ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Μάη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
H εγκληματική δράση της G4S στην υπηρεσία της ΕΕ και του Ισραήλ

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης καταγγέλλει την ΕE και το Ισραήλ για την εγκληματική δράση της πολυεθνικής εταιρείας «Group 4 Securicor» (G4S) - ιδιωτικός αστυνομοστρατιωτικός κατασταλτικός μηχανισμός εξόντωσης του παλαιστινιακού λαού στα κατεχόμενα εδάφη - καθώς και γενικότερα για την παράνομη δράση της ενάντια στο εργατικό κίνημα και στα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Ενώ ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε από την ΕΕ να καταγγείλει τη σύμβαση που έχει συνάψει η G4S με το κράτος του Ισραήλ, καθώς και να διακόψει τη συνεργασία με τα όργανα και τις υπηρεσίες της ΕΕ και τις κυβερνήσεις στις χώρες - μέλη, το Συμβούλιο στην απάντησή του σημείωσε ότι «δεν είναι αρμοδιότητα του Συμβουλίου να σχολιάζει συγκεκριμένες συμβατικές σχέσεις μεταξύ ιδιωτικών νομικών οντοτήτων και τρίτων μερών»!

Να σημειωθεί ότι στις 21 Γενάρη 2011, δόθηκε στη βελγική G4S ο ρόλος του επίσημου παρόχου ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθιστώντας την τον μεγαλύτερο πάροχο ασφαλείας στο Βέλγιο. Με το συμβόλαιο αυτό η εταιρεία θα παρέχει υπηρεσίες ασφαλείας σε 68 κτίρια στις Βρυξέλλες και τις γύρω περιοχές.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ προς το Συμβούλιο με την Ερώτησή του κατήγγειλε τα παρακάτω:

«Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, η πολυεθνική εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας "Group 4 Securicor" (G4S) διατηρεί σύμβαση με τις αρχές του Ισραήλ, στο οποίο παρέχει εξοπλισμό και υπηρεσίες ασφαλείας σε φυλακές κράτησης Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων στο Ισραήλ και τη Δυτική Οχθη, στο αρχηγείο της ισραηλινής αστυνομίας στη Δυτική Οχθη, καθώς και εξοπλισμό και προσωπικό ασφαλείας σε επιχειρήσεις στους εποικισμούς. Η εταιρεία παρείχε επίσης εξοπλισμό και υπηρεσίες συντήρησης σε σημεία ελέγχου του ισραηλινού στρατού στο Τείχος στη Δυτική Οχθη, το οποίο έχει ανακηρυχθεί παράνομο από το Διεθνές Δικαστήριο με τη Συμβουλευτική Γνώμη της 9ης Ιουλίου 2004. Για τη δραστηριότητα αυτή, που είναι παράνομη βάσει της 4ης Σύμβασης της Γενεύης, η εταιρεία έχει κατηγορηθεί μαζί με τις ισραηλινές αρχές για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και για συνέργεια στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ισραηλινή κατοχή».

Η ενίσχυση των παλιών και η δημιουργία νέων κρατικών και ιδιωτικών κατασταλτικών μηχανισμών αποτελεί προτεραιότητα για το Ισραήλ, αλλά και για την ιμπεριαλιστική διακρατική ένωση του κεφαλαίου της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων, για το χτύπημα του εργατικού κινήματος.

Η άμεση καταγγελία της σύμβασης δράσης της εταιρείας "Group 4 Securicor", τόσο στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, όσο και στα κράτη - μέλη της ΕΕ, αποτελεί ζήτημα καθημερινού αγώνα των εργαζομένων για την υπεράσπιση των λαϊκών ελευθεριών.

Το ΚΚΕ συμβάλλει μέσα από τις γραμμές του κομμουνιστικού κινήματος για την άμεση αποφυλάκιση των πολιτικών κρατουμένων, για την αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η συμπόρευση της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας με το ΚΚΕ αποτελεί καθοριστικής πολιτικής σημασίας απόφαση για την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης, την ανασύνταξη του διεθνούς ταξικού εργατικού κινήματος, την ενδυνάμωση της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ, των αστικών κυβερνήσεων, του κεφαλαίου, για να ανοίξει ο δρόμος για τη λαϊκή ευημερία».

ΣΕΡΒΙΑ
Προς Χάγη ο Μλάντιτς...

Ο στρατηγός Μλάντιτς όπως ήταν και όπως είναι σήμερα
Ο στρατηγός Μλάντιτς όπως ήταν και όπως είναι σήμερα
BΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Μέχρι τη Δευτέρα μπορεί να ασκήσει έφεση στην απόφαση του ειδικού δικαστηρίου στο Βελιγράδι ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς, ο οποίος, ένα 24ωρο μετά την προχτεσινή σύλληψή του, κρίθηκε από τους δικαστές πως είναι «σωματικώς ικανός» να απελαθεί και να δικαστεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ΔΠΔ), που έχουν στήσει οι ιμπεριαλιστές. Και να σκεφθεί κανείς πως προχτές βράδυ, ο δικαστής αναγκάστηκε να διακόψει την ακρόαση του Μλάντιτς εξαιτίας της κακής σωματικής κατάστασης του κατηγορουμένου...

Επιπλέον, εκπρόσωπος των σερβικών αρχών υπαινίχθηκε κι άλλα προβλήματα υγείας του ε.α. στρατηγού των Σερβοβοσνίων (πέρα από χρόνιες ασθένειες και πόνους) δηλώνοντας με νόημα πως τα κρατητήρια της Χάγης «μπορούν να δεχθούν και πνευματικώς ασταθείς κατηγορούμενους».

Ο γιος του συλληφθέντα, Ντάρκο Μλάντιτς, υποστηρίζει πάντως πως ο πατέρας του δεν είναι σε θέση να ταξιδέψει και να υποβληθεί στη διαδικασία μίας δίκης στη Χάγη, σημειώνοντας πως «δεν είναι ένοχος γι' αυτά που τον κατηγορούν» (δηλαδή για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου σε βάρος των μουσουλμάνων της Βοσνίας).

Το ίδιο 24ωρο οι κάτοικοι του χωριού Λαζάρεβο, όπου λέγεται πως συνελήφθη ο Μλάντιτς, αμφισβητούν τις ανακοινώσεις των σερβικών αρχών, λέγοντας πως δεν τον είχαν δει ποτέ στα μέρη τους, πως μάλλον συνελήφθη στο Βελιγράδι και τον μετέφεραν εκεί (σε απόσταση 100 χλμ ΒΑ της σερβικής πρωτεύουσας) για να μην υπάρξουν αντιδράσεις και διαδηλώσεις, όπως αυτές που έγιναν προχτές βράδυ με αποτέλεσμα αρκετές δεκάδες συλλήψεις. Η κυβέρνηση Τάντιτς, φρόντισε να πάρει τα μέτρα της απαγορεύοντας όλες τις δημόσιες συγκεντρώσεις, τάχα για «λόγους ασφαλείας».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Τουλάχιστον 1.000 κάτοικοι και τουρίστες στην ισπανική Ιμπιζα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν σπίτια και ξενοδοχεία, καθώς μαίνεται η μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά στην ιστορία του νησιού, έχοντας καταστρέψει πάνω από 2.000 στρέμματα γης. Την πυρκαγιά, που ξέσπασε την Τετάρτη, φέρεται να έχει προκαλέσει ένας 50χρονος μελισσοκόμος καθώς εκτελούσε εργασίες στα μελίσσια του, τον οποίον οι αρχές έχουν συλλάβει.

XAΡΤΟΥΜ.-- Ο Νοτιοσουδανός υπουργός Ανθρωπιστικών Υποθέσεων Τζέιμς Κοκ Ρουέα ανακοίνωσε τριπλασιασμό των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στην πετρελαιοφόρα περιοχή Αμπγέι. Δήλωσε έτσι ότι ανέρχονται σε πάνω από 150.000, κρούοντας τον κώδωνα κινδύνου για μία νέα μείζονα ανθρωπιστική καταστροφή λόγω ελλείψεων σε τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Η εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Αστον κάλεσε χτες Σερβία και Κοσσυφοπέδιο να ξεπεράσουν τις διαφορές τους «εάν θέλουν» να ενταχθούν στην ΕΕ. Τους ζήτησε ακόμη να στηρίξουν την αποστολή της ΕΕ στο προτεκτοράτο, ΕULEX. Παράλληλα, η επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Πρίστινας στον απευθείας διάλογο με το Βελιγράδι, Εντίτα Ταχίρι, προέβλεψε ένα «πακέτο συμφωνιών» με τους Σέρβους για τα υπό συζήτηση θέματα.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Υποβάθμιση από τον οίκο «Φιτς»

ΤΟΚΙΟ.--

Στην αρνητική κλίμακα ΑΑ- από ουδέτερη υποβάθμισε χτες ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης «Φιτς» (Fitch) την πιστοληπτική ικανότητα της Ιαπωνίας, εκτιμώντας τις αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας και το τεράστιο κόστος από το σεισμό, το τσουνάμι της 11ης Μάρτη και το πυρηνικό δυστύχημα που εξελίσσεται εδώ και δυόμισι μήνες στη Φουκουσίμα...

Ο οίκος «Φιτς» επέκρινε το σχέδιο δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ναότο Καν ως «πολύ χαλαρό» και την κάλεσε να το ενισχύσει και να βελτιώσει τις προοπτικές πιστοληπτικής της ικανότητας. Εκπρόσωπος του οίκου εκβίασε μάλιστα με πιθανή νέα υποβάθμιση της Ιαπωνίας εάν δεν κρίνει ικανοποιητικό το νέο σχέδιο δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων, που αναμένεται εντός του ερχόμενου Ιούνη.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Συγκρούσεις στην πλατεία της Καταλονίας

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ._

Επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων δέχθηκαν χτες το πρωί διαδηλωτές στην πλατεία της Καταλονίας, όπου εδώ και δύο βδομάδες περίπου παραμένουν καθώς συμμετέχουν στο λεγόμενο κίνημα «15 Μάη» για «Πραγματική Δημοκρατία Τώρα», το οποίο πραγματοποιεί συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις της Ισπανίας, εμφανίζεται ως «ακομμάτιστο» και τάσσεται γενικόλογα ενάντια στους πολιτικούς και τους τραπεζίτες.

Οι συγκεντρωμένοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που χρησιμοποίησαν γκλομπ και σφαίρες από καουτσούκ με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 121 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους και 37 αστυνομικοί, σύμφωνα με τις αρχές, οι οποίες όμως δεν ανέφεραν τον αριθμό των συλληφθέντων. Η αστυνομία υποστήριξε πως ήταν απαραίτητος ο καθαρισμός της πλατείας για λόγους ασφαλείας ώστε να είναι έτοιμη για τους εορτασμούς που ενδεχομένως να γίνουν σήμερα με την ευκαιρία του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΙΝΔΙΑ - ΗΠΑ
Επίσκεψη Κλίντον στο Ισλαμαμπάντ

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Επίσκεψη - αστραπή στο Ισλαμαμπάντ πραγματοποίησε χτες η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, με θέμα το σημείο «καμπής» στο οποίο βρίσκονται οι σχέσεις ΗΠΑ - Πακιστάν μετά την επιχείρηση εξόντωσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Η Κλίντον εξέφρασε για ακόμα μία φορά την απαίτηση των ΗΠΑ προς το Πακιστάν να κάνει αποφασιστικά βήματα, άμεσα, για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Θεωρεί ότι πρέπει να αποδείξει πως συμβάλλει ουσιαστικά και αποτελεσματικά στον πόλεμο του Αφγανιστάν, υπέρ των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, με πολεμικές επιχειρήσεις και αποδεικνύοντας ότι δε διατηρεί σχέσεις με τους «Ταλιμπάν».

Ως αντίδραση στην επίσκεψη Κλίντον και καταδίκη της πολιτικής των ΗΠΑ, στη Λαχόρη διοργανώθηκαν αντιαμερικανικές διαδηλώσεις.

Στην επίσκεψη της υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζάνετ Ναπολιτάνο, στην Ινδία κυριάρχησε επίσης το θέμα της «τρομοκρατίας», με αιχμές για το Πακιστάν και τις σχέσεις των μυστικών υπηρεσιών του με τους «Ταλιμπάν», αλλά και το ότι οι περιοχές των φυλών θεωρούνται «προπύργιο ανταρτών». Επίσης ΗΠΑ και Ινδία συμφώνησαν για μεγαλύτερη συνεργασία των δύο χωρών για την ασφάλεια λιμένων, συνόρων και ακτών, καλύτερη συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ