ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Μάη 2011
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Να αρθεί η άδικη προφυλάκιση διαδηλωτή

Να σταματήσουν οι πρακτικές τρομοκράτησης του λαού

Eurokinissi

Ανακοίνωση εξέδωσε η Συντονιστική Γραμματεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» με αφορμή τη σύλληψη ενός διαδηλωτή κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης στις 11 Μάη.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Στην κινητοποίηση της 11ηςΜάη, εκτός από το σοβαρότατο τραυματισμό του Γ. Καυκά, εκδηλώθηκε μια ακόμη γνωστή απαράδεκτη τακτική των κατασταλτικών δυνάμεων. Πρόκειται για την τακτική κατασκευής ενόχων μεταξύ των διαδηλωτών ή ακόμη και άσχετων ανθρώπων (περιπτώσεις "πράσινα παπούτσια" και νεαρού άντρα με πιτζάμες που έτυχε να κατεβάσει τα σκουπίδια κατά τη διάρκεια συμπλοκών στη Θεσσαλονίκη), για κατοχή "ορφανών" σακιδίων με μολότοφ, που οι αστυνομικοί συλλέγουν κατά τη διάρκεια συμπλοκών και στη συνέχεια "φορτώνουν" αδιακρίτως σε προσαχθέντες διαδηλωτές.

Συνέπεια αυτής της τακτικής είναι να βρίσκεται σήμερα προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό, αντιμέτωπος με κατηγορίες που επισύρουν κακουργηματικές ποινές, αντιμέτωπος με διατάξεις του "τρομονόμου" του ΠΑΣΟΚ και τον "κουκουλονόμο" της ΝΔ (που υποτίθεται ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταργούσε), ο 21χρονος σπουδαστής των ΤΕΙ Φώτης Δήμου, ο οποίος, μετά το τέλος της διαδήλωσης, κατέβαινε την Πανεπιστημίου την ώρα των επεισοδίων με τις γνωστές τραγικές συνέπειες.

Το ένταλμα προφυλάκισης, που εκδόθηκε με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα, στηρίζεται αποκλειστικά στις καταθέσεις των δύο αστυνομικών των ΜΑΤ και αγνοεί τις μαρτυρικές καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων, ακόμη περισσότερο τις φωτογραφίες που δείχνουν πεντακάθαρα ότι ο νεαρός σπουδαστής ούτε σακίδιο είχε στην πλάτη του, ούτε φορούσε αντιασφυξιογόνο μάσκα, όπως ψευδώς κατέθεσαν οι άντρες των ΜΑΤ. Επίσης, οι ανακριτικές αρχές κωλυσιέργησαν την αποστολή των πειστηρίων (σακίδιο, μολότοφ και δακτυλικά αποτυπώματα του συλληφθέντος), κάτι που έγινε τελικά μετά από επίμονο αίτημα των συνηγόρων του.

Η "Δημοκρατική Συσπείρωση", που βρέθηκε δίπλα στο νεαρό σπουδαστή κατά τη διάρκεια της κράτησής του στη ΓΑΔΑ και θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα του, εκφράζει τη συμπαράσταση στον ίδιο και την οικογένειά του και ζητά:

  • Την άμεση άρση της προφυλάκισης του Φώτη Δήμου
  • Το σεβασμό των δικονομικών δικαιωμάτων του και τη δίκαιη αντιμετώπιση της υπόθεσης
  • Την απαλλαγή από κάθε άδικη κατηγορία

Η συγκεκριμένη υπόθεση, σε συνδυασμό και με τους γενικότερους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς με αφορμή την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας, αναδείχνει αφενός το ρόλο της Αστυνομίας ως μηχανισμού βάρβαρης επιβολής της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής και αφετέρου την ανάγκη μαχητικής συσπείρωσης του λαού και της νεολαίας γύρω από το ταξικό εργατικό κίνημα και το ΠΑΜΕ, περιφρούρησης των λαϊκών διεκδικήσεων και κινητοποιήσεων από κάθε είδους προβοκατόρικες και τυχοδιωκτικές ενέργειες και ομάδες, από κάθε απόπειρα τρομοκράτησης του λαϊκού κινήματος, από όπου κι αν προέρχεται».

Ποινικές διώξεις για το θάνατο της 15χρονης

Ποινικές διώξεις σε βάρος του 17χρονου και του 23χρονου που φέρονται να έδωσαν στην 15χρονη κοπέλα από το Ρέθυμνο υπερβολική ποσότητα αλκοόλ, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της ανήμερα το Πάσχα, άσκησε ο αντεισαγγελέας Ρεθύμνου Σ. Ζαρκαντζιάς. Οπως είχε γίνει γνωστό, οι δύο νεαροί είχαν δώσει αλκοόλ στην έφηβη προκειμένου να έρθουν σε συνουσία μαζί της.

Οι δύο νεαροί κατηγορούνται για «θανατηφόρα έκθεση» και «βιασμό» και πλέον η υπόθεση είναι στα χέρια του ανακριτή, ο οποίος θα καλέσει τους κατηγορούμενους για απολογία. Παράλληλα, ποινική δίωξη ασκήθηκε και εις βάρος των γονιών του 17χρονου για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.

Τέλος, ο αντεισαγγελέας φέρεται να έδωσε παραγγελία στον ανακριτή να διερευνήσει αν υπάρχουν ευθύνες των γιατρών του νοσοκομείου όπου μεταφέρθηκε η άτυχη κοπέλα, όπως είχε καταγγείλει ο πατέρας της.

ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ
Επιβάλλει χαράτσι για την τέλεση γάμων

Τέλος ακόμα και για την τέλεση πολιτικού γάμου θα πληρώνουν, πλέον, οι δημότες των πρώην καποδιστριακών δήμων, που εντάχθηκαν στο Δήμο Τρικάλων. Την επιβολή του τέλους εισηγήθηκε η Δημοτική Αρχή που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ και υπέρ ψήφισαν οι παρατάξεις της ΝΔ και του ΣΥΝ, ενώ κατά ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Το τέλος γάμου ανέρχεται στα 60 ευρώ για όσους παντρεύονται καθημερινή και στα 120 ευρώ για όσους παντρεύονται Σάββατο ή Κυριακή!

«Φορολογείται ακόμα και η χαρά των ανθρώπων», τόνισε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Γ. Καΐκης, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», καταγγέλλοντας τη φορομπηχτική πολιτική της δημοτικής αρχής, που εντείνεται στα πλαίσια του «Καλλικράτη», και τη στήριξή της από τις άλλες παρατάξεις.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ Κ. ΠΑΤΗΣΙΑ: Στο νοσοκομείο «Σωτηρία» σε κρίσιμη κατάσταση, νοσηλεύεται 40χρονος κοσμηματοπώλης που δέχθηκε την επίθεση δύο αγνώστων μέσα στο κατάστημά του στα Κ. Πατήσια. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, οι δύο δράστες έσπασαν την πόρτα του καταστήματος που βρίσκεται στην οδό Ευγ. Καραβία 56 στις 2 το μεσημέρι και μπήκαν στο εσωτερικό του. Ο 40χρονος πάτησε το κουμπί του συναγερμού και τότε οι δράστες τον πυροβόλησαν τρεις φορές στο στήθος. Αμέσως εξαφανίστηκαν και η Αστυνομία τούς αναζητά. Ο 40χρονος μεταφέρθηκε αρχικά στο νοσοκομείο «Παμμακάριστος» και στη συνέχεια στο «Σωτηρία», όπου και εισήχθη στο χειρουργείο λόγω της κρίσιμης κατάστασης της υγείας του. Εξετάζεται το ενδεχόμενο της ληστείας και του ξεκαθαρίσματος προσωπικών διαφορών.

ΑΘΩΟΙ με ομόφωνη απόφαση κρίθηκαν χτες, από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο, ο πρύτανης του ΕΜΠ Κ. Μουτζούρης και οι αντιπρυτάνεις, Ι. Πολύζος και Γ. Σπαθής, για το αδίκημα της «παράβασης καθήκοντος με σκοπό να προσπορίσουν παράνομο ηθικό όφελος», σχετικά με τη φιλοξενία της ιστοσελίδας του Indymedia σε server του πανεπιστημιακού ιδρύματος. Να σημειωθεί ότι η δίωξη ασκήθηκε παρά τη διάταξη του εισαγγελέα Εφετών (2010) ότι δεν υφίστανται ενδείξεις παράβασης καθήκοντος για την παραπομπή σε δίκη, γιατί δεν προκύπτει από πουθενά υπηρεσιακό καθήκον του οποίου έγινε παράβαση από πλευράς του ΕΜΠ. Οι τρεις πανεπιστημιακοί, στις απολογίες τους, μίλησαν για «πολιτική δίωξη» και έκαναν λόγο επί της ουσίας για προσπάθεια να φιμωθεί το Πανεπιστήμιο. Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στη διαδικασία από μάρτυρες (υπεύθυνο του ΟΤΕ και υπεύθυνο κρατικής εταιρείας δικτυακών υπηρεσιών τον ΕΔΕΤ), η «ιστορία» ξεκίνησε με αφορμή κοινοβουλευτική Ερώτηση του ΛΑ.Ο.Σ., υπό μορφή καταγγελίας που μιλούσε για επικίνδυνο περιεχόμενο στην ιστοσελίδα. Επίσης, απαντώντας σε ερωτήσεις του δικαστηρίου, ο μεν υπεύθυνος του ΟΤΕ είπε ότι δεν προχώρησε σε καταγγελία της σύμβασης ή διακοπή της παροχής γιατί αυτό σήμαινε διακοπή σε όλα τα δίκτυα του Πανεπιστημίου. Ο δε υπεύθυνος των δικτυακών υπηρεσιών είπε ότι το νόμιμο ή παράνομο του περιεχομένου είναι θέμα αρμόδιων αρχών.

ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ο Αρειος Πάγος στην αποφυλάκιση με περιοριστικούς όρους των εμπλεκομένων στην υπόθεση του «Επαναστατικού Αγώνα» Ευ. Σταθόπουλου, Χρ. Κορτέση και Σαρ. Νικητόπουλου αναιρώντας το 807/2011 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών. Ετσι, θα κριθεί εκ νέου το ζήτημα της παράτασης ή μη της προσωρινής κράτησης για ένα 6μηνο για τους τρεις εμπλεκόμενους στην υπόθεση. Την αναίρεση κατά του εν λόγω βουλεύματος άσκησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες και στη συνέχεια ο Αρειος Πάγος, εν συμβουλίω, με δικό του πλέον βούλευμα και με το σκεπτικό της μη εμπεριστατωμένης και ειδικής αιτιολογίας αναίρεσε το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών και αναπέμπει το όλο ζήτημα για νέα κρίση με νέα σύνθεση.

Εκλογοαπολογιστική συνέλευση

O Σύνδεσμος Φίλων του Μουσείου της ΕΠΟΝ πραγματοποιεί, οριστικά, τη Δευτέρα 23 Μάη, ώρα 6 το απόγευμα στα γραφεία του, στο «Σπίτι της ΕΠΟΝ» (Δουκίσσης Πλακεντίας 3 - Αμπελόκηποι), την εκλογοαπολογιστική του συνέλευση.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Εκδηλώσεις σε Κορυσχάδες και Καλύβα του Στεφανή

Το Σάββατο 28 Μάη, με εκδήλωση στην Καλύβα του Στεφανή, θα τιμηθεί το ξεκίνημα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, ενώ την επομένη, την Κυριακή 29 Μάη, διοργανώνεται εκδήλωση στις Κορυσχάδες για την 67η επέτειο της σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου.

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλεί όλους τους αγωνιστές, απογόνους και φίλους της Εθνικής Αντίστασης να συμμετάσχουν μαζικά και να παρευρεθούν στις εκδηλώσεις. Για τη συμμετοχή στις παραπάνω εκδηλώσεις, τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ δρομολογούν πούλμαν. Πληροφορίες - κρατήσεις στα τηλέφωνα: 210 8831.368 και 210 8222.952.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Το Παράρτημα Χαλανδρίου της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) και η ΟΒ Χαλανδρίου της ΚΝΕ πραγματοποιούν, την Κυριακή 22 Μάη 2011 και ώρα 11 το πρωί, στην αίθουσα του Παλαιού Δημαρχείου Χαλανδρίου (Γυφτοπούλου 2 και Γκίνη), ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ στη μνήμη όλων των αγωνιστών από την περιοχή, που εκτελέστηκαν την περίοδο της Κατοχής, εκείνων που εκτελέστηκαν ή έπεσαν μαχόμενοι τους κατακτητές ή εξοντώθηκαν στα χιτλερικά στρατόπεδα, καθώς και των μελών - αγωνιστών του Παραρτήματος που «έφυγαν» μέχρι σήμερα.

Θα ακολουθήσει εκδήλωση - αφιέρωμα στα 66 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών (9 Μάη 1945) και κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο των Αγωνιστών.

-- Εκδήλωση προς τιμήν των ηρώων του Μπλόκου της Ελευσίνας (29.4.1944) διοργανώνει, την Κυριακή 22 Μάη, ώρα 11 το πρωί, στην πλατεία Αγ. Κωνσταντίνου, το Παράρτημα Ελευσίνας και Πέριξ της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Στις 10.30 π.μ. θα γίνει προσυγκέντρωση στην Πλατεία Ηρώων και απ' εκεί, με τα λάβαρα της Αντίστασης και με το ταμπλό των ηρώων, οι συμμετέχοντες θα πορευθούν στο χώρο όπου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ