ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Μάη 2011
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ
Απαιτούν κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία

Ξεκίνησε η συζήτηση του σχετικού ν/σ στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής

Το ΚΚΕ είναι υπέρ της δωρεάς οργάνων και των μεταμοσχεύσεων με την προϋπόθεση όμως να υπάρχει συστηματική ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών, τα όργανα να δίνονται δωρεάν μέσα από ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας.

Αυτό τόνισε χτες, μιλώντας στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή ο βουλευτής του ΚΚΕ Χαράλαμπος Χαραλάμπους για το σχετικό κυβερνητικό νομοσχέδιο που από χτες συζητείται στη Βουλή. Το νομοσχέδιο, είπε, δεν πληροί καμία από τις δύο παραπάνω προϋποθέσεις, αφού εκτός των άλλων προχωρεί στη νομιμοποίηση 20 ιδιωτικών τραπεζών «ομφαλοπλακουντιακού αίματος» που σήμερα λειτουργούσαν παράνομα και αναπτύσσουν ένα μεγάλο εμπόριο ελπίδας.

Ανέφερε ότι η επέκταση που καθιστά όλους δυνάμενους δότες, εκτός εάν κάνουν διαφορετική δήλωση, δε θα οδηγήσει σε ιδιαίτερη αύξηση των δοτών οργάνων, ενώ η πρόβλεψη ότι μπορεί να γίνεται δωρεά οργάνου από άτομο που «έχει συναισθηματικό δέσιμο» με το λήπτη μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την εμπορία οργάνων.

Ο Χ. Χαραλάμπους τόνισε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει να γίνεται η αφαίρεση των οργάνων και σε ιδιωτικά νοσοκομεία, διάταξη που επίσης μπορεί να ανοίξει το δρόμο για να μπουν στις μεταμοσχεύσεις οι ιδιώτες. Το ΚΚΕ είπε ότι δεν μπορεί να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο και επιφυλάσσεται εάν ψηφίσει «παρών» ή κατά στη συζήτηση που θα ακολουθήσει. Ζητάμε τόνισε, την προώθηση της δωρεάς οργάνων και μεταμοσχεύσεων, την απαγόρευση της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της Υγείας και τις μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, προκειμένου να στελεχωθούν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Σε σύντομη παρέμβασή του, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος ισχυρίστηκε ότι υπάρχει μια ευρεία αποδοχή του νομοσχεδίου και είπε ότι η διάταξη του νομοσχεδίου για την «εικαζόμενη βούληση» για τη δωρεά οργάνων θα εξεταστεί «χωρίς θέσφατα» και το υπουργείο θα ακούσει όλες τις απόψεις. Ο υπουργός είπε ότι έκανε δεκτή την παραίτηση του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, ο οποίος διαφωνεί με το νομοσχέδιο και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν τον κάλεσε σε διάλογο πριν την κατάθεσή του. Απαντώντας στους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ο Χ. Χαραλάμπους τόνισε ότι ο υπουργός δεν κάλεσε σε διάλογο τον ΕΟΜ γιατί ήξερε ότι ο Οργανισμός είναι αντίθετος με το νομοσχέδιο.

Κινητοποιήσεις εργαζομένων

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία και άλλες δομές Υγείας, καθώς η πολιτική ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ πολλαπλασιάζει καθημερινά τα αδιέξοδα τόσο για τους ίδιους όσο και για τους ασθενείς. Σ' αυτή την κατεύθυνση γίνεται επιτακτική η ενίσχυση της συντονισμένης πάλης για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, αφού μόνο έτσι μπορεί να ικανοποιηθεί και το δικαίωμα σε σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα και σε σύγχρονες και ασφαλείς υπηρεσίες Υγείας για όλους ανεξαίρετα.

Οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο της Αρτας βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από την περασμένη Πέμπτη. Σε νέα Γενική Συνέλευση αποφάσισαν επιπλέον τη συνέχιση για δεύτερη βδομάδα του πρωινού αποκλεισμού των ταμείων καταργώντας στην πράξη το «χαράτσι» των 5 ευρώ που δίνουν οι ασθενείς. Με στήριγμα τη συσταθείσα Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων του Νοσοκομείου οι εργαζόμενοι διεκδικούν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων για νυχτερινά και υπερωρίες από το 2009, αναδεικνύοντας παράλληλα πτυχές που σχετίζονται με την εντεινόμενη αντιλαϊκή επίθεση και στο χώρο της Υγείας, όπως είναι οι σοβαρές ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό. Σε συμβολική κατάληψη των απογευματινών εξωτερικών ιατρείων προχώρησαν χτες το απόγευμα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ με τους ασθενείς να εξετάζονται χωρίς να πληρώνουν.

Στο δρόμο κατεβαίνουν και οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, που προχωρούν σήμερα σε 3ωρη στάση εργασίας (7 π.μ. - 10 π.μ.) διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους, προσλήψεις προσωπικού, σε ένα πανεπιστημιακό νοσοκομείο όπου οι ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό προκαλούν σοβαρά προβλήματα. Ανοιχτή σύσκεψη διοργανώνουν το Σάββατο 28 Μάη και οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Λευκάδας για το σχεδιαζόμενο κλείσιμο του νοσοκομείου και την υποβάθμισή του σε Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου.

Στη Θεσσαλία

Απλήρωτοι από τον περασμένο Δεκέμβρη για τις αργίες, τα νυχτερινά και τις υπερωρίες είναι οι εργαζόμενοι του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Από την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιούν καθημερινά στάσεις εργασίας από τις 11 το πρωί έως τη λήξη της βάρδιας και συγκεντρώσεις στο προαύλιο χώρο του νοσοκομείου.

Την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων απαιτεί η Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ στο νοσοκομείο, η οποία σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει τις παρατάξεις της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ για τη στάση τους απέναντι στα προβλήματα των εργαζομένων και, γενικότερα, της Υγείας. «Κρύβουν σκόπιμα - τονίζει - ότι η κυβέρνηση με τις συγχωνεύσεις-κλείσιμο προωθεί τη λειτουργία των νοσοκομείων ως "αυτοτελών επιχειρηματικών μονάδων" με εξασφάλιση εσόδων και κερδών από την αύξηση των πληρωμών και των ασφαλιστικών ταμείων». Συνεχίζοντας υπογραμμίζει ότι «δε θέλουν, οι εργαζόμενοι υγειονομικοί να αμφισβητήσουν τη γενικότερη πολιτική που μας σπρώχνει στον Καιάδα» και επισημαίνει πως γι' αυτό «αντιπαλεύουν λυσσαλέα το ΠΑΜΕ και τον ταξικό προσανατολισμό του».

Στην Αττική

Αποκλεισμό των ταμείων του Νοσοκομείου «Αγία Ολγα» πραγματοποίησαν χτες, απ' τις 2.30 μ.μ. έως τις 4.30 μ.μ. η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων» του νοσοκομείου, το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, μαζικοί φορείς και εργατικά συνδικάτα της περιοχής.

Μαζική μαχητική συγκέντρωση στην οδό Βουλιαγμένης, μπροστά απ' το Κέντρο Ειδικής Αγωγής «Ερμής», στο Ελληνικό, πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι του Κέντρου, γονείς και κηδεμόνες ΑμΕΑ και μαζικοί φορείς των αναπήρων και της περιοχής. Οι εργαζόμενοι που πραγματοποίησαν τετράωρη στάση εργασίας κατήγγειλαν ότι παραμένουν απλήρωτοι για πέντε μήνες, ότι το κράτος άφησε όλα αυτά τα χρόνια στα οποιαδήποτε Διοικητικά Συμβούλια να διαχειρίζονται τις τύχες χιλιάδων ανθρώπων, εργαζομένων, αναπήρων και των οικογενειών τους. Αποτέλεσμα είναι τα Κέντρα να πνίγονται στα χρέη (π.χ. τεράστιες οφειλές στο ΙΚΑ) και οι εργαζόμενοι να συνεχίζουν να εργάζονται απλήρωτοι για πολλούς μήνες.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, του Συλλόγου Εργαζομένων στις Μονάδες, στα Ιδρύματα και τα Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), συλλόγων εκπαιδευτικών της Α/βάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής, μαζικοί φορείς.

Απαίτησαν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους, να γίνουν δημόσια αυτά τα Κέντρα, δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση των αναπήρων χωρίς καμία οικονομική συνδρομή από τις οικογένειές τους, σύγχρονες, βελτιωμένες και ποιοτικές υπηρεσίες σε όλους τους ανάπηρους και τις οικογένειές τους, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας σε όλους τους εργαζόμενους.

Κοινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ) πραγματοποιούν σήμερα στις 10 π.μ. οι εργαζόμενοι του ΨΝΑ και του Δρομοκαΐτειου, διαμαρτυρόμενοι για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων τους, τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις νοσοκομείων και μονάδων Υγείας, την επιχειρηματική δράση στην Υγεία και διεκδικώντας δημόσια δωρεάν Υγεία. Αύριο, Πέμπτη, οι εργαζόμενοι οργανώνουν κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Ψήγματα υπηρεσιών Υγείας με ανάθεση στις ΜΚΟ

Με δίμηνα προγράμματα συμβασιούχων διαμεσολαβητών προσπαθεί η κυβέρνηση να καλύψει τη γύμνια των ειδικών υπηρεσιών για μετανάστες στα δημόσια νοσοκομεία. Μάλιστα και αυτό το πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται κατά 75% από κοινοτικούς πόρους και 25% από εθνικούς, μετά τη λήξη αναμένεται να καταλήξει στη χρηματοδότηση απ' τον ιδιωτικό τομέα μέσω της λεγόμενης Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ), κατά τα πρότυπα της Ιταλίας.

Τα παραπάνω παρουσιάστηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), η οποία και ανέλαβε μαζί με το ιδιωτικό ΚΕΚ Διάσταση την υλοποίηση του προγράμματος, που έγινε απ' το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ενταξης Υπηκόων Τρίτων χωρών. Δηλαδή, αποκλείονται μετανάστες απ' τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, π.χ. της Βουλγαρίας. Ενας άλλος περιορισμός είναι ότι οι μετανάστες πρέπει να είναι «νόμιμοι», δηλαδή να έχουν τα απαραίτητα χαρτιά, αν και όπως αναφέρθηκε από εκπροσώπους των νοσοκομείων δεν γίνονται διακρίσεις στην παροχή υπηρεσιών σε νόμιμους ή μη μετανάστες. Στα σχέδια του προγράμματος «είναι η ανάπτυξη κοινωνικών επιχειρήσεων... για τη συγκρότηση ενός σταθερού και βιώσιμου πλαισίου Διαπολιτισμικής Μεσολάβησης στον τομέα της Υγείας». Επίσης, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη, μετά τους δύο μήνες θα γίνει προσπάθεια χρηματοδότησης από επιχειρήσεις μέσω της ΕΚΕ κατά τα Ιταλικά πρότυπα. Δηλαδή, θα δημιουργηθούν τραπεζικοί λογαριασμοί στους οποίους θα έχουν πρόσβαση εκπρόσωποι των κοινοτήτων και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ).

Αντί, δηλαδή, να υπάρχουν υπηρεσίες που - στα πλαίσια ενός ενιαίου δημόσιου συστήματος Υγείας - θα διευκολύνουν τους μετανάστες να ξεπερνούν, πέραν των άλλων, και προβλήματα που προέρχονται απ' τις πολιτιστικές δοξασίες - π.χ. κάποιες μετανάστριες μιλούν μόνο σε γυναίκες υγειονομικούς - έρχονται να εκχωρήσουν και αυτήν την ελάχιστη υποχρέωση στην επιχειρηματική δραστηριότητα και στον εξωραϊσμό της εικόνας των επιχειρήσεων μέσω της ΕΚΕ.

Συνολικά τοποθετήθηκαν με δίμηνες συμβάσεις 109 διαμεσολαβητές σε 21 νοσοκομεία (16 στην Αθήνα και 5 στη Θεσσαλονίκη).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ