ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Μάη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟ Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ - ΟΓΕ
Ενάντια στην αδειοδότηση οίκων ανοχής

Η Τοπική Διοίκηση προάγει την πορνεία, τις σάπιες αξίες του συστήματος που καταρρακώνουν τη γυναίκα. Δήμαρχος είναι γυναίκα

Την πλήρη αντίθεσή τους εξέφρασαν οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας, με θέμα την αδειοδότηση οίκων ανοχής από το δήμο. Με παρέμβασή της η Δανάη Γκούμα, δημοτική σύμβουλος του ΚΚΕ, τόνισε ότι ο δήμος αντί να αναπτύσσει δράση σε κατεύθυνση που θα αποτρέπει την ανάπτυξη της πορνείας, γίνεται συνένοχος στο κοινωνικό αυτό φαινόμενο που συνοδεύει το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα. Πρόσθεσε ότι η πορνεία αποτελεί έσχατη μορφή εκμετάλλευσης και ότι είναι ασυμβίβαστη με την αξία και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου.

Στην ουσία με αυτή τη συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο δίνει συνέχεια σε συζήτηση που έχει ξεκινήσει από το Μάρτη του 2010 σχετικά με τις άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας οίκων ανοχής. Τόσο η δημοτική αρχή όσο και οι εκπρόσωποι των άλλων παρατάξεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ επιδόθηκαν εκ νέου σε ένα παζάρι που αφορά στον αριθμό των οίκων ανοχής και την απόστασή τους από σχολεία, πλατείες, παιδικούς σταθμούς κ.ά.

Παρέμβαση της ΟΓΕ

Τη δημοτική αρχή καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομάδα Γυναικών Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας (μέλος της ΟΓΕ) καθώς και την προηγούμενη δημοτική αρχή Ν. Φιλαδέλφειας η οποία ενέκρινε λίγους μήνες πριν, στις 13-12-2010, τη λειτουργία οίκων ανοχής στον πρώην Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας με την υπ' αριθμόν 257 απόφαση του Συμβουλίου. Υπενθυμίζει ότι το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα εναντιώθηκε στην απόφαση του ΠΑΣΟΚ το 1999 για τη νομιμοποίηση της πορνείας ως επαγγέλματος.

Στην ανακοίνωση που μοιράστηκε και διαβάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, η Ομάδα Γυναικών, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, ενώ η ανεργία ειδικά για τις γυναίκες έχει εκτιναχθεί στο 18,5% και ακόμα περισσότερο για τις νέες κάτω των 30 ετών, αντί να συζητάμε μέτρα για τη διασφάλιση μόνιμης και σταθερής εργασίας με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα για την εργαζόμενη γυναίκα, καθώς και μέτρα προστασίας και ανακούφισης της άνεργης και της οικογένειάς της, ερχόμαστε σήμερα να συζητήσουμε με ευθύνη της δημοτικής αρχής τη χορήγηση ή μη άδειας λειτουργίας οίκου ανοχής στην περιοχή μας. Η πορνεία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί επάγγελμα ούτε αποτέλεσμα ελεύθερης επιλογής, παρά τις προσπάθειες που γίνονται από το αστικό κράτος να τη νομιμοποιήσει θεσμικά και ηθικά. Είναι η έσχατη μορφή προσβολής κάθε ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Οταν ο άνθρωπος γίνεται εμπόρευμα σε μια αγορά που ο πελάτης έχει πάντα δίκιο, ενώ ο έμπορος προσδοκά το μέγιστο κέρδος από το εμπόρευμά του, η πορνεία είναι η τελειότερη έκφραση της ανθρώπινης δουλείας».

Φαίνεται ότι στο θέμα θα δοθεί συνέχεια καθώς στη συνεδρίασή του παραβρέθηκε δικηγόρος οίκου ανοχής, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η λειτουργία του συγκεκριμένου οίκου είναι σύννομη, μίλησε για διαφυγόντα κέρδη λόγω καθυστερήσεων στην αδειοδότηση για τη λειτουργία του, ενώ πρόσθεσε ότι αναμένει σχετική γνωμοδότηση του Συνηγόρου του Πολίτη και απόφαση του περιφερειάρχη.

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Για τους αγώνες των ανθρακωρύχων

Εκδήλωση των Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ και των Οργανώσεων της ΚΝΕ της Νέας Ιωνίας για την παρουσίαση του βιβλίου των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής» «Ο βασιλιάς άνθρακας»

«Η σημερινή περίοδος που διανύουμε με την οικονομική κρίση, τα μέτρα της κυβέρνησης που έχουν σοβαρές αρνητικές συνέπειες στη ζωή των εργατικών λαϊκών οικογενειών, μας στρέφουν στη μελέτη της δράσης του εργατικού κινήματος, προκειμένου να αντλήσουμε παραδείγματα, αλλά και πείρα στην προσπάθεια να ανταποκριθούμε στο βασικό καθήκον που έχουμε σαν Κόμμα, να συμβάλουμε στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος στη γραμμή ρήξης και ανατροπής». Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Παναγιώτης Παπαγεωργόπουλος, γραμματέας της ΝΕ Βόρειου Τομέα Αττικής του ΚΚΕ, κατά την παρουσίαση του βιβλίου των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής» «Ο βασιλιάς άνθρακας». Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στην κατάμεστη αίθουσα του «Παναιτώλιου» στην Αλσούπολη της Νέας Ιωνίας, στην εκδήλωση που οργάνωσαν οι Οργανώσεις Βάσης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ της Νέας Ιωνίας.

Η εκδήλωση συνοδεύτηκε από έκθεση φωτογραφικού και αρχειακού υλικού σε σχέση με τους αγώνες των ανθρακωρύχων στις ΗΠΑ, καθώς και στην Καλογρέζα και τη συμβολή τους στην ανάπτυξη του εργατικού κινήματος. Επίσης παρουσιάστηκε χρονικό για την Ιστορία του εργατικού κινήματος που αναπτύχθηκε στα ορυχεία της Καλογρέζας συνδυασμένο με αποσπάσματα από το βιβλίο «Ο βασιλιάς άνθρακας», προβολή σλάιτς και παρεμβάλλονταν εργατικά τραγούδια.

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν επιζώντες ανθρακωρύχοι της Καλογρέζας, μέλη των οικογενειών τους, καθώς και ο εγγονός του Λούη Τίκα, συνδικαλιστή μεταλλωρύχου στις ΗΠΑ που δολοφονήθηκε.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Το κρυφτούλι της «Αυτόνομης Παρέμβασης»

Να εμφανιστεί αμέτοχη αλλά και να εξαφανίσει την ευθύνη που έχουν οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού στην άγρια αντεργατική επίθεση για το πετσόκομμα των εργατικών δικαιωμάτων προσπαθεί η «Αυτόνομη Παρέμβαση», με αφορμή και το συνέδριο της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ). Ηταν χαρακτηριστική η προχτεσινή παρέμβαση στο συνέδριο των Ευρωπαίων εργατοπατέρων που εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ έκανε ο αναπληρωτής πρόεδρός της, Ηλίας Βρεττάκος, στέλεχος της «Αυτόνομης Παρέμβασης» (ΑΠ), παράταξης του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Το συνδικαλιστικό κίνημα και η ΣΕΣ «πολλές φορές διευκόλυναν τις πολιτικές του κεφαλαίου», είπε. «Περιορίζουν τις παρεμβάσεις τους σε δευτερεύοντα θέματα και δεν αμφισβητούν τις νεοφιλελεύθερες αποφάσεις που παίρνουν τα συμβούλια κορυφής. Λειτουργούν γραφειοκρατικά κι έχουν αναδείξει τον περίφημο κοινωνικό διάλογο ως κύριο εργαλείο για τις αποφάσεις τους... οι δράσεις που αποφασίζονται δημιουργούν ερωτηματικά», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

***

Αλήθεια, τι δημιουργεί ερωτηματικά για την ΑΠ και τα στελέχη της; Το ότι η ΣΕΣ πρωτοστατεί στη διαμόρφωση βασικών αντεργατικών εργαλείων, όπως η Στρατηγική της Λισαβόνας; Προκαλεί ερωτηματικά αυτή η στάση ή απαιτεί καταδίκη και περιφρόνηση από τους εργάτες, που πρέπει να εγκαταλείψουν μια και καλή τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες; Για παράδειγμα, η ΣΕΣ προτείνει αύξηση μισθών μόνο «στις χώρες με πλεόνασμα». Που δημιουργείται, όπου υπάρχει, από την αφαίρεση κάθε κοινωνικής παροχής από το κράτος στους εργαζόμενους. Δηλαδή η ΣΕΣ, εμμέσως πλην σαφώς, στηρίζει τις πολιτικές που καταστρέφουν κοινωνικά δικαιώματα. Μόνο προκαλεί αυτή η πολιτική σε όφελος του κεφαλαίου ή αποδεικνύει ότι η ΣΕΣ είναι ο μοχλός του στο συνδικαλιστικό κίνημα για το πέρασμα αυτής της πολιτικής; Αλλά αυτό απαιτεί ανατροπή της, απαιτεί εγκατάλειψη της ΣΕΣ από τους εργάτες. Επομένως η ΣΕΣ δεν προτείνει αύξηση μισθών σε χώρες σαν την Ελλάδα που έχουν ελλείμματα. Σημαίνει ή δε σημαίνει ότι φορτώνει στους εργάτες την πληρωμή χρεών και ελλειμμάτων που δημιουργούνται από τις χρηματοδοτήσεις και τις φοροαπαλλαγές του κεφαλαίου; Μήπως είναι δευτερεύον το να βγαίνουν «εκπρόσωποι» των εργαζομένων και να διατυπώνουν προτάσεις για το πώς οι εργάτες θα φορτωθούν νέα βάρη προκειμένου να ξελασπώσει η πλουτοκρατία; Το να βγαίνουν οι δυνάμεις της ΣΕΣ (σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, στην Ελλάδα με τις ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ) και όχι απλά να συμφωνούν με τα αντεργατικά μέτρα, αλλά να συνεργάζονται στενά με τις κυβερνήσεις και τις εργοδοτικές οργανώσεις για την εφαρμογή τους, είναι απλή «διευκόλυνση» της πολιτικής που λεηλατεί τις κατακτήσεις των εργαζομένων; Είναι απλή «διευκόλυνση» το ότι οι συνδικαλιστικές ηγεσίες εμποδίζουν την ίδια την πάλη των εργαζομένων προβάλλοντας «αιτήματα» στα πλαίσια της ανταγωνιστικότητας; Αλλωστε οι δυνάμεις της ΑΠ τα ίδια με τη ΣΕΣ και τη ΓΣΕΕ υπηρετούν: τις ανάγκες και το «ρεαλιστικό» της «ανταγωνιστικότητας».

***

Οχι, όλα αυτά δεν είναι ούτε απλή «διευκόλυνση» ούτε απροσεξία ούτε και λάθος εκτίμηση της ΣΕΣ, της ΓΣΕΕ κλπ. Είναι σχεδιασμένη επιλογή τους να αναλάβουν το ρόλο του πλασιέ της αντεργατικής πολιτικής, του πρωταγωνιστή στη συνδιαμόρφωσή της. Οποιος δεν είναι ενάντια σ' αυτήν την πολιτική και δεν αντιπαλεύει όλους όσοι την υπηρετούν, είναι ενάντια στους εργάτες. Και όποιος προσπαθεί να εξαφανίσει τη συνειδητή αυτή επιλογή και το ρόλο των εργατοπατέρων είναι κι αυτός μέρος του προβλήματος των εργατών. Οπως και η «Αυτόνομη Παρέμβαση», μ' αυτά που λέει ο εκπρόσωπός της, αλλά και με την πολιτική και την ταχτική της στο συνδικαλιστικό κίνημα στην Ελλάδα, ως ουρά του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού. Γι' αυτό και σε πολλές Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα κατεβαίνουν στις εκλογές σε κοινά με ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ ψηφοδέλτια (όπως στην ΟΕΚΙΔΕ, την ΟΕΦΣΕΕ). Γι' αυτό και υπογράφουν συμβάσεις για μισθούς αντίστοιχους των αναγκών της εργοδοσίας, όπως έκαναν στην «Παπαστράτος», όπου συμφώνησαν για τρία χρόνια ο μισθός να καθορίζεται ανάλογα με τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας. Στηρίζουν και συμφωνούν με την υπονόμευση της ταξικά προσανατολισμένης οργάνωσης και πάλης των εργαζομένων.


Α. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ