ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Μάη 2011
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ
Αγρια δολοφονία 44χρονου

Αγρια επίθεση από χρυσαυγίτες χτες το απόγευμα σε βάρος μεταναστών. Μπήκαν ακόμα και σε σπίτι που ζουν μετανάστες για να τους ξυλοκοπήσουν

Το σημείο της δολοφονίας του 44χρονου

Icon

Το σημείο της δολοφονίας του 44χρονου
Θύμα άγριας δολοφονίας έπεσε χτες στις 5 τα ξημερώματα 44χρονος άνδρας στη συμβολή των οδών Γ' Σεπτεμβρίου και Ηπείρου, ελάχιστα μακριά από την πλατεία της Ομόνοιας στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άτυχος άνδρας εκείνη την ώρα κατευθυνόταν σε πάρκινγκ, όπου βρισκόταν σταθμευμένο το αυτοκίνητό του, προκειμένου να μεταφέρει την ετοιμόγεννη σύζυγό του στο μαιευτήριο. Στα χέρια του κρατούσε βιντεοκάμερα για να μαγνητοσκοπήσει τη γέννηση του δεύτερου παιδιού τους. Στην οδό Γ' Σεπτεμβρίου τον ακινητοποίησαν τρεις άντρες. Με την απειλή μαχαιριού του ζήτησαν να τους δώσει τη βιντεοκάμερα. Εκείνος, μάλλον, αντιστάθηκε και τότε οι δράστες δε δίστασαν να τον σκοτώσουν μαχαιρώνοντάς τον τουλάχιστον τρεις φορές στην πλάτη, στα χέρια και το λαιμό. Οι δράστες άρπαξαν τη βιντεοκάμερα και τράπηκαν σε φυγή. Αστυνομικοί της Ασφάλειας που έφτασαν στην περιοχή συνέλεξαν μαρτυρίες και στοιχεία στην προσπάθεια να εντοπιστούν και να συλληφθούν οι δράστες.

Το συγκεκριμένο περιστατικό αποτέλεσε αφορμή ώστε να ξεδιπλώσουν την τραμπούκικη δράση τους χρυσαυγίτες. Συγκεκριμένα, χτες το απόγευμα γύρω στις 7, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Βικτωρίας - στο σημείο της δολοφονίας - και άρχισαν να χτυπούν και να προπηλακίζουν όσους αλλοδαπούς έβρισκαν μπροστά τους. Ακολούθησε κυνηγητό στους γύρω δρόμους. Μάλιστα, ομάδα τραμπούκων εισέβαλε σε διαμέρισμα στην οδό Αλίτσης όπου κατοικούν μετανάστες, σπάζοντας την τζαμαρία της εισόδου, αλλά και την πόρτα του διαμερίσματος.

Επιπλέον, σημειώθηκαν συμπλοκές ανάμεσα σε μέλη των καταλήψεων της βίλας Αμαλίας και της οδού Σκαραμαγκά στην Πατησίων, όταν οι χρυσαυγίτες επιτέθηκαν στα κτίρια. Οι δράστες επιτέθηκαν και σε τηλεοπτικό συνεργείο, όπως και σε δημοσιογράφους που βρέθηκαν στο χώρο των επεισοδίων. Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις.

Εχουν ευθύνη κυβέρνηση και δημοτική αρχή

Με αφορμή τη δολοφονία, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Εκφράζουμε την οδύνη και τον αποτροπιασμό μας για τη στυγερή δολοφονία του 44χρονου στην Αθήνα. Αντί η κυβέρνηση να ενισχύει συνεχώς τους κατασταλτικούς μηχανισμούς που στρέφονται κατά του λαού και του κινήματος, πρέπει να πάρει επειγόντως μέτρα προστασίας της λαϊκής οικογένειας, που δοκιμάζεται και από την όξυνση μιας πολύμορφης εγκληματικότητας των διάφορων κυκλωμάτων ληστειών, ναρκωτικών, πορνείας, εκμετάλλευσης των μεταναστών - και όχι μόνο - στο κέντρο της Αθήνας και στις συνοικίες.

Δεν είναι άμοιρη ευθυνών και η δημοτική αρχή, σημερινή και χτεσινή, που δεν έχουν πάρει μέτρα βελτίωσης της ζωής των κατοίκων, Ελλήνων και μεταναστών».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμιά ευθύνη για τα χρέη των δήμων

Στο αποκαλούμενο πρόγραμμα «εξυγίανσης» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και προβλέπει, στο πλαίσιο του «Καλλικράτη», την περικοπή της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό των χρεωμένων δήμων, απολύσεις εργαζομένων και «πάγωμα» προσλήψεων, αναφέρεται ανακοίνωση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, σημειώνοντας ότι θα οδηγήσει σε επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων και σε απολύσεις.

Ακόμα υπογραμμίζει ότι τα χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού είναι χρήματα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, οι οποίοι δεν έχουν καμία ευθύνη για τα χρέη των δήμων. «Αποκλειστικά υπεύθυνοι είναι η πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και οι δημοτικές αρχές που την υλοποιούν, δίνοντας ζεστό χρήμα στους επιχειρηματίες», τονίζει.

Σε άλλο σημείο επισημαίνει ότι το πρόγραμμα «εξυγίανσης» θα επιδεινώσει περαιτέρω τις εργασιακές σχέσεις, θα παγώσουν ή θα περιοριστούν δραστικά οι προσλήψεις προσωπικού, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο πως θα υπάρξουν μαζικές απολύσεις. Πρόβλημα θα υπάρξει και με τη μισθοδοσία των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και υποδομών των δήμων, η παραπέρα αύξηση της δημοτικής φορολογίας και το ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας.

«Με δεδομένες αυτές τις εξελίξεις, τονίζει το Συνδικάτο, οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα πρέπει να αντιδράσουν άμεσα. Να υπάρξει οργανωμένη αντίδραση και κίνημα ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και στις δημοτικές αρχές. Ενάντια στον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό που στήριξαν και στηρίζουν το νόμο "Καλλικράτη" και αποθέωναν τη διοικητική μεταρρύθμιση που θα φέρει κι άλλα δεινά στα λαϊκά νοικοκυριά».

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ
Χαράζει «θαλάσσια στρατηγική» χωρίς πρόβλεψη ΑΟΖ

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη «Θαλάσσια στρατηγική για την προστασία και διαχείριση των θαλάσσιων υδάτων» στο οποίο σκόπιμα παραλείπεται ο προσδιορισμός της «Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης» (ΑΟΖ). Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ενσωματώνει στην ελληνική νομοθεσία την οδηγία 2008/56 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη θαλάσσια στρατηγική.

Η συγκεκριμένη οδηγία, που αποτελεί τη μελλοντική θαλάσσια πολιτική για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ για την προστασία των θαλασσών (νερών, υπεδάφους κλπ.), αφήνει έωλο τον προσδιορισμό της ΑΟΖ. Η κυβερνητική απόφαση για επικύρωση από τη Βουλή της εν λόγω οδηγίας, χωρίς στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο να γίνεται σαφής προσδιορισμός της ΑΟΖ και με δεδομένο ότι η ελληνική κυβέρνηση, λόγω τουρκικών διεκδικήσεων, δεν ασκεί τα δικαιώματα που απορρέουν από τις διατάξεις της Σύμβασης του ΟΗΕ του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας, τόσο όσον αφορά το πλάτος των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, όσο και στην κήρυξη της ΑΟΖ, δημιουργεί ένα καθεστώς «ρευστότητας» για τη θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Το ίδιο ισχύει και στα θαλάσσια σύνορα της χώρας με τη Λιβύη, την Αλβανία και την Αίγυπτο. Πολλά ερωτήματα επίσης προκαλεί το γεγονός ότι από το Παράρτημα ΙΙ του νομοσχεδίου που κατατέθηκε τελικά στη Βουλή, αφαιρέθηκε χάρτης ο οποίος υπήρχε όταν αυτό τέθηκε σε διαβούλευση και περιείχε οριοθετημένες κάποιες θαλάσσιες υποπεριοχές της χώρας, ενώ τώρα αυτός αντικαταστάθηκε με ένα χάρτη όπου δε διευκρινίζεται απολύτως τίποτε...

Κατά τα άλλα, τίθενται για την επίτευξη του στόχου της διατήρησης ή επίτευξης της καλής περιβαλλοντικής κατάστασης του θαλάσσιου περιβάλλοντος έως το έτος 2020, τα εξής χρονοδιαγράμματα:

Εως το 2012, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί α) η αρχική αξιολόγηση της περιβαλλοντικής κατάστασης των θαλάσσιων υδάτων, β) ο προσδιορισμός της καλής περιβαλλοντικής κατάστασης των θαλάσσιων υδάτων και γ) ο καθορισμός των περιβαλλοντικών στόχων και δεικτών.

Εως το 2013, θα πρέπει να έχουν οριοθετηθεί οι προστατευόμενες περιοχές για κάθε θαλάσσια περιοχή ή υποπεριοχή, με στόχο τη δημιουργία ενός συνεκτικού και αντιπροσωπευτικού δικτύου θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών.

Εως το 2014, θα πρέπει να έχουν θεσπιστεί τα προγράμματα παρακολούθησης της περιβαλλοντικής κατάστασης των υδάτων τους.

Τέλος,το 2015, θα πρέπει να έχουν διαμορφωθεί τα προγράμματα μέτρων για την εξασφάλιση καλής περιβαλλοντικής κατάστασης των υδάτων μέχρι το έτος 2020. Η θέση των μέτρων σε λειτουργία προβλέπεται το αργότερο έως το έτος 2016.

Για την εφαρμογή του νόμου προβλέπεται η σύσταση Εθνικής Επιτροπής Θαλάσσιας Στρατηγικής με συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργών, ενώ ως Αρμόδια Αρχή ορίζεται η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ.

ΟΛΠ ΑΕ
Ενίσχυση καταστολής στο λιμάνι

«Ενίσχυση των συστημάτων ασφαλείας» ειδικά στους Επιβατικούς Σταθμούς Κρουαζιέρας, αλλά όχι μόνο, προωθεί ο ΟΛΠ με στόχο το οργανωμένο ταξικό εργατικό κίνημα, όπως δείχνει η ίδια η πραγματικότητα. Ο ΟΛΠ θα προμηθευτεί συσκευές ελέγχου αποσκευών και πύλες ανίχνευσης μεταλλικών αντικειμένων για έλεγχο επιβατών και αποσκευών που διακινούνται με κρουαζιερόπλοια. Ωστόσο, το «ζουμί» όσων σχεδιάζουν στον ΟΛΠ έγκειται στο γεγονός ότι στο πλαίσιο υλοποίησης του Διεθνή Κώδικα ISPS για την ασφάλεια πλοίων και λιμενικών εγκαταστάσεων, και της ευρωενωσιακής Οδηγίας 2005/65/ΕΚ, στο λιμάνι φέρνουν πρόσθετα μέτρα ασφάλειας. Ηδη, μελετάται η τοποθέτηση νέου συστήματος περιμετρικής επιτήρησης με ηλεκτρονικά μέσα για τους χώρους ελλιμενισμού κρουαζιερόπλοιων.

Θυμίζουμε ότι ο πρόεδρος της ΑΕ Γ. Ανωμερίτης, σχολιάζοντας την άγρια επίθεση των ΜΑΤ στους άνεργους εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, στη διάρκεια κινητοποίησής τους στις 12/4 έξω από τον ΟΛΠ, διακήρυττε ότι «κανείς δεν θα μπει στη λιμενική ζώνη με το ζόρι, ακόμα κι αν τα αιτήματά του είναι δίκαια». Υπογράμμιζε δε από τότε ότι στην ασφάλεια του ΟΛΠ απασχολούνται ήδη 157 άτομα, τους συνδράμει το Λιμενικό, στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων φροντίζουν και οι αστυνομικές και τελωνειακές αρχές, ενώ και στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη σε λίγους μήνες οι εκεί εταιρείες θα εφαρμόζουν τα νέα μέτρα ασφάλειας που φέρνει η κυβέρνηση.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να τους απομονώσει ο λαός

Για τους τραμπούκους της «Χρυσής Αυγής» το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του τονίζει:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει τους τραμπούκους της "Χρυσής Αυγής" για τις επιθέσεις, τους ξυλοδαρμούς, ακόμα και την εισβολή σε σπίτια αλλοδαπών στο κέντρο της Αθήνας. Ο λαός πρέπει να τους απομονώσει και να μην επιτρέψει να εκμεταλλεύονται τη δίκαιη αγανάκτησή του για τη στυγερή δολοφονία. Την εγκληματική συμπεριφορά τους, που έχει τα χαρακτηριστικά της προβοκάτσιας τροφοδοτεί εκ των πραγμάτων η κυβερνητική πολιτική απέναντι στους μετανάστες και η στάση της αστυνομίας. Αμεσα πρέπει να συλληφθούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ