ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Μάη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Να αντιστοιχηθεί η λαϊκή ψήφος με τα λαϊκά συμφέροντα

Αναδημοσίευση από τη «Χαραυγή» άρθρου του Γιώργου Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ

Από τις κινητοποιήσεις του κυπριακού λαού ενάντια στο «Σχέδιο Ανάν», το 2004

Eurokinissi

Από τις κινητοποιήσεις του κυπριακού λαού ενάντια στο «Σχέδιο Ανάν», το 2004
Οι εκλογές που πραγματοποιούνται την Κυριακή 22 Μάη (σ.σ. σήμερα) στην Κύπρο δίνουν τη δυνατότητα να κριθεί η στάση των πολιτικών κομμάτων πάνω σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το κυπριακό πρόβλημα και άλλα σημαντικά προβλήματα που απασχολούν τον κυπριακό λαό. Η αξιοποίηση της πολύχρονης πείρας πρέπει να οδηγήσει στην αντιστοίχηση της λαϊκής ψήφου με τα λαϊκά συμφέροντα. Το ΚΚΕ στηρίζει την πάλη του ΑΚΕΛ, με το οποίο το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας διατηρεί πολύχρονη, αδελφική σχέση που έχει δοκιμαστεί στην πορεία του χρόνου μέσα από κοινούς αγώνες για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, τα συμφέροντα των δύο λαών κατά του ιμπεριαλισμού και των αντιλαϊκών δυνάμεων στο εσωτερικό της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η διαχρονική προσφορά του ΑΚΕΛ στους αγώνες του κυπριακού λαού για την ανεξαρτησία, την κοινωνική πρόοδο, την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, την εξασφάλιση του δικαιώματος στη δουλειά, στην υγεία, στην παιδεία, στη γενικότερη κατοχύρωση των δικαιωμάτων και την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών είναι μεγάλης αξίας και δεν μπορεί να μειωθεί, να σπιλωθεί από καμιά πολιτική δύναμη. Πολύ περισσότερο, δεν μπορεί να μειωθεί από πολιτικές δυνάμεις, όπως ο ΔΗΣΥ που κυβέρνησε χρόνια, τάχθηκε καθαρά με την πλευρά των ιμπεριαλιστών και της πλουτοκρατίας οξύνοντας τα προβλήματα του κυπριακού λαού.

Το ΚΚΕ στηρίζει τις θέσεις του Προέδρου Χριστόφια και του ΑΚΕΛ για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, εκτιμά τις ακούραστες προσπάθειες που γίνονται σε δύσκολες συνθήκες. Η θέση του ΑΚΕΛ, που αντιμετωπίζει το κυπριακό πρόβλημα ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής, που αποκαλύπτει τον εγκληματικό ρόλο και τις ευθύνες της χούντας στην Ελλάδα, είναι θέση που έχει αγκαλιαστεί από τον κυπριακό λαό, αλλά και από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων εργαζομένων.

Εχουν μεγάλη σημασία οι θέσεις του ΑΚΕΛ για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, γιατί αποτελούν το πλαίσιο που εγγυάται τα συμφέροντα του κυπριακού λαού και περιέχει τις προϋποθέσεις για βιώσιμη και αποτελεσματική λύση. Το ΚΚΕ στηρίζει τις θέσεις για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, σε μια ομοσπονδιακή, διζωνική, δικοινοτική λύση, με μία και μόνη κυριαρχία και διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, κοινή πατρίδα των Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες.

Εχει μεγάλη σημασία η αντίσταση του ΑΚΕΛ κατά του γνωστού σχεδίου ΑΝΑΝ και στις κάθε λογής συνομοσπονδιακές, διχοτομικές λύσεις που βάζουν τον κυπριακό λαό σε ακόμα πιο επικίνδυνες περιπέτειες. Η ηγεσία του ΔΗΣΥ είναι υπόλογη και πρέπει να απολογηθεί στον κυπριακό λαό για την υποστήριξη του διχοτομικού σχεδίου ΑΝΑΝ. Να απολογηθεί στην πλειοψηφία του κυπριακού λαού που καταψήφισε το 2004 αυτό το επικίνδυνο σχέδιο, να απολογηθεί στο σύνολο του λαού που έβγαλε πολύτιμα συμπεράσματα τα επόμενα χρόνια και στήριξε τις θέσεις του ΑΚΕΛ.

Η θέση, επίσης, του ΑΚΕΛ που αρνήθηκε και καταδίκασε την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟικό κατασκεύασμα του «Συνεταιρισμού για την Ειρήνη» έχει ευρύτερη σημασία που ξεπερνά τα όρια της Κύπρου. Είναι θέση που εναρμονίζεται με την πάλη του αντιιμπεριαλιστικού, φιλειρηνικού κινήματος, που αντιστοιχεί στα λαϊκά συμφέροντα. Είναι θέση που χαιρετίστηκε από τους εργαζόμενους στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τη θέση του ΔΗΣΥ και των άλλων πολιτικών δυνάμεων που υποστηρίζουν την ένταξη της Κύπρου στην ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία.

Ο κυπριακός λαός δεν ξεχνά, δεν πρέπει να ξεχάσει ποτέ το ρόλο του ΝΑΤΟ στην κυπριακή τραγωδία και γι' αυτό έχει υποχρέωση να κρίνει αυστηρά τη στάση κάθε πολιτικής δύναμης απέναντι σ' αυτόν τον επικίνδυνο ιμπεριαλιστικό, επιθετικό οργανισμό που εξαπολύει πολέμους και καταπατά τα δικαιώματα των λαών. Τα περί συμβολής του ΝΑΤΟ στην εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό είναι μεγάλη πρόκληση κατά του κυπριακού και του ελληνικού λαού και η υποκριτική αυτή θέση αποκαλύπτεται μέσα και από την πείρα που έχει αποκτηθεί από την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, των προβλημάτων στο Αιγαίο που οξύνονται με την παρέμβαση του ΝΑΤΟ.

Οι εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, οι εξελίξεις στην περιοχή μας και στην ευρύτερη περιοχή είναι πολύ ανησυχητικές. Η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα δυναμώνει, οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και ανταγωνισμοί οξύνονται και από αυτήν τη σκοπιά έχει μεγάλη σημασία η ανάπτυξη του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, στο οποίο το ΑΚΕΛ έχει τη δική του συμβολή.

Ολα αυτά είναι κριτήρια για τον κυπριακό λαό, με τα οποία έχει υποχρέωση να τοποθετηθεί και με την ψήφο του. Η πείρα των εξελίξεων στην Ελλάδα διδάσκει. Τα κόμματα του κεφαλαίου, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, κυβερνούν χρόνια. Κυβέρνησαν στα χρόνια ανόδου της καπιταλιστικής οικονομίας σε συνθήκες αύξησης του πλούτου που παράγει ο λαός και με την πολιτική τους όξυναν τα λαϊκά προβλήματα, μετατρέποντας τον κόπο του λαού σε κέρδη των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών και των άλλων τμημάτων της πλουτοκρατίας.

Κυβέρνησαν και κυβερνούν στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης, καταργούν θεμελιακά δικαιώματα και χτυπάνε με όλα τα μέσα την εργατική τάξη, τις λαϊκές δυνάμεις για να αυξηθούν τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Τα συμπεράσματα από αυτήν την κατάσταση, αλλά και η σημαντική πάλη που δίνει το ΚΚΕ δεν αφορά μόνο τον ελληνικό λαό, αφορά και τον κυπριακό λαό, που τώρα, πριν είναι αργά, πρέπει να πάρει τα μέτρα του και να καταδικάσει με την ψήφο του τις δυνάμεις που εκπροσωπούν και στηρίζουν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.

Κάλπες και στην Ελλάδα

Κάλπες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λονδίνο και Μάντσεστερ ανοίγει, για τους μόνιμους κατοίκους του εξωτερικού που διατηρούν δικαίωμα ψήφου, η Κυπριακή Δημοκρατία, για πρώτη φορά στις βουλευτικές εκλογές, που γίνονται σήμερα Κυριακή. Στα εκλογικά τμήματα εξωτερικού δικαιούνται να ψηφίσουν όσοι υπέβαλαν σχετική δήλωση μέχρι τις 2 Απρίλη 2011 και καμία αλλοίωση ή διόρθωση του καταλόγου δεν μπορεί να γίνει.

Στην Ελλάδα τα εκλογικά τμήματα θα λειτουργούν από τις 7 π.μ. έως τις 6.30 μ.μ., με ένα διάλειμμα στο διάστημα 12 μ. - 1 μ.μ. Στην Αθήνα, οι Κύπριοι πολίτες θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών (οδός Τ. Φιλήμονος 36-38 και Τσόχα, δίπλα στο σταθμό του μετρό Αμπελοκήπων). Στη Θεσσαλονίκη, στο 41ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης (Ικτίνου 5) και στην Πάτρα στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης, στην κεντρική πλατεία Γεωργίου Α'.

Για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη έχουν οριστεί πέντε εκλογικά τμήματα, που αναφέρονται στις επαρχίες που ανήκουν οι εκλογείς, ενώ στην Πάτρα όλοι προσέρχονται στο ίδιο τμήμα. Στα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γενικού εφόρου Εκλογών, οι εκλογείς οφείλουν να φέρουν μαζί τους είτε το εκλογικό βιβλιάριο, είτε το δελτίο ταυτότητάς τους (διαβατήρια δε γίνονται δεκτά).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ