ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Μάη 2011
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Καλούν σε μαζική συμμετοχή στην αυριανή κινητοποίηση

Στις 12 το μεσημέρι, στην Ομόνοια, η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην αυριανή κινητοποίηση, καταδικάζοντας την πολιτική που αυξάνει τα αδιέξοδά τους
Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην αυριανή κινητοποίηση, καταδικάζοντας την πολιτική που αυξάνει τα αδιέξοδά τους
Σε μαζική συμμετοχή στην αυριανή απεργία στους ΟΤΑ και στην απεργιακή συγκέντρωση που οργανώνουν οι ταξικές δυνάμεις στην Αθήνα, στην Ομόνοια, στις 12 το μεσημέρι, καλεί με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης για την αύξηση του ωραρίου εργασίας μέχρι και δέκα ώρες στο Δημόσιο, τις υποχρεωτικές μετατάξεις εργαζόμενων στους ΟΤΑ, την παράδοση της καθαριότητας στους ιδιώτες. Υπενθυμίζεται ότι η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ για τα ζητήματα αυτά που αφορούν στο σύνολο των εργαζομένων στο Δημόσιο - και όχι μόνο - αρκέστηκε στο να κηρύξει για αύριο μόνο μια στάση εργασίας (11.30 π.μ. έως λήξη ωραρίου) για τους υπόλοιπους εργαζόμενους και αυτή όχι πανελλαδική αλλά μόνο για την Αττική.

Οι ταξικές δυνάμεις καταγγέλλουν επιπλέον ότι η πλειοψηφία άλλαξε με το έτσι θέλω την απόφαση. Στο Γενικό Συμβούλιο η ίδια είχε αποφασίσει να έχει πανελλαδικό χαρακτήρα και στη συνέχεια την «καταπάτησε πραξικοπηματικά (...) και μετέτρεψε τη στάση εργασίας από πανελλαδική σε παναττική!»

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής στην ανακοίνωσή του για την απεργία καλεί τους εργαζόμενους να καταδικάσουν τα κόμματα που προωθούν αυτές τις πολιτικές και να απομονώσουν τους εκπροσώπους του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Τους καλεί να πάρουν την υπόθεση της απεργίας στα χέρια τους για την οργάνωση του κινήματος, να «οργανώσουμε την πάλη μας με συζητήσεις σε όλους τους χώρους δουλειάς».

Επίσης, σήμερα το Συνδικάτο θα πραγματοποιήσει στις 12 το μεσημέρι παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών, στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Σε συμμετοχή στην κινητοποίηση και στην απεργιακή συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων στην Ομόνοια καλεί και η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, η οποία τονίζει ότι η αύξηση του ωραρίου εργασίας στο Δημόσιο «πρέπει να σημάνει συναγερμό». Και μπορεί η νομοθετική ρύθμιση που προωθείται τώρα να μην αφορά τους εκπαιδευτικούς, ωστόσο όπως τονίζει η Γραμματεία η κυβέρνηση «στο όνομα της "κατάργησης των εργασιακών ανισοτήτων" σχεδιάζει την εξίσωση του εβδομαδιαίου ωραρίου των καθηγητών με αυτό των δασκάλων, δηλαδή 25 ώρες εργασίας. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δηλώνει πως βρίσκεται στην τελική φάση για το νέο μισθολόγιο - φτωχολόγιο, η κατάσταση στον ΟΠΑΔ παραμένει εκρηκτική, ενώ ετοιμάζεται η εξ' ολοκλήρου κατάργηση του εφάπαξ και το πετσόκομμα κατά 20% των επικουρικών συντάξεων. Οι μεταθέσεις του 2011 κόπηκαν, εκατοντάδες εκπαιδευτικοί στερήθηκαν το αυτονόητο δικαίωμά τους να βρίσκονται κοντά στον τόπο κατοικίας τους, κοντά στις οικογένειές τους».

ΚΕΡΚΥΡΑ
Στο κενό η κινητοποίηση «αγανακτισμένων πολιτών»

Αγωνιστική απάντηση στις προκλήσεις των μεγαλοξενοδόχων και τους τραμπούκικους μηχανισμούς έδωσαν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι μαζί με το ΠΑΜΕ

Αθλιες και τρομοκρατικές πρακτικές εις βάρος ξενοδοχοϋπαλλήλων, συνδικαλιστών και μελών του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, του ΠΑΜΕ και κομμουνιστών έλαβαν χώρα προχτές Κυριακή στην κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων στο ξενοδοχείο «ΑΚΤΗ ΜΕΣΟΓΓΗ» για την επαναπρόσληψη 70 εργαζομένων και την καταβολή των δεδουλευμένων που αναλογούν σε χιλιάδες ευρώ. «Αγανακτισμένοι πολίτες», μεταξύ των οποίων και ακροδεξιοί τραμπούκοι που μεταφέρθηκαν από όλο το νησί, στάθηκαν μπροστά από τις πύλες του ξενοδοχείου επιδιώκοντας προκλήσεις, αποδοκιμάζοντας και φτύνοντας την κινητοποίηση, που περιφρουρημένα και συντεταγμένα, με αγωνιστικά συνθήματα, έφθασε με πορεία από το παλαιό Δημαρχείο. Η συγκέντρωση μερικών δεκάδων ατόμων υπέρ της εργοδοσίας, για να μείνει ανοιχτό το ξεζούμισμα εργαζομένων και επαγγελματιών από τους ξενοδοχειακούς ομίλους και τα μονοπώλια που λυμαίνονται τον τουρισμό δεν μπόρεσε να βάλει εμπόδια στην κινητοποίηση του ταξικού σωματείου και των δυνάμεων του ΠΑΜΕ. Η περιφρουρημένη κινητοποίηση συνεχίστηκε μέσα στο ξενοδοχείο με τους τραμπούκους να ξεσπούν στα λάστιχα αυτοκινήτων συνδικαλιστών και μελών του ταξικού σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων και του ΠΑΜΕ, στελεχών του ΚΚΕ, που τρύπησαν με σουγιά. Οι τρομοκρατικές αυτές πρακτικές συνεχίστηκαν και μέσα στο ξενοδοχείο από πρωτοπαλίκαρα της εργοδοσίας που δε δίστασαν να προχωρήσουν και σε προπηλακισμούς εις βάρος του βουλευτή του ΚΚΕ Μπάμπη Χαραλάμπους, για να προστατέψουν την επιχείρηση που είχε βάλει «λουκέτο» εδώ και δυο χρόνια, πετώντας στο δρόμο 140 εργαζόμενους και τώρα ξεκινά την επαναλειτουργία του ξενοδοχείου προσλαμβάνοντας το 50% των εργαζομένων που είχε απολύσει.

Με ανακοίνωσή της η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ σημειώνει: «Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και η ηγεσία της ΝΔ έχουν τεράστιες ευθύνες, στο πλαίσιο της αντεργατικής - φιλοεργοδοτικής πολιτικής του, γιατί σταθερά και επί χρόνια καλύπτουν την βαθιά αντεργατική επίθεση της ιδιοκτήτριας εταιρείας, η οποία χρωστάει πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στους ξενοδοχοϋπαλλήλους από το 2009. Οσοι καθοδηγούν και συμμετέχουν σε τέτοιες ενέργειες αποδεικνύουν το βαθιά αντεργατικό - αντιλαϊκό ρόλο της πολιτικής που υπηρετούν, είναι εχθροί του τουρισμού, κατασυκοφαντούν με τις εγκληματικές ενέργειές τους την περιοχή και τους επαγγελματίες των Μωραΐτικων και όλης της Κέρκυρας». Καλεί την εργατική τάξη, τους επαγγελματίες του τουρισμού, όλο το λαό της Κέρκυρας να καταδικάσουν την αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που είναι η βάση στην οποία στηρίζεται η αυθαιρεσία και η αντεργατική στάση της μεγαλοεργοδοσίας. Να απομονώσουν τους τραμπούκικους μηχανισμούς. Ξενοδοχοϋπάλληλοι και επαγγελματίες του τουρισμού να συσπειρωθούν στα σωματεία τους, στο ΠΑΜΕ και την ΠΑΣΕΒΕ. Να αναπτύξουν και να βαθύνουν τον κοινό αγώνα τους, ενάντια στον κοινό αντίπαλο, τα τουριστικά μονοπώλια και τους ξενοδοχειακούς ομίλους, που εκμεταλλεύονται τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και συμπιέζουν - συρρικνώνουν τους μικρομεσαίους επαγγελματίες. Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΧΑΡΤΟΥ
Απαιτεί 228.000 ευρώ από την ταξική Ομοσπονδία...

...διότι προχώρησε σε απεργία απαιτώντας την ανάκληση απόλυσης

Το χρηματικό ποσό των 228.000 ευρώ απαιτεί η εργοδοσία της «Μακεδονικής Εταιρείας Χάρτου», ΜΕΛ ΑΕ, από την Ομοσπονδία Τύπου Χάρτου και το Σωματείο Εργαζομένων της ΜΕΛ, διότι Ομοσπονδία και Σωματείο πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία, τη Δευτέρα 31 Γενάρη, απαιτώντας την ακύρωση της απόλυσης του συνδικαλιστή Κ. Βέλιου, πρώην προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων. Να σημειωθεί, δε, πως ο ιδιοκτήτης της ΜΕΛ ΑΕ είναι και πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Χάρτου.

Η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου, με σχετική ανακοίνωσή της, εκτιμά: «Την αγωγή αυτή την κατέθεσε η επιχείρηση τη στιγμή, μάλιστα, που βρέθηκε συμβιβαστική λύση μεταξύ του απολυμένου και της εταιρείας. Συνεπώς, σκοπός της εργοδοσίας είναι να ποινικοποιήσει, να τρομοκρατήσει και συντρίψει, αν μπορούσε, το δικαίωμα της διεκδίκησης, της απεργίας. Θέλει να αλυσοδέσει το συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου και όχι μόνο». Επισημαίνει, επίσης, πως στόχο έχει «να χτυπήσει συνολικά το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου, να ανοίξει συνολικότερο δρόμο στην ποινικοποίηση των αγώνων της εργατικής τάξης. Γι' αυτό το λόγο η απόκρουση της επίθεσης αφορά όλους τους εργαζόμενους και τα Σωματεία του κλάδου, όλη την εργατική τάξη».

Η Ομοσπονδία τονίζει ότι «αυτές οι ενέργειες μας πεισμώνουν περισσότερο για να βαδίσουμε πιο αποφασιστικά στο δρόμο της αντεπίθεσης για τα δικαιώματά μας, σε ανυπακοή με τους αντεργατικούς νόμους, σε ρήξη για την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής». Για να καταλήξει: «Καλούμε όλα τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων, όλους τους εργαζόμενους του κλάδου σε ετοιμότητα, να απαντήσουμε αγωνιστικά στη νέα επίθεση της εργοδοσίας. Σύντομα θα συνεδριάσει και η Διοίκηση της Ομοσπονδίας για να αποφασίσει».

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Στην Κόρινθο δίνουν τώρα τον αγώνα

Στο λιμάνι της Κορίνθου και στο πλοίο OLYMBUS (πρώην ROPAX II) έχει μεταφερθεί από χτες ο αγώνας των ναυτεργατών, απαιτώντας την ασφάλιση του πλοίου στο ΝΑΤ, την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και τη ναυτολόγηση ναυτεργατών με συγκροτημένα δικαιώματα. Το σύνολο του πληρώματος είναι πάνω από 50 και μόνο 8 έχουν συγκροτημένα δικαιώματα. Η κινητοποίηση θα συνεχιστεί στο (ROPAX I) μόλις καταπλεύσει στο λιμάνι της Κορίνθου.

Οι ναυτεργάτες, με μπροστάρηδες τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και με συμπαραστάτες την αλληλεγγύη εργαζομένων από κλάδους της στεριάς που ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, έδωσαν μάχη στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, προκειμένου, όπως και τελικά κατάφεραν, να αποδεχτεί η πλοιοκτήτρια εταιρεία την ασφάλιση στο ΝΑΤ του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου «RUZGAR» με σημαία Μάλτας, την εφαρμογή της ΣΣΕ και να ναυτολογήσει, από το ξεκίνημα των κινητοποιήσεων, 54 ναυτεργάτες, με συγκροτημένα δικαιώματα, Κοινωνική Ασφάλιση και συνδικαλιστική εκπροσώπηση. Την ίδια μάχη έδωσαν το Σάββατο και στο πλοίο «SEA TRADE» του εφοπλιστή Βεντούρη, όπου πέτυχαν τη ναυτολόγηση συνολικά 17 ναυτεργατών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ