ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Μάη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Κινδυνεύει με κλείσιμο

Παρά τις μακροχρόνιες και επανειλημμένες εκκλήσεις προς το ΥΠΠΟΤ, το μοναδικό Θεατρικό Μουσείο της χώρας που γέννησε το θέατρο κλείνει. Δέσμια της κυβερνητικής αδιαφορίας άλλη μια κιβωτός πολιτισμού, από τις πιο σημαντικές, το Κέντρο Μελέτης και Ερευνας του Ελληνικού Θεάτρου, το μοναδικό που αποθησαυρίζει τη θεατρική ιστορία του τόπου, κατεβάζει ρολά. Το Θεατρικό Μουσείο, μετά την επίσχεση εργασίας που έκαναν οι 16 εργαζόμενοι σ' αυτό, λειτουργεί μόνο με προσωπικό ασφαλείας, ενώ το ΥΠΠΟΤ και ο υπουργός Πολιτισμού Π. Γερουλάνος περί άλλα τυρβάζουν.

Αποκλειστικά επιχορηγούμενο (ατάκτως και απρογραμμάτιστα) από το ΥΠΠΟΤ, το Κέντρο Μελέτης και Ερευνας του Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικό Μουσείο έχει βρεθεί πολλές φορές σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο, λόγω συσσωρευμένων χρεών και εξαιτίας της καθυστέρησης της ετήσιας επιχορήγησής του. Αυτή τη φορά το θέμα παρατράβηξε. Το προσωπικό είναι απλήρωτο επί 5 μήνες, ενώ το προεδρείο του ΔΣ δικάζεται στις 20 του Μάη, για χρέη στο ΙΚΑ και «υπεξαίρεση» των ασφαλιστικών του προσωπικού. Ετσι, το ΔΣ οδηγείται, με απελπισία, στην αναζήτηση λύσεων (διάλυση του σωματείου, εκποίηση της περιουσίας του) για να αντιμετωπίσει τα αδιέξοδα. Μέρος της επιχορήγησης είχε λάβει το Μουσείο τον περασμένο Νοέμβρη. Από τότε τίποτε. Ετσι, σήμερα χρωστά ενοίκια ενός χρόνου στο χώρο όπου στεγάζεται η βιβλιοθήκη. Τα χρέη του ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ, ενώ το ποσό που εκκρεμεί να υπογραφεί από τον υπουργό ανέρχεται στις 150.000 ευρώ.

«Διαμαρτυρόμαστε για την οικονομική και πολιτισμική εξαθλίωση που βιώνουμε και ζητούμε συμπαράσταση σε αυτό τον άνισο αγώνα», σημειώνουν οι εργαζόμενοι που κάνουν έκκληση για συγκέντρωση υπογραφών συμπαράστασης.

Στις 18 Μάη, Παγκόσμια Ημέρα των Μουσείων, έξω από το Θεατρικό Μουσείο, στις 5 μμ, ο Σταμάτης Κραουνάκης με τη «Σπείρα - Σπείρα» θα δώσουν παράσταση συμπαράστασης.

Τη συμπαράστασή της εκφράζει η Εταιρεία Συγγραφέων, τονίζοντας: «Το να αποφασίζεις να σταματήσεις την επιχορήγηση ενός πολιτισμικού φορέα, όπως το Θεατρικό Μουσείο ή τη Βικελαία Βιβλιοθήκη Ηρακλείου, που κι αυτή δίνει μάχη για την επιβίωσή της, είναι το πιο απλό πράγμα. Ιδίως όταν προβάλλεται το φόβητρο της οικονομικής κρίσης. Και ιδίως αν οι φορείς αυτοί αντιμετωπίστηκαν από τη σημερινή, όπως και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ως απλοί κωδικοί στο δημόσιο λογισμικό και όχι ως ιδρύματα με ιστορία και πολυετή προσφορά στην ελληνική παιδεία. Επί δεκαετίες, οι κυβερνήσεις - πλην εξαιρέσεων - είχαν και συνεχίζουν να έχουν τα ζητήματα πολιτισμού σε ανυποληψία. Αντί να ασχοληθούν με την ορθολογική οργάνωση και χρηστή διαχείριση των σημαντικών φορέων της Παιδείας και του Πολιτισμού μας, τους άφησαν κυριολεκτικά στην τύχη τους, ώστε σήμερα να τους παρουσιάζουν ανυπόληπτους και έτοιμους για ευθανασία».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
«Τεμενάδες» στους «χορηγούς»...

Πληθαίνουν τα γεγονότα που τεκμηριώνουν την επικίνδυνη πολιτική ιδιωτικοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, χάριν του στρατηγικού στόχου του κεφαλαίου, της ΕΕ και των κυβερνήσεων για πλήρη εμπορευματοποίηση του πολιτισμού. «Οχημά» της είναι το φαινομενικά «αθώο» αστικό ιδεολόγημα περί «πολιτιστικής χορηγίας», που θεσμοθετηθεί διά νόμου.

Ετσι, μετά τα εγκαίνια, στα τέλη του Απρίλη, της βιβλιοθήκης του Βυζαντινού Μουσείου Αθήνας, που ανακαινίσθηκε ...με «χορηγία» του «Ιδρύματος Ωνάση», το ΥΠΠΟΤ ανακοίνωσε χτες τη «χορηγία» της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού» στο έργο «για τη στήριξη του ακραία ετοιμόρροπου αρχαίου πύργου στην Αγία Μαρίνα Κέας» (έργο του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικού Εργου του ΥΠΠΟΤ), όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το «συγκλονιστικό» ποσό, που το ΥΠΠΟΤ «δεν μπορούσε να βρει» για την επίβλεψη της εφαρμογής της, εγκεκριμένης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ανέρχεται στα 37.000 ευρώ! Το χειρότερο είναι ο τρόπος που το ΥΠΠΟΤ, δηλαδή το αστικό κράτος, παρουσιάζει τη «χορηγία»: «Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, έχοντας συναίσθηση της οξείας ανάγκης λήψης άμεσων μέτρων για τη στήριξη του ακραία ετοιμόρροπου αρχαίου πύργου στην Αγία Μαρίνα Κέας, εκδήλωσε τη συγκινητική πρόθεση οικονομικής ενίσχυσης της στήριξής του, συντονίζοντας τις σχετικές ενέργειες πολυάριθμων δωρητών και αναδεικνύοντας την έμπρακτη ευαισθητοποίηση τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και ατόμων εκτός Κέας, που προσβλέπουν στη διάσωση του πύργου (...) Η επιστημονική επιτροπή "Συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης των μνημείων της Κέας" ευχαριστεί θερμά την Ελληνική Εταιρεία για τη συμπαράστασή της στη δύσκολη προσπάθεια της στήριξης του αρχαίου πύργου και προσβλέπει στη συμπαράσταση και στην έμπρακτη βοήθειά της σε όλη τη διάρκεια του έργου»!!!

Βρισκόμαστε, ήδη, μπροστά στην έναρξη της παράδοσης της πολιτιστικής κληρονομιάς στο κεφάλαιο, αρχικά μέσω των ΜΚΟ. «Χορηγοί» της συγκεκριμένης ΜΚΟ είναι μεγάλες πολυεθνικές και «πολιτιστικά ιδρύματα» του, εφοπλιστικού κυρίως, κεφαλαίου. Αλλωστε, ήταν ο φορέας που το 2008 παρουσίασε έναν, σε εξέλιξη, κατάλογο μνημείων, που η Αρχαιολογική Υπηρεσία αδυνατεί να συντηρήσει (κυρίως βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία) με στόχο ...«την αναζήτηση χορηγών που θα επιθυμούσαν να αναλάβουν την αναστήλωση ενός μνημείου»! Μάλιστα, ο ιδρυτής και τότε πρόεδρός της, Κ. Καρράς, έλεγε: «Πιστεύω ότι είναι απολύτως λογικό για μια Εφορεία (σ.σ. Αρχαιοτήτων), που περιμένει χρόνια και βλέπει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα, να ζητήσει από όπου μπορεί να πάρει χρήματα»! Είχε επίσης προσθέσει ότι η «υιοθεσία» μνημείων από ιδιώτες «είναι κάτι που θα το έβλεπε κανείς με καλό μάτι μόνο στην περίπτωση κάποιων πολύ υπευθύνων ιδρυμάτων»...

Οι εικαστικοί απεργούν με το ΠΑΜΕ

Το ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, με ανακοίνωσή του καλεί τα μέλη του να συμμετέχουν στην αυριανή πανεργατική απεργία και συγκέντρωση στις 10 π.μ., στην Ομόνοια, με το ΠΑΜΕ. «Να διαδηλώσουμε ακόμα μια φορά την αντίθεσή μας στα αντιλαϊκά μέτρα, στην ανεργία και τις απολύσεις, στην κατάργηση κάθε κοινωνικής πολιτικής, στην πλήρη εμπορευματοποίηση της παιδείας, της υγείας, της πρόνοιας. Το ΔΣ του ΕΕΤΕ επισημαίνει πως τα προβλήματα των καλλιτεχνών που ως κλάδος παραμένουν ανασφάλιστοι έχουν οξυνθεί σε όλα τα επίπεδα, ενώ το δικαίωμα των εργαζομένων στην Τέχνη βάλλεται από την κυρίαρχη πολιτική», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Το ΔΣ του ΕΕΤΕ καλεί τα μέλη του σε προσυγκέντρωση στις 9.30 π.μ., μπροστά στα «Εβερεστ» στην Ομόνοια.

Τραγούδια θεάτρου και παράδοσης

Ο Σταύρος Σιόλας έχει ασχοληθεί εκτενώς με τη σύνθεση τραγουδιών για θεατρικά έργα («Πέρσες», «Το αμάρτημα της μητρός μου», «Αγγέλα», «Μεγάλος βασιλέας», «Λαθρομετανάστες» κ.ά.). Παρουσιάζει στις 16, 23, 30/6 (9.30μμ) μια μουσικοθεατρική παράσταση στο «Υπόγειο» του «Θεάτρου Τέχνης». Με ένα λιτό μουσικό σχήμα (φωνές, πιάνο, ακορντεόν) ερμηνεύει θεατρικά τραγούδια του, παραδοσιακά ελληνικά και βαλκανικά, που έντυσαν άλλες παραστάσεις. Διατηρώντας το πνεύμα που γέννησε τα τραγούδια αυτά, η μουσική δίνει τη θέση της σε ζωντανή πρόζα, με αποσπάσματα έργων, δημιουργώντας ένα φόρο τιμής στο λόγο. Σκηνοθετική επιμέλεια Κωστή Καπελώνη. Παίζουν οι μουσικοί: Πέτρος Μπούρας (πιάνο), Σοφία Μουλακάκη (μπαγιάν). Συμμετέχουν, χορογραφώντας στιγμιότυπα, η Ειρήνη Στρατηγοπούλου και η Δάφνη Λέμπερου. Εκτακτη συμμετοχή: Ελένη Τσαλιγοπούλου.

Δεκαήμερο Ελλήνων μουσικών, από τις 14/5, στο «Half Note» (Τριβωνιανού 17, Μετς, 210 9213310), για πέμπτη συνεχόμενη φορά. Η αυλαία θ' ανοίξει με έναν από τους καλύτερους νέους ερμηνευτές, τον Δώρο Δημοσθένους (14-15/5). Ακολουθούν: 16-17/5: «Sugahspank» και «The Swing Shoes feat», Ειρήνη Δημοπούλου και DJ Oxocube. 18-19/5: Mode Plagal, 20-22/5: Cabaret Balkan και Γιώτα Νέγκα.

Στις Εικαστικές Αναζητήσεις (Σπευσίππου 21, Κολωνάκι, 2107221556) παρουσιάζουν τα έργα τους 76 φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 19/5 (7μμ). Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30/6.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ