ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Μάη 2011
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Υποκατάστατα με... συνταγή γιατρού!

Επιστρατεύοντας τη λίστα αναμονής στα προγράμματα υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ - που σκόπιμα αφέθηκαν να διογκωθούν από τις εκάστοτε κυβερνήσεις - ως επιχείρημα, η κυβέρνηση ανοίγει με μεθοδικά βήματα τις πόρτες στην εμπορευματοποίηση και την εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου από ιδιώτες, αρχικά με συνταγογράφηση υποκατάστατων από γιατρούς του ΟΚΑΝΑ.

Η Μένη Μαλλιώρη, πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, επαναλαμβάνοντας τις θέσεις της κυβέρνησης για πριμοδότηση των υποκατάστατων σε βάρος της απεξάρτησης και φυσικά της πρόληψης, ανακοίνωσε σε κυριακάτικη εφημερίδα («Ελευθεροτυπία») ότι άρχισε ήδη η πιλοτική συνταγογράφηση των υποκατάστατων από τους γιατρούς του ΟΚΑΝΑ «σε χρήστες που έχουν σταθεροποιηθεί και δε χρειάζεται να εμφανίζονται καθημερινά στη μονάδα, αλλά μπορούν να παίρνουν τα φάρμακά τους για να καλύπτονται αρχικά για τριήμερο, στη συνέχεια για εβδομάδα και τέλος για μήνα». Μάλιστα, τη στιγμή που τα Κέντρα Πρόληψης και τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης αιμορραγούν οικονομικά, η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ δε διστάζει να βαφτίσει τη λογική... «πάρε μια συνταγή και "ψώνισε" τη νόμιμη δόση σου» ως θεραπεία που θα μειώσει τη λίστα της πιάτσας!

Καμιά θεραπεία δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική αν οδηγεί στο περιθώριο, έστω κι αν αυτό είναι «θεσμοθετημένο», αν αποβλέπει απλώς και μόνο στην «ομαλοποίηση» και τον κοινωνικό έλεγχο της συμπεριφοράς του εξαρτημένου, αν στοχεύει στη νομιμοποίηση του φαινομένου και στο συμβιβασμό με αυτό. Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να είναι θεραπεία η κρατική νόμιμη χορήγηση ναρκωτικών και υποκατάστατων από το κράτος, είτε μέσω γιατρών του ΟΚΑΝΑ, είτε μέσω ιδιωτών. Ασε που εγείρονται νέοι κίνδυνοι διόγκωσης του παρεμπορίου και της πολυτοξικομανίας.

Το «επιχείρημα» της κυβέρνησης καμουφλαρισμένο και χιλιοειπωμένο: Αυξημένη ζήτηση στα προγράμματα υποκατάστασης και λίστα αναμονής σε αυτά. Επιχείρημα που καταρρέει καθώς είναι γνωστό ότι η «ζήτηση» και η επιλογή θεραπευτικού προγράμματος όχι μόνο δε γίνονται ελεύθερα από τον χρήστη ουσιών, αλλά κατά κύριο λόγο είναι κατευθυνόμενες. Ειδικά ο εξαρτημένος από οπιοειδή κατευθύνεται κύρια στα προγράμματα υποκατάστασης, γιατί η διαθέσιμη πληροφόρηση και οι διαφημίσεις λειτουργούν προπαγανδιστικά προς αυτά (εύκολη θεραπευτική λύση κτλ.).

Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβερνητική πολιτική για τα ναρκωτικά αποσκοπεί στη δημιουργία μιας ακόμα μεγαλύτερης στρατιάς περιθωριοποιημένων ατόμων, που θα κουβαλάει αντιεπιστημονικές ταμπέλες, όπως αυτή του «χρόνιου ασθενούς», καταδικασμένου να υπηρετεί τους σκοπούς και τα συμφέροντα των φαρμακοβιομηχανιών και όλων των μηχανισμών χειραγώγησης και καταστολής.

Οσο για την «ευαισθησία» για τους 16 ανθρώπους που πέθαναν περιμένοντας στη λίστα: Στη Δανία, 45% των θανάτων από ναρκωτικά οφείλεται στη χρήση μεθαδόνης. Στη Γερμανία σημειώθηκαν 350 θάνατοι από χρήση βουπρενορφίνης. Στην Ελλάδα όμως δεν έχουν δοθεί σχετικά στοιχεία.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κλώτσα την μπάλα, όχι τη ζωή!

Παιδιά Ελλήνων και ξένων εργατών ενωμένα εντός και εκτός γηπέδων...
Παιδιά Ελλήνων και ξένων εργατών ενωμένα εντός και εκτός γηπέδων...
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία. 42 μαθητικές ομάδες στα γήπεδα 9 δήμων, γονείς, φίλοι και συμμαθητές στις κερκίδες και όλοι μαζί να εκφράζουν στην ΚΝΕ την ανάγκη για περισσότερες τέτοιες πρωτοβουλίες, όχι μόνο για ποδόσφαιρο, αλλά και για άλλα αθλήματα.

Ο λόγος για το τουρνουά ποδοσφαίρου 5Χ5 που διοργάνωσαν οι Οργανώσεις Δυτικού Τομέα Αττικής της ΚΝΕ σε δήμους της Δυτικής Αττικής (Περιστέρι, Αιγάλεω, Αγ. Βαρβάρα, Χαϊδάρι, Πετρούπολη, Ιλιον, Αγ. Ανάργυροι - Καματερό, Μενίδι, Φυλή - Ζεφύρι) το περασμένο Σαββατοκύριακο με θέμα: «Κλώτσα τη μπάλα, όχι τη ζωή». Το τουρνουά θα ολοκληρωθεί στις 21 - 22 Μάη.

«Τι γίνεται στην πατρίδα σου, ρε φίλε;» «Το ξέρω ότι είναι πιο δύσκολα για σας». «Κουράγιο και δύναμη για όλους μας». «Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε, αυτά που μας ενώνουν είναι πολλά και δυνατά». Σε πείσμα των καιρών, παιδιά Ελλήνων και ξένων εργατών ανταμώνουν στο γήπεδο και παραδίδουν μαθήματα ήθους και αλληλεγγύης, έχοντας ως αφετηρία το ταξικό ένστικτο. Αλληλεγγύη που αποτυπώθηκε και μέσα στον αγωνιστικό χώρο, καθώς τα σκληρά μαρκαρίσματα και η αντιαθλητική συμπεριφορά δεν είχαν θέση μες στο γήπεδο. Παιδιά μεταναστών από την Αίγυπτο, την Αλβανία, την Πολωνία και Ελλήνων παίζουν για τη ζωή που τους αξίζει, χωρίς ναρκωτικά, με δικαίωμα στη μόρφωση, στον αθλητισμό, στον ελεύθερο χρόνο.

...για μια ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις
...για μια ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις
Το Σάββατο 21 Μάη, στη 1 το μεσημέρι, θα διεξαχθούν τα προημιτελικά και τα ημιτελικά των ομάδων, και την Κυριακή ο μικρός τελικός και ο τελικός στο γήπεδο της Χωράφας (είσοδος από Ιωαννίνων 44). Την ίδια μέρα, μετά τους τελικούς, θα ακολουθήσει εκδήλωση με απονομή αναμνηστικών σε όλες τις ομάδες που συμμετείχαν στο τουρνουά, απονομή μεταλλείων και επάθλων, χαιρετισμός από την Ελευθερία Βενέτη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και συναυλία από μαθητικά συγκροτήματα.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ «ΙΘΑΚΗ»
Στο πλευρό του απεξαρτημένου κρατούμενου

Στο πλευρό του 26χρονου Μιχάλη Καλογερά, που βγήκε νικητής από τη μάχη με τα ναρκωτικά και τώρα βρίσκεται στη φυλακή Γρεβενών για μικροκλοπές που είχε κάνει όταν ήταν στη χρήση, βρίσκεται ο Σύλλογος Οικογένειας και Φίλων του προγράμματος του ΚΕΘΕΑ «ΙΘΑΚΗ».

Ο Μ. Καλογεράς μετρά ήδη 3 χρόνια καθαρός από ουσίες και είχε αρχίσει να προετοιμάζεται για την αποφοίτησή του από το πρόγραμμα. Στις 2 Μάη συνελήφθη σε τυχαίο έλεγχο εξακρίβωσης στοιχείων βάσει εντάλματος σύλληψης που είχε εκδοθεί το 2009, για ποινή κάθειρξης επτά ετών. Η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες πριν από την εκδίκαση της αίτησής του (Τετάρτη 18 Μάη) να ανασταλεί η επιβολή της ποινής με τον όρο παρακολούθησης του θεραπευτικού προγράμματος του ΚΕΘΕΑ, προκειμένου να μπορέσει να ολοκληρώσει την προσπάθειά του.

Ο Σύλλογος Οικογένειας «ΙΘΑΚΗ» σημειώνει: «Είμαστε όλοι μαζί του σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Ενώνουμε τις φωνές μας και ζητάμε από την πολιτεία η οποιαδήποτε εφαρμογή του νόμου να μην είναι στη λάθος κατεύθυνση, δημιουργώντας πιθανό ενδεχόμενο υποτροπής του στο επικίνδυνο περιβάλλον της φυλακής, αλλά να λειτουργήσει ως μια ευκαιρία επιβράβευσης του μακροχρόνιου αγώνα του, προκειμένου να υλοποιήσει τους στόχους του, την ολοκλήρωση της θεραπείας του και την πλήρη επανένταξή του στην κοινωνία, που είναι ο μόνος δρόμος προς την έξοδο...».

ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΑΠΘ
Συνεχίζουν τον αγώνα οι εργαζόμενοι

Την πλάτη γύρισαν στον κυβερνητικό συνδικαλισμό οι εργαζόμενοι της Φοιτητικής Λέσχης του ΑΠΘ, καθώς κόντρα στην προσπάθεια να σταματήσουν την κατάληψη ενόψει της συνάντησης που είναι προγραμματισμένη να γίνει αύριο Τετάρτη στο υπουργείο Παιδείας, αποφάσισαν συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα με στόχο να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων και των φοιτητών η αντίσταση στα σχέδια για κλείσιμο ή ιδιωτικοποίηση της Λέσχης, ο αγώνας για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Στη διάρκεια της χτεσινής γενικής τους συνέλευσης, αποκαλυπτικός ήταν ο ρόλος του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Π. Τσαραμπουλίδη, που επιδόθηκε σε ένα αντιΠΑΜΕ παραλήρημα, λέγοντας ότι οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ είναι «επαγγελματίες επαναστάτες». Στη συνέχεια μέσα στη συνέλευση καλούσε τους εργαζόμενους να είναι ρεαλιστές και να περιορίσουν τις διεκδικήσεις τους σε εξασφάλιση της χρηματοδότησης για τη λειτουργία της Λέσχης για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Ενώ χαρακτήρισε επαναστατική γυμναστική τον αγώνα των εργαζομένων για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, για να φύγουν οι εργολάβοι από το Πανεπιστήμιο. Μάλιστα, προσπάθησε να σπείρει και διχόνοια καθώς χαρακτήρισε βολεμένους τους μόνιμους εργαζόμενους που βρίσκονται στο πλευρό των εργολαβικών (οι συμβάσεις τους λήγουν 30 Αυγούστου) στον αγώνα τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Οι εργαζόμενοι της Φοιτητικής Λέσχης καλούν τους φοιτητές και όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα να στηρίξει τον αγώνα ενάντια στο κλείσιμο της Λέσχης ή στην ιδιωτικοποίηση της. Σήμερα στις 6 το απόγευμα προγραμματίζουν ανοιχτή συζήτηση στο χώρο της Πάνω Λέσχης και αύριο στις 12 μ. προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας στο ΔΣ της Λέσχης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ