ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Μάη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο πολιτισμός δεν είναι εμπόρευμα είναι δικαίωμα

Από τη χτεσινή μουσικοθεατρική εκδήλωση υποστήριξης του Θεατρικού Μουσείου

Eurokinissi

Από τη χτεσινή μουσικοθεατρική εκδήλωση υποστήριξης του Θεατρικού Μουσείου
Δυναμικά απάντησαν χτες πολλοί καλλιτέχνες με τη συμμετοχή τους στη μουσική διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα -Παγκόσμια Μέρα Μουσείων- έξω από το Κέντρο Μελέτης και Ερευνας του Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικό Μουσείο, σε μια προσπάθεια να μείνει ζωντανή η ιστορία του ελληνικού θεάτρου, να μείνει ζωντανή η μνήμη, ο πολιτισμός, που κινδυνεύουν από την πολιτική απαξίωσης του ΥΠΠΟ-Τ. Θυμίζουμε ότι το Θεατρικό Μουσείο παραμένει, σχεδόν, κλειστό μετά την επίσχεση εργασίας των εργαζομένων και των οικονομικών του προβλημάτων. Σε ένα μεγάλο πανό ήταν γραμμένο το σύνθημα «Ο πολιτισμός δεν είναι προνόμιο, είναι δικαίωμα». Και η αγωνιστική διάθεση και ατμόσφαιρα ενδυναμώθηκε από τις μουσικές και τα τραγούδια -από θεατρικές παραστάσεις κυρίως- του Σταμάτη Κραουνάκη, που αποδόθηκαν εκπληκτικά από τη «Σπείρα - Σπείρα».

«Αλληλεγγύη και ανυπακοή είναι το δικό μας μήνυμα», είπε ο Σταμάτης Κραουνάκης και καταχειροκροτήθηκε, όπως και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Καζάκος, ο οποίος στο χαιρετισμό συμπαράστασης στα δίκαια αιτήματα του Κέντρου επισήμανε το χρέος όλων να «παλέψουμε για να διατηρήσουμε όσα δεν μας έχουν πάρει ακόμη». Συνέστησε επίσης επαγρύπνηση, σε όλα τα επίπεδα, για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα του λαού στον πολιτισμό. Στη διαμαρτυρία το «παρών» έδωσε η πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων ΗΘοποιών, Λίλα Καφαντάρη. Ο πρόεδρος του Κέντρου, Κώστας Γεωργουσόπουλος, ενημέρωσε τους παραβρισκόμενους ότι το ΥΠΠΟ-Τ μετά τις έντονες διαμαρτυρίες υποσχέθηκε να καλύψει μεγάλο μέρος των χρεών (250.000 από τις 400.000 ευρώ) και να βρεθεί μια «λύση» για τη -χωρίς άγχος και χωρίς ζητιανιά- λειτουργία του Θεατρικού Μουσείου.

Οι Κ. Καζάκος και Κ. Γεωργουσόπουλος κατά τη χτεσινή εκδήλωση - διαμαρτυρία για το Θεατρικό Μουσείο

Eurokinissi

Οι Κ. Καζάκος και Κ. Γεωργουσόπουλος κατά τη χτεσινή εκδήλωση - διαμαρτυρία για το Θεατρικό Μουσείο
Η αισιοδοξία, ωστόσο, στα πηγαδάκια ήταν συγκρατημένη, καθώς παραμένει το ζήτημα: ποια θα είναι αυτή η λύση. Το ζητούμενο είναι και παραμένει το Θεατρικό Μουσείο να συνεχίσει με το ίδιο καθεστώς λειτουργίας, με επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και με επίλυση του στεγαστικού προβλήματος, ώστε να μπορεί να συνεχίσει το αξιόλογο έργο του για την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, αλλά και να το εμπλουτίσει παραπέρα και βέβαια χωρίς να πέσει στα... νύχια του ιδιωτικού κεφαλαίου.

Στο μήνυμα των εργαζομένων του Κέντρου εκφράζεται η αγωνία για την τύχη του Μουσείου. Σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Κανείς δεν γνωρίζει αν ο σχεδιασμός διασφαλίζει την τύχη των αρχείων, αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, οι οποίοι χειρίζονται επί σειρά ετών αυτά τα αρχεία». Και καταλήγει: «Ολοι μαζί να δείξουμε ότι η ανάπτυξη μιας χώρας εξαρτάται και από τον τρόπο που οι πολίτες της υπερασπίζονται και διεκδικούν τον πολιτισμό τους».

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ - ΜΟΥΣΕΙΑ
Διευρυμένο ωράριο, οξυμένα προβλήματα

Με διευρυμένο ωράριο ξεκίνησαν να λειτουργούν μερικοί αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία, με το πρόβλημα της φύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς να είναι ιδιαίτερα οξυμένο, αν και διαχρονικό, λόγω της δικομματικής πολιτικής απαξίωσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, των απολύσεων, της εργασιακής ομηρίας κλπ. Προβλήματα που έχουν ενταθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα. Γι' αυτό το ΥΠΠΟΤ ανακοίνωσε ότι «ο συγκεκριμένος πίνακας θα εμπλουτίζεται συνεχώς, ανάλογα με τις προσλήψεις εποχικού φυλακτικού προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (...)», δηλαδή με νέες «φουρνιές» συμβασιούχων.

Το ωράριο ξεκινά στις 8πμ και κατά περίπτωση φτάνει μέχρι και τις 8μμ: Ακρόπολης Αθηνών (8.00-19.00). Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού - Θεσσαλονίκη (8.00-20.00, Δευτέρα 13.30-20.00). Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (8.00-20.00). Αρχαιολογικός Χώρος Φιλίππων (8.00-20.00). Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας (8.00-20.00). Αρχαιολογική Συλλογή Γρεβενών (Δευτέρα κλειστά, Τρίτη - Παρασκευή: 8.30-15.00, Σάββατο - Κυριακή, 8.30-18.00). Αρχαιολογικό Μουσείο Αρτας (8.30-17.00, Δευτέρα κλειστό). Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων (8.30-17.00, Δευτέρα κλειστό). Θησαυροφυλάκιο Ιωαννίνων (8.30-17.00, Δευτέρα κλειστό). Αρχαιολογικός χώρος Ιτς Καλέ Ν. Ιωαννίνων (7.00-22.00). Αρχαιολογικός χώρος Νεκρομαντείου (8.00-20.00). «Αθανασάκειο» Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου (8.00-20.00). Αρχαιολογικός Χώρος Ν. Αγχιάλου Μαγνησίας (7.30-19.30). Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας - Υπάτη (8.00-18.00). Μονή Οσίου Λουκά (8.00-18.00). Αρχαιολογικός χώρος Μυκηνών (8.00-18.00). Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας (8.00-20.00). Αρχαιολογικός χώρος Αρχαίας Μεσσήνης (8.30-20.30). Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου (8.00-20.00). Αρχαιολογικός χώρος Κνωσού (08.00-17.00). Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, Κέρκυρα (8.30-20.00), Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας (8.00-20.30) Δευτέρα (13.30-20.00) Αρχαιολογικό Μουσείο Κορίνθου (8.00-18.00), Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών (8.00-18.00), Αρχαιολογικό Μουσείο και χώρος Επιδαύρου (8.00-18.00), Αρχαιολογικός χώρος Μυστρά (8.00-20.00), Κυριακή (8.00-15.00), Αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Αφαίας, Αίγινα (8.30-17.00), Κατακόμβες Μήλου Τρίτη - Σάββατο (8.30-18.30), Κυριακή (8.30-15.00), Δευτέρα κλειστά, Σπιναλόγκα (9.00-17.00).

Αυλαία στο Ηρώδειο

Ο Γκρέιαμ Βικ και η Χορωδία ΕΛΣ (από πρόβες)

Dimitris Gavalas

Ο Γκρέιαμ Βικ και η Χορωδία ΕΛΣ (από πρόβες)
Πολλά και σοβαρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Εθνική Λυρική Σκηνή και οι εργαζόμενοι σ' αυτήν, όμως ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής, Μύρων Μιχαηλίδης, στη χθεσινή - την πρώτη του - συνέντευξη Τύπου απέφυγε ν' αναφερθεί σ' αυτά, παραπέμποντας στα μέσα Ιουνίου, οπότε θα παρουσιάσει τον προγραμματισμό της επόμενης χρονιάς. Χθες περιορίστηκε στις φετινές παραγωγές της Λυρικής στο Ηρώδειο, με τις όπερες «Καβαλερία Ρουστικάνα» του Π. Μασκάνι και «Παλιάτσοι» του Ρ. Λεονκαβάλο, που ανοίγουν το Φεστιβάλ Αθηνών (1, 3, 4, 5 Ιουνίου). Δύο έργα του ιταλικού βερισμού (οι παραστάσεις τίθενται υπό την αιγίδα της ιταλικής πρεσβείας) σε σκηνοθεσία του σπουδαίου Γκρέιαμ Βικ. Ο ίδιος μίλησε για την πρόκληση να «εξανθρωπίσει» το επιβλητικό μνημείο «ώστε στην καρδιά του δράματος να είναι οι απλοί άνθρωποι και όχι το θέαμα», ενώ χαρακτήρισε «πολύτιμη αρωγό την καταπληκτική χορωδία της ΕΛΣ».

Μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Σουγλίδη, φωτισμοί Τζουζέπε ντι Ιόριο. Ερμηνεύουν: «Καβαλερία Ρουστικάνα»: Χαρίκλεια Μαυροπούλου, Ειρήνη Καράγιαννη - Γεωργία Ηλιοπούλου, Μπόικο Ζβέτανοβ - Βαγγέλης Χατζησίμος, Δημήτρης Πλατανιάς- Κάρλος Αλμαγκέρ, Μαρία Βλαχοπούλου. «Παλιάτσοι»: Στιούαρτ Νηλ, Ελενα Κελεσίδη, Δημήτρης Πλατανιάς - Κάρλος Αλμαγκέρ, Αντώνης Κορωναίος - Νίκος Στεφάνου, Διονύσης Σούρμπης. Συμμετέχουν: Ορχήστρα και Χορωδία ΕΛΣ και η παιδική χορωδία «ROSARTE».

Τα βραβεία του «Διαβάζω»

Το περιοδικό «Διαβάζω» απένειμε προχτές τα παρακάτω λογοτεχνικά βραβεία για το 2010:

Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου: Μυρτώ Δεληβοριά («Η πόλη που έδιωξε τον πόλεμο», του Αντώνη Παπαθεοδούλου). Βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για μεγάλα παιδιά: Μαρία Παπαγιάννη («Το δέντρο το μονάχο»). Βραβείο Ποίησης (εξ ημισείας): Χριστόφορος Λιοντάκης («Στο τέρμα της πλάνης»), Κώστας Μαυρουδής («Τέσσερις εποχές»). Βραβείο Λογοτεχνικού Δοκιμίου - Μελέτης: Κωνσταντίνος Τσουκαλάς («Η επινόηση της ετερότητας. "Ταυτότητες" και "διαφορές" στην εποχή της παγκοσμιοποίησης»). Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα (προς τιμήν του Ηρακλή Παπαλέξη): Μιχάλης Γεννάρης («Πρίγκιπες και δολοφόνοι»). Βραβείο Διηγήματος - Νουβέλας: Αλέξανδρος Ισαρης («Βίνκελμαν ή Το πεπρωμένο»). Βραβείο Μυθιστορήματος: Ιωάννα Καρυστιάνη («Τα σακιά»). Βραβείο Προσφοράς στο Βιβλίο (στη μνήμη του ιδρυτή του «Διαβάζω», Περικλή Αθανασόπουλου): Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών - Ιδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη.

Να σημειωθεί ότι στην τελετή απονομής των βραβείων ανακοινώθηκε ότι το περιοδικό αγοράστηκε από επιχειρηματία στο χώρο των logistics.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά και ο Ηπειρωτικός Σύνδεσμος Πειραιά παρουσιάζουν (έως 22/5) ζωγραφική του Μιχάλη Αγγελίδη με τίτλο «Οπτικά Παίγνια» (Παλαιό Ταχυδρομείο Πειραιά, Φίλωνος 29). Τα έργα του ζωγράφου δημιουργούν μια εικαστική «γλώσσα», που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «συνθετικός γεωμετρισμός».

«Η αρχαϊκή κεραμική στο Βόρειο Αιγαίο και την περιφέρειά του (700-480 π.Χ.)», είναι το θέμα του διεθνούς αρχαιολογικού συνεδρίου (19-21/5) που διοργανώνουν το Τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Μακεδονικών - Θρακικών Σπουδών του ΥΠΠΟΤ. Η ανασκαφική έρευνα των τελευταίων χρόνων στο Βόρειο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή (Μακεδονία, Θράκη, νησιά) αποκάλυψε πλήθος κεραμικών από Αθήνα, Κόρινθο, Σπάρτη, νησιά του Αιγαίου, Ιωνία. Θα γίνουν 41 ανακοινώσεις από Ελληνες και ξένους αρχαιολόγους.

Το ΚΘΒΕ παρουσιάζει (19, 20/5, 9 μ.μ., είσοδος ελεύθερη) στη Μονή Λαζαριστών την παράσταση «"Οι στοχαστές του Αόρατου", Khalil Gibran - Νίκος Καζαντζάκης». Μια σκηνική πράξη για τις αισθητικές φιλοσοφικές και ανθρωπολογικές εμπειρίες των δύο μεγάλων δημιουργών, βασισμένη στην αλληλογραφία τους και πλημμυρισμένη με ρυθμούς και μελωδίες της Κρήτης και του Λιβάνου. Σκηνοθεσία Χριστίνας Χατζηβασιλείου, σκηνικά - κοστούμια Αλεξάνδρας Μπουσουλέγκα - Ράνιας Υφαντίδου, φωτισμούς Κωνσταντίνας Ευαγγέλου - Μαρίας Λαζαρίδου. Παίζουν: Γιάννης Καραμφίλης, Γιώργος Κολοβός, Εύη Σαρμή, Θάνος Φερετζέλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ