ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Μαραθώνιος «διαλόγου»

Συναντήσεις για τις εργασιακές σχέσεις και αγωνιστική αδράνεια από την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, ενώ έφτασαν στο 60% οι μακροχρόνια άνεργοι

Προσηλωμένη μέχρι τέλους στις διαδικασίες του «διαλόγου» - απάτη παραμένει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, τη στιγμή που η κυβέρνηση ετοιμάζει το νομοσχέδιο ανατροπής των εργατικών δικαιωμάτων. Τρεις ολόκληρες βδομάδες μετά την πανεργατική 24ωρη απεργία στις 10 του Οκτώβρη, η ηγεσία της Συνομοσπονδίας «τρέχει» από συνάντηση σε συνάντηση με τους «κοινωνικούς εταίρους». Διαπραγματεύεται πίσω από την πλάτη των εργαζομένων θεμελιώδεις κατακτήσεις τους και δίνει το αναγκαίο περιθώριο στην κυβέρνηση να προχωρήσει χωρίς αντιστάσεις την αντεργατική της επίθεση.

Ολα αυτά παρά το ξεκάθαρο μήνυμα των εκατοντάδων χιλιάδων απεργών για κλιμάκωση του αγώνα. Σημειώνεται ότι την περασμένη Πέμπτη η Γραμματεία του ΠΑΜΕ πρότεινε την κήρυξη νέας 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, την πρώτη μέρα συζήτησης στη Βουλή του αντεργατικού νομοσχεδίου που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο απευθύνεται με την πρόταση αυτή σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, σε όλους τους εργαζόμενους και τους καλεί να πάρουν την υπόθεση των αγώνων στα δικά τους χέρια.

Τις ημέρες που προηγήθηκαν, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ εξάντλησε την «αγωνιστικότητά της» σε συναντήσεις με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων. Μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους του ΣΕΒ, των εμπόρων την προηγούμενη Παρασκευή, χτες συναντήθηκε με το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των προέδρων Χ. Πολυζωγόπουλου και Γ. Μότσου, σημείο ασυμφωνίας παραμένει η μείωση των ωρών εργασίας. Παρ' όλα αυτά και οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν το διάλογο.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται ο μαραθώνιος των διαβουλεύσεων και συναντήσεων τρία 24ωρα πριν τη συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ για τα εργασιακά, όπου σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα επιχειρηθεί και σε κομματικό επίπεδο, να «μαζευτούν» οι αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει τα αντεργατικά μέτρα και ανάμεσα στους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα το πρωί το προεδρείο της ΓΣΕΕ θα συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας Τ. Γιαννίτση, ενώ το απόγευμα ο υπουργός θα δεχτεί τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων.

Ανεξάρτητα πάντως από την πορεία των «διαλόγων» και των συναντήσεων, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία της ΓΣΕΕ που περιέχονται στις θέσεις της που απέστειλε στο υπουργείο Εργασίας, η ανεργία τραβά την ανηφόρα. Ο αριθμός των ανέργων - σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία - το 1999 αυξήθηκε κατά 44.850 άτομα. Οι μακροχρόνια άνεργοι αυξήθηκαν κατά 35.600 άτομα και αποτελούν το 60% περίπου του συνόλου των ανέργων από το 56,5% του προηγούμενου έτους. Επίσης, ενώ η πλήρης απασχόληση μειώθηκε κατά 0,8% η μερική απασχόληση αυξήθηκε κατά 0,7%, φτάνοντας το συνολικό ποσοστό της μερικής απασχόλησης για το 1999 στο 6,1%.

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Νεκρός 40χρονος εργάτης

Μάτωσε για μια ακόμη φορά η Ζώνη, με το θάνατο του 40χρονου εργατοτεχνίτη Γιώργου Μπέσα

Τον καταπλάκωσε οχτάμετρη σιδερένια σκαλωσιά! Στη δεξαμενή νούμερο 1, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα, κάτω από τα σίδερα, άφησε την τελευταία του πνοή χτες το πρωί ο 40χρονος εργατοτεχνίτης Γιώργος Μπέσας, όταν, κατά τη διάρκεια χειρισμών μεταφοράς μιας σκαλωσιάς, μάγκωσε συρματόσκοινο σε διπλανή σκαλωσιά, με αποτέλεσμα να πέσει η δεύτερη πάνω στον άτυχο εργάτη. Ο εργατοτεχνίτης μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Ο κατάλογος των νεκρών εργατών της Ζώνης συνεχίζει να μεγαλώνει, ενώ στην προκειμένη περίπτωση οι ευθύνες του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά είναι τεράστιες, καθώς αυτές οι σκαλωσιές έχουν κριθεί ακατάλληλες και επικίνδυνες, αλλά ακόμα δεν έχουν αποσυρθεί.

Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Μπέσας δούλευε μαζί με άλλους εργατοτεχνίτες του συνεργείου «Προπέρελ» στη δεξαμενή νούμερο 2 στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, υπεύθυνος του ΟΛΠ ζήτησε από τους εργατοτεχνίτες να σπρώξουν τη σκαλωσιά που βρισκόταν στη νούμερο 1 δεξαμενή, γιατί εμπόδιζε στην πρόσδεση ενός πλοίου. Την ώρα που οι εργατοτεχνίτες έσπρωχναν τη σκαλωσιά, μάγκωσε το συρματόσκοινο στη διπλανή και έπεσε η δεύτερη.

Πρέπει να σημειωθεί, όπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές, αλλά και εργαζόμενοι, ότι οι σκαλωσιές αυτές έχουν κριθεί ακατάλληλες και επικίνδυνες και από το Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ) και από τις 5μελείς επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας και υπάρχει αίτημα απόσυρσής τους από τη Ζώνη.

Ο Χρήστος Τσατσάνης, ένας από τους υπεύθυνους του συνεργείου «Προπέλερ», που βρισκόταν στη Ζώνη, μας είπε ότι κατ' αρχήν η δουλιά στη Ζώνη είναι επικίνδυνη, καθώς «ξεκινάς το πρωί και δεν ξέρεις αν θα γυρίσεις σπίτι σου το βράδυ». Υπογράμμισε δε ότι: «Εχουμε ζητήσει από τον ΟΛΠ πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις και σκαλωσιές, αλλά μας έχουν πει ότι η νομοθεσία δεν επιτρέπει τέτοιες παρεμβάσεις από τον ΟΛΠ».

Προανάκριση για το δυστύχημα διενεργεί η Λιμενική Αρχή Περάματος.

Ανάγκη ενίσχυσης των ταξικών δυνάμεων

To 27o Συνέδριο του ΕΚ Θεσσαλονίκης, που ανοίγει τις διαδικασίες του την Πέμπτη 2 Νοέμβρη, θα αποτελέσει για τις ταξικές δυνάμεις που στηρίζουν το συνδυασμό ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ένα σημαντικό μέτωπο προβολής των θέσεων του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου.

Εχοντας τη συνείδηση ότι πρόκειται για το συνέδριο του δεύτερου Εργατικού Κέντρου της χώρας, σε μια πόλη σαν τη Θεσσαλονίκη που αποτελεί το θέατρο καθοριστικών εξελίξεων, θα απευθυνθούμε προς τους συνέδρους - αντιπροσώπους των Σωματείων, καλώντας τους να ενισχύσουν αποφασιστικά και να υπερψηφίσουν την ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ στις εκλογικές διαδικασίες για τα νέα όργανα του ΕΚΘ, την Κυριακή, 5 Νοέμβρη.

Εχουμε αυξημένες απαιτήσεις σε αυτό το συνέδριο, που πηγάζουν από την πλούσια δράση των ταξικών δυνάμεων το προηγούμενο διάστημα, γι' αυτό και έχουμε τη βεβαιότητα ότι οι εργαζόμενοι - σύνεδροι θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα της ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ. Εχουμε εμπιστοσύνη σε όλον αυτόν τον εργαζόμενο κόσμο που είδε τα στελέχη μας να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αγώνων, στο ξεδίπλωμα των αγωνιστικών πρωτοβουλιών του ΠΑΜΕ στην πόλη μας, για την υπεράσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων της εργατικής τάξης, για την απόκρουση της ολομέτωπης επίθεσης κυβέρνησης - βιομηχάνων και Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενάντια στο 8ωρο, την πλήρη απασχόληση, την Κοινωνική Ασφάλιση.

Μας γνώρισαν, οι αντιπρόσωποι των Σωματείων, στα προβλήματά τους, που αντιμετωπίσαμε δίνοντας μαζί τους τη μάχη για να μην κλείσει το εργοστάσιο, να μην ιδιωτικοποιηθεί η επιχείρηση, να μην παρθούν πίσω οι κατακτήσεις τους. Μας γνώρισαν στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις ενάντια στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς, μας γνώρισαν στις κινητοποιήσεις για την παιδεία, ενάντια στο ξεπούλημα της ΔΕΘ, του Λιμανιού, της Υδρευσης.

Εκείνο όμως που πιστεύουμε ότι πρέπει να βαρύνει στην κρίση των αντιπροσώπων στο Συνέδριο είναι η ανυποχώρητη συνέπειά μας στον πολιτικό μας στόχο, που δε σταματήσαμε ποτέ να προβάλουμε:

- Την αναγκαιότητα δηλαδή της σύγκρουσης και ανατροπής αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής που σχεδιάζεται από Ευρωπαϊκή Ενωση και ΣΕΒ και υλοποιείται από την κυβέρνηση, ώστε να δρομολογηθούν λύσεις στα πλαίσια μιας άλλης φιλολαϊκής πολιτικής. Προϋπόθεση γι' αυτή τη σύγκρουση και την ανατροπή είναι η ανάπτυξη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, η ισχυροποίηση του ΠΑΜΕ, που κι αυτό με τη σειρά του προϋποθέτει την αντιπαράθεση, το ξεσκέπασμα και την περιθωριοποίηση των συμβιβασμένων ηγεσιών, όπως της πλειοψηφίας της διοίκησης του ΕΚΘ από τη μια και την αγωνιστική συσπείρωση και ενότητα στη βάση της εργατικής τάξης της πόλης από την άλλη.

H ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, που όπως είναι γνωστό υποστηρίζεται από τις συνδικαλιστικές παρατάξεις ΕΣΑΚ και ΑΔΕΣ, καθώς και άλλους μεμονωμένους συνδικαλιστές από ευρύτερους συνδικαλιστικούς χώρους, αποτέλεσε το βασικό στήριγμα των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο χώρο του ΕΚΘ. Την ίδια ώρα που η γνωστή πλειοψηφία του ΕΚΘ, με επικεφαλής την ΠΑΣΚΕ, επιδιδόταν σε ανέξοδες διαπιστώσεις, σε βαθυστόχαστες αναλύσεις, που βέβαια δεν ξεπερνούσαν το απατηλό αίτημα για διορθωτικές κινήσεις και καλυτέρευση της κυβερνητικής πολιτικής, η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, διοργάνωναν κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις, προβάλλοντας την ταξική ουσία των προβλημάτων και την αναγκαιότητα της κλιμάκωσης του αγώνα.

Την ώρα που η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΘ επιστρατευόταν στον πανελλαδικό συντονισμό της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ για την εξαπάτηση των εργαζομένων, ώστε να μην ενταχθούν στη δράση του ΠΑΜΕ, η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ βρισκόταν στη Διεθνή Εκθεση και στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, καλώντας την εργατική τάξη της πόλης να αντισταθεί συντονισμένα και μαζικά για να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης στα εργασιακά, στο Ασφαλιστικό, στην Υγεία, στην Παιδεία.

Αυτή η σαφής διαφορά που μας ξεχωρίζει από τις άλλες δυνάμεις στα όργανα του ΕΚΘ, η αναγνωρισμένη ταξική συνέπεια και αδιαλλαξία απέναντι στον αντίπαλο, εργοδοσία και κυβέρνηση, η ανυποχώρητη αντιπαράθεσή μας με τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, η καταψήφιση του τρίχρονου Διοικητικού Απολογισμού της πλειοψηφίας της διοίκησης του ΕΚΘ, από την ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, συγκροτούν ξεκάθαρα και το καίριο ζήτημα που αναδείχνεται για την εργατική τάξη της Θεσσαλονίκης, με αφορμή το συνέδριο του ΕΚΘ.

Στη Θεσσαλονίκη της ανεργίας του 18% και του 25% στους νέους, στην πόλη των υποαπασχολούμενων, στην πόλη των ραγδαίων ιδιωτικοποιήσεων του Λιμανιού, της ΔΕΘ, της ΕΥΑΘ, στην πόλη των γιγαντιαίων συγχωνεύσεων και εξαγορών στα πολυκαταστήματα από τη μια και των κλειστών εργοστασίων από την άλλη, στην πόλη - κέντρο υπηρεσιών και «Ανασυγκρότησης», δηλαδή ΝΑΤΟποίησης των Βαλκανίων, σε αυτή την πόλη, οι εργαζόμενοι τι Εργατικό Κέντρο θέλουν;

Εμείς πιστεύουμε ότι η απάντηση θα δοθεί την Κυριακή 5 Νοέμβρη με την υπερψήφιση του συνδυασμού ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, για την ενίσχυση των δυνάμεων του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος της πόλης.


Του
Θεόδωρου ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ*
*Ο Θεόδωρος Κυριακίδης είναι γραμματέας του ΕΚ Θεσσαλονίκης

Εκλογές στο Συνδικάτο Μετάλλου

Ανοιξαν οι κάλπες στο Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά την περασμένη Κυριακή και οι μεταλλεργάτες καλούνται να ψηφίσουν για την ανάδειξη της νέας διοίκησης στο συνδικάτο, καθώς και αντιπροσώπων για το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Μετάλλου. Οι κάλπες θα είναι ανοιχτές μέχρι και τις 12 Νοέμβρη, μέρα Κυριακή, και οι μεταλλεργάτες μπορούν να ψηφίζουν καθημερινά από τις 4.30 το μεσημέρι μέχρι τις 8.30 το βράδυ, ενώ το Σαββατοκύριακο από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα. Οι μεταλλεργάτες πρέπει να έχουν μαζί τους, για να μπορούν να ψηφίσουν, το βιβλιάριο ασθενείας και την αστυνομική τους ταυτότητα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ