ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Μάη 2011
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κόβει το επίδομα πρόνοιας σε 2.363 άτομα στην Ηλεία!

Με πρόσχημα παραβάσεις που διαπίστωσε ο ΣΔΟΕ σε τιμολόγια του Δήμου Πύργου...

Η κυβέρνηση «έκοψε» το επίδομα πρόνοιας σε περίπου 2.500 άτομα που το δικαιούνται (ανάπηροι, τυφλοί, κωφάλαλοι, άλλες κατηγορίες) που ζουν στην Ηλεία, με πρόσχημα παραβάσεις του Δήμου Πύργου που έχουν βεβαιωθεί από το ΣΔΟΕ, μετά από έλεγχο που έγινε για την περίοδο 2002 - 2006. Ετσι, η κυβέρνηση παρακρατά το ποσό που αντιστοιχεί στα προνοιακά επιδόματα (σ.σ. δίνονται μέσω των δήμων) και οι άνθρωποι που τα έχουν ανάγκη δεν μπορούν να τα πάρουν. Πρόκειται για ποσά από 200 - 450 ευρώ το μήνα. Η κεντρική διοίκηση δεσμεύει, λοιπόν, σε ποσοστό 50% αυτά τα ποσά, κόβει 100 και 200 ευρώ από αυτούς τους ανθρώπους, επικαλούμενη τη σπατάλη του δήμου και οδηγεί στην απόγνωση χιλιάδες δικαιούχους.

Την ίδια στιγμή, η δημοτική αρχή (ΠΑΣΟΚ) το μόνο που κάνει είναι να λέει πόσο άδικο είναι αυτό για τους ανήμπορους του νομού και να αφήνει στο απυρόβλητο την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την οποία στο δήμο υλοποιούν από κοινού την αντιλαϊκή πολιτική. Σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΔΟΕ, διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε τιμολόγια του δήμου (χαρακτηρίζονται ως εικονικά) και επιβλήθηκαν πρόστιμα σε εργολάβους, οι οποίοι δεν είχαν τα ανάλογα παραστατικά για να δικαιολογήσουν το τιμολόγιο που έκοψαν στο δήμο.

Να σημειωθεί πως τη διαδικασία απόδοσης των προνοιακών επιδομάτων για το Νομό Ηλείας - στο πλαίσιο εφαρμογής του «Καλλικράτη» - έχει αναλάβει ο Δήμος Πύργου (μέχρι το 2010 ήταν ευθύνη της Νομαρχίας), ως πρωτεύουσα του νομού, έως ότου οι υπόλοιποι δήμοι του νομού αποκτήσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να αναλάβουν αυτήν τη διαδικασία για τους δημότες τους.

Να δοθούν άμεσα τα επιδόματα

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ, μεταξύ άλλων, τονίζει:

«Πρόκειται για ανάλγητη, βάρβαρη πολιτική απόφαση. Οι εργαζόμενοι και ειδικά τα άτομα με αναπηρία δεν μπορεί να πληρώνουν την κρίση της πλουτοκρατίας, ούτε την αντιλαϊκή διαχείριση και τη διαπλοκή των επιχειρήσεων με τους δήμους. Το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής του "Καλλικράτη" και της λεγόμενης "εξυγίανσης" των δήμων, είχε προειδοποιήσει ότι αυτό θα σημάνει απολύσεις, επιβολή νέων φόρων και αύξηση όσων ήδη υπάρχουν, παράδοση αρμοδιοτήτων και έργων σε επιχειρηματίες, αναστολή, ακόμα και κατάργηση υπηρεσιών, που - αν και υποτυπώδεις και αποσπασματικές - εξυπηρετούσαν έναν μικρό αριθμό λαϊκών οικογενειών.

Είναι γνωστό πλέον σε όλους ότι η οικονομική λειτουργία της Τοπικής Διοίκησης είναι άρρηκτα δεμένη με τα συμφέροντα του κεφαλαίου, επομένως και με την οικονομική πολιτική των αστικών κυβερνήσεων. Για το λόγο αυτό επιχειρείται μείωση των κρατικών δαπανών και με τη μείωση των κοινωνικών - προνοιακών επιδομάτων. Η ευθύνη για τα επιδόματα μεταφέρεται μέσω του "Καλλικράτη" από τις νομαρχίες στους δήμους. Η ευθύνη δεν αφορά μόνο το μοίρασμα των χρημάτων στους δικαιούχους, αλλά, όπως αναφέρεται και στον "Καλλικράτη", και τη "λειτουργική αξιολόγηση των υφιστάμενων κοινωνικών προγραμμάτων - επιδόματα ΑΜΕΑ", δηλαδή το μελλοντικό πετσόκομμά τους. Σε αυτή την κατεύθυνση οι δημοτικές αρχές του νομού μας, ιδιαίτερα του Δήμου Πύργου, μπήκαν μπροστά έτσι ώστε οι αναδιαρθρώσεις που προβλέπονται από τον "Καλλικράτη" να υλοποιηθούν ακόμα πιο γρήγορα.

Γι' αυτό το λόγο όλο το προηγούμενο διάστημα οι δημοτικές αρχές στο νομό μας που στηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και τη Δημοκρατική Αριστερά αφήνουν στο απυρόβλητο την πολιτική που εφαρμόζεται και πλήττει στο σύνολό της τις λαϊκές οικογένειες.

Το επόμενο διάστημα, αν το λαϊκό κίνημα δεν ορθώσει τείχος αντίστασης και λαϊκής αντεπίθεσης, θα έχουμε καινούρια θύελλα αντιλαϊκών μέτρων και με επίκεντρο την τοπική διοίκηση εκτός της κεντρική εξουσίας.

Αμεσα να δοθούν τα χρήματα της Πρόνοιας στους δικαιούχους και να διεκδικήσουμε αύξηση των χρημάτων αυτών, έτσι ώστε να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα να μπει μπροστάρης σε αυτήν την προσπάθεια και να μην επιτρέψει οι δικαιούχοι να μείνουν απροστάτευτοι στις επιταγές της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και των εκλεκτών τους στην τοπική διοίκηση».

ΔΗΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
Αυξήσεις στο νερό μέχρι 80%

Υπέρογκες αυξήσεις στην τιμή του νερού και την επιβολή τέλους αποχέτευσης για τους κατοίκους του Αμπελώνα και του Αργυροπουλίου, αποφάσισαν οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., στη διοίκηση της ΔΕΥΑ Τυρνάβου, ύστερα από πρόταση της Δημοτικής Αρχής, που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ. Η αύξηση της τιμής του νερού είναι από 40% έως 80% , ενώ οι προσαύξησεις στην τιμή του νερού για την αποχέτευση σε Αμπελώνα και Αργυροπούλι φτάνουν στο 80%.

Τις νέες αυξήσεις καταγγέλλουν, σε ανακοίνωσή τους, οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», στην οποία επισημαίνουν ότι «η απόφασή τους αυτή ξεσκεπάζει πολύ γρήγορα αυτό που έλεγε το ΚΚΕ ότι οι συνδυασμοί αυτοί θα πρέπει να καταδικαστούν και στην πρώτη και στη δεύτερη Κυριακή. Γιατί είναι οι συνδυασμοί, που όποιος και αν είναι στην πλειοψηφία του δήμου, θα εφαρμόσει κατά γράμμα τον αντιλαϊκό «Καλλικράτη» και θα επιδοθεί σε άγρια φορολογία στο λαό για κάθε υπηρεσία που θα του παρέχει».

Και προσθέτει: «Ταυτόχρονα, προβάλαμε την ανάγκη στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές αλλαγή συσχετισμού δύναμης, εκλογή κομμουνιστών δημάρχων και δημοτικών συμβούλων, όπου μαζί με το ταξικό, εργατικό και λαϊκό κίνημα να αναπτυχθεί η πάλη για πλήρη κατάργηση των δημοτικών τελών και κάθε τέλους και φόρου σε νερό, αποχέτευση, αθλητισμό, πολιτισμό, Παιδεία και Υγεία.

Η απάντηση στην επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη, η φτωχή αγροτιά, οι αυτοαπασχολούμενοι στο εισόδημά τους, όχι μόνο από την κυβέρνηση αλλά και από τη σημερινή Δημοτική Αρχή, είναι ο δρόμος του αγώνα για τη συνολική ανατροπή αυτής της πολιτικής, την αντεπίθεση, τη λαϊκή συμμαχία για μια άλλη πολιτική προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων.

Καταλήγοντας στην ανακοίνωση επισημαίνει ότι οι εκλεγμένοι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι θα πάρουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης του λαού του Τυρνάβου και οργάνωσης του αγώνα σε όλα τα επίπεδα.

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
Νεκρός από ανυπαρξία έργων στην καλντέρα

Eurokinissi

Θύμα της ανυπαρξίας έργων αντιστήριξης των πρανών στην, κατά τα άλλα, πολυδιαφημισμένη τουριστική καλντέρα της Σαντορίνης, έπεσε προχτές ένας Αμερικανός τουρίστας που έχασε τη ζωή του από κατολίσθηση βράχου και χωμάτων. Το δυστύχημα έγινε περίπου στις 4 το μεσημέρι, όταν πέντε τουρίστες διέσχιζαν πάνω σε γαϊδουράκια το παλιό μονοπάτι που ξεκινάει από την Οία και καταλήγει στο λιμανάκι του Αρμένι. Η κατολίσθηση ενός μεγάλου κομματιού βράχου και χωμάτων καταπλάκωσαν των Αμερικανό τουρίστα με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του και να τραυματιστούν ελαφριά η γυναίκα και η κόρη του, καθώς και δύο ακόμα γυναίκες από το Μεξικό.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κατολίσθηση και στο συγκεκριμένο σημείο της καλντέρας, χωρίς μέχρι προχτές να υπάρξουν θύματα. Οι αιτίες, όπως καταγγέλλουν τοπικοί φορείς, βρίσκονται στην οικοδομική επιβάρυνση της περιοχής, αλλά και στα λύματα που ρίχνονται στην καλντέρα με αποτέλεσμα να έχουν γίνει σαθρά τα πρανή. Μέχρι σήμερα όμως, δεν έχει γίνει το παραμικρό έργο στήριξης, καθώς δεν δίνονται τα απαραίτητα κονδύλια. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και μια μελέτη για έργα αντιστήριξης που έγινε από τη πρώην Νομαρχία Κυκλάδων παραμένει στα γραφεία και επιδιώκεται να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, ώστε να βρεθεί χρηματοδότηση.

ΕΚΘΕΣΗ ΕΕ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Οσους χρειάζεται το μεγάλο κεφάλαιο

Μόνο όσους και όποιους μετανάστες χρειάζεται το μεγάλο κεφάλαιο, σκοπεύουν να δέχονται στην επικράτειά τους οι κυβερνήσεις των κρατών μελών. Η ετήσια έκθεση της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο το 2010 (απαριθμεί τα πεπραγμένα του προηγούμενου χρόνου, θέτει τους στόχους για τον επόμενο) καταγράφει ως ζητούμενο την «ελεγχόμενη μετανάστευση προς την ΕΕ» ανθρώπων με «προσόντα».

Επίσης, «ευελιξία» στην αγορά εργασίας προκειμένου οι μετανάστες να αλλάζουν ευκολότερα εργοδότη από το ένα κράτος μέλος στο άλλο και έτσι να καλυφτούν οι ανάγκες στην «αγορά εργασίας». Γι' αυτό τα κράτη μέλη καλούνται ως τον Ιούνη 2011 να υιοθετήσουν την ντιρεκτίβα για τη χορήγηση «Μπλε Κάρτας» στους μετανάστες «υψηλών προσόντων». Ταυτόχρονα, η ΕΕ επιμένει στη δίωξη των «λαθρομεταναστών», τη βίαιη επαναπροώθησή τους υπό το συντονισμό του FRONTEX, τον καλύτερο εξοπλισμό και εκπαίδευση των συνοριοφυλάκων, με τη χρήση και της πιο σύγχρονης τεχνολογίας στον εντοπισμό όσων κυνηγούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ