ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Μάη 2011
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
Αλλεπάλληλα εγκλήματα του ΝΑΤΟ

Από το χτεσινό βομβαρδισμό στο κέντρο της Τρίπολης
Από το χτεσινό βομβαρδισμό στο κέντρο της Τρίπολης
ΤΡΙΠΟΛΗ._

Ν' αποποιηθούν την ευθύνη για το φρικτό και αργό θάνατο στον οποίο υπέβαλαν 61 μετανάστες αφήνοντάς τους να πεθάνουν από πείνα και δίψα σε ένα πλοιάριο με μηχανική βλάβη που παράδερνε επί 16 ημέρες στη Μεσόγειο πριν ξεβραστεί πάλι στις λιβυκές ακτές από όπου απέπλευσε, προσπάθησαν, χθες, επισταμένα οι εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ, διαψεύδοντας τις καταγγελίες των 11 επιζώντων. Η απάνθρωπη αυτή πραγματικότητα, που δεν έρχεται σε αντίθεση με την ίδια τη φύση του ΝΑΤΟ, δεν κατέστη δυνατόν, πλέον, να κρατηθεί κρυφή. Ετσι, σε μια προσπάθεια να τηρηθούν ορισμένα προσχήματα το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για το περιστατικό, ασχέτως αν βέβαια δεν έχει αντιταχθεί στις δολοφονικές επιθέσεις κατά του λιβυκού λαού.

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες πάντως περιέγραψε την τραγωδία. Με βάση τους υπολογισμούς της, στα νερά της Μεσογείου, από τα μέσα Φεβρουαρίου τουλάχιστον, έχουν χαθεί το λίγότερο 800 άνθρωποι ενώ στην παρούσα φάση αγνοούνται τρία πλοιάρια με άγνωστο αριθμό προσφύγων. Η Αρμοστεία του ΟΗΕ κάλεσε όλα τα πλοία, και κυρίως τα στρατιωτικά, να παρέχουν βοήθεια σε οποιοδήποτε πλοιάριο μεταναστών χωρίς, όπως είπε ειρωνικά, «να περιμένουν σχετικές εντολές άνωθεν».

Ενώ αυτά εκτυλίσσονταν στη θάλασσα, τις σφοδρότερες αεροπορικές επιδρομές των τελευταίων βδομάδων εξαπέλυσαν ΝΑΤΟικά αεροσκάφη την προπερασμένη νύχτα στην Τρίπολη, όπου, όπως υποστήριξαν, οι λιβυκές αρχές, επλήγησαν πολιτικοί στόχοι μεταξύ των οποίων κτίρια του Ανώτατου Δικαστηρίου, του κοινοβουλίου, της κρατικής τηλεόρασης. Σύμφωνα με κατοίκους, που επικαλούνται τα διεθνή πρακτορεία, μεταξύ των στόχων βρέθηκε και το διοικητήριο των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών καθώς και το συγκρότημα του Καντάφι Μπαμπ αλ Αζιζίγια.

Λίβυοι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι από τα πλήγματα στην κατοικημένη περιοχή Νταχμάνι τραυματίστηκαν σοβαρά τέσσερα παιδιά από θραύσματα γυαλιού. Επίσης βομβαρδίστηκε το κτίριο της λιβυκής επιτροπής για τα παιδιά, που δέχτηκε, χθες, το τελειωτικό χτύπημα, έχοντας πληγεί πρώτη φορά στις 30 Απριλίου (είχε εκκενωθεί από την αρχή των επιδρομών).

Εκτός Τρίπολης, σκληρές μάχες μαίνονταν και χθες στην Μιζράτα, όπου μετά από πλήγματα που έγιναν από γαλλικά πλοία σε δυνάμεις του Καντάφι που πολιορκούσαν το λιμάνι, ένα πλοίο του Ερυθρού Σταυρού κατάφερε να ελλιμενιστεί για να ξεφορτώσει τρόφιμα. Σκληρές μάχες μαίνονταν χθες και στα ανατολικά Αζνταμπίγια - Μπρέγκα.

Εκκληση για άμεση παύση των εχθροπραξιών απηύθηνε, χθες, η υπεύθυνη Ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ Βάλερι Εϊμος, τονίζοντας ότι πλέον ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων υπάρχουν και στην πρωτεύουσα και ότι ολόκληρη η χώρα βρίσκεται στο χείλος της ανθρωπιστικής κρίσης.

ΗΠΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ετοιμες να χτυπήσουν και τον πακιστανικό στρατό

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Ετοιμη για όλα ακόμα και για σύγκρουση με τον πακιστανικό στρατό ήταν η αμερικανική αποστολή που χρησιμοποιήθηκε για την εξόντωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times. Επικαλούμενο δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων που διατηρούν την ανωνυμία τους, το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι η δύναμη της αποστολής ενισχύθηκε, με εντολή του Αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, «δεδομένων των δύσκολων σχέσεων ΗΠΑ - Πακιστάν», ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί σε κάθε πρόκληση.

Πληροφορία που ενισχύει τις κατηγορίες που διατυπώνει η Ουάσιγκτον εναντίον του Πακιστάν για συνεργασία με τους Ταλιμπάν και ενδεχόμενη εκούσια κάλυψη του Μπιν Λάντεν. Με πρόσχημα τις συγκεκριμένες «υποψίες», θα δικαιολογείτο η οποιαδήποτε ενέργεια από την πλευρά των αμερικανικών δυνάμεων εναντίον του πακιστανικού στρατού, σε περίπτωση που επενέβαινε, δεδομένου ότι δεν υπήρχε ούτε ενημέρωση, ούτε συνεργασία με τις δυνάμεις του Ισλαμαμπάντ, για την επιχείρηση.

Ωστόσο, παρά την «ένταση», το Ισλαμαμπάντ εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τις ΗΠΑ «στρατηγικό σύμμαχο», ενώ ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να επιτρέψει στις αμερικανικές δυνάμεις να ανακρίνουν τις τρεις χήρες του Μπιν Λάντεν, οι οποίες και βρίσκονταν μαζί του κατά την εξόντωσή του. Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, εξακολουθούν να πιέζουν το Πακιστάν, τόσο για τις συζύγους του Λάντεν όσο και για αρχεία των μυστικών υπηρεσιών, υπογραμμίζοντας ότι καλό θα ήταν το Ισλαμαμπάντ να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του.

Την ίδια στιγμή, στο Πακιστάν συνεχίζονται οι αμερικανικές επιδρομές μη επανδρωμένων αεροσκαφών παρά τις δηλώσεις του Ισλαμαμπάντ ότι δε θα δεχτεί νέες παραβιάσεις της κυριαρχίας του, επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη συμφωνίας, με αποτέλεσμα τέσσερις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, φερόμενοι ως «μαχητές των Ταλιμπάν».

Εκρηξη για την οποία δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης σημειώθηκε και στην πύλη δικαστικού κτιρίου του Πακιστάν, στην περιοχή, Νοουσέχρα, με αποτέλεσμα τουλάχιστον δύο άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και έξι τραυματίστηκαν, χωρίς να υπάρχει ανάληψη ευθύνης.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Καταδίκη και άλλου συνεργάτη του Μουμπάρακ

ΚΑΪΡΟ.--

Σε πέντε χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ο πρώην υπουργός Τουρισμού, Ζουχάιρ Γκαράναχ, για διαφθορά. Πρόκειται για τον δεύτερο αξιωματούχο του καθεστώτος Μουμπάρακ που φυλακίζεται, μετά τον υπουργό Εσωτερικών, που την περασμένη βδομάδα καταδικάστηκε σε 12ετή φυλάκιση για ξέπλυμα χρήματος και αισχροκέρδεια.

Ο Γκαράναχ, σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές, κάθισε στο εδώλιο μαζί με δύο Αιγύπτιους επιχειρηματίες, με την κατηγορία ότι πούλησε κρατική γη κάτω από το κόστος και ότι κατασπατάλησε δημόσιο χρήμα αξίας 51 εκατομμυρίων δολαρίων. Δεν ξεκαθάρισε ούτε χτες αν ο Γκαράναχ θα παραπεμφθεί σε νέα δίκη, όπως θα γίνει με τον πρώην υπουργό Εσωτερικών, με την κατηγορία της εντολής για δολοφονία διαδηλωτών.

Την ίδια ώρα, ανακοινωνόταν ότι ο γενικός εισαγγελέας της χώρας παρέτεινε για 15 μέρες την κράτηση τόσο του Χόσνι Μουμπάρακ όσο και των γιων του, προκειμένου να συνεχιστεί η ανάκρισή τους. Οι γιοι του κρατούνται σε συγκρότημα στρατιωτικών φυλακών, αλλά ο ίδιος, από την πρώτη μέρα της ανάκρισης, βρίσκεται σε νοσοκομείο, επικαλούμενος σοβαρά προβλήματα υγείας, εκδοχή που δεν έχει γίνει πιστευτή από μεγάλο μέρος της αιγυπτιακής κοινής γνώμης.

Οι χτεσινές δικαστικές εξελίξεις έρχονται μόλις λίγα 24ωρα μετά το αιματοκύλισμα μεταξύ χριστιανών κοπτών και μουσουλμάνων στο Κάιρο, το οποίο ολοένα περισσότεροι Αιγύπτιοι αποτιμούν ως «προβοκάτσια με στόχο την πρόκληση εθνικού διχασμού». Ιδιαίτερα σε μία περίοδο που ο αιγυπτιακός λαός ενωτικά συμμετείχε στις κινητοποιήσεις κατά του Μουμπάρακ. Αλλωστε, πολλοί θυμούνται ακόμη ότι η Δικαιοσύνη έχει, ήδη, εντοπίσει «ορισμένες διασυνδέσεις» του πρώην υπουργού Εσωτερικών (του νυν καταδικασθέντα) με ακραίους σαλαφιστικούς κύκλους, οι οποίοι ευθύνονται για την επίθεση στην κοπτική εκκλησία της Αλεξάνδρειας την Πρωτοχρονιά, μια κίνηση που ο Μουμπάρακ προσπάθησε τότε να αξιοποιήσει για να δώσει τέλος στους κλυδωνισμούς της εξουσίας του.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Υπερασπίζονται την κατοχή

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Την αμερικανο-ΝΑΤΟική κατοχή στο Αφγανιστάν, με το πρόσχημα της προστασίας των αμάχων από τις δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν, που εκπαιδεύονται, συνεργάζονται και δρουν υπό τις εντολές των κατοχικών δυνάμεων, εμφανίζονται να υπερασπίζουν «ανθρωπιστικές οργανώσεις» με επικεφαλής την OXFAM. Σε έκθεσή τους υποστηρίζουν ότι η απομάκρυνση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ενδέχεται να «εκθέσει τους πολίτες σε μεγαλύτερο κίνδυνο», καθώς όπως αναφέρεται το 10% των θυμάτων αμάχων προήλθαν από δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν, οι οποίες μάχονται μαζί με τα κατοχικά στρατεύματα. Υπογραμμίζουν ότι ο στρατός μοιάζει περισσότερο με «εγκληματική συμμορία», καθώς πραγματοποιούν νυχτερινές επιδρομές χωρίς προστασία για τους αμάχους, στρατολογούν και κακοποιούν σεξουαλικά παιδιά, ενώ δολοφονούν ακόμα και πολίτες.

Οι «ανθρωπιστικές οργανώσεις» ζητούν από τις δυνάμεις κατοχής να μην αποχωρήσουν πριν «εκπαιδεύσουν καλύτερα» τις δυνάμεις ασφαλείας, για να εξασφαλίσουν την προστασία των αμάχων, τους οποίους επίσης δολοφονούν στις δικές τους επιχειρήσεις, με ή χωρίς τη συμμετοχή αφγανικών δυνάμεων. Κατά μίας βιαστικής και αυθαίρετης αποχώρησης των δυνάμεων κατοχής από το Αφγανιστάν, τάχθηκαν και οι Αμερικανοί γερουσιαστές Τζον Κέρι και Ρίτσαρντ Λούγκαρ, ζητώντας να υπάρξει νέο σχέδιο που θα εξασφαλίσει την επιτυχία στο Αφγανιστάν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χτες στο Πεκίνο πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Κινέζου αναπληρωτή πρωθυπουργού Λι Κεκιάνγκ με τον Αφγανό υπουργό Εξωτερικών, Ζαλμάι Ρασούλ, με την Κίνα να σημειώνει την πρόθεσή της για στενή συνεργασία με το Αφγανιστάν, όσον αφορά διεθνή και περιφερειακά ζητήματα. Μία επίσκεψη που δείχνει τη συνεχώς αυξανόμενη εμπλοκή της Κίνας στην περιοχή και διάθεση για διείσδυση.

Την ίδια στιγμή χτες στο Αφγανιστάν, όπως αναφέρουν οι τοπικές αρχές, περίπου 400 «Ταλιμπάν» επιτέθηκαν σε αστυνομικά φυλάκια στις ανατολικές επαρχίες και απωθήθηκαν τελικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ