ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Μάη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Απολύει, δεν πληρώνει και «διαφημίζει»... τον «Καλλικράτη»
  • Αγωνιστική «υποδοχή» στον υπουργό από τους συμβασιούχους στην Πάτρα
  • Επιτυχημένες οι συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Από τη συγκέντρωση στον Μυστρά την Κυριακή
Από τη συγκέντρωση στον Μυστρά την Κυριακή
Αγωνιστική υποδοχή επεφύλαξαν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι του ΥΠΠΟΤ στον Π. Γερουλάνο, κατά την επίσκεψή του στην Πάτρα (13/5) στο πλαίσιο των «περιοδειών» που ξεκίνησε τους τελευταίους μήνες, ανά τη χώρα, ... «διαφημίζοντας» την αγοραία «αξιοποίηση» του πολιτισμού και τουρισμού μέσω του «Καλλικράτη».

Το Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού Αρχαιολογικών Εφορειών Πατρών - Αιτωλοακαρνανίας - Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, με πανό, πολύχρωμα μπαλόνια και συνθήματα, απαιτώντας την άμεση κατάργηση του «εργατοκτόνου» 24μηνου (σ.σ. διάταξη στο ΠΔ - «Παυλόπουλου», με την οποία ο συμβασιούχος απολύεται μετά το 24μηνο), την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και την αποπληρωμή των δεδουλευμένων. Ως προς το τελευταίο, να σημειωθεί ότι στην Πάτρα οι συμβασιούχοι που εργάζονται με δικαστικές αποφάσεις έχουν να πληρωθούν από το Δεκέμβρη, ενώ οι υπόλοιποι συμβασιούχοι δεν έχουν πληρωθεί τον Απρίλη.

Ο υπουργός δεν είπε ούτε λέξη για τις απληρωσιές - ακόμη και όταν ένας συμβασιούχος τον ρώτησε μπροστά στην κάμερα πώς νομίζει ότι ζει ένας άνθρωπος που δεν έχει πληρωθεί από τον Δεκέμβρη (!) - ενώ για το 24μηνο ξανάριξε το «μπαλάκι» στο ΥΠΕΞ, λες και πρόκειται για «άλλη» κυβέρνηση.

Οι κινητοποιήσεις των εκτάκτων κλιμακώθηκαν προχτές Κυριακή, με συγκεντρώσεις σε Αθήνα (Ακρόπολη), Θεσσαλονίκη (Λευκός Πύργος), Πελοπόννησο (Μυκήνες, Μυστράς) και Δ. Ελλάδα (αρχαιολογικός χώρος Νικόπολης) με μεγάλη επιτυχία και θερμή ανταπόκριση του κόσμου.

Την ώρα που το ΥΠΠΟΤ απολύει, δεν πληρώνει μισθούς, συντηρεί και προβάλλει από την πολιτιστική κληρονομιά μόνον ό,τι θεωρεί πως θα φέρει «τουριστικά» έσοδα, ο υπουργός πραγματοποίησε «ευρεία σύσκεψη» μέσα στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας, παρουσία του περιφερειάρχη Δ. Ελλάδας, βουλευτών, δημάρχων κ.ά., ... διατυπώνοντας το «νέο αναπτυξιακό σχεδιασμό που απορρέει από την Καλλικρατική διοίκηση και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της συνέργειας στους τομείς Πολιτισμού, Τουρισμού και Αθλητισμού». Δηλαδή... «έθεσε στη διάθεση της Περιφέρειας ακίνητα της ΕΤΑ (σ.σ. Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα) προς παραχώρηση για πλήρη εκμετάλλευση, αν προκύψει ότι οι τοπικές κοινωνίες και αρχές κρίνουν κάτι τέτοιο σκόπιμο και ωφέλιμο»!

Τιμή στην Τερψιχόρη Παπαστεφάνου

Μια βραδιά ξεχωριστής ευαισθησίας ήταν η χτεσινή για την μεγάλη μαέστρο

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση στη χτεσινή συναυλία
Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση στη χτεσινή συναυλία
Μια ξεχωριστή μελωδική βραδιά, εξαιρετικά αφιερωμένη στην μεγάλη μαέστρο του χορωδιακού μας τραγουδιού Τερψιχόρη Παπαστεφάνου, πραγματοποιήθηκε χτες στην αίθουσα συνεδρίων του ΚΚΕ, στον Περισσό. Ο Ψυχαγωγικός Ομιλος Σιδηροδρομικών και η αξιόλογη μεικτή χορωδία του, την οποία επί 23 χρόνια διηύθυνε η Τ. Παπαστεφάνου, τίμησαν την αφοσιωμένη μουσικό για τη μεγάλη προσφορά της, τόσο στη χορωδία τους, όσο και στο χορωδιακό τραγούδι γενικότερα. Στην εκδήλωση - δώρο καρδιάς στην επίτιμη, σήμερα, μαέστρο της χορωδίας, η οποία και ήταν παρούσα, μίλησαν ο πρόεδρος του Ψυχαγωγικού Ομίλου Σιδηροδρομικών Π. Αναστασόπουλος, ο οποίος και ευχαρίστησε το ΚΚΕ για τη βοήθειά του στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης, η εκπρόσωπος της χορωδίας Ρία Καπετανίδη και ο μαέστρος Αιμίλιος Γιαννακόπουλος, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην πνοή που έδωσε η Τερψιχόρη Παπαστεφάνου στη χορωδία τους, αλλά και στο μουσικό της έργο. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, υπεύθυνη του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ, ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος της ΚΚΕ και πλήθος κόσμου.

Η χορωδία και οι αξιόλογοι σολίστ (Σεβαστή Μωραϊτίνη, Νενέ Ανδριανού και Νίκος Κάνδηλας) με τη συνοδεία οκτώ μουσικών παρουσίασαν τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και της Τ. Παπαστεφάνου σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, Μ. Βρεττάκου, Οδ. Ελύτη, Γ. Σεφέρη και άλλων, απήγγειλε ο Κρατερός Κατσούλης. Αποκορύφωμα της βραδιάς η απόδοση της τιμητικής πλακέτας στην μεγάλη δασκάλα που κλήθηκε στη σκηνή να διευθύνει τη χορωδία στο «Λίγο ακόμα να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα».

Η σπουδαία χορωδός
Η σπουδαία χορωδός
Η χορωδία και οι μουσικοί επί σκηνής
Η χορωδία και οι μουσικοί επί σκηνής
ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
«Oχι» στο κλείσιμό του

Μουσική διαμαρτυρία αύριο Τετάρτη

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων, στις 18 Μάη (5 μ.μ) διοργανώνεται μουσικοθεατρική διαμαρτυρία από το Θεατρικό Μουσείο, με συμμετοχή του Σταμάτη Κραουνάκη, της «Σπείρα - Σπείρα» και ανθρώπων του θεάτρου, μπροστά στο Θεατρικό Μουσείο (Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50).

Θυμίζουμε ότι το Θεατρικό Μουσείο κινδυνεύει να κλείσει. Λειτουργεί μόνο με προσωπικό ασφαλείας, καθώς οι εργαζόμενοι - απλήρωτοι επί 5 μήνες - προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας, ενώ το προεδρείο του ΔΣ δικάζεται (20/5) για χρέη στο ΙΚΑ και «υπεξαίρεση» των ασφαλιστικών του προσωπικού. Ετσι, το ΔΣ οδηγείται, με απελπισία, στην αναζήτηση λύσεων (διάλυση του σωματείου, εκποίηση της περιουσίας του) για να αντιμετωπίσει τα αδιέξοδα.

Για το θέμα αυτό συναντήθηκε χτες, ο πρόεδρος του Κέντρου, Κώστας Γεωργουσόπουλος, με τη ΓΓ του ΥΠΠΟ-Τ, Λ. Μενδώνη, η οποία υποσχέθηκε ότι θα δοθούν κάποια χρήματα για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες, ενώ αναζητείται νομική λύση ένταξής του σε κάποιον εποπτευόμενο από το ΥΠΠΟ-Τ οργανισμό.

Ψήφισμα συμπαράστασης εξέδωσε και η Ενωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Απεργία στο Κρατικό Ωδείο

Σε νέα 24ωρη απεργία, σήμερα Τρίτη, και κυλιόμενες 48ωρες απεργίες από την Πέμπτη, 26 του Μάη, οπότε αρχίζουν οι εξετάσεις των μαθητών, προχωρά ο Σύλλογος Καθηγητών Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, απαιτώντας μεταξύ άλλων αύξηση της χρηματοδότησης από το υπουργείο Πολιτισμού, καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλονται για τους τελευταίους 8 μήνες. Στο πλαίσιο της σημερινής απεργιακής κινητοποίησης διοργανώνουν συναυλία διαμαρτυρίας, στις 7.30 μ.μ., στο χώρο του ωδείου με τίτλο «Από τον Μπαχ στο ...μπάχαλο».

Ο Παγγεραγωτικός Σύλλογος Μυτιλήνης και η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής οργανώνουν εκδήλωση - αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη, με θέμα «Ο Ελύτης και το νησί με τους κόλπους των ελαιώνων», με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τη γέννησή του. Η εκδήλωση (18/5, 6.30 μ.μ.) θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο των Κωνσταντινουπολιτών (Δημ. Σούτσου 46, Αμπελόκηποι). Θα μιλήσουν οι Δημήτρης Καραμβάλης, Αθηνά Χατζηγιαννάκη, Δημήτρης Νικορέτζος. Συμμετέχουν ο Λίνος Κόκοτος (πιάνο) και η Μαρία Κανελλοπούλου. Θα παρουσιαστούν φωτογραφίες του Στρατή Ζάνταλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ