κυρίαρχη εξουσία της Ρωσίας προσπάθησε να καπηλευθεί τα σύμβολα, τη σημασία και το περιεχόμενο της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών κατά του φασισμού, που κάτω από την καθοδήγηση του ΚΚΣΕ πέτυχε ο σοβιετικός λαός. Ετσι τη Δευτέρα, σε μια επίδειξη δύναμης, δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες παρέλασαν στην Κόκκινη Πλατεία προς τιμήν της 66ης επετείου της Αντιφασιστικής Νίκης, σε μια παρέλαση όπου παρουσιάστηκαν και οπλικά συστήματα.

Ι. Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ