ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
1918: Επαναστατικές εξεγέρσεις σε Βιέννη και Βουδαπέστη

Τμήμα του Ουγγρικού Κόκκινου Στρατού, που συγκροτήθηκε μετά την εξέγερση του 1918
Τμήμα του Ουγγρικού Κόκκινου Στρατού, που συγκροτήθηκε μετά την εξέγερση του 1918
Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος και η Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση βάθυναν και όξυναν πάρα πολύ τις κοινωνικές και εθνικές αντιθέσεις στην Αυστρουγγαρία. Κάτω από τα χτυπήματα των επαναστάσεων που ξέσπασαν εδώ, η συγκροτημένη από ρετάλια αυτοκρατορία των Αψβούργων διαλύθηκε. Πάνω στα ερείπιά της δημιουργήθηκαν αυτοτελή αστικά κράτη, ενώ στην Ουγγαρία, αν και για λίγο, εγκαθιδρύθηκε η δικτατορία του προλεταριάτου, η Σοβιετική Δημοκρατία.

Τη νύχτα της 30 προς 31 Οκτώβρη 1918 ξεσπάει στην Ουγγαρία επανάσταση. Ξεσηκωμένοι εργάτες και στρατιώτες κυριεύουν διάφορα σπουδαία στρατηγικά σημεία της Βουδαπέστης - τις γέφυρες, το ταχυδρομείο, το τηλεγραφείο, τις αποθήκες όπλων και πυρομαχικών, το διοικητήριο της πόλης - και αξιώνουν να σχηματιστεί ανεξάρτητη Ουγγρική Δημοκρατία. Συγκροτείται κυβέρνηση συνασπισμού με πρωθυπουργό τον Μιχαήλ Κάρολι. Στις 16 Νοέμβρη η εξουσία των Αψβούργων καταλύεται επίσημα και η Ουγγαρία ανακηρύσσεται δημοκρατία.

Η διάλυση της αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας που άρχισε, επηρέασε το επαναστατικό κίνημα μέσα στην κυρίως Αυστρία. Τα αστικά κόμματα μαζί με τους ηγέτες του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος προσπαθούσαν να εμποδίσουν την ανάπτυξη της επανάστασης. Τη νύχτα στις 30 προς 31 Οκτώβρη ξέσπασε στη Βιέννη γενική απεργία. Πολλές χιλιάδες άτομα συγκρότησαν αυθόρμητα μια διαδήλωση με δημοκρατικά συνθήματα. Κύρια δύναμη της διαδήλωσης ήταν οι εργάτες. Οι ιθύνοντες κύκλοι για να κερδίσουν χρόνο συγκροτούν κυβέρνηση συνασπισμού με τους σοσιαλδημοκράτες. Στις 3 Νοέμβρη υπογράφουν την ανακωχή με τις δυνάμεις της Αντάντ, δεν καταφέρνουν όμως να σώσουν τη μοναρχία των Αψβούργων. Με την πίεση του επαναστατικού κινήματος, η εθνοσυνέλευση αναγκάζεται να ανακηρύξει στις 12 Νοέμβρη την Αυστρία δημοκρατία.

Στα τέλη του Οκτώβρη, αρχές Νοέμβρη, αναζωογονήθηκε στην Αυστρία η δράση των παλαιών Σοβιέτ των εργατών και ιδρύθηκαν καινούρια Σοβιέτ. Αλλά την ηγεσία τους την άρπαξαν οι δεξιοί σοσιαλδημοκράτες, που τα κατάφεραν να αποσπάσουν την προσοχή των εργατών από τον αγώνα για την εξουσία και να εμποδίσουν την ένοπλη εξέγερση του προλεταριάτου. Στις 3 Νοέμβρη, νωρίτερα από τις άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, ιδρύθηκε στην Αυστρία κομμουνιστικό κόμμα.

ΠΡΟΣΩΠΑ 31 ΟΚΤΩΒΡΗ

1795 Γεννιέται ο Τζον Κιτς. Αγγλος, ρομαντικός ποιητής. Οταν δημοσίευσε τις πρώτες του συλλογές δέχτηκε άγριες επιθέσεις από τους συντηρητικούς κριτικούς: η γεμάτη ζωντάνια ποίησή του ηχούσε σαν πρόκληση στην υποκρισία της αστικής κοινωνίας. Αναμείχθηκε στην κοινωνική αναταραχή του 1818. Το αφηγηματικό του ποίημα «Υπερίων» ήταν μια αλληγορία που υπαινισσόταν το επαναστατικό κίνημα της Ευρώπης. Συνέβαλε αποφασιστικά στην ανανέωση της ποίησης και κατατάσσεται στους σημαντικότερους αγγλόφωνους ποιητές.

1925 Πεθαίνει ο Μιχαήλ Βασίλιεβιτς Φρούνζε. Στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ενωσης και του σοβιετικού κράτους, στρατιωτικός ηγέτης του Σοβιετικού Στρατού και στρατιωτικός θεωρητικός. Ο Φρούνζε, επικεφαλής ενόπλου τμήματος εργατών, πήρε μέρος στην Οχτωβριανή Επανάσταση και στη συνέχεια υπό την ηγεσία του ο σοβιετικός στρατός συνέτριψε την αντεπανάσταση των λευκοφρουρών. Η κυριότερη συνεισφορά του στη σοβιετική στρατιωτική θεωρία ήταν η ολόπλευρη χρησιμοποίηση των θέσεων του μαρξισμού - λενινισμού στα προβλήματα της προετοιμασίας και της διεξαγωγής του πολέμου και της υπεράσπισης του σοσιαλισμού.

Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπονται αραιές νεφώσεις που στα δυτικά θα είναι πυκνότερες και θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στα βορειοδυτικά. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σημειωθούν ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νότιοι μέτριοι και από το απόγευμα τοπικά στο Ιόνιο ισχυροί. Στις υπόλοιπες περιοχές ασθενείς και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο βορειοδυτικά μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 9-21, στα δυτικά από 14-22, στην υπόλοιπη χώρα από 11-24 και στη Θεσσαλονίκη από 13-20 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14-22 βαθμούς.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ 31 ΟΚΤΩΒΡΗ

1967 Συλλαμβάνεται στην Κύπρο ο Ραούφ Ντενκτάς, ενώ επιχειρούσε να αποβιβαστεί με άλλους συντρόφους του κρυφά σε απόμερο σημείο της Καρπασίας. Ο Ντενκτάς λείπει από την Κύπρο από τα γεγονότα του 1964.

1977 Δέκα Ελληνες ναυτικοί και έξι αλλοδαποί χάνουν τη ζωή τους σε ναυάγιο φορτηγού πλοίου στον Ατλαντικό ωκεανό, ανοιχτά του Βισκαϊκού κόλπου.

1978 Επικυρώνεται από το ισπανικό Κοινοβούλιο το νέο Σύνταγμα της χώρας. Επίσημο πολίτευμα της χώρας είναι η συνταγματική μοναρχία, ενώ επιβάλλεται ο διαχωρισμός της εκκλησίας από το κράτος και η κατάργηση της θανατικής ποινής.

1980 Με επιτυχία στέφεται η απεργία των 200.000 δημοσίων υπαλλήλων στην Αθήνα και στην περιφέρεια. Παραλύουν υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία, μέσα μεταφοράς, τελωνεία και εφορίες. Αιτήματα των απεργών είναι η τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών τους, το πενθήμερο, ουσιαστικές φορολογικές ελαφρύνσεις, ομαλή μισθολογική εξέλιξη, καθορισμός του εφάπαξ κ.ά.

1984 Η Ινδή πρωθυπουργός Ιντιρα Γκάντι δολοφονείται από άνδρες της σωματοφυλακής της στο προεδρικό μέγαρο στο Νέο Δελχί. Ακολουθεί λουτρό αίματος σε ολόκληρη την Ινδία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ