ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Ιούνη 2011
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΑΣ - ΠΑΜΕ
Αμεση πληρωμή των απογραφέων

Το ΜΑΣ και το ΠΑΜΕ καλούν σε κινητοποίηση στην Ελληνική Στατιστική Αρχή, για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων που συμμετείχαν στην απογραφή, ενώ προχτές διοργάνωσαν σύσκεψη για το θέμα

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη
Μια σύσκεψη, η οποία είχε μεγάλη ανταπόκριση, με εργαζόμενους που δούλεψαν στην απογραφή, διοργάνωσε, προχτές, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και το ΠΑΜΕ. Στόχος της σύσκεψης ήταν να αντιμετωπιστούν ενιαία και οργανωμένα «οι εκβιασμοί και οι απειλές, η συνεχιζόμενη κοροϊδία και ο εμπαιγμός» σε ένα μεγάλο αριθμό ανέργων, κυρίως φοιτητών, οι οποίοι κλήθηκαν να εργαστούν στην απογραφή «χωρίς σύμβαση, χωρίς ασφάλιση και κακοπληρωμένα με μισθούς-κοροϊδία».

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΠΑΜΕ και του ΜΑΣ και ειπώθηκε και στην εκδήλωση, «ο κάθε απογραφέας πληρώνεται με 1,7 ευρώ το διαμέρισμα και 1,3 ευρώ το κάθε μέλος οικογένειας. Σε αυτά τα ποσά θα υπάρξουν κρατήσεις οι οποίες δεν αφορούν ασφαλιστικά δικαιώματα αλλά φόρους. Κανένας εργαζόμενος δεν έχει υπογράψει σύμβαση, δε γνωρίζει πότε θα πληρωθεί και πόσο».

Το ΠΑΜΕ και το ΜΑΣ δεν έμειναν μόνο στη σύσκεψη. Καλούν σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 7 Ιούνη, στις 11 το πρωί, έξω από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (Πειραιώς 46 & Επονιτών). Οπως τονίζεται στο κάλεσμα, πρέπει «να ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοί μας. Σε κάθε πανεπιστήμιο και ΤΕΙ, σε κάθε γειτονιά, να μην αφεθεί εργαζόμενος- απογραφέας μόνος του. Να διεκδικήσουμε:

  • Την άμεση πληρωμή των απογραφέων - τομεαρχών. Να δοθεί συγκεκριμένη ημερομηνία.
  • Οι άνεργοι που εργάστηκαν για 15 μέρες να συνεχίσουν να βρίσκονται στο ταμείο ανεργίας εφόσον το επιθυμούν.
  • Οι κρατήσεις να αφορούν ένσημα και ασφαλιστική κάλυψη. Υπάρχουν εργαζόμενοι που χρειάζονται ένσημα για ανανέωση βιβλιαρίου. Κανένας εργαζόμενος να μη μείνει εκτεθειμένος.
  • Να αναγνωριστεί ως προϋπηρεσία η εργασία στην απογραφή».

Στη σύσκεψη τονίστηκε πως «η κυβέρνηση πατάει πάνω στη δυσκολία που έχει αυτό το περιστασιακά-ανοργάνωτο κομμάτι εργαζόμενων να συντονιστεί και να διεκδικήσει. Μέσω διάφορων "υπευθύνων» ή με εκτεταμένες διαρροές, δημιουργούν συγχύσεις και αβεβαιότητα στους εργαζόμενους. Η περιστασιακή εργασία των 15 ημερών στους απογραφείς και των 4 μηνών στους τομεάρχες, τους κάνει πιο αδίστακτους. Εμπαίζουν κυριολεκτικά χιλιάδες νέους, εκβιάζουν και απειλούν. Οι εργαζόμενοι που δούλεψαν στην απογραφή δεν το έκαναν για χόμπι».

Υπογραμμίστηκε: «η κατάσταση που αντιμετωπίζετε σήμερα δεν είναι προσωρινή, δεν είναι κατάσταση που συναντάτε σε ένα μεταβατικό στάδιο της ζωής σας ή πρόσκαιρο φαινόμενο λόγω της κρίσης. Ακουμπάει στη σταθερή κατεύθυνση που υπάρχει για επέκταση της μερικής εργασίας, το χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων, τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Η κυβέρνηση μέσω της "ανεξάρτητης" Στατιστικής Αρχής σας παραδίδει τα πρώτα μαθήματα εκμετάλλευσης. Να μη γνωρίζετε τα δικαιώματά σας, να είστε πειθαρχημένοι στον εργοδότη σας χωρίς να διεκδικείτε.

Η εμπειρία από την απογραφή αποτελεί δίδαγμα για κάθε νέο και νέα. Ολοι στα σωματεία. Ακόμα και μια ώρα ή βδομάδα ή 6 μήνες να πιάσει ένας εργαζόμενος δουλειά, δεν επιτρέπεται να είναι μόνος. Η εκμετάλλευση δεν ξεχωρίζει ούτε μόνιμους ούτε περιστασιακά εργαζόμενους, ούτε νέους ούτε παλιούς. Αν δεν υπάρχει οργάνωση, οι εργαζόμενοι αποτελούν εύκολη λεία για τους εκμεταλλευτές».

Για τις δικές σου ανάγκες

Στις 11 Ιούνη η προφεστιβαλική εκδήλωση της Νομαρχιακής Οργάνωσης ΑΕΙ Αττικής

Με σύνθημα «Ο δικός σου δρόμος - για τις δικές σου ανάγκες με το ΚΚΕ για το σοσιαλισμό», οι εκδηλώσεις του 37ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» ξεκινούν ανά την Ελλάδα. Στο πλαίσιο του 37ου Φεστιβάλ, το Σάββατο 11 Ιούνη θα πραγματοποιηθεί η προφεστιβαλική εκδήλωση της Νομαρχιακής Οργάνωσης ΑΕΙ Αττικής της ΚΝΕ, στη Γεωπονική Σχολή Αθήνας (Ιερά οδός).

Σε σχετική ανακοίνωση - κάλεσμα της Οργάνωσης τονίζεται: «Με πολλούς συναντηθήκαμε σε απεργίες, αγώνες, σε χώρους δουλειάς, στα αμφιθέατρα. Ολοι εμείς, παιδιά των λαϊκών οικογενειών υποφέρουμε από την καπιταλιστική κρίση και τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα. Ελα να συζητήσουμε τις αιτίες που γέννησαν την καπιταλιστική κρίση, αλλά και ποια είναι η διέξοδος από αυτή. Να μοιραστούμε προβληματισμούς, ανησυχίες, να συμπορευτούμε στο δρόμο της ρήξης και της ανατροπής. Ο δικός σου δρόμος είναι αυτός που προτείνει το ΚΚΕ». Το πρόγραμμα της προφεστιβαλικής εκδήλωσης έχει ως εξής:

-- 09.00 Τουρνουά Μπάσκετ 3Χ3.

-- 19.00 Συζήτηση με θέμα «Η Ιστορία του ΚΚΕ, όπλο στα χέρια του λαϊκού κινήματος» και ομιλητή τον Διονύση Αρβανιτάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ.

-- 20.30 Μουσικό αφιέρωμα στην επαναστατική ποίηση.

-- 21.30 Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Nίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- 23.00 Λαϊκό γλέντι.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» - ΚΕΘΕΑ
Ετήσια μεγάλη συναυλία

Την καθιερωμένη ετήσια συναυλία του θα πραγματοποιήσει και φέτος ο Σύλλογος Οικογένειας του Θεραπευτικού Προγράμματος «Παρέμβαση» του ΚΕΘΕΑ. Η συναυλία θα γίνει την Πέμπτη 23 Ιούνη, στις 9 το βράδυ, στο θέατρο Λυκαβηττού.

Φέτος τους σκοπούς του προγράμματος στηρίζει ο Παντελής Θαλασσινός και η Μάρθα Μαυροειδή (στο τραγούδι και τα έγχορδα), ενώ φιλική συμμετοχή θα έχουν οι: Βασίλης Σκουλάς, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Αναστασία Μουτσάτσου, Γιώτα Νέγκα, Σταμάτης Χατζηευσταθίου. Η τιμή εισιτηρίου θα είναι 20 ευρώ και η προπώληση θα γίνεται στα Γραφεία του Συλλόγου Οικογένειας (Σολωμού 27, 4ος όροφος, τηλέφωνο: 210.3302.426).

Να σημειωθεί ότι ο Σύλλογος έχει σκοπό τη στήριξη του έργου του Θεραπευτικού Προγράμματος του ΚΕΘΕΑ «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ», το οποίο δημιουργήθηκε το 1989 και για 23 συνεχή χρόνια, προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες του σε χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών και τις οικογένειές τους.

Εικαστική έκθεση

Επίσης, το πρόγραμμα απεξάρτησης «ΔΙΑΒΑΣΗ» του ΚΕΘΕΑ, στο πλαίσιο του γιορτασμού των 20 χρόνων λειτουργίας του, διοργανώνει την ομαδική εικαστική έκθεση με θέμα «ΣΠΙΤΙ», στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, αίθουσα «Κωστής Παλαμάς». Τα εγκαίνια της δωρεάν και ανοιχτής για όλο το κοινό έκθεσης, θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 8 Ιουνίου, ώρα 20.30 και η διάρκειά της είναι μέχρι τις 19 Ιουνίου. Τους 100 φτάνουν οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες που ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμα του ΚΕΘΕΑ «ΔΙΑΒΑΣΗ» και προσέφεραν στην έκθεση το δικό τους εικαστικό έργο.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΕΙ - ΤΕΙ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδηλώσεις για την Παρισινή Κομμούνα

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις των Οργανώσεων ΑΕΙ και ΤΕΙ Αττικής της ΚΝΕ που είναι αφιερωμένες στα 140 χρόνια από την Παρισινή Κομμούνα, με ομιλίες, φωτογραφικό αφιέρωμα και προβολή σχετικού DVD.

Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, σήμερα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις σε:

  • Φιλοσοφική, στις 3 μ.μ., αμφιθέατρο 421.
  • ΑΣΟΕΕ, στις 3.30 μ.μ., αμφιθέατρο Γ.

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν και την επόμενη βδομάδα σε σχολές των ΤΕΙ.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σταθερά πρώτες και ενισχυμένες οι ταξικές δυνάμεις

Πρώτη δύναμη με αύξηση σε ψήφους και ποσοστά αναδείχθηκε και πάλι η Πανεκπαιδευτική Συνδικαλιστική Κίνηση ΕΣΑΚ (στηρίχτηκε από το ΠΑΜΕ) στις εκλογές του Σωματείου Εκπαιδευτικών στα Φροντιστήρια Θεσσαλονίκης και Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΦΙΕ).

Στις εκλογές ψήφισαν 115 εκπαιδευτικοί (έναντι 112 πέρσι). Βρέθηκαν ένα άκυρο και ένα λευκό ψηφοδέλτιο.

Η ΠΣΚ - ΕΣΑΚ πήρε 69 ψήφους (από 61 που είχε) και ποσοστό 61,06% (από 54,4%), διατηρώντας τις 4 έδρες στο ΔΣ του Συλλόγου.

Η Αγωνιστική Ενότητα, πήρε 44 ψήφους (από 51 που είχε), ποσοστό 38,9% (από 45,53% που είχε) και 3 έδρες στο ΔΣ.

Η ΠΣΚ - ΕΣΑΚ με ανακοίνωσή της χαιρετίζει τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στις εκλογές και την ανέδειξαν σε πρώτη δύναμη. Σημειώνει ότι «η ψήφος τους αποτελεί "βόλι" ενάντια στην απαξίωση των σωματείων, ενάντια στην αντεργατική λαίλαπα κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ. Η στήριξη της ΠΣΚ - ΕΣΑΚ είναι ελπίδα για την αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος στο πλάι του ταξικού ρεύματος, στο "αγκωνάρι" της εργατικής τάξης το ΠΑΜΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ