ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Μάη 2011
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Ερευνα για την ... ανάγκη φθηνού εργατικού δυναμικού!

Το υπουργείο Παιδείας δημοσίευσε έρευνα για τα ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ, με απώτερο στόχο την αύξηση του ποσοστού των μαθητών που πάνε στην τεχνική εκπαίδευση

Με τη γνωστή, πλέον, τακτική, της επιβεβαίωσης της πολιτικής του και των σχεδίων του, μέσω ερευνών, μελετών και γκάλοπ, το υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να κατευθύνει όλο και περισσότερους μαθητές προς την τεχνική εκπαίδευση. Ετσι, προχτές, δημοσίευσε στοιχεία από μελέτη και γκάλοπ για την κατάσταση στα ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ.

Σύμφωνα με μελέτες του CEDEFOP (Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης), που παραθέτει η κυβέρνηση, «οι προσφερόμενες θέσεις εργασίας για άτομα με μεσαίο επίπεδο προσόντων θα αποτελούν το 50% των συνολικά προσφερόμενων θέσεων εργασίας. Αντίστοιχες προβλέψεις υπάρχουν και για την Ελλάδα». Επίσης, αναφέρεται ο «σημαντικός ρόλος της Τεχνικής - Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, η οποία, πέρα από τους γενικούς εκπαιδευτικούς στόχους, έχει ως μέλημα τη δημιουργία επαγγελματιών μεσαίου επιπέδου προσόντων, για τη στελέχωση των επιχειρήσεων και των παραγωγικών μονάδων». Οπως γίνεται φανερό και απ' τα παραπάνω, το υπουργείο δεν ενδιαφέρεται να φτιάξει την κατάσταση στην Τεχνική - Επαγγελματική Εκπαίδευση, αλλά θέλει να «στείλει» μαθητές προς αυτή, γιατί η «αγορά» (οι επιχειρήσεις) χρειάζεται «επαγγελματίες μεσαίου επιπέδου προσόντων».

Η αφετηρία της κριτικής δεν μπορεί να είναι άλλη απ' το ότι, στον 21ο αιώνα, το 12χρονο σχολείο για όλους πρέπει να είναι υποχρεωτικό και από εκεί και πέρα ο μαθητής να επιλέγει αν θέλει να πάει στην Ανώτατη Εκπαίδευση ή σε μια επαγγελματική σχολή. Αυτά, βέβαια, ούτε που περνάνε απ' το μυαλό της κυβέρνησης, γιατί αντιμετωπίζουν το σχολείο ως ένα εργαστήριο κατασκευής αυριανών ευέλικτων και αναλώσιμων εργαζομένων. Ετσι, τους παρέχουν τις γνώσεις και τις «δεξιότητες» που, κάθε στιγμή, ζητούν οι εργοδότες.

Σήμερα χρειάζονται μια μεγάλη μάζα μισομορφωμένων εργαζομένων, που θα αλλάζουν πολλά επαγγέλματα με σπουδές κατάρτισης. Συνεπώς, οι μαθητές των ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ θα πρέπει να αυξηθούν, αφού είναι οι πιο άμεσα εκμεταλλεύσιμοι μαθητές.

25% επιλέγει το Επαγγελματικό Λύκειο

Σήμερα, σύμφωνα με την έρευνα, το 75% του μαθητικού δυναμικού επιλέγει το Γενικό Λύκειο και το 25% το Επαγγελματικό Λύκειο. Για την αναλογία αυτή το υπουργείο Παιδείας δίνει μια σειρά από λόγους (έλλειψη ενημέρωσης για την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση, αδυναμία σύνδεσης με την αγορά εργασίας κ.ά.).

Τις ΕΠΑΣ επιλέγει το 17% και τα ΕΠΑΛ το 83%. Σύμφωνα με την έρευνα οι λόγοι που δεν επιλέγονται οι ΕΠΑΣ είναι «η μη παροχή απολυτήριου τίτλου λυκείου, η στέρηση από τους αποφοίτους των ΕΠΑΣ της δυνατότητας επαγγελματικής ανέλιξης μέσω ανώτερων σπουδών, ο ανορθολογικός διαχωρισμός των ειδικοτήτων μεταξύ ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ, αλλά και η μη εφαρμογή του θεσμού της μαθητείας στις Επαγγελματικές Σχολές του υπουργείου Παιδείας».

Στα ΕΠΑΛ λειτουργούν 19 ειδικότητες κατανεμημένες σε 12 τομείς. Οι μαθητές προτιμούν περισσότερο τομείς που ανήκουν στον κλάδο των υπηρεσιών σε σχέση με αυτούς των βιομηχανικών και τεχνικών ειδικεύσεων. Στις ΕΠΑΣ είναι θεσμοθετημένες 33 ειδικότητες, απ' τις οποίες λειτουργούν οι 21. Οι μαθητές προτιμούν τους τομείς της Κομμωτικής και Αισθητικής (41%), τις τεχνικές ειδικότητες Θερμοϋδραυλικών, Ηλεκτρολόγων, Αερίων Καυσίμων και Αμαξωμάτων (32%) και τις παραϊατρικές ειδικότητες Βοηθών Φαρμακείων και Φυσιοθεραπευτών (14%).

Για την υλικοτεχνική υποδομή η έρευνα δίνει τα εξής στοιχεία: Λειτουργούν 3.618 εργαστήρια, 32 αίθουσες Γραμμικού Σχεδίου, 11 αίθουσες Ελεύθερου Σχεδίου και 102 εργαστήρια Φυσικής - Χημείας. Από το σύνολο των εργαστηρίων τα 2.773 λειτουργούν σε Σχολικά Εργαστηριακά Κέντρα (ΣΕΚ) και τα υπόλοιπα 990 σε ΕΠΑΛ.

ΟΒ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Συζήτησαν για την καπιταλιστική κρίση

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Σόφια της Βουλγαρίας η εκδήλωση με θέμα «Καπιταλιστική κρίση και η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ», που διοργάνωσε η ΟΒ Βουλγαρίας της ΚΝΕ το περασμένο Σάββατο. Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν οι Νίκος Ζώκας και Γιώργος Χαβατζάς, μέλη της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του Κόμματος των Βουλγάρων Κομμουνιστών με επικεφαλής τον Μίντσο Μίντσεφ, Πολιτικό Γραμματέα του Κόμματος, καθώς και αντιπροσωπεία της νεολαίας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Βουλγαρίας.

ΣΑΜΟΣ
Χωρίς μεταφορά οι μαθητές στην Παγώνδα

Τις κινητοποιήσεις των γονιών χαιρετίζει η Γραμματεία Εκπαιδευτικών Σάμου του ΠΑΜΕ

Κλειστό παρέμεινε την περασμένη βδομάδα το Δημοτικό Σχολείο Παγώνδα Σάμου, με πρωτοβουλία των γονιών που διαμαρτύρονται για τη διακοπή της δωρεάν μεταφοράς των μαθητών. Οφειλές προς το ΚΤΕΛ οδήγησαν στο να διακοπεί η μεταφορά μαθητών του Ηραίου από και προς το Δημοτικό Σχολείο Παγώνδα. Ο Σύλλογος Γονέων αποφάσισε να μη λειτουργήσει στο σχολείο, απαιτώντας να δοθεί λύση στο πρόβλημα.

Την απόφαση του Συλλόγου Γονέων χαιρετίζει η Γραμματεία Εκπαιδευτικών Σάμου του ΠΑΜΕ σημειώνοντας: «Η αλήθεια είναι ότι το μπαλάκι έχει περάσει για τα καλά στην τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία αδυνατεί να καλύψει πλέον πάγιες ανάγκες ή να παρέχει υπηρεσίες προς τους πολίτες. Το κόστος για τη μεταφορά των μαθητών μεταβιβάζεται στην τσέπη των γονιών, μέσω του "Καλλικράτη" για την Παιδεία, ενώ παράλληλα προωθείται ακόμη μια φορά η ατομική ευθύνη». Το ΠΑΜΕ καλεί κάθε γονιό και τους συλλόγους γονέων, τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τη λαϊκή οικογένεια συνολικά, να συντονίσουν τη δράση τους με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΟΓΕ και το ΜΑΣ, να αντιπαλέψουν την πολιτική ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ΕΕ και της πλουτοκρατίας για την Παιδεία και να διεκδικήσουν: Δωρεάν και ασφαλή μεταφορά όλων των μαθητών από και προς το σχολείο τους, δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα συγκοινωνιών που θα αναλάβει και τη μεταφορά των μαθητών, αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία που να ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες.

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των γονιών εξέφρασαν και οι εκλεγμένοι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Το πρόβλημα με τις μεταφορές παραμένει για το Δημοτικό Σχολείο Παγώνδα, παρά τις διαβεβαιώσεις από πλευράς Περιφέρειας ότι θα αποδοθεί το κονδύλι στα ΚΤΕΛ.

ΚΑΡΥΣΤΟΣ
Ζητούν να χτιστεί Δημοτικό Σχολείο

Συνεχίζουν τον αγώνα για την ανέγερση Δημοτικού Σχολείου στην Κάρυστο οι Σύλλογοι Γονέων των 1ου και 2ου Δημοτικών της πόλης. Στο πλαίσιο αυτό, αποφάσισαν να αποκλείσουν συμβολικά τη γέφυρα της Χαλκίδας το πρωί της Πέμπτης 26 Μάη.

Τα δύο σχολεία στεγάζονται σε ακατάλληλα, ανεπαρκή σε σχέση με τις ανάγκες κτίρια. Το 2ο Δημοτικό εδώ και 22 χρόνια στεγάζεται σε κτίριο που έχει κατασκευαστεί για σούπερ μάρκετ και για το οποίο, όπως τονίζουν, υπάρχει έκθεση ακαταλληλότητας από το 2001(!), που αναφέρει, εκτός των άλλων, και προβλήματα στατικής επάρκειας του κτιρίου. Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει και το 1ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης.

ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδηλώσεις σε χώρους δουλειάς και κατάρτισης

Οι κλαδικές οργανώσεις της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ προγραμματίζουν πολύμορφες εκδηλώσεις, έξω από χώρους δουλειάς και μαθητείας, οι οποίες θα κορυφωθούν με το εργατικό Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί στις 31/6-1/7 στο Γεντί Κουλέ, στη Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα γίνονται ομιλίες, συναυλίες από νεανικά συγκροτήματα και το συγκρότημα της ΚΝΕ, θεατρικά, αφιερώματα, βιντεοπροβολές κ.ά.

Εκδηλώσεις θα γίνουν:

  • Σήμερα Τρίτη, στις 2.30 μ.μ., στον ΟΑΕΔ Λαγκαδά.
  • Αύριο Τετάρτη, στις 5 μ.μ., στο Νυχτερινό ΕΠΑΛ Ευκλείδη.
  • Πέμπτη 26/5, στις 7 μ.μ., για τα Ιδιωτικά ΙΕΚ στην πλατεία Αριστοτέλους.
  • Σάββατο και Κυριακή (28 και 29/5) τουρνούα ποδοσφαίρου για σπουδαστές ΙΕΚ, ΟΑΕΔ και Νυχτερινών.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ