ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Μάη 2011
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΙΚΑΡΙΑΣ
Στο δρόμο οι ηλικιωμένοι - απολύονται εργαζόμενοι

Απόφαση της Μητρόπολης Σάμου, που οδήγησε σε κατάληψη του Γηροκομείου από τους εργαζόμενους και εκπροσώπους φορέων του νησιού

Μια γενική εικόνα από την κατάληψη του Γηροκομείου στην Ικαρία
Μια γενική εικόνα από την κατάληψη του Γηροκομείου στην Ικαρία
Στο δρόμο κινδυνεύουν να βρεθούν 14 ηλικιωμένοι και 7 εργαζόμενοι, καθώς η Μητρόπολη της Σάμου ανακοίνωσε το κλείσιμο του μοναδικού Γηροκομείου στην Ικαρία. Από χτες οι εργαζόμενοι στο Γηροκομείο με τη συμμετοχή και τη συμπαράσταση φορέων της περιοχής έκαναν κατάληψη στο Γηροκομείο προστατεύοντας το δικαίωμα των ηλικιωμένων στη στέγαση και την αξιοπρεπή διαβίωση, καθώς και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

To Γηροκομείο της Ικαρίας κτίστηκε πριν 25 χρόνια σε εκκλησιαστικό οικόπεδο με δωρεές των απανταχού Ικαριωτών και κυρίως της Πανικαριακής Αδελφότητας Αμερικής. Εφτασε να φιλοξενεί μέχρι και 35 ηλικιωμένους και μέχρι πριν πέντε χρόνια παρουσίαζε και πλεόνασμα στις ετήσιες χρήσεις.

Στις 29/4/2011 η Μητρόπολη της Σάμου διεμήνυσε μέσω της διευθύντριας του Γηροκομείου ότι στις 29/5/2011 το Γηροκομείο θα κλείσει. Ως αιτίες για την απόφαση αυτή παρουσιάστηκαν στους ηλικιωμένους και τους εργαζόμενους προβλήματα στατικότητας του κτιρίου, καθώς και κάποιες διαπιστώσεις του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας ότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες ειδικότητες στο προσωπικό. Οσον αφορά το πρόβλημα της στατικότητας οι ισχυρισμοί διαψεύστηκαν από το μηχανικό που με εξουσιοδότηση και της ίδιας της Μητρόπολης ανέλαβε να εκπονήσει μελέτη για την επέκταση του Γηροκομείου, καθώς εκκρεμεί προς υλοποίηση δωρεά ομογενούς από την Αμερική ύψους ενός εκατ. δολαρίων. Παρ' όλα αυτά η Μητρόπολη επιμένει και σχεδιάζει να μεταφέρει τρεις ηλικιωμένους στο Γηροκομείο του Καρλοβασίου και τους υπόλοιπους «στις πλατείες των χωριών τους για να τους παραλάβουν οι συγγενείς τους», όπως είπε σε κάποια στιγμή η διευθύντρια. Κι ενώ η εκκρεμεί η εκτέλεση της δωρεάς, η Μητρόπολη επιμένει στο κλείσιμο και μάλιστα διεκδικεί, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, με δικαστικά μέσα και τη δωρεά!

Οι εργαζόμενοι ζήτησαν έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου της Ικαρίας, αλλά μέχρι στιγμής η δημοτική αρχή παραμένει απαθής. Ετσι το περασμένο Σάββατο, με πρωτοβουλία των εργαζομένων και του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου, έγινε μαζικότατη πανικαριακή συγκέντρωση στον Αγιο Κήρυκο, με τη συμμετοχή μελών της Πανικαριακής Αδελφότητας Αμερικής, εργατικών σωματείων, τοπικών συλλόγων, εκπροσώπων του Δημοτικού Συμβουλίου και εκπροσώπου του Εργατικού Κέντρου Σάμου. Από τη συγκέντρωση απουσίασαν εντελώς, παρότι κλήθηκαν, εκπρόσωποι του ΔΣ του Γηροκομείου.

Στη συγκέντρωση αποφασίστηκε και η κατάληψη, που ξεκίνησε χτες. Εκτός από τη διασφάλιση της φροντίδας των ηλικιωμένων και των θέσεων εργασίας οι φορείς ζητούν την έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου. «Ζητάμε από όλους τους φορείς του Νομού να στηρίξουν το δίκαιο αγώνα μας, που είναι παρακαταθήκη για Δημόσια, Δωρεάν, Αξιοπρεπή Υγεία και Πρόνοια για όλους», τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι και το Σωματείο των εργαζομένων στο νοσοκομείο.

Συνεχίζονται οι διώξεις αγωνιστών

Στα δικαστήρια οδηγείται με σπουδή σήμερα, ο απολυμένος από την πολυεθνική «Τζάμπο» Νίκος Νικολόπουλος, με την κατηγορία της «συκοφαντικής δυσφήμισης» της εταιρείας και «παράνομης βίας». Θυμίζουμε ότι ο εργαζόμενος, μέλος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, είχε καταγγείλει και αγωνιστεί ενάντια στην προσπάθεια εξαγοράς και τρομοκράτησής του από την εργοδοσία, επειδή πάλευε συσπειρωμένος στο συνδικάτο του για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Μάλιστα, η εργοδοσία είχε χρησιμοποιήσει μαφιόζικες πρακτικές, προσφέροντάς του για ν' αποχωρήσει από τη δουλειά 50.000 ευρώ γιατί όπως του είπαν κινδυνεύει...

Η μεγαλοεργοδοσία προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους με την ποινικοποίηση των αγώνων τους, ώστε να υποτάσσονται σε κάθε αντεργατικό σχεδιασμό. Στέλνοντας και «μήνυμα» σε όσους συμπαραστέκονται και στέκονται αλληλέγγυοι δίπλα τους. Συνέχεια στη φάμπρικα των διώξεων συνδικαλιστών δίνεται και στην Πάτρα. Στο ειδώλιο του κατηγορουμένου οδηγούνται αύριο 18 Μάη και δύο στελέχη του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ, στην Πάτρα, ο Χρήστος Τσαντής και ο Δημήτρης Χριστόπουλος, επειδή διαμαρτύρονταν μαζί με άλλους εργαζόμενους έξω από το «Τζάμπο» της Πάτρας για την απόλυση, στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης των ταξικών δυνάμεων το 2009. Η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ επισημαίνει για τη δίωξη των συνδικαλιστών ότι «είναι συνέχεια άλλων διώξεων ενάντια στο λαϊκό κίνημα και στους αγώνες των εργαζομένων και εντάσσεται στην οργανωμένη και συντονισμένη προσπάθεια της κυβέρνησης, της ΕΕ και των εργοδοτών να καταπατήσουν κάθε δικαίωμα της εργατικής τάξης στην οργάνωση και συμμετοχή της στους αγώνες». Επίσης, καλεί τους εργαζόμενους στις 9 το πρωί, έξω από τα δικαστήρια.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αρχαιρεσίες 25 - 29 Μάη

Σε μαζική συμμετοχή στις εκλογές που διεξάγει από τις 25 έως τις 29 Μάη καλεί τους εργαζόμενους στον κλάδο το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής, αναδεικνύοντας την ανάγκη μαζικοποίησής του για την οργάνωση και το δυνάμωμα των αγώνων.

Σε ανακοίνωση του ΣΕΤΗΠ σημειώνεται: «Οι εργοδότες στον κλάδο είναι, εδώ και χρόνια, οργανωμένοι στο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής Επικοινωνιών. Εμείς οι εργαζόμενοι στον κλάδο πρέπει σήμερα να έχουμε τη δική μας οργάνωση. Ενιαίος είναι ο σχεδιασμός των εργοδοτών, ενιαία πρέπει να είναι και η απάντηση των εργαζομένων, μέσα από τη μαζικοποίηση του ΣΕΤΗΠ και την αλλαγή των συσχετισμών στα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου, υπέρ των δυνάμεων εκείνων που προωθούν την ενότητα της πάλης σε κλαδικό επίπεδο, που θεωρούν ότι η ενότητα της πάλης των εργαζομένων του κλάδου είναι υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων και όχι απλά και μόνο ορισμένων ΔΣ».

Οι εκλογές θα γίνουν στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (Γ' Σεπτεμβρίου 48β και Μάρνης) και για τη συμμετοχή σε αυτές χρειάζεται αστυνομική ταυτότητα και βιβλιάριο υγείας. Το πρόγραμμα της ψηφοφορίας έχει ως εξής: Στις 25, 26 και 27 Μάη 12 το μεσημέρι έως 8 μ.μ. Στις 28 Μάη 9 π.μ.-5 μ.μ., στις 29 Μάη 9 π.μ. - 1 μ.μ. Την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκε η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του ΣΕΤΗΠ, όπου παρουσιάστηκε η δράση του Συνδικάτου και μεταφέρθηκε εμπειρία από τους χώρους δουλειάς.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΧΑΡΤΕΡΓΑΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σημαντική ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων

Στο «τιμόνι» και μάλιστα αισθητά ενισχυμένες, επανεκλέχτηκαν οι ταξικές δυνάμεις στο Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Χαρτοποιίας - Χαρτονοποιίας - Κυτιοποιίας - Χαρταποθήκης και Επεξεργασίας Χάρτου (Χαρτεργατών) νομού Αττικής. Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ), που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, έλαβε 452 ψήφους για το ΔΣ του Σωματείου (σύνολο ψηφισάντων 453 και ένα άκυρο). Στις προηγούμενες εκλογές για το ΔΣ (2009) είχε λάβει 277 ψήφους, στον ίδιο αριθμό ψηφισάντων. Στις εκλογές δε συμμετείχε άλλη παράταξη. Επιπλέον για το ΕΚΑ, η ΔΑΣ πήρε 333 ψήφους εκλέγοντας 4 αντιπροσώπους (το 2009, 189 ψήφοι και 2 αντιπρόσωποι), ενώ για την Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου πήρε 281 ψήφους, εκλέγοντας 6 αντιπροσώπους (από 132 ψήφους και 3 αντιπροσώπους το 2009).

Με ανακοίνωσή του, το νέο ΔΣ του Σωματείου χαιρετίζει τη μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων του κλάδου στις αρχαιρεσίες «παρά τα εμπόδια και τις πιέσεις που ασκήθηκαν από εργοδότες». Και καλεί τους εργαζόμενους «σε μεγαλύτερη συσπείρωση γύρω από το ταξικό σωματείο. Από κοινού, όλοι μαζί να διαμορφώνουμε και να υλοποιούμε τις αποφάσεις μας, πιο δυναμωμένοι. Σήμερα, θα κάνουμε προσπάθειες μαζί με τους εργαζόμενους να ανταποκριθούμε, να βάλουμε εμπόδια, να ματαιώσουμε τα νέα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα, στην προοπτική της ρήξης και της ανατροπής, της αντεργατικής αντιλαϊκής πολιτικής για να ανοίξει η προοπτική του άλλου δρόμου ανάπτυξης προς όφελος των εργαζομένων».

«ΝΙΚΚΟ ΜΑΡΚΕΤ»
Παραμένουν απλήρωτοι

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας το περασμένο Σάββατο στο κατάστημα «ΝΙΚΚΟ ΜΑΡΚΕΤ» στο Παγκράτι (ένα από τα τέσσερα στην Αθήνα) προχώρησαν οι εργαζόμενοι ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα και του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους.

Οι εργαζόμενοι και στα τέσσερα καταστήματα της επιχείρησης στην Αθήνα, στην Πατησίων, στην Κυψέλη, στο Παγκράτι και στου Γουδή παραμένουν απλήρωτοι, άλλοι από το Μάρτη, άλλοι από τον Απρίλη. Επιπλέον, όπως καταγγέλλουν, πολλοί από αυτούς έχουν υπογράψει συμβάσεις για τρίωρη και τετράωρη απασχόληση αλλά δουλεύουν οχτώ ώρες και βεβαίως δεν πληρώνονται τις υπόλοιπες. Μάλιστα, ο εργοδότης, σύμφωνα και πάλι με καταγγελίες εργαζομένων, πιέζει προκειμένου να αποσπάσει τις υπογραφές τους ότι έχουν πληρωθεί. Επίσης, η εργοδοσία χρωστάει ακόμα άδειες στους εργαζόμενους από πέρσι και σε κάποιους από πρόπερσι. Σημειώνεται ότι αρκετοί εργαζόμενοι έχουν καταφύγει με καταγγελίες τους στην Επιθεώρηση Εργασίας αλλά μέχρι σήμερα αυτές δεν έχουν πιάσει τόπο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ