ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Μάη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Εκβιάζουν για μηδενική αντίσταση στις νέες ανατροπές

Στις λαϊκές συνειδήσεις στοχεύουν η τρομοκρατία για την εξέλιξη του ελληνικού χρέους και τα σενάρια για τη διαχείρισή του

Ο λαός έχει το δικό του δρόμο να βαδίσει, στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που θέλουν να τον σπρώξουν με απειλές και εκβιασμούς το κεφάλαιο και το πολιτικό του προσωπικό
Ο λαός έχει το δικό του δρόμο να βαδίσει, στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που θέλουν να τον σπρώξουν με απειλές και εκβιασμούς το κεφάλαιο και το πολιτικό του προσωπικό
Στον κουρνιαχτό της σεναριολογίας και των αντεγκλήσεων για τον επιμερισμό της ζημιάς από την ελεγχόμενη απαξίωση μέρους του κεφαλαίου, όλο και πιο έντονα καταγράφεται η ρητή απαίτηση των εκπροσώπων του ιμπεριαλισμού και των μονοπωλίων για επιτάχυνση της εφαρμογής των αντιλαϊκών μέτρων και των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και για την επιθετική συναίνεση των κομμάτων της πλουτοκρατίας στην εφαρμογή των μέτρων αυτών, που αποτελούν στρατηγική επιλογή της τάξης τους. Σε κάθε περίπτωση, κοινός στόχος της κυβέρνησης, των ντόπιων και ξένων συμμάχων της, συνολικά του αστικού συστήματος, είναι να εκβιαστεί ο λαός να αποδεχτεί το μονόδρομο της πλουτοκρατίας στη διαχείριση της κρίσης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο επίτροπος Ολι Ρεν, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt» ξεκαθαρίζει: «Δηλώνω ρητά και καθαρά: Η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και να διασφαλίσει ότι θα υλοποιηθεί πλήρως το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων». Παράλληλα, επαναλαμβάνει ότι πρέπει να επιτευχθεί η συναίνεση των αστικών κομμάτων στην εφαρμογή του μνημονίου, διευκρινίζοντας ότι «ακόμη και εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναινέσουν στη διαφαινόμενη ανάγκη νέας χρηματοδότησης της Ελλάδας, είναι παράλογο να πιστεύει κανείς πως υπάρχει εναλλακτική λύση στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων (...) Είναι απολύτως απαραίτητο» τα αστικά κόμματα να συναινέσουν στην εφαρμογή του μνημονίου.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Εβαλντ Νοβότνι, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, σημειώνει ότι η Ελλάδα ενδέχεται να χρειαστεί επιπλέον βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ, αλλά αυτό είναι κάτι που «πρέπει να διασφαλιστεί κάτω από πολύ αυστηρούς όρους (...) Αλλά θα πρέπει να υπάρχει και πολιτική βούληση στις χώρες που έχουν προβλήματα. Βούληση που θα υποδηλώνει σαφέστατα ότι αρχίζει μια άλλη πορεία». Αντίστοιχα, ο Γιούργκεν Σταρκ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, επισημαίνει: «Είναι προφανές ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες για περικοπές δαπανών προκειμένου να ανταποκριθεί στους όρους του πακέτου για τη χορήγηση της επόμενης δόσης».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Muenchner Merkur» προεξοφλεί ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να επιστρέψει στις αγορές το 2012», και επαναλαμβάνει: «Η χώρα θα πρέπει να επιταχύνει στην κατεύθυνση των αποκρατικοποιήσεων προκειμένου να εκταμιευθούν η πέμπτη δόση του δανείου καθώς και οι επόμενες».

Συζητούν τον επιμερισμό της ζημιάς

Σύμφωνα με την «Die Welt», η οποία επικαλείται ανώνυμη πηγή της τρόικας που βρίσκεται στην Ελλάδα, η Ελλάδα θα πάρει την 5η δόση του δανείου, παρά τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, καθώς «ενόψει της δραματικής κατάστασης, δεν υπάρχει καμία άλλη επιλογή».

Σε δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας καταγράφονται και οι ασίγαστοι ανταγωνισμοί μεταξύ των διαφόρων μερίδων της πλουτοκρατίας και η αντανάκλασή τους στις αντεγκλήσεις μεταξύ των κυβερνήσεων των κρατών και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Στο δημοσίευμα σημειώνεται η διάσταση μεταξύ της ΕΚΤ και της Γαλλίας από τη μια και της Γερμανίας, της Κομισιόν και του ΔΝΤ από την άλλη, απέναντι στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Κομισιόν, η Γερμανία και το ΔΝΤ εμφανίζονται έτοιμοι να δεχθούν μια «ήπια αναδιάρθρωση» του ελληνικού χρέους, μέσω της επιμήκυνσης της λήξης ομολόγων, που όμως θα σήμαινε απώλειες και για τους ιδιώτες επενδυτές. Αντίθετα, η ΕΚΤ και η Γαλλία θα προτιμούσαν να δοθούν επιπρόσθετες εγγυήσεις και διμερή δάνεια στην Ελλάδα.

Πάντως, τα σενάρια γύρω από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δίνουν και παίρνουν. Σε δημοσίευμα της γερμανικής «Tagesspiegel» σημειώνεται: «Φαίνεται όμως ότι η αναδιάρθρωση είναι για την Ελλάδα αναπόφευκτη. Θα ήταν δίκαιο εάν "πλήρωναν" και οι ιδιώτες-πιστωτές, πόσο μάλλον που το δημόσιο χρέος της Ελλάδας οφείλεται εν μέρει σε προηγούμενες διασώσεις τραπεζών. Οι συνέπειες μιας αναδιάρθρωσης θα είναι επώδυνες, γι' αυτό ακριβώς είναι σημαντικά τα μέτρα για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης, όπως π.χ. η εισαγωγή κοινού ευρωπαϊκού φόρου για πλούσιους και ο φόρος χρηματοοικονομικών συναλλαγών. Τα κοινά ευρωομόλογα θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στην ανακατανομή των επιβαρύνσεων, ενώ μια αλληλέγγυα ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε».

Στην κατεύθυνση του επιμερισμού της ζημιάς στους ιδιώτες επενδυτές, ο σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης, Λαρς Φελντ, τονίζει ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και εκτιμά ότι «δεν αναμένεται από ένα "κούρεμα" να καταρρεύσει κάποια τράπεζα της Γερμανίας ή της Γαλλίας».

Ανησυχίες και σενάρια

Την ίδια στιγμή, ο Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, σημειώνει ότι «αν έχουμε αναδιάρθρωση του χρέους, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα αντιμετωπίσει σημαντικές δυσκολίες σε επίπεδο κεφαλαίων. Οι τράπεζες δεν θα έχουν πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις και θα υπάρξει μετάδοση του φαινομένου και σε άλλες χώρες. Αυτό δεν είναι καθόλου καλό σενάριο για την Ευρώπη».

Την ανησυχία της πλουτοκρατίας για φαινόμενο ντόμινο εκφράζει το πρακτορείο «Bloomberg», σύμφωνα με το οποίο, η οικονομική ανάκαμψη της Ανατολικής Ευρώπης πιθανότατα θα επηρεαστεί αρνητικά από ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς θα πλήξει το δανεισμό από τις δυτικές τράπεζες και θα επηρεάσει τις θέσεις των επενδυτών σε μετοχές, ομόλογα και νομίσματα της περιοχής.

Τέλος, το βασικό σενάριο για την Ελλάδα, σύμφωνα με τη «Nomura Securities International», είναι ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αναβάλλεται τουλάχιστον μέχρι το 2012. Η «Nomura» εκτιμά ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί «το ενδεχόμενο μη ελεγχόμενης πτώχευσης και/ή εξόδου από την Ευρωζώνη» εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας η οποία θα προέκυπτε από πρόωρες εκλογές που δε θα οδηγούσαν σε αυτόνομη κυβέρνηση, αλλά θα χανόταν χρόνος μέχρι να συγκροτηθεί κυβέρνηση συνασπισμού.

Για απόπειρα βιασμού κατηγορείται ο Στρος Καν

NEA YΟΡΚΗ.--

Σάλο έχει προκαλέσει η σύλληψη του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν, στη Νέα Υόρκη, μετά την καταγγελία 32χρονης εργαζόμενης καμαριέρας στο πολυτελές ξενοδοχείο όπου διέμενε, ότι την κακοποίησε σεξουαλικά. Χθες, ο 62χρονος κατηγορούμενος, που έχει παρελθόν καταγγελιών για σεξουαλικές επιθέσεις, εμφανίστηκε ενώπιον του ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Μανχάταν, με κατηγορίες κακουργηματικού τύπου, για εγκληματική σεξουαλική δράση, απόπειρα βιασμού και ομηρία. Ο ίδιος, μέσω των νομικών του συμβούλων, αρνείται τις κατηγορίες, αλλά το δικαστήριο τον έκρινε προφυλακιστέο και ύποπτο φυγής. Ετσι θα επανέλθει στη δικαστική αίθουσα στις 20 Μάη, όπου ενώπιον 16 ενόρκων θα αποφασιστεί η παραπέρα διαδικασία, ενώ, ταυτόχρονα, αναμένονται και εργαστηριακά ευρήματα.

Ο Στρος Καν συνελήφθη στο αεροσκάφος της «Air France» λίγο πριν αναχωρήσει για το Παρίσι, ξημερώματα Κυριακής ώρα Ελλάδας, και κρατήθηκε σε τμήμα του Χάρλεμ. Η συνάντησή του με την Α. Μέρκελ την Κυριακή και η συμμετοχή του στο χθεσινό Γιούρογκρουπ ματαιώθηκαν. Προσωρινά καθήκοντα επικεφαλής του ΔΝΤ αναλαμβάνει ο δεύτερος τη τάξει, Αμερικανός Τζον Λίπσκι (σ.σ. σύμβουλος του ΔΝΤ την περίοδο της χούντας του Πινοτσέτ), ο οποίος ωστόσο έχει δηλώσει ότι αποχωρεί από το ΔΝΤ. Η «συμφωνία κυρίων», από το 1946, προβλέπει ο επικεφαλής του ΔΝΤ να είναι Ευρωπαίος και ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας Αμερικανός. Με δεδομένες τις εξελίξεις, η κούρσα της διαδοχής στο ΔΝΤ έχει ξεκινήσει, ενώ τα πολιτικά σενάρια φουντώνουν και στη Γαλλία, όπου ο Καν προαλειφόταν για υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών στις προεδρικές εκλογές του 2012.

ΚΚΕ
Ο λαός να μην τους φοβηθεί

Σε σχόλιο που εξέδωσε το Σάββατο για τους εκβιασμούς τρόικας - πλουτοκρατίας και τα περί συναίνεσης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Οι νέοι εκβιασμοί και η πιο ισχυρή συναίνεση που απαιτούν μεταξύ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ έχουν στόχο να αλυσοδέσουν το λαό για να επιβάλουν πιο βάρβαρα και αντιδραστικά μέτρα. Ταυτόχρονα, φανερώνουν ότι φοβούνται τη λαϊκή ριζοσπαστικοποίηση, οργάνωση και συμπόρευση με το ΚΚΕ. Ο λαός δεν πρέπει να τους φοβηθεί. Τώρα πρέπει να αντεπιτεθεί».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ