ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Μάη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Δηλώνουν πρόθυμοι για πιο επιθετική συναίνεση

Κλίνουν σε όλες τις πτώσεις την ανάγκη της πλουτοκρατίας για «εθνική συνεννόηση» και σιγοντάρουν τα προαποφασισμένα μέτρα

Οταν τα αστικά κόμματα μιλούν για συναίνεση, ο λαός πρέπει να βλέπει αυξημένη την ευθύνη του στην οργάνωση της αντεπίθεσης για την ανατροπή τους
Οταν τα αστικά κόμματα μιλούν για συναίνεση, ο λαός πρέπει να βλέπει αυξημένη την ευθύνη του στην οργάνωση της αντεπίθεσης για την ανατροπή τους
Επίδειξη «υπεύθυνης στάσης» απέναντι στα συμφέροντα της πλουτοκρατίας κάνουν η ηγεσία της ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, ενθαρρύνοντας αφ' ενός την κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση των νέων μέτρων και διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι θα συνεχίσουν να βάζουν πλάτες, το καθένα στο μέτρο της δύναμής του, στο πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής.

Η συναίνεση στην πράξη για την υλοποίηση των νέων μέτρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος είναι δεδομένη, ανεξάρτητα από τη στάση που θα κρατήσει η ΝΔ κατά την ψήφισή του στη Βουλή, είναι το μήνυμα που στέλνουν σε όλους τους τόνους τα ηγετικά στελέχη του κόμματος. Ταυτόχρονα, υποστηρίζουν ότι η δήθεν «δικαίωση» της αντιμνημονιακής στάσης της βοηθά στην πιο αποτελεσματική στήριξη της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Από τη σκοπιά αυτή, ο Α. Σαμαράς θα επιχειρήσει να «νομιμοποιήσει» στις λαϊκές συνειδήσεις τα νέα φιλομονοπωλιακά μέτρα που θα παρουσιάσει αύριο στο Ζάππειο.

Σε κάθε περίπτωση, είναι εμφανής η προσπάθεια που καταβάλλουν ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες να δείξουν ότι δεν είναι η ΝΔ που ευθύνεται για τα αδιέξοδα της διαχείρισης από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά η «αναποτελεσματικότητα» του κυβερνητικού σχήματος. Στο πλαίσιο αυτό, ο εκπρόσωπος Τύπου, Γ. Μιχελάκης, ανέδειξε την «υπεύθυνη αντιπολίτευση» που ασκεί το κόμμα του τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, επισημαίνοντας ότι έχει ψηφίσει και στηρίξει όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση.

Την υπεύθυνη στάση της ηγεσίας της ΝΔ απέναντι στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, αναδεικνύει χτεσινό σημείωμα της Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού, στο οποίο επισημαίνεται ότι «η ΝΔ επιδεικνύει, όλο αυτό το διάστημα που βρίσκεται στην αντιπολίτευση έως και σήμερα, αταλάντευτη στάση ευθύνης, χωρίς παρεκκλίσεις και χωρίς λαϊκισμούς».

Αναδεικνύοντας τη «διαφορά» της από το ΠΑΣΟΚ, σημειώνει ότι «σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ που όσο βρισκόταν στην αντιπολίτευση έλεγε μόνιμα "όχι", πρωταγωνιστούσε σε κάθε είδους και μορφής διαμαρτυρία και υποσχόταν τα πάντα στους πάντες για να κερδίσει την εξουσία, η ΝΔ δεν ασκεί καταστροφική αντιπολίτευση». Ως απτές αποδείξεις, αναφέρει αποκαλυπτικά ότι «ζήτησε εγκαίρως μέτρα (σ.σ. λιτότητας) που θα απέτρεπαν την κρίση δανεισμού της χώρας, αλλά και (σ.σ. φιλομονοπωλιακά) μέτρα ανάπτυξης». Οσο για το μνημόνιο, επισημαίνει με νόημα ότι «η κριτική εστιάστηκε σε δύο καίρια ζητήματα: α) η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύτηκε τους όρους δανεισμού και β) από τα μέτρα του μνημονίου έλειπε η αναπτυξιακή διάσταση».

Στο ίδιο μήκος η δήλωση που έκανε ο επικεφαλής της Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού Μ. Χαρακόπουλος, επισημαίνοντας ότι «επειδή πολύς λόγος γίνεται περί συναίνεσης, οφείλω να υπενθυμίσω ότι το πρόβλημα δεν είναι η συναίνεση ή μη της ΝΔ στο μνημόνιο, αλλά η απουσία σοβαρού σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης και η πρόδηλη πλέον αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης».

Οι άλλοι «πρόθυμοι»

Το σύνθημα της πλουτοκρατίας για «εθνική συνεννόηση», προκειμένου να περάσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, αναπαράγουν το ένα μετά το άλλο τα αστικά κόμματα. Από τη Θεσσαλονίκη, η Ντ. Μπακογιάννη δήλωσε ξανά πανέτοιμη να υπερψηφίσει και να στηρίξει το νέο πακέτο μέτρων, επαναλαμβάνοντας ότι «το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα πρέπει να συμφωνηθεί μεταξύ των αρχηγών των κομμάτων, με πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου, να ψηφιστεί από 180 βουλευτές, έτσι ώστε να στείλουμε μήνυμα ενότητας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό». Διαφορετικά, πρότεινε να γίνουν εκλογές και ταυτόχρονα εξέφρασε την πλήρη συμφωνία της με την παρέμβαση του Α. Λοβέρδου, προσθέτοντας ότι «μια κυβέρνηση της οποίας δύο μόνο υπουργοί πιστεύουν στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια, είναι μια κυβέρνηση που αναιρεί εαυτόν».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης ζήτησε από τον Γ. Παπανδρέου να ακούσει τη σύσταση που του έκανε ο Κ. Παπούλιας, ο οποίος, «σαφώς και ξεκάθαρα του μίλησε για εθνική συστράτευση. Μήνυμα που πρέπει να ακουστεί και από τον κ. Σαμαρά». Από κοντά και ο δήθεν «αντιμνημονιακός» Γ. Δημαράς, ο οποίος είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι χρειάζεται «πανεθνική εγρήγορση και επιφυλακή για να λυθούν τα μεγάλα μας προβλήματα», τα οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα μόνο κόμμα, αλλά «χρειάζεται συνεργασία όλων των Ελλήνων, των πολιτικών φορέων και κοινωνικών στρωμάτων, με καθήκον να συμφωνήσουμε σε προγραμματικές επιλογές».


ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Δεν έχουν σχέση τα μέτρα με το χρέος

Το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου ομολογεί ότι οι ανατροπές πρέπει να προχωρήσουν, με αναδιάρθρωση ή χωρίς

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο και οι δηλώσεις εκπροσώπων των μονοπωλίων για τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης στην Ελλάδα και την αντανάκλασή της στο χρέος, είτε με αναδιάρθρωση, είτε με επιμήκυνση, είτε με ένα νέο δανειακό πακέτο.

Η γερμανική «Sueddeutsche Zeitung» επικαλείται υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΕ, το οποίο καταγγέλλει πως «κάποιος από το Βερολίνο χωρίς αίσθημα ευθύνης αφήνει να διαρρεύσουν απόρρητες πληροφορίες με αποτέλεσμα η Ελλάδα και το ευρώ να γίνονται βορά στους κερδοσκόπους (...) στη Γερμανία υπάρχουν πρόσωπα που συνειδητά σπέρνουν φήμες και μισές αλήθειες». Ο ίδιος αξιωματούχος χρεώνει στο Βερολίνο τη διαρροή για τη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής στο Λουξεμβούργο.

Πάντως, και ενώ στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης φουντώνει η αντιπαράθεση σχετικά με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, χτες η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξη Τύπου, επανέλαβε ότι η γερμανική κυβέρνηση θα περιμένει τα αποτελέσματα της τρέχουσας αξιολόγησης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από την τρόικα, πριν σχολιάσει αν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα ή νέα δανειοδότηση της Ελλάδας. Η ίδια ξεκαθάρισε ότι εκείνο που πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι να εφαρμόσει πλήρως τα αντιλαϊκά μέτρα, επαναλαμβάνοντας ότι «προϋπόθεση για την αλληλεγγύη της Γερμανίας ήταν η ετοιμότητα της χώρας να επανέλθει στο σωστό δρόμο».

Στο ίδιο πνεύμα, ο κοινοτικός επίτροπος Ολι Ρεν, σημείωσε ότι η ΕΕ και το ΔΝΤ θα ολοκληρώσουν την αναθεώρηση του προγράμματος την επόμενη βδομάδα. Εκτίμησε ακόμα ότι είναι πρώιμη η συζήτηση για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας το 2012, υπογραμμίζοντας ότι η επόμενη πρόκληση είναι η εφαρμογή των δομικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων και των ιδιωτικοποιήσεων.

Σε άλλο δημοσίευμα, η «Sueddeutsche Zeitung» καλεί τις αστικές δυνάμεις σε πιο επιθετική συναίνεση και αναφέρει: «Ακόμη και αν η αναδιάρθρωση γινόταν χωρίς να προκαλέσει πανικό στις αγορές, θα ήταν λίγα τα οφέλη, εφ' όσον δεν αλλάζουν ριζικά οι ξεπερασμένες δομές της ελληνικής εθνικής οικονομίας. Εδώ πρέπει να συνεργαστούν οι πολιτικοί με τους επιχειρηματίες, να επαναπροσδιορίσουν τους στόχους της οικονομίας πέραν του τουρισμού και της φέτας και να επενδύσουν σε νέους κλάδους, όπως η ναυπηγική ή η ηλιακή ενέργεια. Ταυτόχρονα πρέπει να φιλελευθεροποιηθεί η άκαμπτη αγορά παροχής υπηρεσιών (...) Πρέπει η ΕΕ να πολλαπλασιάσει την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας με ισχυρές επιχορηγήσεις σε ιδιωτικές επενδύσεις. Οσο παράδοξο και αν ακούγεται η Ελλάδα χρειάζεται ένα είδος "Σχεδίου Μάρσαλ"».

Από την πλευρά του ο Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, χαρακτήρισε μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση «πολιτική αυτοκτονία» και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα είναι μια πλούσια χώρα και μπορεί να προχωρήσει σε πώληση περιουσιακών στοιχείων». Μέσα σ' αυτό το κλίμα, δημοσίευμα του πρακτορείου «Dow Jones Newswire», που επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχου της ελληνικής κυβέρνησης, αναφέρει ότι προετοιμάζεται νέο δανειακό πακέτο ύψους σχεδόν 60 δισ. ευρώ για να καλύψει τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας ως το 2013. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η επέκταση των υφιστάμενων δανείων ή της σύναψης νέων θα συζητηθεί στη σύνοδο του ΕΚΟΦΙΝ στις 16 Μάη.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της βελγικής «L' Echo», «ορισμένα γερμανικά στελέχη δεν αποκλείουν ότι η αναδιάρθρωση χρησιμοποιείται από την ελληνική κυβέρνηση ως μοχλός πίεσης, για να αναθεωρηθούν οι όροι του δανείου της ευρωζώνης» και με αφορμή τα σενάρια περί εξόδου από την ευρωζώνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ