ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Μάη 2011
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΙΤΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Να γίνει δημοτικό συμβούλιο με τη συμμετοχή των εργαζομένων

Την άμεση σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου Καρδίτσας, με τη συμμετοχή των εργαζομένων από όλες τις υπηρεσίες του Δήμου, ζητούν οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ, εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» - οι Χρ. Τέγος, Γ. Γιοβάνης, Μ. Τσίπρας, Θ. Μακροστέργιος - από τη διοίκηση Δήμου. Οπως επισημαίνεται στο κείμενο της πρότασης που κατέθεσαν, το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου δεν μπορεί και δεν πρέπει να μένει θεατής των αντιδραστικών πολιτικών που εφαρμόζονται και ζητούν τη σύγκληση του ΔΣ προκειμένου να συζητήσει και να αποφασίσει:

  • Να μην υπάρξουν απολύσεις εργαζομένων στο Δήμο, τα ΝΠΔΔ, τις επιχειρήσεις και τις αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες.
  • Να μη δεχθεί να εφαρμοστεί καμία αύξηση του ωραρίου για όλους τους εργαζόμενους σε υπηρεσίες και τους παιδικούς σταθμούς.
  • Να μη δεχθεί να σταματήσει η λειτουργία κοινωνικών προγραμμάτων («Βοήθεια στο σπίτι», ΚΔΑΠ κλπ), ούτε να παραδώσει τη λειτουργία τους σε ιδιώτες.

Στη σχετική πρόταση που κατέθεσαν εγγράφως επισημαίνεται:

«Στη χώρα μας βιώνουμε το τελευταίο διάστημα μια πρωτοφανή κλιμακωμένη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων με πρόσχημα την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση στα πλαίσια των ευρωενωσιακών κατευθύνσεων για θέματα εργασιακών σχέσεων είναι μεταξύ άλλων: Μειώσεις στα εισοδήματα. Νέες ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα. Ψήφιση του νέου αντιλαϊκού φορολογικού νόμου. Απαγόρευση προσλήψεων προσωπικού, σε συνδυασμό με αύξηση του ωραρίου εργασίας των εργαζομένων στο στενότερο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, άρα και στους δήμους.

Τέλος, με πρόσφατες δηλώσεις υπουργών (αντικρουόμενες μόνο στον τρόπο διατύπωσης), έγινε εμφανής η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων από το δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα (καταργήσεις ΝΠΔΔ, επιχειρήσεων κλπ), καθώς και στην προώθηση εκτεταμένων ιδιωτικοποιήσεων σε ολόκληρους τομείς, μεταξύ των οποίων και σε δραστηριότητες που αφορούν δημοτικές υπηρεσίες (καθαριότητα, νερό κλπ).

Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε και το γεγονός ότι με το πρόγραμμα εξυγίανσης των δήμων που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, ο Δήμος μας εντάχθηκε στην πρώτη και δυσμενέστερη κατηγορία, με αποτέλεσμα ουσιαστικά να μην του δίνεται η δυνατότητα καμιάς χωρίς έγκριση τρίτων παρέμβασης για την υλοποίηση των όποιων προγραμμάτων, δεσμεύσεων, αναγκών.

Κατόπιν τούτων θεωρούμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραμείνει απλός θεατής αυτών των αντιδραστικών πολιτικών και στο όνομα της "νομιμότητας" να εφαρμόζει τις επιλογές της κυβέρνησης, που εκτελεί τις εντολές της τρόικας».

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Πρότεινε περισσότερες επιχειρήσεις - «σκούπα» στο κέντρο

Eurokinissi

Οι μετανάστες και η οικονομική κρίση φταίνε - σε μεγάλο βαθμό - για τα προβλήματα της Αθήνας, κατά τον δήμαρχο της πόλης Γ. Καμίνη. Μιλώντας σε συνέδριο στο Μιλάνο αναφερόμενος στην υποβάθμιση του κέντρου της Αθήνας, κατονόμασε ως παράγοντες που «παροξύνουν το πρόβλημα» «τη συγκέντρωση ενός υπερβολικά μεγάλου αριθμού μεταναστών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα» και την «οικονομική κρίση».

Εκανε λόγο για «ένα ανομοιογενές πλήθος αποκλεισμένων ή υπό αποκλεισμό ανθρώπων, όπου φτωχοί, άστεγοι, τοξικοεξαρτημένοι, μετανάστες χωρίς χαρτιά, οροθετικοί και ανάπηροι, άτομα με ψυχικές διαταραχές και μικροπαραβάτες (...) Και σ' αυτό το πλήθος προστίθενται τώρα, με αυξανόμενο ρυθμό, τα θύματα της οικονομικής κρίσης: Ανθρωποι με υψηλότερο επίπεδο μόρφωσης και κοινωνικής εμπειρίας, που μέχρι χθες είχαν δουλειά, σπίτι και οικογένεια, και σήμερα εκπίπτουν στην απόλυτη ένδεια. Είναι οι νεο-άστεγοι, που όλο και συχνότερα απευθύνονται στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου μας και των μη κυβερνητικών οργανώσεων».

Για αντιμετώπιση των δυσκολιών τους, πρότεινε μέτρα - «ασπιρίνες» και αστυνομοκρατία: «Εμπέδωση της ασφάλειας δικαίου, προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, σεβασμός στα δικαιώματά τους, αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης για την περίθαλψή τους (...) βελτίωση της καθαριότητας, αύξηση του φωτισμού (...) Μέτρα για την απελευθέρωση και την ανάκτηση του δημόσιου χώρου (βλ. περισσότερες περιπολίες, επιχειρήσεις - "σκούπα" και καταστολή), ώστε να καταστεί σταδιακά χώρος ελεύθερης συνάντησης, ασφαλούς συνύπαρξης και δημιουργικής συμμετοχής των ανθρώπων».

Εκδήλωση τιμής στην Αίγινα

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ του Νομού Πειραιά και η Κομματική Οργάνωση της Αίγινας του ΚΚΕ συνδιοργανώνουν το ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο για τους εκτελεσθέντες αγωνιστές στις φυλακές της Αίγινας την περίοδο 1947-49, την Κυριακή 29 Μάη, στο μνημείο των εκτελεσθέντων στην Αίγινα. Αναχώρηση 8 π.μ. με τα καράβια του Αργοσαρωνικού. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210 4124696 (πρωινά) και 210 4517569 - 210 4535016 (απόγευμα).

Εκλογοαπολογιστική ΣΦΕΑ 1967 -'74

Καλούνται τα μέλη του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 στη χρονιάτικη τακτική γενική συνέλευση και στις αρχαιρεσίες για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής, που πραγματοποιείται στην αίθουσα Ελευθερίας, του κτιρίου Μουσείου Αντιδικτατορικής Δημοκρατικής Αντίστασης, στο Πάρκο Ελευθερίας στην Αθήνα (στάση ΜΕΤΡΟ Μέγαρο Μουσικής), την Κυριακή 29 Μάη 2011 ή, λόγω έλλειψης απαρτίας, οπωσδήποτε, την Κυριακή 5 Ιούνη 2011, στις 10.30 π.μ.

Υπενθυμίζεται ότι οι υποψηφιότητες για το ΔΣ και την Εξελεγκτική υποβάλλονται εγγράφως στον γενικό γραμματέα του Συνδέσμου, το αργότερο, την Παρασκευή 27.5.11, μέχρι τις 9 μ.μ.

Συνελεύσεις
  • Την εκλογοαπολογιστική του συνέλευση πραγματοποιεί το Παράρτημα Τούμπας Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ, την Κυριακή 29 Μάη, στις 11 το πρωί, στα γραφεία του (Μεγακλέους 19).
  • Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ) πραγματοποιεί τη χρονιάτικη απολογιστική της συνέλευση, τη Δευτέρα 30 Μάη, ώρα 6 το απόγευμα, στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).
Προσωρινά κρατούμενοι οι δύο Αφγανοί

Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν χτες από τον ανακριτή, οι δύο συλληφθέντες που κατηγορούνται για το φόνο του 44χρονου Μανώλη Καντάρη, τα ξημερώματα της Τρίτης 10 Μάη στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες και οι δύο, ο 27χρονος και ο 20χρονος, αφγανικής καταγωγής, φέρονται να έχουν ομολογήσει τη συμμετοχή τους στο έγκλημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρνούνται ότι τον μαχαίρωσαν και κατηγορούν γι' αυτό τον καταζητούμενο συνεργό τους.

ΝΑΟΥΣΑ
Στάσεις εργασίας στο «Βαρβαρέσο»

Με καθολική συμμετοχή στις 4ωρες στάσεις εργασίας σε όλες τις βάρδιες, οι εργαζόμενοι της νηματουργίας «Βαρβαρέσος» στη Νάουσα απάντησαν χτες στην απόφαση της εργοδοσίας να επιβάλει εκ περιτροπής εργασία δύο βδομάδων για τους μήνες Ιούνη, Ιούλη και Αύγουστο, μειώνοντας τις αποδοχές τους κατά 50%.

Στο πλευρό των εργαζομένων στέκεται το Εργατικό Κέντρο Νάουσας. Με ανακοίνωσή του τονίζει ότι τα αντεργατικά μέτρα της εργοδοσίας δεν είναι προσωρινά. Θυμίζει ότι ήδη η επιχείρηση έκλεισε 1 εργοστάσιο, έκανε απολύσεις, εντατικοποίησε την εργασία, χρησιμοποιεί νοικιασμένους εργάτες. Σήμερα ζητά νέες θυσίες από τους εργαζόμενους, νέες χρηματοδοτήσεις με κρατικές εγγυήσεις. Στόχος της επιχείρησης είναι: Η κατάργηση του 8ωρου και η εφαρμογή ελαστικών ωραρίων, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, οι ελεύθερες απολύσεις, οι γενναίες επιδοτήσεις για νέους «τζάμπα» εργάτες, η κατά 50% μειωμένη τιμή στο ρεύμα, κλπ.

Το ΕΚ Νάουσας καλεί τους εργαζόμενους της περιοχής να συμπαραταχθούν στο δίκαιο αγώνα για να αποτρέψουν τα σχέδια της εργοδοσίας. Να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην πλήρη - σταθερή εργασία. Επίσης, καλεί τους εργαζόμενους του «Βαρβαρέσου» να μην αποδεχτούν καμιά διαβούλευση για απολύσεις, αλλαγή εργασιακών σχέσεων, μείωση αποδοχών κλπ. Να συμβάλουν αποφασιστικά στην καλύτερη οργάνωση της πάλης ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους μαζί με όλους τους εργαζόμενους της περιοχής, απέναντι στην επίθεση βιομηχάνων - κυβέρνησης.

ΠΕΚΑΜ
Εκδήλωση Τιμής στη Μακρόνησο

Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ), πραγματοποιεί, την Κυριακή 29 Μάη 2011, την καθιερωμένη χρονιάτικη εκδήλωση Τιμής και Μνήμης στον Ιστορικό Τόπο της Μακρονήσου, όπου, στα στρατόπεδα του κολαστηρίου, την περίοδο 1947 -1954, εξορίστηκαν, βασανίστηκαν και μαρτύρησαν περισσότεροι από 100.000 αντιστασιακοί αγωνιστές, μαχητές του ΔΣΕ, κομμουνιστές και άλλοι δημοκράτες αγωνιστές.

Η μετακίνηση θα γίνει με το πλοίο «Μαρμάρι Εξπρές» από το λιμάνι του Λαυρίου με αναχώρηση στις 8.45 το πρωί και επιστροφή από το Μακρονήσι, στη 1.00 το μεσημέρι. Πούλμαν της ΠΕΚΑΜ θα αναχωρήσει για το Λαύριο από την πλατεία Κάνιγγος, ώρα 7 π.μ.. Για συμμετοχή, τηλ. 2103247820.

Σύσκεψη για την Υγεία

Η Λαϊκή Επιτροπή Λιβαδειάς, καλεί σήμερα στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, σε σύσκεψη με θέμα την Υγεία, τις αρνητικές εξελίξεις στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς (μετά και τις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας για τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις νοσοκομείων) και την πρόταση διεξόδου για την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Κινητοποίηση στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ) τη Δευτέρα 30 Μάη με απόφαση που πήρε χτες το συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων. Στο μεταξύ θα συνεχιστεί μέχρι και αύριο η κατάληψη των γραφείων της διοίκησης του ΤΤ που έχει ξεκινήσει από την περασμένη Τρίτη. Αιτία της κινητοποίησης είναι η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει, μεταξύ άλλων, στην πώληση του συνόλου των μετοχών του ΤΤ που κατέχει και φθάνει το 34%.

ΠΕΡΙΠΟΥ 40 άτομα του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι συμβολική κατάληψη στα γραφεία του ΔΣΑ, διαμαρτυρόμενοι για την αναίρεση του βουλεύματος με το οποίο αποφυλακίστηκαν προσωρινά με περιοριστικούς όρους, λόγω συμπλήρωσης του 12μήνου, οι τρεις φερόμενοι ως μέλη της αυτοαποκαλούμενης οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας» Χ. Κορτέσης, Σ. Νικητόπουλος και Β. Σταθόπουλος. Σημειώνεται ότι μετά την αναίρεση από τον Αρειο Πάγο του βουλεύματος με το οποίο αποφυλακίστηκαν οι τρεις κατηγορούμενοι με περιοριστικούς όρους, θα κριθεί εκ νέου από το Συμβούλιο Εφετών το ζήτημα της παράτασης ή μη της προσωρινής κράτησης για ένα ακόμη εξάμηνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ