ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Μάη 2011
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
37ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Ξεκινούν οι εκδηλώσεις

Μαθητικά Φεστιβάλ σε Κεντρική Μακεδονία και Αχαΐα

Eurokinissi

Ανοίγει τα πανιά του το 37ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» με κεντρικό σύνθημα: «Ο δικός σου δρόμος - για τις δικές σου ανάγκες, με το ΚΚΕ για το σοσιαλισμό». Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το Σεπτέμβρη στην Αθήνα με το κεντρικό Φεστιβάλ, αλλά ήδη οι Οργανώσεις της ΚΝΕ ετοιμάζονται για τις εκδηλώσεις που ξεκινούν από τους χώρους των μαθητών και των νέων εργαζομένων.

Οι κλαδικές Οργανώσεις της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ προγραμματίζουν πολύμορφες εκδηλώσεις, έξω από χώρους δουλειάς και μαθητείας, οι οποίες θα κορυφωθούν με το εργατικό Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί στις 31/6-1/7 στο Γεντί Κουλέ, στη Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα γίνονται ομιλίες, συναυλίες από νεανικά συγκροτήματα και το συγκρότημα της ΚΝΕ, θεατρικά, αφιερώματα, βιντεοπροβολές κ.ά. Για σήμερα και αύριο έχει προγραμματιστεί τουρνουά ποδοσφαίρου για σπουδαστές ΙΕΚ, ΟΑΕΔ και Νυχτερινών.

Με κεντρικό σύνθημα «Επιλέγουμε το δρόμο της ανατροπής, για το σχολείο και τη ζωή που μας αξίζει», η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ προγραμματίζει από 11 έως 20 Ιούνη μια σειρά από μαθητικά Φεστιβάλ. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινούν στις 5 μ.μ. και περιλαμβάνουν αφιερώματα και συζητήσεις για το ρόλο του ταξικού σχολείου στον καπιταλισμό, για την καπιταλιστική κρίση και την πρόταση του ΚΚΕ για το σοσιαλισμό, συναυλίες μαθητικών συγκροτημάτων, θεατρικά δρώμενα, βιντεοπροβολές, αθλητικά τουρνουά, τουρνουά σκακιού, διαγωνισμό σκίτσου, βιβλιοπαρουσιάσεις και παιδότοπους. Το πρόγραμμα των μαθητικών Φεστιβάλ έχει ως εξής: Στις 11/6 στην πλατεία Κουφαλίων στη Θεσσαλονίκη, στις 16/6 στην Τούμπα και στο θερινό θεατράκι των Σερρών, στις 17/6 στο 1ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης και στην κεντρική πλατεία της Κατερίνης, στις 18/6 στα γήπεδα του μπάσκετ στη Βέροια, στις 19/6 στο πολύκεντρο στα Γιαννιτσά και τη Δευτέρα 20/6 στην πλατεία Ειρήνης στο Κιλκίς.

Στην Αχαΐα

Στις 24 - 25 Ιούνη, στο Παλαιό Αρσάκειο στην Πάτρα, γίνεται το 5ο Μαθητικό Φεστιβάλ με σύνθημα «Επιλέγουμε το δρόμο της ανατροπής για το σχολείο και τη ζωή που μας αξίζει». Θα περιλαμβάνει εκδηλώσεις για τον αθλητισμό, τα ναρκωτικά, για το ρόλο του σχολείου σήμερα καθώς και συναυλίες από μαθητικά συγκροτήματα και καλλιτέχνες.

Πρόκειται για την αρχή των καλοκαιρινών εκδηλώσεων της Οργάνωσης, που προγραμματίζονται σε συνοικίες της πόλης με κορύφωση το κεντρικό διήμερο στις 9-10 Σεπτέμβρη στο Κάστρο της Πάτρας.

Εκδηλώσεις θα γίνουν, επίσης, στην πλατεία Παναχαϊκής (μπροστά από το γήπεδο) στις 10 Ιούνη, στα Προσφυγικά στις 15 Ιούλη, στα Ζαρουχλέικα στις 26 Αυγούστου, στο Αίγιο στις 2 Σεπτέμβρη.

ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΑΙΑΣ - ΧΟΡΤΙΑΤΗ
Επέβαλε νέο ειδικό φόρο για χτίσιμο σχολείων!

Στις πλάτες του εργαζόμενου λαού φορτώνει ο Δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη το κόστος για την ανέγερση σχολείων, προβάλλοντας ως πρόσχημα την κρίση και την αδυναμία της κεντρικής διοίκησης να εξασφαλίσει τα κονδύλια που απαιτούνται. Αργά το βράδυ της Τετάρτης, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, την επιβολή ειδικής φορολογίας, εμφανίζοντας το νέο χαράτσι ως τη μόνη ρεαλιστική λύση για την επίλυση του οξύτατου προβλήματος σχολικής στέγης που αντιμετωπίζει ο δήμος. Η απόφαση πέρασε με τις ψήφους των δημοτικών συμβούλων της παράταξης της ΝΔ που διοικεί το δήμο. Οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και των άλλων δυνάμεων της αντιπολίτευσης καταψήφισαν την πρόταση της Διοίκησης.

Το ειδικό τέλος που επιβλήθηκε είναι 0,2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ετησίως, για κάθε ηλεκτροδοτούμενο χώρο. Θα εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και θα προορίζεται για αποζημίωση οικοπέδων, ανέγερση και αποπεράτωση σχολικών κτιρίων. Τα ετήσια έσοδα εκτιμούνται σε 1.053.000 ευρώ με υπολογιζόμενο το συνολικά εκτιμώμενο κόστος για την εκτέλεση έργων σχολικής στέγης σε 28.325.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η ειδική φορολογία για τα σχολεία θα διαρκέσει πάρα πολλά χρόνια.

Την αντίθεσή τους στην απόφαση της Διοίκησης του Δήμου εξέφρασαν και οι εκπρόσωποι Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της περιοχής που παρακολούθησαν τη συνεδρίαση, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί η ευθύνη του κράτους να εξασφαλίζει δημόσια αναβαθμισμένη και δωρεάν Παιδεία σε σύγχρονα και ασφαλή κτίρια να φορτώνεται στις πλάτες του λαού. Κάλεσαν τη διοίκηση του δήμου να διεκδικήσει από το υπουργείο την αναγκαία χρηματοδότηση για την άμεση ολοκλήρωση σχολείων που ήδη κατασκευάζονται και την ανέγερση όσων ακόμα είναι αναγκαία.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψήφισε την πρόταση της διοίκησης, σημειώνοντας ότι πολύ γρήγορα επιβεβαιώνεται ο αντιλαϊκός χαρακτήρας του «Καλλικράτη». Τόνισε τις ευθύνες όλων των κομμάτων και των εκπροσώπων τους στην Τοπική Διοίκηση που στήριξαν τον «Καλλικράτη». Θύμισε πως προεκλογικά είχε προειδοποιήσει ότι οι πόροι του «Καλλικράτη» θα προέλθουν από τη σκληρή φορολογία της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Οτι το «κόστος» της Παιδείας και της Υγείας θα φορτωθεί στο λαό μέσα από την άγρια φορολογία για τις υποδομές και τη λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Κάλεσε τον εργαζόμενο λαό της περιοχής σε αγώνα για να μην περάσει η αντιλαϊκή φορομπηχτική πολιτική.

Προσχηματική ήταν η διαφωνία της παράταξης του ΠΑΣΟΚ που δήλωσε ότι ...η ψυχολογία του λαού δεν αντέχει άλλα τέτοια μέτρα. Η παράταξη που στηρίχθηκε από το ΣΥΝ και τους Οικολόγους διαφώνησε μεν, έσπευσε όμως να προτείνει άλλες δράσεις από τις οποίες θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν πόροι (συναυλίες κλπ.).

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Μακριά από την παγίδα των δήθεν ανεξάρτητων κινημάτων

Σχόλιο του ΜΑΣ με αφορμή τη συγκέντρωση που διοργανώνουν οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου της Αθήνας

Με αφορμή την πολιτική συγκέντρωση που διοργανώνουν οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθήνας στο τέλος του μήνα, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) παίρνει θέση με ένα αιχμηρό σχόλιο και καλεί τους φοιτητές και σπουδαστές να μην πέσουν στην παγίδα των κινημάτων που μόνο στόχο έχουν να εκτονώσουν την αγανάκτηση, αλλά να συσπειρωθούν στο ΜΑΣ.

Το σχόλιο έχει ως εξής:

«Οργή και γέλιο προκαλεί η επιστολή με τίτλο "Ο πνευματικός κόσμος ενάντια στην κρίση", που έδωσαν στη δημοσιότητα πανεπιστημιακοί καθηγητές, με προεξάρχοντα τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, κ. Πελεγρίνη. Ο ίδιος ο πρύτανης στην επιστολή του σημειώνει: "Εδώ και μήνες η ελληνική κοινωνία έχει βουλιάξει (...) ο πνευματικός κόσμος της χώρας έχει χρέος να αναλάβει την πρωτοβουλία να οδηγήσει την κοινωνία έξω από το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται, αν δεν έχει ήδη καταλήξει σε αυτό".

'Η έχουν μνήμη χρυσόψαρου ή συνειδητά αποπροσανατολίζουν οι εν λόγω πανεπιστημιακοί! Γιατί οι ίδιοι καιρό τώρα σιωπούν ένοχα για άλλους "αγανακτισμένους" συναδέλφους τους που έχουν βάλει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή τους στη σπίλωση των αγώνων του λαού, διδάσκουν τη μοιρολατρία και την υποταγή, έχουν μπάσει με κάθε τρόπο τις επιχειρήσεις στα ιδρύματα και εξετάζουν τους φοιτητές με θέματα εξεταστικών βουτηγμένα στον αντικομμουνισμό.

Ολοι μαζί σε ημερίδες και άλλες παραμαζώξεις του "πνευματικού" κόσμου αναπαράγουν όλα τα παραμύθια πως για την κρίση "φταίνε οι πολιτικοί", "φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι" ή γενικά "οι Ελληνες που καταναλώνουν περισσότερο απ' ό,τι παράγουν".

Καλό θα ήταν ειδικά ο κ. Πελεγρίνης και οι υπόλοιποι αγανακτισμένοι πρυτάνεις και καθηγητές να μην ξεχνάνε ότι, για παράδειγμα, στο ΕΚΠΑ οι φοιτητές πληρώνουν ακόμα και για το πάσο, ολόκληρα τμήματα μένουν χωρίς βιβλία, ότι φέτος αυξήθηκε η τιμή του φαγητού στη φοιτητική λέσχη.

"Δείξε μου το φίλο σου να σου πω ποιος είσαι" λέει ο λαός μας! Γι' αυτό και στην εν λόγω συγκέντρωση θα συμμετάσχουν και οι ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ αλλά και ΟΛΜΕ - ΔΟΕ - ΟΙΕΛΕ, που δίνουν χρόνο στην κυβέρνηση και στο κεφάλαιο, υπονομεύουν τους αγώνες των εργαζομένων, κάνουν πλάτες για να περάσει η αντιλαϊκή πολιτική.

Οι φοιτητές και οι σπουδαστές δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα των δήθεν ανεξάρτητων κινημάτων, που μόνο στόχο έχουν να εκτονώσουν την αγανάκτηση η οποία υπάρχει, κρύβοντας το μόνο αληθινό ένοχο, τα μονοπώλια και την εξουσία τους. Να "πονηρευτούν" από το ότι όλα τα μεγάλα συγκροτήματα των ΜΜΕ που έχουν χύσει τόνους βρώμικο μελάνι για τους αγώνες του λαού διαφημίζουν αυτές τις κινητοποιήσεις.

Οι φοιτητές και οι σπουδαστές που αυθόρμητα κινητοποιήθηκαν, πρέπει να συσπειρωθούν συνειδητά στην πάλη με το ΜΑΣ. Ο εχθρός έχει στρατηγική, οργάνωση και όνομα. Το ίδιο πρέπει να κάνει και το λαϊκό κίνημα για να κερδίσει τον πόλεμο που του έχουν κηρύξει».

ΚΕΘΕΑ - «ΔΙΑΒΑΣΗ»
100 καλλιτέχνες εκθέτουν τα έργα τους

Το πρόγραμμα απεξάρτησης «ΔΙΑΒΑΣΗ» του ΚΕΘΕΑ, στο πλαίσιο του γιορτασμού των 20 χρόνων λειτουργίας του, διοργανώνει την ομαδική εικαστική έκθεση «ΣΠΙΤΙ», στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, αίθουσα «Κωστής Παλαμάς». Τα εγκαίνια της δωρεάν και ανοιχτής για όλο το κοινό έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 8 Ιούνη, ώρα 20.30 και η διάρκειά της είναι μέχρι τις 19 Ιούνη. Πολλοί καταξιωμένοι καλλιτέχνες ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμα του ΚΕΘΕΑ «ΔΙΑΒΑΣΗ» και προσέφεραν στην έκθεση το δικό τους εικαστικό έργο με θέμα το «ΣΠΙΤΙ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ